Μάριον Τζόουνς: Η λάμψη και η πτώση ενός αστεριού που δεν υπήρξε ποτέ

«Ήταν απλά η αναπόφευκτα ευτυχισμένη κατάληξη μίας ζωής αφιερωμένης στον αθλητισμό. Πλέον αποτελεί σύμβολο δύναμης». Τάδε έφη Ρον Ράποπορτ, δημοσιογράφος των «Los Angeles Times», και αποδέκτης αυτού του σχολίου η Μάριον Τζόουνς.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια, η οποία στις 30 Σεπτεμβρίου 2000, κατέκτησε το τρίτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ, στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4×400, επέστρεψε στις ΗΠΑ με συνολικό απολογισμό πέντε μετάλλια: τρία χρυσά και δύο χάλκινα.

Mε τη δημοτικότητά της στα ύψη, έμοιαζε στα 25 της χρόνια να έχει όλο το μέλλον μπροστά της και τη δυνατότητα να εισαχθεί στον πάνθεον της ιστορίας του στίβου.

Η συνέχεια, όμως, επεφύλασσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού.

Το SportRetro.gr θυμάται την καριέρα και την πτώση της Μάριον Τζόουνς.

* * *

 

Ταλέντο αλλά και «σκιές»

Η Μάριον Τζόουνς γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 12 Οκτωβρίου 1975 και λόγω της μητέρας της, η οποία κατάγεται από το Μπελίζ έχει διπλή υπηκοότητα.

Ο πατέρας της Τζορτζ εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ήταν δύο ετών και η μητέρα της, Μάριον κι αυτή, παντρεύτηκε τον συνταξιούχο ταχυδρόμο Άιρα Τόλερ, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τη μικρή, αλλά και τον αδελφό της Άλμπερτ-Κέλι και περνούσε πολύ χρόνο μαζί τους, καθώς η μητέρα τους δούλευε καθημερινά.

Ο ξαφνικός θάνατος του πατριού της, από εγκεφαλικό το 1987, επηρέασε την Τζόουνς, η οποία για να ξεφύγει άρχισε να πηγαίνει μαζί με τον αδελφό της στις προπονήσεις του μπάσκετ που έκανε ο ίδιος και να ασχολείται κι αυτή με τον αθλητισμό γενικότερα.

Τα φυσικά της προσόντα και το ταλέντο της δεν άργησαν να φανούν, αφού στα 13 έτρεχε τα 100μ. σε περίπου 13 δευτερόλεπτα και τα 400μ. σε 59 δευτερόλεπτα.

Στο γυμνάσιο κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της ηλικιακής κατηγορίας στα 200μ. με επίδοση 22.87 και όταν έφτασε πια 15 ετών θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε με την πρώτη θέση στους Σχολικούς Αγώνες της Καλιφόρνια επί τέσσερα σερί χρόνια (στα 100μ.).

Παράλληλα, η Μάριον Τζόουνς διέπρεπε και στο μπάσκετ, το οποίο αγαπούσε εξίσου με τον κλασικό αθλητισμό, προτού εν τέλει αφοσιωθεί στο ταρτάν.

Τότε ήταν και η πρώτη φορά που το όνομά της ενεπλάκη σε υπόθεση ντόπινγκ, καθώς κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφού δεν εμφανίστηκε για να περάσει από έλεγχο και απειλήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και τελικά με τη βοήθεια του, μετέπειτα πασίγνωστου δικηγόρου από την υπόθεση Ο’ Τζέι Σίμπσον, Τζόνι Κόχραν απαλλάχθηκε.

Βραβεύθηκε ως η καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς το 1991 και το 1992 στα σχολικά αθλητικά δρώμενα του στίβου των ΗΠΑ, μία διάκριση που για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία κατακτήθηκε back to back από μία γυναίκα.

Παράλληλα, αναδείχθηκε κορυφαία παίκτρια της χρονιάς στο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ της Καλιφόρνια, καθώς με την ομάδα του λυκείου Thaousand Oaks είχε 22,8 πόντους και 14,7 ριμπάουντ μ.ό. αγωνιζόμενη ως σούτινγκ γκαρντ.

