«Για τη Μακεδονία!» Το ντεμπούτο του Ντανιέλ Μπατίστα με την Εθνική Ελλάδας

Λίγους μήνες μετά το σοκ της πρώτης συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ, η Εθνική Ελλάδας έκανε μία νέα αρχή.

Με τον αείμνηστο Κώστα Πολυχρονίου στον πάγκο της, πολλούς νέους παίκτες και όσους παλιούς είχαν απομείνει, ο στόχος ήταν να φτιαχτεί ένας κορμός που θα την οδηγούσε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αγγλίας το 1996.

Ένας από τους αυτούς τους νέους παίκτες ήταν και ο Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που φόρεσε τη γαλανόλευκη φανέλα.

Το Sport-Retro.gr θυμάται το ντεμπούτο του άσου που κατείχε τέσσερις υπηκοότητες, σαν σήμερα (12 Οκτωβρίου) το 1994 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο κόντρα στη Φινλανδία.

 

Νέο ξεκίνημα, ίδια προβλήματα…

Η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη Φινλανδία στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 8ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η εύκολη εκτός έδρας νίκη της 7ης Σεπτεμβρίου επί των Νήσων Φερόε στο πρώτο ματς, με σκορ 5-1, αποτελούσε την ιδανική αρχή για μία ομάδα που ακόμη «χτιζόταν».

Παρά το καλό ξεκίνημα, πάντως, τα προβλήματα στο εσωτερικό της Εθνικής ομάδας βγήκαν στην επιφάνεια πριν από το δεύτερο ματς της διοργάνωσης.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολυχρονίου είχε διαδοχικά επεισόδια με τον Χρήστο Κωστή της ΑΕΚ και τον Αλέξη Αλεξούδη του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη.

Το πιο άστοχο διαφημιστικό για την Εθνική στο Mundial του 1994

Ο προπονητής της Εθνικής ανακοίνωσε στους δύο παίκτες ότι για λόγους τακτικής δεν θα βρίσκονται στη βασική ενδεκάδα και αρχικά ο Αλεξούδης αντέδρασε έντονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνοσπόρ».

«Γιατί δεν με χρησιμοποιείς; Νομίζεις πως είμαι κανα παικτάκι για να με τραβάς μέχρι τη Θεσσαλονίκη χωρίς λόγο;», φέρεται να είπε ο άσος του Παναθηναϊκού, ενώ σύμφωνα με τον Πολυχρονίου, ο Χρήστος Κωστής αφενός μεν γελούσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους παίκτες στο ξενοδοχείο, αφετέρου δε αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή ως αναπληρωματικός.

Ο τότε 23χρονος μεσοεπιθετικός, πάντως, αρνήθηκε κατηγορηματικά τα παραπάνω, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον προπονητή του δηλαδή στην ΑΕΚ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Πολυχρονίου να «κόψει» από την αποστολή τους δύο παίκτες και να υπάρξουν αντιδράσεις από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, ενώ η Εθνική ομάδα οδηγείτο… τρικυμία εν κρανίω σε ένα ακόμη κρίσιμο ματς.

Υπό το βλέμμα του προέδρου της ΕΠΟ Κώστα Τριβέλλα, αλλά και του υφυπουργού Πολιτισμού & υπεύθυνου περί θεμάτων αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και πήρε μία ευρεία νίκη με 4-0.

Το σκορ άνοιξε ο Δημήτρης Μάρκος με κεφαλιά στο 22’, ενώ λίγο πριν από το ημίχρονο συνέβη το ιστορικό γεγονός της πρώτης συμμετοχής του Ντανιέλ Μπατίστα με την Εθνική ομάδα.

Ο Ζήσης Βρύζας αποχώρησε από το ματς λόγω τραυματισμού και τη θέση του πήρε ο Πορτογάλος, γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, επιθετικός ο οποίος είχε πάρει διαδοχικά την ολλανδική και την ελληνική υπηκοότητα εκείνη τη χρονιά.

Ο «Ντανιέλο» έγινε τότε ο πρώτος μαύρος παίκτης που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας, αν και σύμφωνα με τη χιουμοριστική ατάκα του κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο reality show «Survival Secret»: «Ο πρώτος Μαύρος ήταν ο Θωμάς, εγώ έρχομαι δεύτερος».

