Η τραγική ιστορία της Ελένης Ιωάννου

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Αυγούστου 2004 και η Ελλάδα βρισκόταν σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξη των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 13 του μήνα.

Ο φίλαθλος κόσμος (και όχι μόνο) συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης ότι η Ελένη Ιωάννου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού.

Η 20χρονη αθλήτρια του τζούντο είχε πηδήξει από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας, έπειτα από καβγά με τον 24χρονο φίλο της Γιώργο Χρυσοστομίδη.

Τo Sport-Retro.gr θυμάται το τραγικό αυτό περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα η Ιωάννου να καταλήξει 17 ημέρες αργότερα, συνεπεία βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και πολλαπλών κακώσεων.

 

Από τα τατάμι στην εντατική

Η Ελένη Ιωάννου, όπως και όλοι οι αθλητές, ενέτεινε τις προπονήσεις της εν όψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς.

Στις 12 Αυγούστου επρόκειτο να εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό (σ.σ. οι Γυναίκες κατέλυσαν σε Αθήνα και Λιτόχωρο).

Περίπου στις 04:00 της 7ης Αυγούστου 2004, η πρωταθλήτρια του ΟΦΤ Νέας Φιλαδελφείας καβγάδισε για πολλοστή φορά στην πολυκατοικία του φίλου της.

Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι τη χαστούκισε, εκείνη ανταπέδωσε και εν συνεχεία πήδηξε από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου της οδού Κερασούντος 106 (κατ’ άλλους Μπιζανομάχων 7-9) στον Περισσό.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα.

Ο φίλος της είχε καλέσει ασθενοφόρο, αργότερα έδωσε κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος, τη στιγμή που το Αστυνομικό Τμήμα Περισσού είχε αναλάβει τη διενέργεια προανάκρισης.

Το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα ανέφερε: «Η εισαγωγή της πραγματοποιήθηκε από το ορθοπεδικό τμήμα, έγιναν οι δέοντες χειρουργικοί χειρισμοί και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένη υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».

 

Έντεκα μονάδες αίμα

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να κρατήσουν στη ζωή τη νεαρή τζουντόκα.

«Η Ελένη Ιωάννου έχει πολλαπλά κατάγματα. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπου της χορηγήθηκαν 11 μονάδες αίμα. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή. Δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, όμως διατηρούμε ακέραιες τις ελπίδες μας», ήταν τα λόγια του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κώστα Μανδραγού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τους Ξυνογαλά και Κατσιγιώργη μετά το χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων

Ο προπονητής της Γιώργος Μπουντάκης, ο οποίος είχε βρεθεί εξαρχής στον Ερυθρό Σταυρό, είπε: «Μάλλον το παιδί το χάνουμε. Οι γιατροί δεν έχουν τίποτα θετικό να μας πουν. Δεν φοβούνται το σώμα, αλλά το κεφάλι.

Σκέφτομαι κάποια πράγματα. Αν, όμως, η οικογένειά της, η οποία επέστρεψε εσπευσμένα χθες από διακοπές, δεν δώσει τη συγκατάθεσή της για να μιλήσω, τότε δεν μπορώ να πω τίποτα.

Είναι ένα αξιαγάπητο πλάσμα, χαμογελαστό… Μια όμορφη κοπέλα που ήξερε τι ήθελε από τη ζωή της και αγαπούσε το τζούντο όσο τίποτε άλλο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι βέβαιος ότι δεν θα έπεφτε ποτέ μόνη της, δεν θα αυτοκτονούσε. Σε καμία περίπτωση δεν θα πηδούσε στο κενό. Χρειάζεται ένα θαύμα. Είναι ισχυρός χαρακτήρας και νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Θα το παλέψει και τελικά θα κερδίσει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή».

 

 

«Της δημιουργούσε προβλήματα»

Ο Βαγγέλης Σουφλέρης, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας τζούντο, είπε για το συμβάν: «Σε κάτι τέτοιες στιγμές ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δείχνουν πολύ μικροί μπροστά στην ανθρώπινη ύπαρξη και την ανθρώπινη ζωή.

Εύχομαι η αθλήτρια να βγει νικήτρια από τη μάχη που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή, αν και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πολύ ευχάριστα. Οι στιγμές είναι δύσκολες και όλη η οικογένεια του τζούντο και ειδική η ομοσπονδία του αθλήματος, το οποίο η Ιωάννου υπηρετούσε με μεγάλο ζήλο, είναι -δυστυχώς νοερά και μόνο- κοντά της, αφού τη μάχη τη δίνει η ίδια και οι γιατροί.

Κάποιοι κάνουν λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας ύστερα από τσακωμό, όμως κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι την έσπρωξε ο φίλος της. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη και νομίζω πως δεν είναι το ζητούμενο αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι πληροφορίες που έχουμε απ’ όλους που ήταν στην ομάδα είναι ότι η Ελένη είχε προβλήματα με τον φίλο της, τα οποία πάντως δεν δημιουργούσε η ίδια».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Όλη η ομάδα βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

Είναι δύσκολες στιγμές, αφού αν επαληθευθούν τα όσα λέγονται, τότε πρόκειται για εγκληματική ενέργεια εις βάρος μιας αθλήτριας που τους τελευταίους μήνες ζούσε με το όνειρο της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Χρειάζεται ηρεμία απ’ όλους για να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το περιστατικό, το οποίο κυριολεκτικά συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες τον κόσμο του τζούντο.

Η Ελένη ήταν ένας άνθρωπος που διψούσε για ζωή και αυτό φαινόταν. Της άρεσε η ζωή και η διασκέδαση και προσωπικά πιστεύω ότι ποτέ δεν θα έκανε τέτοια τρέλα μόνη της να πηδήξει στο κενό».

