7 Ιανουαρίου 1980
Άκρως συμβολική ημερομηνία για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν η 7η Ιανουαρίου 1980 και το Sport-Retro.gr δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο.
Ανήμερα του Αγίου Ιωάννη, στις 12:00, πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου των Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Καλογρέζας.
Το τεράστιο αυτό έργο συνδυάστηκε αρχικά με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου του 1982 και σταδιακά με την προοπτική διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Ο χώρος των περίπου 1.000 στρεμμάτων στον Δήμο Αμαρουσίου είχε αποκτηθεί με απαλλοτρίωση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη δεκαετία του 1970.
Περισσότεροι από 10.000 θεατές βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Καλογρέζας το ηλιόλουστο χειμωνιάτικο μεσημέρι της 7ης Ιανουαρίου 1980.
Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Τιμόθεος, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Παπασπύρου, οι υφυπουργοί Προεδρίας κ.κ. Αχ. Καραμανλής και Τσαλδάρης, Παιδείας κ. Καρατζάς, Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Συνοδινού, Συγκοινωνιών κ. Μούτσιος και αρκετοί βουλευτές ήταν μερικοί από τους σημαίνοντες παρευρισκόμενους.
Επίσης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ντάβος, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Ν. Ιωνίας και Αμαρουσίου, ο ΓΓΑ κ. Στασινόπουλος, ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΟΕ, καθώς και πολυάριθμες αντιπροσωπείες όλων των αθλητικών ομοσπονδιών έδωσαν το «παρών» στην τελετή.
Η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, από την πλευρά της, έψαλλε με επιτυχία τον Ολυμπιακό Ύμνο και έδωσε μία ιδιαίτερη μουσική νότα στην εκδήλωση.
Ο άνθρωπος που έβαλε τον θεμέλιο λίθο στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ειλικρινή χαρά που θεμελιώνω επιτέλους το μεγάλο αυτό έργο για τον αθλητισμό μας.
Η κυβέρνηση πράγματι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του αθλητισμού και αυτό αποδεικνύεται από το τεράστιο έργο που πραγματοποίησε σε αυτόν τον τομέα. Η φυσική αγωγή δεν είναι απαραίτητη μόνο για το σώμα, προωθεί και την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος.
‘Νους υγιής’, έλεγαν οι πρόγονοί μας, ‘εν σώματι υγιεί’. Πρόκειται για δόγμα που μολονότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια ούτε αναθεωρήθηκε ούτε αποδυναμώθηκε. Και πρέπει να είμαστε εθνικά υπερήφανοι.
Όχι μόνο γιατί στον τόπο μας γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το φίλαθλο πνεύμα, αλλά και γιατί όλοι οι σημερινοί λαοί μας παραδέχονται σαν συνεχιστές μιας παραδόσεως, που οι βασικές της αρχές εμπνέουν πάντοτε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη βελτίωση του ανθρώπου, για την ειρήνη του κόσμου.
Γι’ αυτό και σαν πρωθυπουργός της χώρας που καθιέρωσε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανα προ καιρού τη γνωστή πρόταση για τη μόνιμη τέλεσή τους στην Ελλάδα. Την πρότασή μου αυτή την επαναλαμβάνω από τη θέση αυτή και σήμερα, γιατί γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ.
Ήδη με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις γίνεται και πάλι σκέψη πολιτικοποιήσεως των Ολυμπιακών Αγώνων. Τις σκέψεις αυτές τις αποδοκιμάζουμε, όπως και την εισβολή στο Αφγανιστάν. Η πρώτη απειλεί ένα αιωνόβιο πολιτιστικό και ειρηνοποιό θεσμό, ενώ η δεύτερη την ειρήνη.
Είναι ανάγκη για να σώσουμε την Ολυμπιακή Ιδέα να την απαλλάξουμε από την πολιτική και την ευπορία. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελλάς θα φέρει και πάλι την πρότασή της στις Διεθνείς Ολυμπιακές Αρχές.
Παράλληλα, όμως, με την προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε με όσα μέσα διαθέτουμε και με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μία τέτοια εντολή που πιστεύω ότι κάποτε θα μας ανατεθεί.
Η κατασκευή του μεγάλου αυτού σταδίου, καθώς και των άλλων εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου, εκτός από τις πολλαπλές ελληνικές ανάγκες που θα καλύψουν, μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν την ευρύτερη προετοιμασία.