Ο Μπατίστα που είχε έρθει στην Ελλάδα το 1986 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς, είχε μετακομίσει το 1989 στην ΑΕΚ, ενώ την εποχή του αγώνα με τη Φινλανδία αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό.

Το 1995 ο «Γκούλιτ των φτωχών», όπως ήταν το παρατσούκλι του, θα γυρνούσε ξανά στην «Ένωση» και το 1999 υπέγραψε στον Άρη, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2001.

Οι εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η αγάπη του για την Ελλάδα, τον οδήγησαν στη διεκδίκηση της υπηκοότητας, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η κλήση στην Εθνική ομάδα.

Στο ντεμπούτο, μάλιστα, εκείνο το βράδυ διπλασίασε τα γκολ, με ωραία κεφαλιά μετά από σέντρα του Γιώργου Τουρσουνίδη στο 69’, προτού ακολουθήσουν εκείνα του Νίκου Μαχλά (76’, 89’) που διαμόρφωσαν το τελικό 4-0.

Oι συνθέσεις του αγώνα

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολυχρονίου): Ατματσίδης, Αποστολάκης, Κασάπης, Νταμπίζας, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Ζαγοράκης, Μάρκος (63’ Τουρσουνίδης), Μαχλάς, Τσιάρτας, Βρύζας (42’ Μπατίστα).

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Τόμι Λίντχολμ): Γιάκονεν, Μάκελα, Χάινολα (22’ Χόλμγκρεν), Σουόμινεν, Γιάρβινεν (73’ Σούμιαλα), Λίντμπεργκ, Γιελμ, Λίτμανεν, Παατελάινεν.

 

«H κορυφαία στιγμή της καριέρας μου»

«Αφιερώνω το πρώτο γκολ που σημείωσα με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας στη Μακεδονία. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι’ αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα που με αποθέωσαν οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσω, μία επιβράβευση των προσπαθειών μου», δήλωσε συγκινημένος μετά το ματς ο Ντανιέλ Μπατίστα,

Αφού, μάλιστα, ενημέρωσε πως είχε σχεδόν μάθει τον εθνικό ύμνο και έκανε προσπάθειες να αρχίσει να μιλάει ελληνικά, προσέθεσε: «Ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου, όταν στο 42ο λεπτό μπήκα στον αγώνα.

Δεν κρύβω πως στην αρχή είχα τρακ, αλλά με την πάροδο του χρόνου το ξεπέρασα και πιστεύω ότι βοήθησα για να φύγει η Εθνική ομάδα νικήτρια από το Καυτανζόγλειο.

Μπορώ να τα καταφέρω και στα δύσκολα και επαναλαμβάνω πως θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγγλίας».

Ντέμης, Σούκερ, ΠΑΟΚτσήδικες ανθοδέσμες, «ντου» Aρειανών… Οι πρώτες ελληνοκροατικές μονομαχίες

Ο Ντανιέλ Μπατίστα κατέγραψε συνολικά 14 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα (σ.σ. 2 γκολ), ενώ άνοιξε τον δρόμο για ανάλογες προσπάθειες ελληνοποίησης παικτών και κλήσης τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως ο Κάρλος Ζέκα.

Παράλληλα, «στέριωσε» για τα καλά στην Ελλάδα όπου έκλεισε την καριέρα του, μετέπειτα έπαιξε επαγγελματικά ποδόσφαιρο σάλας, υπήρξε ακόμα και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2012 με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και εσχάτως συμμετείχε σε reality show της ελληνικής τηλεόρασης.

Όσο για την Εθνική Ελλάδας; Μετά από τον θρίαμβο κόντρα στη Φινλανδία, ο Γιάρι Λίτμανεν δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη και θα μπορούσε να πετύχει ίσως και τέσσερα γκολ ακόμα. Νομίζω πως είναι φαβορί όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την 1η θέση του ομίλου». Αλίμονο…

Η Ελλάδα κατέγραψε μεν ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα της ιστορίας της σε προκριματική φάση με 4 νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά τελικώς τερμάτισε με 18 βαθμούς στην 3η θέση του ομίλου, πίσω από Σκωτία και Ρωσία.

Κοινώς, θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το σωτήριο έτος 2004, προκειμένου να βρεθεί σε τελική φάση και εν συνεχεία να πετύχει το αδιανόητο με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!