Mπάσκετ-Στίβος σημειώσατε… 1

Όλα αυτά φυσικά είχαν ως αποτέλεσμα την κλήση της στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Πέρασε δοκιμαστικά στο άθλημα των 200 μέτρων και της ανακοινώθηκε ότι επιλέχθηκε ως αναπληρωματική για την ομάδα σκυταλοδρομίας στο αγώνισμα 4×100, αλλά η Τζόουνς αρνήθηκε την πρόσκληση.

Ο λόγος άρνησης είχε να κάνει με την αγάπη της για την πορτοκαλί μπάλα, η οποία έδειχνε να είναι μεγαλύτερη, καθώς αποφάσισε να δεχτεί την πλήρη αθλητική υποτροφία που της προσέφερε το περίφημο Κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας, εκείνο που ανέδειξε και τον Μάικλ Τζόρνταν.

Ως πρωτοετής κατέκτησε το ΝCAA με εξαιρετικά παραγωγική σεζόν, ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε κλήση για την εθνική ομάδα μπάσκετ και η καριέρα της φάνηκε ότι έχει απογειωθεί.

Το 1995, όμως, σε μία προπόνηση της εθνικής τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι, γεγονός που της κόστισε τη συμμετοχή στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας αποφάσισε ότι θέλει να δώσει άλλη μία ευκαιρία στον στίβο.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η γνωριμία της (και μετέπειτα σχέση της) το ίδιο έτος με τον επτά χρόνια μεγαλύτερό της Σι Τζέι Χάντερ, ο οποίος διατελούσε εκείνη την εποχή προπονητής στίβου στο Κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995 είχε κατακτήσει και το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία.

 

Η σχέση με τον προπονητή της

Ήταν μία σχέση που ανάγκασε τον Χάντερ να παραιτηθεί, καθώς ο κανονισμός του Κολεγίου απαγόρευε τις σχέσεις μεταξύ σπουδαστών-αθλητών με καθηγητές-προπονητές.

Εντούτοις, ο Χάντερ έμεινε δίπλα στην Τζόουνς (σ.σ. η σχέση τους έγινε επίσημη τον Οκτώβριο του 1998) και τη στήριξε στην, κατά μία έννοια, νέα καριέρα που άρχισε στον στίβο μέχρι το 2002, όταν και χώρισαν για να μπει κατόπιν στη ζωή της ο Τιμ Μοντγκόμερι.

Ο λόγος; Η Τζόουνς θεωρούσε ότι η εμπλοκή του στο σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει, επηρέαζε αρνητικά την καριέρα της.

Ο Χάντερ βρέθηκε θετικός στην ουσία ναδρολόνη μετά από τέσσερις ελέγχους και του απαγορεύθηκε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, αν και υποστήριζε ότι ήταν «καθαρός» μέχρι το 2007 που παραδέχθηκε την ενοχή του.

Όλο αυτό το διάστημα η Μάριον Τζόουνς είχε επιστρέψει δυναμικά στα ταρτάν, με προπονητή πλέον τον Τρέβορ Γκρέιαμ, ο οποίος αργότερα ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου ντόπινγκ με την εταιρεία Balco, όπου εμπλέκονταν τεράστια ονόματα του παγκοσμίου αθλητισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κι άλλοι προπονητές που βρίσκονταν στο πλευρό της Τζόουνς στη διάρκεια της καριέρας της, είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα ντόπινγκ.

Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Τσάρλι Φράνσις, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες στον Μπεν Τζόνσον, αλλά και o Στίβεν Ρίντικ, προπονητής του επίσης διωκόμενου για ντόπινγκ το 2003 Τιμ Μοντγκόμερι.

Ο Μπεν Τζόνσον νίκησε τον Καρλ Λιούις, αλλά έχασε από τον εαυτό του

Ο θηλυκός Καρλ Λιούις 

Η συνεργασία με τον Γκρέιαμ, πάντως, άρχισε άψογα, καθώς η Τζόουνς θριάμβευσε αρχικά στο Εθνικό Πρωτάθλημα το 1997 με χρυσά μετάλλια στα 100μ. και το άλμα εις μήκος, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας την ίδια χρονιά, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στα 100μ. και τη σκυταλοδρομία 4×100μ.

