Οι κορυφαίοι σκόρερ των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η «Κάθε Κυριακή» για ακόμα μία Κυριακή, έκτη συνολικά, πιστή στο ραντεβού της με το Sport-Retro.gr, αυτή τη φορά με ένα Top 5 γεμάτο γκολ!

Αφιέρωμα στους πέντε κορυφαίους σκόρερ ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκ των οποίων μόνο ένας παραμένει ενεργός.

Ιδού:

Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ) 20 γκολ

Ο Στέφανος Αθανασιάδης έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε ηλικία 21 ετών, μπαίνοντας για λίγα λεπτά ως αλλαγή στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τη Βιγιαρεάλ για τη φάση των ομίλων του Europa League της σεζόν 2010-11.

Την επόμενη σεζόν πέτυχε 4 γκολ για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, με πιο κρίσιμο το δεύτερο του «δικεφάλου» στο τεράστιο «διπλό» πρόκρισης επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».

Πιο παραγωγική σεζόν του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν αναμφίβολα το 2014-15, όταν κατέγραψε 7 γκολ σε 8 εμφανίσεις στο Europa League, πετυχαίνοντας και το μοναδικό του χατ-τρικ εκτός συνόρων στο ευρύ 6-1 επί της Ντινάμο Μινσκ για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων.

Τελευταία γκολ του στην Ευρώπη ήταν τα δύο που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1 επί της Σλόβαν Λίμπερετς για τη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης την περίοδο 2016-17.

Από εκείνη τη σεζόν και πέρα άρχισε η κάθετη πτώση ενός ιδιαίτερα αποτελεσματικού στο παρελθόν σέντερ φορ, με αποτέλεσμα μετά την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ και, εν συνεχεία, τα αποτυχημένα περάσματα από Μακάμπι Χάιφα και ΠΑΣ Γιάννινα, ο 31χρονος πλέον επιθετικός να έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον Απόλλωνα Λάρισας.

Συνολικά, ο «Κλάους» βρίσκεται στην 5η θέση του πίνακα των σκόρερ ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με 20 γκολ σε 53 συμμετοχές (όλα με τη φανέλα του «δικεφάλου»).

Τα 18 αφορούν στο Europa League και τα 2 σε προκριματικά Champions League, αμφότερα σε εντός έδρας ήττες-αποκλεισμούς του ΠΑΟΚ μετά από θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας (2-3 από τη Σάλκε τη σεζόν 2013-14 και 1-2 από Άγιαξ την περίοδο 2016-17).

 

Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) 25 γκολ

Ο «μικρός» αγωνίστηκε για 20 χρόνια, από το 1977 έως το 1997, πραγματοποιώντας εμφανίσεις και επιδόσεις που τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Άρχισε 16 ετών από τον Πανιώνιο, το 1984 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το 1994 αυτή της ΑΕΚ και τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Παιανία για να κλείσει την καριέρα του.

Ως παίκτης του «τριφυλλιού» διένυσε την καλύτερή του ποδοσφαιρική περίοδο, δεδομένου ότι από το 1984 έως το 1994 σημείωσε 23 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το πρώτο τέρμα εκτός των συνόρων επετεύχθη στις 7 Νοεμβρίου 1984, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λίνφιλντ της Βορείου Ιρλανδίας (στο 30ό λεπτό μείωσε σε 3-1, προτού διαμορφωθεί το τελικό 3-3 που σήμαινε «πράσινη» πρόκριση).

Η κορυφαία του ευρωπαϊκή σεζόν είναι αναμφίβολα το 1987-88 στο Κύπελλο UEFA, καθώς με 6 γκολ σε 8 συμμετοχές συγκατοίκησε στην κορυφή των σκόρερ μαζί με τους Κάλμαν Κόβατς (Χόνβεντ) και Κένεθ Μπρίλε Λάρσεν (Κλουμπ Μπριζ).

Ξεχωρίζουν προφανώς τα δύο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους, το ένα στην εντός έδρας νίκη με 1-0 και το άλλο στην εκτός έδρας ήττα με 3-2, που έδωσαν τη θρυλική πρόκριση για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έχει σκοράρει 5 φορές με αντίπαλο την Γκέτεμποργκ, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, σε 4 αγώνες (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1984-85, πειραματικό Champions League 1991-92).

Το τελευταίο ευρωπαϊκό γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου, παραδόξως, δε σημειώθηκε με την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά με την κιτρινόμαυρη της ΑΕΚ.

Στις 10 Αυγούστου 1994, με δύο γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στη Ρέιντζερς για τα προκριματικά του Champions League, έδωσε πολύ δυνατό προβάδισμα στην ομάδα του, η οποία τελικά πήρε την πρόκριση δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος μοιράζεται τον ίδιο αριθμό γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τον Κριστόφ Βαζέχα, αφού κατέγραψε 10 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 6 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και 9 στο Κύπελλο UEFA.

