Οι χαμένοι θησαυροί του αθλητισμού (part IΙ)

Σε συνέχεια του αφιερώματος της 30ής Δεκεμβρίου, το Sport-Retro.gr αφήνει πίσω του το 2017 παρουσιάζοντας κι άλλα αντικείμενα-θησαυρούς του αθλητισμού που χάθηκαν στον χρόνο.

 

***

Η μπάλα 100 πόντων του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

Φαίνεται πως για κάθε πόντο από τους 100 που σκόραρε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στο Χέρσεϊ της Πενσυλβάνια στις 2 Μαρτίου του 1962, υπάρχει μια αμφιλεγόμενη ιστορία σχετικά με την τοποθεσία ενός αντικειμένου του οποίου ο οίκος δημοπρασίας Λέλαντ έχει κρίνει «το πιο σημαντικό κομμάτι ενθυμίων μπάσκετ σε όλη τη γη».

Ο Κέρι Ράιμαν, τώρα ένας χειριστής γερανού, ισχυρίζεται πως όταν ήταν 14 χρονών την πήρε απ’ τα χέρια του ίδιου του πρωταγωνιστή μετά τον αγώνα των Φιλαδέλφεια Γουόριορς με τους Νιου Γιορκ Νικερμπόκερς και τη χρησιμοποιούσε σε γήπεδα μπάσκετ για χρόνια.

«Ο Γουίλτ σκόραρε 100 πόντους με αυτήν την μπάλα κι εγώ σκόραρα μερικούς χιλιάδες”, έχει σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Ράιμαν, όμως ορισμένοι δεν τον πιστεύουν.

Ο Χάρβεϊ Πόλακ, τότε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Γουόριορς, και ο backup του απόλυτου πρωταγωνιστή, ο Τζο Ρούκλικ, υποστηρίζουν ότι έβαλαν την μπάλα στην τσάντα του Γουίλτ.

Ακόμα και ο «Big Dipper» είχε τη δική του εκδοχή της ιστορίας: Την είχε δώσει στον συμπαίκτη του Αλ Ατλς και δεν ενδιαφερόταν να την ξαναπάρει πίσω (σ.σ. ο Ατλς διαψεύδει ότι κατείχε την μπάλα έστω και για λίγο).

«Είναι ένα μυστήριο, αλλά καθόλου αναπάντεχο. Από το 1962 είχαμε κάτι που νομίζαμε ότι ήταν η φανέλα του Γουίλτ όταν σκόραρε 25,000 πόντους και κάποιος πούλησε σε δημοπρασία μια φανέλα ισχυριζόμενος ότι ήταν ακριβώς αυτό», έχει πει ο Ματ Ζέισινγκ, επικεφαλής έφορος του Basketball Hall of Fame.

Η μπάλα του Ράιμαν εκτιμήθηκε στα 551.000 δολάρια στη δημοπρασία του Λέλαντ το 2000, ωστόσο λόγω αμφιβολιών περί της αυθεντίας του, ο οίκος ανέστειλε την πώληση και η μπάλα δημοπρατήθηκε εκ νέου μετά από 6 μήνες για 67.791 δολάρια, ενώ η original μπάλα αξίζει περίπου 600.000 δολάρια.

 

Το μεταξωτό πανί της σέλας του Σεκρετέριατ

Το 1973, όταν το άλογο Σεκρετέριατ κέρδισε το triple crown με χαρισματικό στυλ, ήταν σίγουρο πως τα σουβενίρ του «Μεγάλου Κόκκινου» θα σήκωναν μεγάλη αξία.

Πολλά αντικείμενα πωλήθηκαν σε μια δημοπρασία του Σόθεμπι το 1999, άλλα μερικά σημαντικά κομμάτια δεν βρέθηκαν ποτέ. Το πιο επιθυμητό; Το πανί σέλας που φόρεσε το τετράποδο στο Κεντάκι Ντέρμπι.

Σύμφωνα με τον Λέοναρντ Λάσκι, επικεφαλής της ιστοσελίδας secretariat.com, μετά τον αγώνα ο τζόκεϊ Ρον Τέρκοτ έδωσε το πανί που είχε κεντημένο πάνω του το «1A» σε έναν παρκαδόρο του Τσόρτσιλ Ντάουνς.

