Ο τίτλος του αφιερώματος προφανώς δεν αφορά στους τελικούς του Champions League που έχει λάβει μέρος η Μίλαν επί ελληνικού εδάφους.
Το 1994 οι «ροσονέρι» επιβλήθηκαν 4-0 της Μπαρτσελόνα, ενώ το 2007 πήραν ρεβάνς από τη Λίβερπουλ (2-1) για το προ διετίας κάζο της Κωνσταντινούπολης.
Κόντρα σε ελληνικές ομάδες, όμως, η δεύτερη δύναμη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League με 7 κατακτήσεις, δεν έχει την ίδια τύχη, καθώς δεν έχει επικρατήσει ποτέ σε 6 αναμετρήσεις!
Αν ο λόγος γινόταν για την… Μπρέσια ή την Αταλάντα, τότε δεν θα προξενούσε εντύπωση, αλλά το συγκεκριμένο στατιστικό αναφέρεται στην τεράστια Μίλαν, η οποία ως γνωστόν το βράδυ της Πέμπτης λύγισε με 3-1 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».
13/9/1959: Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2
Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς των «ερυθρολεύκων» έτυχε να είναι απέναντι στη μεγάλη Μίλαν των Νιλς Λίντχολμ, Ζοζέ Αλταφίνι, Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο κ.τ.λ.
Πριν από το παιχνίδι, αντιπροσωπεία παικτών του Παναθηναϊκού επισκέφθηκε τους «αιώνιους» αντιπάλους στο ξενοδοχείο, τους προσέφερε ανθοδέσμη και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Η σέντρα ορίστηκε για τις 16:30, επειδή τότε το Στάδιο Καραϊσκάκη δεν διέθετε προβολείς, όμως, ούτως ή άλλως οι «ροσονέρι» έχασαν το… φως τους.
Ο Ολυμπιακός τους κοίταξε στα μάτια, προηγήθηκε δύο φορές (19’ Κώστας Παπάζογλου, 45’ Ηλίας Υφαντής) και απέδειξε για πρώτη φορά εκτός των συνόρων ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ψυχή.
Η Μίλαν, πάντως, είχε απάντηση και στα δύο γκολ (33’, 76’ Αλταφίνι), με συνέπεια να αποκτήσει προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς του Σαν Σίρο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Κοτρίδης, Κ. Παπάζογλου, Σιδέρης, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος.
ΜΙΛΑΝ: Γκαλέζι, Φοντάνα, Μαλντίνι, Τζαγκάτι, Λίντχολμ, Οκέτα, Ντανόβα, Γκάλι, Αλταφίνι, Γκρίλο, Μπεάν.
20/3/1974: ΠΑΟΚ – Μίλαν 2-2
Τη δεκαετία του 1970 ο ΠΑΟΚ διέθετε, κατά γενική ομολογία, την κορυφαία ομάδα της ιστορίας του, αφού κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα και μετέτρεψε την Τούμπα σε φόβητρο για κάθε αντίπαλο.
Το 4-0 επί της Λιόν τον Νοέμβριο του 1973 φανερώνει ότι διέπρεπε και εκτός των συνόρων, ωστόσο στον επόμενο γύρο γνώρισε φυσιολογική ήττα από τη Μίλαν με 3-0 στο Σαν Σίρο.
Παρά τις μηδαμινές ελπίδες για την ανατροπή, το γήπεδο της Τούμπας γέμισε, ο αείμνηστος Δημήτρης Παρίδης είχε δοκάρι (ενδεχομένως η μπάλα να πέρασε τη γραμμή κατά την κάθοδο) και ο Σταύρος Σαράφης άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 29’.
Η Μίλαν πέρασε δύσκολες στιγμές στον επαναληπτικό, ώσπου ο Αλμπέρτο Μπιγκόν ισοφάρισε στο 64’ και, ουσιαστικά, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Ο Σαράφης ξανάδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ στο 72’, προτού ο Κάρλο Τρεζόλντι διαμορφώσει το τελικό 2-2 έξι λεπτά αργότερα.
ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Αποστολίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης (66’ Κερμανίδης), Παρίδης.
ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Ανκουιλέτι, Σαμπαντίνι, Σνέλινγκερ, Μαλντέρα, Μπιάζιολο, Μπεργκαμάσκι (74’ Τρεζόλντι), Ριβέρα, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.
19/10/1994: ΑΕΚ – Μίλαν 0-0
Η ΑΕΚ αποτελεί την ελληνική ομάδα που έχει συνδεθεί περισσότερο με τη Μίλαν, αφού την έχει αντιμετωπίσει τρεις διαφορετικές σεζόν.
Η πρώτη καταγράφηκε το 1994-95, όταν η τότε κυρίαρχη δύναμη της Α’ Εθνικής υποδέχθηκε τους πρωταθλητές Ευρώπης και μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου του Champions League.
Η ΑΕΚ κοίταξε στα μάτια τη μεγάλη Μίλαν και παραβίασε την εστία της με τον Δημήτρη Σαραβάκο στο 10ο λεπτό, αλλά λανθασμένα δεν χρίστηκε σκόρερ, αφού δεν υπήρχε οφσάιντ.
Το 0-0 και η γενική εικόνα της «Ένωσης» προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι «ροσονέρι» δεν είχαν ακόμη καταφέρει να αποσπαστούν στη μάχη για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικοί από τους αντιπάλους που παρατάχθηκαν εκείνο το βράδυ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας: Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Πάολο Μαλντίνι, Μαρσέλ Ντεσαϊγί, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι…
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής (78′ Αγορογιάννης), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Κωστής (63′ Κετσμπάια), Τσιάρτας, Κασάπης.
ΜΙΛΑΝ: Ρόσι, Τασότι, Μαλντίνι (12′ Πανούτσι), Γκούλιτ, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Ντεσαϊγί, Μπόμπαν, Αλμπερτίνι, Μασάρο (89′ Στρόπα).
21/11/2006: ΑΕΚ – Μίλαν 1-0
Μία από τις πιο σπουδαίες βραδιές, αν όχι η πιο σπουδαία, στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ, λόγω ονόματος αντιπάλου και όχι επειδή εξασφαλιζόταν κάποια πρόκριση.
Το κατάμεστο ΟΑΚΑ δεν εμπόδισε τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης να μπει φορτσάτη και να χάσει μερικές καλές ευκαιρίες με τον Φιλίπο Ιντσάγκι, προτού η ιαχή «γκολ» απελευθερωθεί μέχρι τα… ουράνια.
Ο Ζούλιο Σέζαρ άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 32ο λεπτό, ένα γκολ που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αρκούσε για να επιτευχθεί αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, η νίκη αυτή δεν έφτανε για να εξασφαλιστεί η πρόκριση, αφού την επόμενη αγωνιστική η Μίλαν έχασε με κάτω τα χέρια από τη Λιλ.
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (78’ Μόρας), Ζήκος, Έμερσον, Τόζερ (66’ Κυριακίδης), Μαντούκα, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ (86’ Χετεμάι).
ΜΙΛΑΝ: Ντίντα (78’ Κάλατς), Μπονέρα, Μαλντίνι, Κοστακούρτα (46’ Γιανκουλόφσκι), Μπρόκι, Πίρλο, Γκουρκίφ, Σέεντορφ, Κακά, Ιντσάγκι, Ολιβέιρα (70’ Μποριέλο).
***
Οι τελευταίες δύο επισκέψεις της Μίλαν δεν ανήκουν στη σφαίρα του… ρετρό, καθώς η μία ήταν πέρυσι στο ΟΑΚΑ (0-0 με την -καλύτερη- ΑΕΚ) και η δεύτερη μόλις την περασμένη Πέμπτη (3-1 από τον Ολυμπιακό).
Ωστόσο, αυτά ήταν και τα σημαντικότερα αποτελέσματα, αφού συνδυάστηκαν με πρόκριση στη φάση των «32» του Europa League.