Οι πιο τρελές-τρελές στιγμές του αθλητισμού (part III)

Είθισται όταν αλλάζει ο χρόνος να δημιουργούνται τηλεοπτικά και διαδικτυακά αφιερώματα με τα κορυφαία αθλητικά bloopers, τα οποία σκορπούν άφθονο γέλιο.

Το Sport-Retro.gr προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αφού βάσει ενός παλιού αφιερώματος της εφημερίδας “Guardian”, εντόπισε 30 τρελές/σπαρταριστές/απίστευτες ιστορίες των σπορ.

Η αρχή έγινε την Πρωτοχρονιά του 2018 με τα πρώτα 10 αξιοπερίεργα περιστατικά, εν συνεχεία στις 2 Ιανουαρίου διαβάσατε το β’ μέρος και τώρα το θέμα ολοκληρώνεται με την τελευταία δεκάδα.

***

Το σκάνδαλο της Σαϊπάν 

Η ερασιτεχνική προετοιμασία της Ιρλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002 είχε προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στον Ρόι Κιν, ο οποίος στην πορεία δεν δίστασε να… στολίσει τον προπονητή Μικ Μακ Κάρθι με απρεπείς εκφράσεις.

«Ήσουν ένας άχρηστος παίκτης και ως προπονητής εξακολουθείς να είσαι άχρηστος! Ο μοναδικός λόγος που έχω παρτίδες μαζί σου είναι επειδή είσαι προπονητής της ομάδας μου, χωρίς να είσαι καν Ιρλανδός. Είσαι ένα μ**νι από την Αγγλία», του… έσουρε μεταξύ άλλων.

Λόγω της λεκτικής επίθεσης, ο Μακ Κάρθι απομάκρυνε τον Κιν από το ρόστερ της ομάδας, ενώ οι ποδοσφαιριστές τάχθηκαν υπέρ του Άγγλου ομοσπονδιακού τεχνικού.

Συγκεκριμένα, ο Νάιαλ Κουίν αναφέρει στην αυτοβιογραφία του: «Η συμπεριφορά του Κιν απέναντι στον Μακ Κάρθι για μένα ήταν απαράδεκτη. Βέβαια, το μεταξύ τους επεισόδιο είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην Ιρλανδία».

Εκτός των άλλων, ο σκληροτράχηλος μέσος είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να σαπίσει στην κόλαση, παρά να αγωνιστεί ξανά στην εθνική υπό την τεχνική ηγεσία του Άγγλου.

 

Ο γύρος του θριάμβου που δεν έγινε ποτέ

Ο Άλι Μακ Λίοντ, τεχνικός ηγέτης της Σκωτίας, πίστευε ότι η ομάδα του θα κατακτήσει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978.

Λόγω της αισιοδοξίας του η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να προετοιμάσει κατάλληλα το «Χάμπντεν Παρκ», προκειμένου να πραγματοποιηθεί από τους παίκτες ο γύρος του θριάμβου, μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Τελικά η Σκωτία με απολογισμό μία νίκη, μία ήττα και μία ισοπαλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων.

Το πάρτι στο «Χάμπντεν Παρκ» δεν διεξήχθη και, όπως ήταν αναμενόμενο, η υποδοχή των φιλάθλων κατά την επιστροφή των παικτών δεν ήταν καθόλου θερμή…

 

Η «ματωμένη Κυριακή» στο «Κροκ Παρκ»

Το «Κροκ Παρκ» του Δουβλίνου θεωρείται για τους Ιρλανδούς κάτι παραπάνω από ένα απλό στάδιο και η ιδιαιτερότητά του αυτή έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον.

Το απόγευμα της 21ης Νοεμβρίου 1920 η Τιπερέρι τέθηκε αντιμέτωπη με τη Δουβλίνο, στο πλαίσιο ενός φιλικού ματς γαελικού ποδοσφαίρου (σ.σ. μία μορφή του αθλήματος που συνδυάζει κάποια ιρλανδικά παιχνίδια με μπάλα).