Το 1998 ήταν επίσης καταπληκτική χρονιά, καθώς σε μίτινγκ στην Κίνα έτρεξε τα 100μ. σε χρόνο 10.71 και μετατράπηκε στην πιο γρήγορη γυναίκα της Ιστορίας μετά τη θρυλική Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ που είχε πετύχει το αξεπέραστο 10.49 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1998.

Παράλληλα, το καλοκαίρι στο Εθνικό Πρωτάθλημα έγινε η πρώτη μετά από 50 χρόνια που πήρε τη νίκη σε 100μ., 200μ. και άλμα εις μήκος.

Λίγο αργότερα κατέγραψε την καλύτερη ατομική της επίδοση με χρόνο 10.65 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. (ομοίως και στα 200μ.), ενώ κατετάγη δεύτερη στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν για τη μεγάλη επιστροφή, τη στιγμή που η ταυτόχρονη ενασχόλησή της με τα αθλήματα των 100μ., 200μ., 400μ., 4×100 και άλματος εις μήκος της δίνουν το παρατσούκλι «θηλυκός Καρλ Λιούις», «μαύρο άτι» και «νέα Τζόινερ».

Το 1999 στη Σεβίλλη υπερασπίστηκε με επιτυχία τον παγκόσμιο τίτλο που είχε κατακτήσει στην Αθήνα στα 100μ. και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος.

Πριν από την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000, η Μάριον Τζόουνς δήλωσε ότι έχει έρθει για να πάρει χρυσό μετάλλιο και στα πέντε αθλήματα που θα συμμετάσχει.

Εν τέλει, δεν ήταν χρυσά και τα πέντε μετάλλια, ήταν όμως… πέντε μετάλλια!

Η ένδοξη καριέρα και τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του Καρλ Λιούις το 1984

Χρυσό στα 100μ. με επίδοση 10.75, σε μία κούρσα που δεύτερη ήταν η Κατερίνα Θάνου, χρυσό και στα 200μ. με επίδοση 21.84, αλλά και στη σκυταλοδρομία 4×400.

Δύο ακόμα χάλκινα, σε άλμα εις μήκος και σκυταλοδρομία 4×100, ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο, καθώς η Μάριον Τζόουνς έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ανέβηκε πέντε φορές στο βάθρο στην ίδια διοργάνωση.

Την ανεπανάληπτη επιτυχία του Σίδνεϊ ακολούθησε αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Έντμοντον, όπου έγινε χρυσή στα 200μ. και στη σκυταλοδρομία 4×100, ενώ στα 100μ. τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ, η οποία, όπως αποδείχθηκε αργότερα, είχε επίσης σχέση με το σκάνδαλο ντόπινγκ της Balco.

 

Το όνειρο έγινε εφιάλτης στην Αθήνα

H Τζόουνς συνέχιζε πάντως ακάθεκτη, ενώ παράλληλα ανέβαζε και την εμπορική αξία του ονόματός της, αφού έκλεινε διαφημιστικές συμφωνίες και εμφανιζόταν σε ταινίες/τηλεοπτικές εκπομπές.

Στην πιο ένδοξη στιγμή της καριέρας της, πλέον, κέρδιζε περίπου 80.000 δολάρια ανά αγώνα, ενώ τα έσοδα από τους χορηγούς και τις διαφημίσεις έφταναν το 1.000.000 δολάρια.

Το 2003 επιλέχθηκε στο Νο33 του ντραφτ του WNBA από τους Φοίνιξ Μέρκιουρι, αν και δεν σκόπευε να αλλάξει καριέρα όπως δήλωνε εκείνη την εποχή.

Η έπαρση, όμως, που έβγαζε με την ατάκα περί σιγουριάς για τις νέες επιτυχίες στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, προκάλεσε κριτική από τον Τύπο.

Η Τζόουνς αισθανόταν φαβορί παρά το γεγονός ότι είχε χάσει έναν χρόνο προετοιμασίας, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003, αφού ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον Τιμ Μοντγκόμερι.