 

Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός) 25 γκολ

Ο σπουδαίος Κριστόφ Βαζέχα τίμησε τη φανέλα του Παναθηναϊκού επί 14 συναπτά έτη (Δεκ. 1989 – Μάι 2004), κρεμώντας στην Ελλάδα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Αδιαμφισβήτητη η συνεισφορά του στο σκοράρισμα εντός συνόρων (δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής με 244 γκολ πίσω μόνο από τον Θωμά Μαύρο, καθώς και τρεις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος).

Παράλληλα, ο Πολωνός σέντερ φορ σημείωσε 25 γκολ σε 63 εμφανίσεις με το «τριφύλλι» εκτός συνόρων (12 στο Champions League, 8 στο Κύπελλο UEFA και 5 στο Κύπελλο Κυπελλούχων).

Τη σεζόν 1992-93 άνοιξε λογαριασμό με το χατ-τρικ που σημείωσε στην επιβλητική εκτός έδρας νίκη του «τριφυλλιού» με 6-0 επί της ρουμάνικης Ελεκτροπούτερε Κραϊόβα για τον 1o γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Δύο χρόνια αργότερα, στο 6-1 επί της βουλγαρικής Πιρίν για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ο Βαζέχα σημείωσε το δεύτερο και τελευταίο χατ-τρικ του στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Πιο παραγωγική του σεζόν ήταν εκείνη της αλησμόνητης πορείας του Παναθηναϊκού, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, μέχρι τα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1995-96.

Ο Βαζέχα πέτυχε 6 γκολ σε 9 εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα δυο στο 3-0 επί της Λέγκια για τα προημιτελικά και, φυσικά, εκείνο με το οποίο οι «πράσινοι»… άλωσαν το Άμστερνταμ, καταγράφοντας την κορυφαία ίσως νίκη ελληνικής ομάδας στα κύπελλα Ευρώπης.

Άλλο εμβληματικό τέρμα του «τρελού Πολωνού» ήταν το… κερασάκι στην τούρτα στο θριαμβευτικό 3-1 επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ, που έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση για τη 2η φάση ομίλων του Champions League της σεζόν 2000-01.

Τα τελευταία ευρωπαϊκά γκολ του Βαζέχα επιτεύχθηκαν στον 1ο και 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFΑ της περιόδου 2002-03, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Ο 38χρονος, τότε, Πολωνός επιθετικός ήρθε από τον πάγκο και με δυο γκολ του στην παράταση γλίτωσε την ελληνική ομάδα από αποκλεισμό-σοκ απέναντι στη βουλγαρική Λίτεξ Λόβετς, ενώ στον επόμενο γύρο σφράγισε στην ολιγόλεπτη συμμετοχή του το θριαμβευτικό 4-1 των «πρασίνων» επί της Φενέρμπαχτσε.

 

Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ) 26 γκολ

Το 1996 ένα συναρπαστικό μεταγραφικό θρίλερ καταλήγει με τον 23χρονο, τότε, Ντέμη Νικολαΐδη να υπογράφει στην αγαπημένη του ΑΕΚ.

Ο νεαρός επιθετικός είχε ήδη γίνει περιζήτητος έπειτα από τις εμφανίσεις του με τον Απόλλωνα Αθηνών, ο οποίος είχε φτάσει ως τον τελικό Κυπέλλου και είχε αγωνιστεί στο Κύπελλο UEFA την προηγούμενη σεζόν.

Λίγους μήνες μετά τη μεταγραφή του αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα (Κύπελλο Κυπελλούχων), απέναντι στη Χέμλον της Σλοβακίας.

Στη ρεβάνς της νίκης με 1-0 στην Ελλάδα, ο Νικολαΐδης σκόραρε στο 1-2 της Σλοβακίας με… θύμα τον Γιουράι Μπούτσεκ, μετέπειτα τερματοφύλακα της Ξάνθης, του Ολυμπιακού και του Άρη.

Τα επόμενα γκολ του ήταν ξανά για το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1997-98, όταν σκόραρε δύο φορές κόντρα στη Ντίναμπουργκ της Λετονίας, στο τελικό 2-4 υπέρ του «δικεφάλου».

Δυστυχώς για τον ίδιο και την ΑΕΚ, η εν λόγω ευρωπαϊκή περίοδος δε σημαδεύτηκε από κάποιο τέρμα που έβαλε, αλλά από εκείνο που έχασε.