Και με την ευκαιρία της ωραίας αυτής εορτής, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού της πατρίδας μας και να τους ευχηθώ λαμπρές επιτυχίες για τον καινούργιο χρόνο».
Ο Αχιλλέας Καραμανλής, από την πλευρά του, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά το 1976 ο αθλητισμός εισάγεται επίσημα στα σχολεία με την καθιέρωση στα Γυμνάσια όλης της χώρας, της μέρας των αθλητικών δραστηριοτήτων, με πρόγραμμα στην επέκταση αυτού του θεσμού στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στα Λύκεια.
Στην τριετία 1976-1979 είχε καταρτιστεί ένα πρόγραμμα κατασκευής αθλητικών έργων που περατώνεται σε λίγο καιρό και που εκτός των άλλων προβλέπει την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε κάθε πρωτεύουσα νομού να έχει ένα αυτοτελές και με πλήρη λειτουργικότητα αθλητικό κέντρο.
Στο δε καινούργιο τριετές πρόγραμμα που συντόμως θα εξαγγελθεί, θα προβλέπεται η επέκταση αυτών των έργων σε κάθε κωμόπολη και χωριό που είναι έδρα Γυμνασίου ή Λυκείου, ώστε οι μαθητές να απασχολούνται τουλάχιστον με τα αθλήματα του στίβου, το ποδόσφαιρο, τις αθλοπαιδιές, την πάλη, την άρση βαρών και την ενόργανη γυμναστική.
Ολόκληρη η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ένα απέραντο αθλητικό εργοτάξιο, όπου κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται 197 γυμναστήρια με στίβο και ποδόσφαιρο, 40 κολυμβητήρια, 44 κλειστά γυμναστήρια και 1.100 ανοικτά γήπεδα για τις αθλοπαιδιές, 70 κλειστές αίθουσες για την πάλη, την άρση βαρών, την πυγμαχία και την ενόργανη γυμναστική, 80 γήπεδα τένις, 17 ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία, 11 χιονοδρομικά κέντρα, κερκίδες για 110.000 περίπου θεατές και άλλες δευτερότερες εγκαταστάσεις για την καλλιέργεια και των υπολοίπων αθλημάτων.
Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτευούσης, όπως είναι ήδη γνωστό, κατασκευάζονται ήδη ή συμπληρώνονται τρία μεγάλα αθλητικά κέντρα: οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου εδώ στην Καλογρέζα, το Παλέ ντε Σπορ στο Ν. Φάληρο εκτάσεως 380 στρεμμάτων και το Κέντρο Αγίου Κοσμά εκτάσεως 680 στρεμμάτων, καθώς και άλλες δεκάδες μικροτέρων (Αιγάλεω, Ρέντη, Ν. Λιοσίων, Πανελληνίου Γυμν. Συλλόγου, Περάματος, Βύρωνα κλπ.), με τα οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δυνατή η εξυπηρέτηση των αθλητικών αναγκών της Αθήνας και του Πειραιά.
Και σαν συνέπεια αυτής της εργώδους υποδομής είναι ότι ήδη κάθε χρόνο πάνω από 500.000 μαθητές αθλούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουμε κατασκευάσει κατά τις μέρες που είχαν καθοριστεί για τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Και ακόμα ότι ο αριθμός των νέων που ασχολήθηκαν συστηματικά με τον αθλητισμό αυξήθηκε σε μια πενταετία από 190.000 σε 350.000, των δε αθλητικών σωματείων από 1.600 σε 3.600 περίπου».
***
Αυτή ήταν η εικόνα του ελληνικού αθλητισμού στο μέτωπο των εγκαταστάσεων και των υποδομών, κατά την ανατολή της δεκαετίας του 1980.
Η κατασκευή του ΟΑΚΑ εξέλιξε τα εγχώρια σπορ και ανέβασε επίπεδο τη χώρα με αποκορύφωμα, φυσικά, τη φιλοξενία των περισσοτέρων γεγονότων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Διαβάστε ακόμη:
Ο άνθρωπος που «σκέπασε» το ΟΑΚΑ έχει γενέθλια. Ο αμφιλεγόμενος Σαντιάγο Καλατράβα