Από το 1924 είχαν καταγραφεί αναμετρήσεις με τους ποδοσφαιριστές να φορούν αριθμημένες φανέλες.
Όταν το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο συνέβη για πρώτη φορά, το ημερολόγιο έδειχνε 30 Μαρτίου 1924, η ομάδα ήταν οι Σεντ Λούις Βέσπερ Μπούικ, ενώ η αντίπαλος ήταν οι Φολ Ρίβερ Μάρκσμεν στο πλαίσιο του National Challenge Cup των ΗΠΑ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 25 Αυγούστου 1928, οι αριθμημένες φανέλες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, εμβληματικός προπονητής της Άρσεναλ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη καινοτομία, η οποία θα βοηθούσε τους πρωταγωνιστές να έχουν καλύτερη αντίληψη αναφορικά με το σημείο που βρίσκονται οι συμπαίκτες τους.
Οι πρώτες ομάδες που προσέθεσαν αριθμούς στις φανέλες τους ήταν η Τσέλσι και η Άρσεναλ στις αναμετρήσεις με τη Σουόνσι και τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ αντίστοιχα.
Τότε οι «μπλε», οι οποίοι προηγήθηκαν χρονικά για λίγες ώρες, αγωνίζονταν στη 2η κατηγορία, ενώ οι «κανονιέρηδες» στην 1η.
Για την ιστορία η Τσέλσι επικράτησε 4-0 της Σουόνσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», υπό το βλέμμα 47.264 θεατών, και η Άρσεναλ έχασε στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ με 3-2.
Στο ματς του Λονδίνου ο τερματοφύλακας δεν είχε αριθμό στη φανέλα του, ενώ οι υπόλοιποι «μπλε» φορούσαν από το 2 μέχρι το 11.
Στη σελίδα 13 της «Daily Express» αναφερόταν σχετικά: «Οι 35.000 θεατές (σ.σ. η επικρατέστερη εκδοχή είναι οι 47.264) ήταν σε θέση να απονείμουν τα εύσημα σε κάθε καλή ενέργεια, επειδή η ομάδα ήταν αριθμημένη και τα μεγάλα μαύρα νούμερα στα λευκά τετράγωνα επέτρεπαν σε κάθε παίκτη να αναγνωρίζεται χωρίς προβλήματα».
«Επιτυχία οι αριθμημένες φανέλες», υποστήριζε η «Daily Mirror» στη σελίδα 29 της μεθεπόμενης ημέρας, όπου ο συντάκτης τονίζει: «Φαντάζομαι ότι η πρωτοτυπία ήρθε για να μείνει. Το μόνο που απαιτείτο ήταν ένα ξεκίνημα και το Λονδίνο το έδωσε».
Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι πως όταν η Τσέλσι περιόδευσε σε Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία στο τέλος εκείνης της σεζόν, οι ντόπιοι της έδωσαν το παρατσούκλι «los numerados», δηλαδή «οι αριθμημένοι», επειδή οι παίκτες της έπαιξαν με νούμερα στις φανέλες τους.
Επί σειρά ετών η Επιτροπή Διαχείρισης της Football League δεν άναβε το «πράσινο φως» για τη «μονιμοποίηση» των αριθμών στις φανέλες και μέχρι το 1939 τα περιστατικά ήταν σπάνια.
Το μεγαλύτερο βήμα για την επίτευξη της «μονιμότητας» έγινε στις 29 Απριλίου 1933 και τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ της Έβερτον και της Μάντσεστερ Σίτι.