Το ίδιο πρωί μερικοί Βρετανοί πράκτορες που διέμεναν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους και εξαιτίας του συμβάντος, στο βόρειο τμήμα της πόλης άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι οι συμπατριώτες τους θα πάρουν εκδίκηση.

Παρά την όλη αναστάτωση που προκλήθηκε, η Γαελική Αθλητική Ομοσπονδία αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά το ματς και λίγο μετά την έναρξή του, οι θεατές στις κερκίδες παρατήρησαν ένα βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους πάνω από το γήπεδο.

Δυστυχώς η φήμη επιβεβαιώθηκε, αφού στρατιώτες αποβιβάστηκαν από βρετανικά φορτηγά, εισήλθαν στον χώρο του γηπέδου και άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό προς την πλευρά των θεατών.

Ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κατάφεραν να ξεφύγουν, άλλοι συνελήφθησαν και άλλοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Μεταξύ των παικτών της Τιπερέρι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο κεντρικός αμυντικός Μάικλ Χόγκαν, το όνομα του οποίου δόθηκε λίγα χρόνια μετά σε μία εξέδρα του σταδίου.

Πέραν του Χόγκαν, αρκετοί ακόμη αθώοι άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στις εξέδρες του γηπέδου, ο νεότερος εκ των οποίων ήταν ο 14χρονος Τζον Σκοτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 1921 οι δύο ομάδες τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες μετά την τραγωδία και την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο έφερε ο Νταν Μπριν, ήρωας που είχε επιζήσει από τον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας.

 

Η παρεξηγημένη χειρονομία ενός τζόκεϊ

Όσοι πιστεύουν ότι οι αναβάτες που τρέχουν στις ιπποδρομίες δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της κούρσας, μάλλον κάνουν λάθος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του τζόκεϊ Χάρβεϊ Σμιθ, ο οποίος τον Ιούνιο του 1971 πανηγύρισε τη νίκη του στις ιπποδρομίες του Ντέρμπι με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της κούρσας ύψωσε τον δείκτη και τον μέσο στους διαιτητές, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισαν να τον αποβάλλουν.

Ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν και ότι η εν λόγω χειρονομία συμβολίζει τη νίκη, γεγονός που προσπάθησε να αποδείξει προσκομίζοντας φωτογραφίες που εικόνιζαν τον Γουίνστον Τσόρτσιλ να ποζάρει κατά αυτόν τον τρόπο.

Στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, όταν κάποιος σχηματίζει με τον δείκτη και τον μέσο του ένα V, με την παλάμη στραμμένη προς τον εαυτό του, θεωρείται πολύ μεγάλη προσβολή.

Τελικά, η παρεξήγησε λύθηκε και στον Σμιθ απονεμήθηκε κανονικά το βραβείο της νίκης.

 

Η επίθεση του Πικέ στον Σαλασάρ

Το 1982 θεωρείται «καταραμένο» έτος στην Ιστορία της Formula 1, αφού εκείνη την περίοδο το ένα ατύχημα διαδεχόταν το άλλο.

Ο θρυλικός πιλότος Ζιλ Βιλνέβ έχασε τη ζωή του στις κατατακτήριες δοκιμές του βελγικού Grand Prix, μερικές μέρες μετά ο Ρικάρντο Παλέτι σκοτώθηκε κατά την εκκίνηση στο Μόντρεαλ, ενώ ο Ντιντιέ Πιρονί, λόγω της σύγκρουσης της Ferrari του με τη Renault του Αλέν Προστ, τραυματίστηκε σοβαρά στα προκριματικά του Χόκενχαϊμ.

Eπιπλέον, στο γερμανικό Grand Prix ο Νέλσον Πικέ διατηρούσε το προβάδισμα, όταν στον 28o γύρο πρόφτασε τον Ελισέο Σαλασάρ που ήταν τελευταίος, εκείνος δεν διέκρινε τον εν ενεργεία πρωταθλητή τη στιγμή που τον προσπέρναγε και πέφτοντας πάνω του βγήκαν και οι δύο εκτός πίστας.