Τρία χρόνια πριν, ένας άνδρας με το όνομα Γκας τηλεφώνησε στους Λάσκι και Τέρκοτ ισχυριζόμενος ότι ήταν εκείνος ο παρκαδόρος, εν τέλει όμως δεν κανονίστηκε ποτέ η περίφημη συνάντηση.

 

Το κομμένο αυτί του Χόλιφιλντ

Στις 28 Ιουνίου 1997, ο Μάικ Τάισον έχανε από τον Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών του WBA στο MGM Grand στο Λας Βέγκας, όταν αγκάλιασε τον αντίπαλο, έφτυσε το μασελάκι του και δάγκωσε το δεξί αυτί του πρωταθλητή.

Αφού ο διαιτητής Μιλς Λέιν απέκλεισε τον αμφιλεγόμενο πυγμάχο λόγω δεύτερης δαγκωνιάς, ο εργαζόμενος που είχε αναλάβει τη συντήρηση του ρινγκ μάζεψε το κομμένο κομμάτι από το δάπεδο και το έβαλε σε ένα γάντι από latex κι εν συνεχεία στον πάγο.

Ο Χόλιφιλντ και το κομμάτι ταξίδεψαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Βάλεϊ, αλλά στη διαδρομή το γάντι χάθηκε και τώρα η αξία του εκτιμάται στα 5.000 δολάρια. 

 

Το πιάνο του Μπέιμπ Ρουθ

Οι ιστορίες για το όρθιο πιάνο που υποτίθεται ότι υπάρχει στον πάτο της λιμνούλας Γουίλις στο Σάντμπερι της Μασαχουσέτης είναι πολλές.

Μία από αυτές λέει ότι τον χειμώνα του 1918, ο θρυλικός Μπέιμπ Ρουθ, pitcher των Red Sox, ενώ διασκέδαζε μεθυσμένος σε ένα πάρτι, έσπρωξε το πιάνο έξω από μια βεράντα σε μια κατηφόρα και εν συνεχεία στο νερό.

Άλλη μια εκδοχή αναφέρει ότι καθώς ήταν οικοδεσπότης ενός μουσικού παιδικού πάρτι, ο «Μπαμπίνο» προσπάθησε να αναζωογονήσει τη διασκέδαση, μετακινώντας τα παιδιά (!) και τα όργανα στην παγωμένη λίμνη.

Πριν από μερικά χρόνια, ο δύτης Τζον Φις έψαξε για κομμάτια του πιάνου χρησιμοποιώντας εξοπλισμό σόναρ και ένα μαγνητόμετρο, αλλά όπως όλοι οι προηγούμενοι δεν βρήκε τίποτα.

«Αν μπορείς να αποδείξεις ότι διαθέτεις ένα κομμάτι του πιάνου, τότε είναι ένα από αυτά τα παράξενα πράγματα που θα μπορούσαν να σηκώσουν χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια», έχει σχολιάσει σχετικά ο Σίμεον Λίπμαν, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εύρεση σπανίων αντικειμένων.

 

Το χρυσό μετάλλιο του Μοχάμεντ Άλι

Όταν ο Μοχάμεντ Άλι (τότε Κάσιους Κλέι) επέστρεψε από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ήταν τόσο αηδιασμένος με τον ρατσισμό στη γενέτειρά του Λούισβιλ, που τράβηξε το χρυσό μετάλλιο light heavyweight από τον λαιμό του και το πέταξε στον ποταμό του Οχάιο (σ.σ. έτσι ισχυρίζεται στην αυτοβιογραφία του 1975 με τίτλο “The Greatest”).

Λίγο αργότερα, όμως, ομολόγησε πως δεν το έκανε ποτέ αυτό, με συνέπεια το μετάλλιο να παραμένει αγνοούμενο, ασχέτως αν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ο Χουάν Αντόνιο Σαμάρανκ παρουσίασε στον Άλι ένα αντίγραφο.

Η εκτιμώμενη αξία του επάθλου του κορυφαίου πυγμάχου της Ιστορίας αγγίζει το 1.000.000 δολάρια!

 

Οι εμφανίσεις των Hamilton Tigers

Την παραμονή των πλέι οφ του 1925, δέκα μέλη των Hamilton Tigers έκαναν απεργία, τερματίζοντας πρόωρα την 5η και τελευταία σεζόν της ομάδας τους στο NHL (σ.σ. αργότερα μετονομάστηκε σε New York Americans για 16 σεζόν, έπειτα Brooklyn Americans για άλλη μία και μετά διαλύθηκε).