Οι Αγώνες της Αθήνας τελικά δεν ήταν παρά η αρχή μία χρόνιας κατρακύλας, καθώς αποσύρθηκε από το αγώνισμα των 200 μ. ενώ στα 100 μ. δεν είχε κερδίσει καν τη συμμετοχή της. Σε αυτά που αγωνίστηκε επίσης μόνο επιτυχημένη παρουσία δεν είχε καθώς κατατάχθηκε πέμπτη στο άλμα εις μήκος, ενώ στη σκυταλοδρομία 4×100 έκανε λάθος στην αλλαγή σκυτάλης με τη Λορίν Γουίλιαμς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα των ΗΠΑ να μην τερματίσει καν στον τελικό.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν την απογοήτευση που νιώθω», δήλωσε η Αμερικανίδα αθλήτρια αμέσως μετά και, παράλληλα, τόνισε ότι αυτή η ήττα δεν ήταν το τέλος της ολυμπιακής της καριέρας.

Η πραγματική απογοήτευση, όμως, θα ερχόταν λίγο αργότερα και θα προκαλούσε σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό, τους φίλους του στίβου, την κοινωνία των ΗΠΑ…

Ενδείξεις και αποδείξεις

Με το θέμα του ντόπινγκ να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά τους Αγώνες της Αθήνας, ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Balco που παρείχε συμπληρώματα διατροφής σε πολλούς κορυφαίους αθλητές του στίβου, παραχωρεί συνέντευξη στις 3 Δεκεμβρίου 2003 στο ABC.

Μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι χορήγησε τουλάχιστον τέσσερις απαγορευμένες ουσίες στη Μάριον Τζόουνς πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Παράλληλα, ο πρώην σύζυγος της Μάριον Τζόουνς, ο Σι Τζέι Χάντερ, αποκαλύπτει στο περιθώριο της έρευνας που διεξάγουν οι Λανς Γουίλιαμς και Μαρκ Γουάντα, ρεπόρτερ από το Σαν Φρανσίσκο, πως η αθλήτρια έκανε χρήση της ουσίας ερυθροποιητίνη που της παρέδιδε ο ίδιος μέσω γνωριμιών από το Μεξικό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα που τη θυμόταν να κάνει ενέσεις στεροειδών στην κοιλιά της, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Σίδνεϊ, ενώ δηλώνει ακόμα πως ο Βίκτορ Κόντε, ο οποίος ήταν και διατροφολόγος του τον καιρό που έκανε ο ίδιος πρωταθλητισμό, προμήθευε τον προπονητή της Τρέβορ Γκρέιαμ με συμπληρώματα διατροφής.

Τα παραπάνω στην πραγματικότητα ήταν αναβολικά σε πειραματική μορφή, τα οποία εν συνεχεία τα διέθετε και σε άλλους κορυφαίους σπρίντερ της εποχής.

Όταν η Μέρλιν Ότεϊ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία

Η Μάριον Τζόουνς, όμως, δεν είχε βρεθεί ποτέ θετική σε κάποιον από τους ελέγχους που είχε περάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, οπότε δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ανοίξει έρευνα (σ.σ. αντίθετα άνοιξε για την Balco).

Η ίδια, εξάλλου, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, δήλωσε πως στόχος της είναι να επιστρέψει στην κορυφή στους Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 και παράλληλα, μέσω του δικηγόρου της Τζόζεφ Μπέρτον, σχετικά με την κατάθεση του πρώην συζύγου της, πέρασε το εξής μήνυμα: «Προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το χωρισμό μας λέγοντας ψέμματα».

Το καλοκαίρι του 2006 η «Washinghton Post» κυκλοφόρησε δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχει θετικό δείγμα της Μάριον Τζόουνς στην ουσία ερυθροποιητίνη από τις 23 Ιουνίου, όταν και συμμετείχε το Εθνικό Πρωτάθλημα της Ινδιανάπολης.

Αυτή τη φορά οι ομοσπονδιακοί πράκτορες την κάλεσαν να καταθέσει, αλλά εκείνη αρνήθηκε ξανά οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ξανά σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση εκείνο το καλοκαίρι, απέσυρε τη συμμετοχή της από το Golden League της Ελβετίας για «προσωπικούς λόγους».

Επίσης προσέλαβε τον δικηγόρο Χάουαρντ Γιάκομπς, ο οποίος είχε αναλάβει και την υπόθεση ντόπινγκ του τότε συζύγου της Τιμ Μοντγκόμερι.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2006, ανακοινώνεται επίσημα ότι το δεύτερο δείγμα της Αμερικανίδας αθλήτριας είναι αρνητικό και απαλλάσεται, αλλά ο κόσμος έχει ήδη χάσει την πίστη του προς αυτήν και τη βλέπει καχύποπτα.