Οι δύο πιλότοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, ο Βραζιλιάνος βγήκε από το μονοθέσιό του και κατευθύνθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς το σημείο που βρισκόταν ο Χιλιανός.

Ο Πικέ, εκνευρισμένος για τη σίγουρη νίκη που του στέρησε ο αντίπαλός του, άρχισε να τον χτυπάει με μανία στο κράνος και επιχείρησε να τον πετύχει με κλωτσιά στην κοιλιά!

To επεισόδιο, όμως, είχε και συνέχεια, αφού τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος επιβιβαζόταν στο βαν για να επιστρέψει στα pit, βρήκε μέσα σε αυτό τον Χιλιανό και του επιτέθηκε εκ νέου.

Ο οδηγός αναγκάστηκε να κατεβάσει τους δύο πιλότους και ενώ προσπαθούσε να τους χωρίσει, ο Πικέ έτρεξε γρήγορα, πήρε το βαν και άφησε τους δύο άντρες να επιστρέψουν στα pit με τα πόδια!

 

Ο φίλαθλος που δεν πτοήθηκε από την αστυνομία

Η Έβερτον αντιμετώπιζε τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ στον τελικό του αγγλικού FA Cup το 1966 και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0, κατάφερε στην πορεία να ισοφαρίσει σε 2-2.

Ο οπαδός των «ζαχαρωτών» Έντι Κάβαναγκ, λόγω του ενθουσιασμού του, εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να πανηγυρίζει προτού ολοκληρωθεί η αναμέτρηση.

Οι αστυνομικοί του γηπέδου προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, ωστόσο, εκείνος όχι μόνο δεν τους υπάκουσε, αλλά συμπεριφερόμενος σαν μικρό παιδί, έτρεχε και τους περιγελούσε για αρκετή ώρα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Ο παίκτης του κρίκετ με τα ακουστικά

Η Νότιος Αφρική και η Ινδία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο κρίκετ τον Μάιο του 1999, όταν ο Χάνσι Κρόνιε, σκίπερ της αφρικανικής ομάδας, εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο φορώντας ασύρματα ακουστικά!

Η πρωτότυπη αυτή ενέργεια έγινε προκειμένου ο παίκτη να λαμβάνει οδηγίες από τον προπονητή του Μπομπ Γούλμερ, ο οποίος βρισκόταν στα αποδυτήρια.

Οι διαιτητές της αναμέτρησης έκριναν ότι αυτό αντίκειται στους κανονισμούς της διοργάνωσης και ζήτησαν από τον αδικοχαμένο σε αεροπορικό δυστύχημα άσο να τα αφαιρέσει.

 

Στοιχηματικό σκάνδαλο στο μπέισμπολ 

Το 1919 οι παίκτες της φημισμένης ομάδας μπέισμπολ Σικάγο Γουάιτ Σοξ είχαν απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου Τσαρλς Κομίσκι περισσότερα χρήματα, αλλά εκείνος δεν αποδέχθηκε το αίτημά τους, με συνέπεια 8 εξ αυτών να προβούν στην απόφαση να οργανώσουν μία απάτη.

Την ημέρα που αντιμετώπιζαν τη φανερά λιγότερο ποιοτική ομάδα των Σινσινάτι Ρεντς είχαν ποντάρει στο στοίχημα 80.000 δολάρια ότι θα ηττηθούν, γεγονός που αν τελικά συνέβαινε θα τους εξασφάλιζε απίστευτα κέρδη.

Η πολύ κακή απόδοσή τους κατά τη διάρκεια του ματς κίνησε υποψίες, οπότε ο Κομίσκι ανέθεσε σε έναν ντετέκτιβ να ερευνήσει την υπόθεση, τσεκάροντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τελικά η απάτη αποκαλύφθηκε, αρκετοί Αμερικανοί φίλαθλοι απογοητεύτηκαν και ένα νεαρό αγόρι όταν συνάντησε τον αστέρα της ομάδας Τζο Τζάκσον, του αποκρίθηκε με θλιμμένο ύφος: «Τζο, πες μου ότι δεν είναι αλήθεια».