Εν γνώσει του Ιζακάγια Γουέστγκεϊτ, συντονιστή πολιτιστικών υπηρεσιών του Hockey Hall of Fame, καμία εμφάνιση των Tigers δεν έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, ενώ έχει δηλώσει ότι αν βρεθεί έστω και μία θα ήταν πραγματικά μοναδικό γεγονός.

 

Το home run του Μπιλ Μαζερόσκι

Στο ένατο inning του 7ου παιχνιδιού των τελικών του πρωταθλήματος μπέισμπολ του 1960, ο Μπιλ Μαζερόσκι, second baseman των Pirates, λύγισε 10-9 τους Yankees στο στάδιο Forbes Field, με ένα home run που πλέον δεν λειτουργεί.

Μια πλάκα στην οδό Roberto Clemente σηματοδοτεί το σημάδι που άφησε το χτύπημα της μπάλας στο πάρκο, όμως το επίμαχο αντικείμενο δεν βρέθηκε ποτέ.

“Οκτώ ή εννιά άτομα ήρθαν εκείνη την ημέρα και είπαν ότι ήταν η αληθινή μπάλα. Δεν γνώριζα. Ο καθένας ήθελε 100 δολάρια για αυτήν”, έχει πει ο πρωταγωνιστής στην εφημερίδα “Pittsburgh Post-Gazette”.

 

Το σκοράρισμα του Μπάκι Ντεντ

Αποτελεί μια ανάμνηση που ακόμη στοιχειώνει τους οπαδούς των Red Sox: Το σκοράρισμα της έβδομης περιόδου από τον shortstop Μπάκι Ντεντ που πέρασε πάνω από το «Πράσινο Τέρας» στο Fenway Park και οδήγησε τους New York Yankees σε μια νίκη 5-4 στον αγώνα πλέι-οφ AL East το 1978.

«Η μπάλα είτε ανήκει σε οπαδό των Red Sox με καρφίτσες πάνω της σαν να είναι κούκλα βουντού είτε αναπαύεται σε ένα ράφι πάνω από το τζάκι ενός οπαδού των Yankees», έχει πει χαρακτηριστικά η Λέιλα Ντάνμπαρ, διευθύντρια συλλεκτικών αντικειμένων στο Σόθεμπι.

Ο Σεθ Σουίρσκι, ένας συλλέκτης και συγγραφέας του βιβλίου «Baseball Letters», έχει μια πιο αληθοφανής θεωρία: Επειδή το προσωπικό της περιφέρειας δεν μπόρεσε να μαζέψει περίπου 20 από τις μπάλες που χτύπησαν το δίχτυ του γηπέδου μετά την εξάσκηση ρίψης, ουδείς θα κατάφερνε με κανέναν τρόπο να αναγνωρίσει εκείνη που δοξάστηκε ο Ντεντ.

 

Η πρώτη ρίψη στο MLB

Η πρώτη αμερικανική μπάλα του μπέισμπολ που ρίχτηκε σε αγώνα, από τον Ρόι Πάτερσον των White Stockings στο South Side Park του Σικάγο στις 24 Απριλίου 1901, δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο διαιτητής Τομ Κόνολι, πάντως, είχε τη συνήθεια να “τσεπώνει” μπάλες-κειμήλια, όπως έχει αποκαλύψει η Λέιλα Ντένμπαρ του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

“Είχε μια εξαιρετική αντίληψη της ιστορίας”, τόνισε προτού επισημάνει πως οι κόρες του Κόνολι που κληρονόμησαν τη συλλογή του, προσέφεραν κάποια αντικείμενα ως δώρα.

 

Η ιστορική βολή του Μπόμπι Τόμπσον

Η μπάλα που πέταξε εκτός του γηπέδου “Polo Grounds” και κατέληξε στα χέρια ενός φιλάθλου, ο οποίος έπιασε ένα από τα πλέον περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα στον χώρο του αθλητισμού.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1951, ο Μπόμπι Τόμπσον εξαπέλυσε τη “βολή που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο”, ένα homer 9th inning που στέρησε στους Dodgers τη νίκη και κλείδωσε το πρωτάθλημα για τους Giants.