 

Η κατάρρευση ενός μύθου

Τελικά στις 5 Οκτωβρίου 2007 η Μάριον Τζόουνς παρουσιάζεται στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ομολογεί την αλήθεια.

Μέσα σε σχεδόν μία ώρα παραμονής της λέει και παραδέχεται κατηγορίες που αποτελούν μαχαίρι στην καρδιά του αθλητισμού, αλλά κυρίως γκρεμίζει τον μύθο που είχε χτίσει γύρω από το όνομά της.

Παραδέχεται πως έκανε χρήση της ουσίας ΤΗG από το 1999, η οποία ήταν γνωστή στους κύκλους των αθλητών του στίβου ως «η καθαρή», καθώς ήταν μη ανιχνεύσιμη ως το 2003.

Τονίζει, βέβαια, πως τότε δεν ήξερε ότι επρόκειτο για παράνομη ουσία, αλλά για συμπλήρωμα διατροφής, ενώ προσθέτει ότι μέχρι το 2002 που ο Γκρέιαμ ήταν προπονητής της, έκανε χρήση στεροειδών.

Παράλληλα, ομολογεί πως είπε ψέμματα επειδή πανικοβλήθηκε στις καταθέσεις της το 2003 και το 2006, όταν υποστήριζε πως δεν είχε κάνει καμία χρήση αναβολικών, ενώ επίσης δηλώνει ένοχη για εμπλοκή σε οικονομική απάτη που κατηγορείτο από τον Ιούλιο του 2006.

Δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου 2007, η ΔΟΕ αφαιρεί επισήμως από τη Μάριον Τζόουνς τα πέντε ολυμπιακά μετάλλια που έχει στην κατοχή της και την αποκλείει δια παντός από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

 

Η μεγαλύτερη απάτη και η Κατερίνα Θάνου

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου Λαμίν Ντιάκ ανακοινώνει πως διαγράφονται όλες οι επιδόσεις της αθλήτριας από την 1η Σεπτεμβρίου 2000 κι έπειτα.

«Αν είχε εμπιστευθεί τα δώρα με τα οποία την προίκισε η φύση και είχε στηρίξει την προσπάθειά της στις θυσίες και την σκληρή δουλειά, θα ήταν μία μεγάλη Ολυμπιονίκης. Τώρα το όνομά της είναι συνώνυμο με μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού», λέει ο Ντιάκ.

Σε αυτό το σημείο της ιστορίας κάνει την εμφάνισή της και η Κατερίνα Θάνου, η οποία ως δεύτερη πίσω από την Αμερικανίδα στα 100μ., στο Σίδνεϊ το 2000, αποφασίζει να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, αλλά μάταια.

Η εμπλοκή της Ελληνίδας αθλήτριας στο σκάνδαλο ντόπινγκ το 2004 προκαλεί τη σκληρή απάντηση της ΔOE, η οποία μέσω του εκπροσώπου τύπου Μαρκ Άνταμς δηλώνει: «Θα πρέπει να θυμάστε τις συνθήκες γύρω από τις οποίες η Θάνου το 2004 εξέθεσε τον εαυτό της και το ολυμπιακό κίνημα και σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές προσποιήθηκε ότι έπεσε θύμα τροχαίου με μοτοσικλέτα. Παραδέχθηκε ότι παραβίασε τους κανονισμούς περί ντόπινγκ και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών».

Συνεπώς, το χρυσό εκείνης της κούρσας παρέμεινε χωρίς κάτοχο, ενώ αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και των υπολοίπων μελών της ομάδας σκυταλοδρομίας, αλλά επεστράφησαν μετά από ένσταση.

Όσον αφορά στην Τζόουνς, ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει ακόμα αφενός μεν επειδή ο γάμος της με τον Τιμ Μοντγκόμερι έφτανε στο τέλος του και αφετέρου δε έχανε ένα προς ένα τα περιουσιακά της στοιχεία.

Οι χορηγοί της αποσύρονταν και αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμα και το πατρικό σπίτι της μητέρας της, προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά σε όλη αυτή την ιστορία.