Οι παίκτες αθωώθηκαν από το δικαστήριο, εντούτοις, ο Κένεσο Μάουντεν Λάντνις, πρόεδρος της ομοσπονδίας μπέισμπολ, αποφάσισε να τους τιμωρήσει με ισόβιο αποκλεισμό δηλώνοντας: «Όποιος παίκτης συναναστρέφεται με εταιρίες στοιχήματος σημαίνει ότι έχει ως κίνητρο να ‘πουλάει’ τα παιχνίδια, άρα δεν θα πρέπει να αγωνίζεται».

 

Ο Φίγκο και η γουρουνοκεφαλή

Τον Ιούλιο του 2000 η μεταγραφή του Λουίς Φίγκο στη Ρεάλ Μαδρίτης εξόργισε τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι κατά τη δεύτερη επίσκεψή του για ένα clásico στο «Καμπ Νόου», φρόντισαν να τον… περιποιηθούν ιδιαιτέρως.

Το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου 2002 ο Πορτογάλος άσος προκάλεσε αρκετές φορές τους ένθερμους υποστηρικτές του καταλανικού κλαμπ με τις δολοφονικές ματιές που τους έριχνε, ενώ παράλληλα, είχε το… θράσος να εκτελέσει όλα τα κόρνερ της ομάδας του.

Κατά συνέπεια, στο β’ ημίχρονο της αναμέτρησης, οι οπαδοί της “Μπάρτσα” που βρίσκονταν στο πέταλο του γηπέδου βγήκαν εκτός εαυτού, αφού λίγο πριν από την εκτέλεση ενός ακόμη κόρνερ, άρχισαν να πετούν προς το μέρος του παντός τύπου αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ήταν και μία κεφαλή γουρουνιού!

Ο Τσάβι και ο Πουγιόλ προσπάθησαν να ηρεμήσουν το μαινόμενο πλήθος, ωστόσο, η ρίψη των αντικειμένων συνεχίστηκε και έτσι ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει για μερικά λεπτά το ματς, προκειμένου να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος.

Υπό την προστασία των αστυνομικών του γηπέδου, ο Φίγκο τελικά κατάφερε να εκτελέσει το κόρνερ και η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Ο σούπερ σταρ των “μερένγκες” δήλωσε αργότερα: «Αν είχα παρατηρήσει το γουρουνάκι, θα τσίμπαγα κανένα κομματάκι. Κατανοώ την αντιπαλότητα των δύο συλλόγων, ωστόσο, θεωρώ τα συγκεκριμένα επεισόδια απαράδεκτα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής τιμώρησε για το συμβάν την Μπαρτσελόνα με 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (η ποινή δεν ίσχυσε), ενώ της επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ για τη ρίψη των αντικειμένων.

 

Το έπος του 2004

“Γαλανόλευκο” φινάλε… Η Ελλάδα συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου, όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επί πορτογαλικού εδάφους το 2004.

Υπό την τεχνική ηγεσία του Ότο Ρεχάγκελ, η Εθνική πραγματοποίησε μία αρκετά καλή εμφάνιση στη φάση των ομίλων, καθώς λύγισε την Πορτογαλία με 2-1, απέσπασε ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία και ηττήθηκε 2-1 από τη Ρωσία.

Στους «8» εκτόπισε από τη διοργάνωση την κάτοχο του τίτλου Γαλλία, αφού με μια υπέροχη κεφάλια ο Άγγελος Χαριστέας άφησε στον… τόπο τον τερματοφύλακα των «τρικολόρ» Φαμπιάν Μπαρτέζ.

Στον ημιτελικό επικράτησε στην παράταση της πανίσχυρης Τσεχίας χάρη στο “ασημένιο” γκολ του Τραϊανού Δέλλα και στον μεγάλο τελικό ο Χαριστέας με την κεφαλιά του, η οποία προήλθε από το κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, υπέταξε την Πορτογαλία και οδήγησε την Ελλάδα στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!