Ο οίκος δημοπρασιών Leland’s έβαλε αμοιβή 1.000.000 για όποιον έβρισκε την μπάλα, εν συνεχεία επιβεβαίωσε ότι μια από τις δεκάδες που κατατέθηκαν είχε χρησιμοποιηθεί στον αγώνα, αλλά δεν ήταν η επίμαχη.

Εντούτοις, η προαναφερθείσα μπάλα πουλήθηκε για 47.824 δολάρια, ασχέτως αν δεν είχε την αξία εκείνης που… πρωταγωνίστησε στη “βολή”.

 

Το θανατηφόρο χτύπημα του Ρέι Τσάπμαν

Στο πρώτο ημίχρονο του πέμπτου παιχνιδιού στο “Polo Grounds, στις 16 Αυγούστου του 1920, ο Καρλ Μέιζ, δεξιόχειρας ρίπτης των New York Yankees, έριξε μια μπάλα μπέιζμπολ στον αριστερό κρόταφο του Ρέι Τσάπμαν.

Ο 29χρονος αμυντικός των Indians πέθανε την επόμενη μέρα (σ.σ. ο δεύτερος θάνατος στην ιστορία του επαγγελματικού μπέισμπολ μετά από εκείνον του Ντοκ Πάουερς το 1909).

Ο Τζόελ Πλατ, ο διοικητής του μουσείου Sports Immortals στην Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, ισχυρίζεται ότι έχει τη θανατηφόρα μπάλα στην κατοχή του, αλλά όπως λέει ο Τζος Έβανς, διευθύνων σύμβουλος της Λέλαντ, «το αντικείμενο δεν έχει αναγνωριστεί ως αυθεντικό».

Σύμφωνα με τον Πλατ, ο Τσακ Τζέιμισον, μέσος των Cleveland Indians, σήκωσε την μπάλα μερικά κλάσματα προτού κατευθυνθεί προς το μέρος του πεσμένου Τσάπμαν.

Το 1969 την έδωσε στον αθλητικό δημοσιογράφο Μπομπ Κέρλι, ο οποίος με τη σειρά του τη δώρισε στον Πλατ το 1983 και, πλέον, η εκτιμώμενη αξία της υπολογίζεται από 100.000 μέχρι 200.000 δολάρια.

 

Τα εξαφανισμένα δαχτυλίδια

Επί 13 διαδοχικές σεζόν ο μικρόσωμος running back Ρόκι Μπλάιερ γοήτευε τους φιλάθλους με την επιμονή και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Έχει ακόμα τη “μωβ καρδιά” και το “χάλκινο αστέρι” που κέρδισε στη διάρκεια της μονοετούς εκστρατείας του με τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ.

Τη στιγμή, όμως, που εκφωνούσε έναν ενθαρρυντικό λόγο στο Σάρλοτ την περασμένη χρονιά, κάποιος τρύπωσε στα ξεκλείδωτα αποδυτήρια και έκλεψε 3 από τα 4 δαχτυλίδια Super Bowl, τα οποία είχε κατακτήσει με το Πίτσμπεργκ από το 1975 έως το 1980.

 

Μια καλοστημένη εφηβική… ληστεία

Τον περασμένο Νοέμβριο δύο έφηβοι έκλεψαν 4 δαχτυλίδια πρωταθλήματος από το ξεκλείδωτο αυτοκίνητο του Τζένο Αουριέμα, προπονητή της εθνικής μπάσκετ Γυναικών των ΗΠΑ.

Οι νεαροί φημολογείται πως πούλησαν τα δαχτυλίδια των ετών 1995, 2000, 2002 και 2003 για 160 δολάρια το καθένα στον Χαβιέρ Λούγκο του Χάρτφορντ, ο οποίος στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο δεν μίλησε για την τοποθεσία των δαχτυλιδιών.

“Δεν είναι ένα ζήτημα που βιάζομαι να λύσω. Δεν δίνω τόση έμφαση σε αυτά τα πράγματα όσο άλλοι”, δήλωσε ο Αουριέμα, ο οποίος διατηρεί πλέον μόνο το δαχτυλίδι του 2004.

 

Το κλεμμένο δαχτυλίδι του Άρτις Γκίλμορ

Με την τεράστια αφάνα και το πανύψηλο σώμα του, ο Άρτις Γκίλμορ ήταν ένας από τους ηγέτες του NBA, μια κυρίαρχη παρουσία στο post που είχε το ρεκόρ για τις περισσότερες τάπες όλων των εποχών.