 

Ψυχολόγοι στην ομάδα

Όταν έγινε το θλιβερό συμβάν, ο Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος και δύο αθλήτριες που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες διάκρισης, η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα και η Βαρβάρα Ακριτίδου, βρίσκονταν στο Λιτόχωρο.

«Τα παιδιά είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ήδη κανόνισα σε συνεργασία με τη διοίκηση να έχουμε και ψυχολόγους μαζί μας για να ανεβάσουν όσο μπορούν τα κορίτσια», ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή.

Εντός των επόμενων ωρών είχε κληθεί η 32χρονη Ελένη Πάτσιου, πρώην αθλήτρια του Πανελληνίου και έπειτα του ΑΟΝ Αργυρούπολης, η οποία είχε χάσει στο τέλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος από την Ιωάννου.

Δηλώθηκε στην ΕΟΕ, αφού υπήρχε δικαίωμα αλλαγής ενός αθλητή έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, και εν τέλει εκπροσώπησε τη χώρα στα +78κ., όπου ηττήθηκε από την Εύα Μπισενί (Γαλλία) στον πρώτο γύρο.

«Τέτοια πρόταση, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν με ευχαριστεί καθόλου. Βρίσκομαι σε τρομερό δίλημμα και η θέση μου είναι λεπτή. Δεν είμαι προετοιμασμένη για το ολυμπιακό τουρνουά και ειλικρινά δεν ξέρω αν θα αποδεχθώ την πρόσκληση.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα πετούσα από τη χαρά μου, όμως όχι και αυτήν τη στιγμή. Η Ελένη είναι φίλη μου και ξέρω ότι οι στιγμές που περνάει είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Πήγα στο νοσοκομείο για να συμπαρασταθώ στους συγγενείς της.

Είναι δύσκολες στιγμές και οι γιατροί δεν έχουν να πουν και πολλά πράγματα. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό άνθρωπο και μια πολύ καλή φίλη», είχε δηλώσει η Πάτσιου.

 

«Θέλω να πάω στην Ελένη»

«Η κατάστασή της είναι σταθερή. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, όμως είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την πορεία της κατάστασής της.

Σίγουρα θα χρειαστεί να περάσει μια εβδομάδα ή ακόμη και 10 ημέρες, προκειμένου να είμαστε σε θέση να κάνουμε νέες εκτιμήσεις», είπε την επόμενη μέρα ο διευθυντής της ΜΕΘ Κώστας Μανδραγός.

Τις προσεχείς ώρες η Ελένη Ιωάννου υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που είχε υποστεί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει τελείως την όρασή της, τη στιγμή που αναμένονταν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, αν και όλοι στέκονταν στη δήλωση του προπονητή της («Αν μου επιτρέψει η οικογένεια της Ιωάννου να μιλήσω, τότε θα το κάνω»).

Ο φίλος της Ιωάννου, ο Γιώργος Χρυσοστομίδης, τη ζήλευε αφάνταστα διότι έπρεπε να φύγει από κοντά του και να εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών και επειδή εκείνη τον είχε βοηθήσει να ξεφύγει, την αγαπούσε παθολογικά σε σημείο «αρρωστημένο».

Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία είπε ότι η ανασφάλειά του τον οδήγησε στον φόβο ότι θα τη χάσει και δύο ημέρες αργότερα, τη στιγμή που δειπνούσε με τη γιαγιά του λίγο μετά τις 14:00, ξαφνικά της είπε: «Θέλω να πάω στην Ελένη».

Άφησε το τραπέζι και με τη φράση «Ελένη έρχομαι» πήδηξε από το ίδιο μπαλκόνι για να δώσει τέλος στη ζωή του, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση τάσεων αυτοκτονίας στους φίλος του.

Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου οι εξετάσεις έδειξαν ότι φέρει σοβαρά κατάγματα και κακώσεις, όχι όμως και σοβαρές βλάβες στο κεφάλι.

 

Ποια ήταν η Ελένη Ιωάννου

Στις 24 Αυγούστου 2004, έπειτα από 17 ημέρες μάχης για τη ζωή, η Ελένη Ιωάννου απεβίωσε αποκαμωμένη από τις λοιμώξεις που την ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα.

Οι γιατροί την είχαν υποβάλει σε πολλές εγχειρήσεις, η κατάσταση της υγείας της έδειξε να σταθεροποιείται, αλλά ο κίνδυνος δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

Η τελευταία πράξη του δράματος για τη νεαρή αθλήτρια παίχτηκε στις 16:30 της Πέμπτης 26 Αυγούστου στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Στην τελευταία κατοικία της τη μετέφεραν οι συναθλητές της από την ομάδα τζούντο της Νέας Φιλαδέλφειας όπου ανήκε, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο προπονητής της Γιώργος Μπουντάκης.

Την Πολιτεία εκπροσώπησε στην κηδεία ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και εκ μέρους την ΕΟΕ παρέστη ο υπαρχηγός της Μανώλης Κολυμπάδης.

Η τραγική αυτή φιγούρα του ελληνικού αθλητισμού είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 1984, σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία και ασχολείτο με το τζούντο από το 2000.

Πρόλαβε να αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στις Γυναίκες, ενώ είχε κατακτήσει την 3η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 2002.

Μετείχε πάντα στην κατηγορία των +78 κιλών και αυτό επρόκειτο να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια.

Το 2004 είχε όνειρα για μία αξιόλογη συμμετοχή, διότι σε πρόσφατο τουρνουά επί ιταλικού εδάφους είχε καταλάβει την 3η θέση.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!