Στη ρεβάνς του 0-0 του «Ν. Γκούμας», η «Ένωση» κρατούσε το υπέρ της 1-1 στη Μόσχα, όταν στο 90ο λεπτό ο Κέλβιν Σέμπουε έκανε μπαλιά πάρε-βάλε στον Νικολαΐδη, ο οποίος αστόχησε, εν αντιθέσει με τη Λοκομοτίβ που σκόραρε στο 90+3’ και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Την επόμενη χρονιά ο Ντέμης άνοιξε λογαριασμό στο Κύπελλο UEFA (στην ήττα 4-2 από τη Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία) και στον επαναληπτικό με άλλα δύο γκολ σφράγισε την πρόκριση (4-0).

Στον επόμενο γύρο η ΑΕΚ «σκόνταψε» στη Φίτεσε του Νίκου Μαχλά, ο οποίος βρήκε δίχτυα τρεις φορές σε δύο αγώνες, τη στιγμή που ο Νικολαΐδης αρκέστηκε στα δύο γκολ της Αθήνας (3-3 το σκορ και 0-3 στην Ολλανδία).

Από το 1999 μέχρι το 2001 σκόραρε 9 φορές, με πιο σημαντικό ως επίτευγμα το «καρέ» απέναντι στη Χερφόλγκε της Δανίας, ενώ το 2001-02 ήταν πάλι «καυτός» απέναντι σε Γκρέβενμαχερ (δύο φορές), Χιμπέρνιαν, Όσιγιεκ και Ίντερ.

Το καλύτερο, όμως, το κρατούσε για το τέλος, συγκεκριμένα το 2002-03, όταν ο δεινός γκολτζής της ΑΕΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League.

Για να γίνει αυτό, μάλιστα, έβαλε το χεράκι του, με το τέρμα που σημείωσε στο εκτός έδρας 3-2 επί του ΑΠΟΕΛ στα προκριματικά της διοργάνωσης.

Στη φάση των ομίλων βρήκε δίχτυα μία φορά, αλλά ήταν πιθανότατα το ωραιότερο γκολ που έβαλε σε ευρωπαϊκό αγώνα, συγκεκριμένα στο ισόπαλο 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από μαγική εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα.

Με εκείνη την ακροβατική γυριστή κεφαλιά απέναντι στην τότε κάτοχο του Champions League, ξεπέρασε τον Δημήτρη Σαραβάκο στη λίστα των «ευρωσκόρερ», ενώ το τελευταίο του γκολ εκτός των συνόρων ήρθε λίγους μήνες μετά απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα του Ισραήλ.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης σκόραρε 26 φορές σε 53 συμμετοχές και ήταν ο πρώτος σκόρερ ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, μέχρι να τον ξεπεράσει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

 

Δημήτρης Σαλπιγγίδης 30 γκολ (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός)

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης «βασιλεύει» στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με 30 γκολ σε 100 συμμετοχές.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1999, ο 18χρονος τότε «Σάλπι» έκανε το ντεμπούτο του ως παίκτης του ΠΑΟΚ και, μάλιστα, σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Στο 63’ της αναμέτρησης με τη Λοκομοτίβ Τιφλίδας στην Τούμπα, αντικατέστησε τον Ζήση Βρύζα και 24 λεπτά αργότερα σημείωσε το δεύτερο γκολ της ομάδας του.

Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να αγωνιστεί ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς μέχρι τότε δεν του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα παραχωρήθηκε δανεικός σε ΑΕΛ και Καβάλα.

Από το 2002, όμως, μέχρι το 2016 μέτρησε 14 σεζόν συνεχούς παρουσίας εκτός των συνόρων, με την πιο παραγωγική να είναι η 2009-10 στον Παναθηναϊκό.

Τρία γκολ στα προκριματικά του Champions League (δύο με Σπάρτα Πράγας, ένα με Ατλέτικο Μαδρίτης) και άλλα τρία στο Europa League (ένα με Γαλατάσαραϊ, ένα με Στουρμ Γκρατς κι άλλο ένα στην εντός έδρας νίκη επί της Ρόμα με 3-2).

Από τα κορυφαία του τέρματα ήταν αυτό με το οποίο άνοιξε το σκορ και ταυτόχρονα τον δρόμο προς το τεράστιο «διπλό» του ΠΑΟΚ επί της Τότεναμ.

Στις 24 Οκτωβρίου 2013 βρήκε δίχτυα για τελευταία φορά στην Ευρώπη, με τον ίδιο αντίπαλο που το είχε πράξει και ο Ντέμης Νικολαΐδης (Μακάμπι Χάιφα).

Επίσης, η τελευταία του συμμετοχή, όπως και το ντεμπούτο του, πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση – συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου 2015 αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην εκτός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

 

*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***

 

*** Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα της σελίδας «Κάθε Κυριακή» στο Sport-Retro.gr ***

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!