Τελικώς στις 11 Ιανουαρίου 2008 της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και επιτήρησης 2 ετών στη συνέχεια, καθώς και 800 ωρών κοινωνικής εργασίας λόγω ψευδορκίας κι εμπλοκής σε οικονομική απάτη.

Καθώς εξέρχεται από τα δικαστήρια δηλώνει δακρυσμένη στις κάμερες: «Με μεγάλη ντροπή στέκομαι ενώπιoν σας και σας λέω ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη σας και απογοήτευσα την πατρίδα μου και τον εαυτό μου. Έχετε κάθε δίκιο να είστε θυμωμένοι μαζί μου.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όλα αυτά. Λυπάμαι που σας απογοήτευσα όλους με τόσους πολλούς τρόπους. Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και ελπίζω να μάθουν άλλοι από τα δικά μου λάθη».

 

«Δεν αγαπούσα τον εαυτό μου αρκετά…»

Παρέμεινε σε Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης στο Σαν Αντόνιο από τις 7 Μαρτίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2008 και μετά την αποφυλάκισή της παραχώρησε συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, όπου πριν ξεσπάσει σε κλάματα είπε τα παρακάτω λόγια.

«Η επιστροφή των μεταλλίων δεν είναι τίποτα μπροστά στην αμαύρωση του ονόματός μου. Γνώριζα πως έπαιρνα απαγορευμένες ουσίες και συνειδητά αποφάσισα να πω ψέμματα ώστε να το καλύψω. Μέσα στη φυλακή κατάλαβα το λάθος που έκανα, πιστεύω πως δεν αγαπούσα τον εαυτό μου αρκετά γι’ αυτό και τα έκανα όλα αυτά».

Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να επιστρέψει στον αθλητισμό μέσω του μπάσκετ το 2010, όταν εντάχθηκε στους Τούσλα Σοκς, αλλά κατέγραψε 2,6 πόντους και 1,3 ριμπάουντ μ.ό. σε 47 αγώνες στο WNBA και φυσιολογικά αποδεσμεύθηκε, η Μάριον Τζόουνς αφοσιώθηκε στην οικογένειά της.

Πλέον ζει μόνιμα στο Τέξας με τον σύζυγό της Ομπαντέλ Τόμπσον, χάλκινο Ολυμπιονίκη στα 100μ. το 2000, και τα τρία παιδιά της.

Το 2010 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Στη σωστή πλευρά: Από την πτώση στη συγχώρεση και τη δύναμη να πετύχεις ξανά», ενώ παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, λέγοντας την ιστορία της και προτρέποντας νέους να μην καταφεύγουν στο ψέμα ως μέσο επιτυχίας.

Ο Ντέρεκ Ρέντμοντ κατέλαβε την τελευταία θέση αλλά ΝΙΚΗΣΕ

Η ιστορία, πάντως, κατέγραψε τελικά τη Μάριον Τζόουνς μέσα στις μεγαλύτερες απάτες, όπως είχε πει και ο Ντιάκ για την αθλήτρια που εκείνη τη στιγμή έκλεινε έναν κύκλο ντροπής.

Έναν κύκλο ντροπής στον οποίο ανήκαν ήδη αρκετά μεγάλα ονόματα του αθλητισμού της δεκαετίας των 00s’ και θα ακολουθούσαν ακόμα πιο σοκαριστικές περιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, όπως του Λανς Άρμστρονγκ.

Περιπτώσεις που προκαλούν οργή, θλίψη, αλλά και καχυποψία μετά από κάθε μεγάλο γεγονός αναφορικά με το «ποιο είναι το σωστό πρότυπο» και «ποιος τελικά πέτυχε με την αξία του».

Ακόμα κι έτσι, όμως, κάθε φορά που κάποιος θα βρίσκει το θάρρος να παραδέχεται τα λάθη του, να πληρώνει γι’ αυτά και να διεκδικεί μία δεύτερη ευκαιρία, θα ζωντανεύει η ελπίδα ότι όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.

Εξάλλου για κάθε έναν που θέλησε τη νίκη με κάθε κόστος, υπάρχει ένας Ντέρεκ Ρέντμοντ να θυμίζει ποια είναι η ουσία του αθλητισμού…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!