Ήταν ακόμη βασικό μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας του 1975, των Κεντάκι Κόλονελς, ένας θρίαμβος που κατά κάποιον τρόπο “σίγησε” λόγω της κλοπής του δαχτυλιδιού του.

Αρπάχτηκε από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, την περίοδο που έπαιζε για τους Μπουλς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και όπως έχει δηλώσει σχετικά ο ίδιος: “Μου έφερνε στο μυαλό υπέροχες αναμνήσεις. Ήταν αναντικατάστατο”.

 

Οι προσφορές του Τζόρνταν

Το 1998 μια αντιπροσωπεία της Chevrolet στο Σικάγο έκανε μια προσφορά: Αν αγόραζες ένα Blazer με 26.000 δολάρια έπαιρνες μια συλλεκτική κάρτα του Μάικλ Τζόρνταν.

Στο μπροστινό μέρος της κάρτας βρισκόταν μία φωτογραφία του “Air”, ενώ στο πίσω μέρος ένα κουπόνι για δείπνο σε πολυτελές δωμάτιο (με τζαμαρίες αντί για τοίχους) στο εστιατόριο του θρυλικού άσου.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες κάρτες δόθηκαν, όμως ο Όσκαρ Γκαρσία, ο συγγραφέας του βιβλίου “Συλλέγοντας αναμνηστικά του Τζόρνταν”, έχει δει μόνο δύο τέτοιες σε 7 χρόνια και, μάλιστα, είναι ο κάτοχος της μίας.

“Έδιναν τις κάρτες τους και το προσωπικό του εστιατορίου τις πετούσε. Γι’ αυτό είναι τόσο δυσεύρετες”, έχει υποστηρίξει ο Όσκαρ Γκαρσία.

 

Η αμφιλεγόμενη κάρτα μπέισμπολ του “Αir”

Το 1994, αφότου ο Μάικλ Τζόρνταν αποσύρθηκε από τους Σικάγο Μπουλς για να αγωνιστεί με τους Μπέρμιγχαμ Μπάρονς, μια ομάδα της White Sox Double A ονόματι Fleer, έφτιαξε μια κάρτα μπέισμπολ για εκείνον.

Η εταιρεία, όμως, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη φωτογραφία του, γι’ αυτό κατέστρεψε τις 90.000 κάρτες που είχαν τυπωθεί, εκτός από μια ντουζίνα περίπου που είχαν κρατήσει εργαζόμενοι του συλλόγου.

Μόνο 3 βρέθηκαν την περασμένη δεκαετία, με συνέπεια ο Γκαρσία να δηλώσει: “Είναι τόσο περιορισμένες που οι περισσότεροι συλλέκτες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους”.

 

To γιουγκοσλαβικό αυτοκόλλητο του Τζόρνταν

Αντικείμενα που έφεραν την εικόνα του Μάικλ Τζόρνταν παράγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο και μακράν το πιο δυσεύρετο είναι ένα αυτοκόλλητο του 1989 από την CAO, μια γιουγκοσλαβική έκδοση.

“Εξαφανίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. Έχω φίλους που έχουν γυρίσει την Γιουγκοσλαβία τρεις φορές προσπαθώντας να τα βρουν”, έχει πει σχετικά ο Γκαρσία, ο οποίος γνωρίζει μόλις 6 ανθρώπους που διαθέτουν στην κατοχή τους το σπάνιο αυτό κομμάτι.

Η εκτιμώμενη αξία ενός αυτοκόλλητου της γιουγκοσλαβικής αυτής έκδοσης αγγίζει τα 3.000 δολάρια!

 

***

 

Το Sport-Retro.gr εύχεται σε όλους τους αναγνώστες του ένα ευτυχισμένο καινούργιο έτος που θα φέρει αγάπη, επιτυχίες και πάνω από όλα υγεία σε όλους τους ανθρώπους.

 

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Sports Illustrated

Διαβάστε ακόμη:

Οι χαμένοι θησαυροί του αθλητισμού (part I)

Η κλοπή του πρώτου τροπαίου του Μουντιάλ για τον χρυσό του και η κατάληξη των τεσσάρων κλεφτών

Το match programme ενός αγώνα που αναβλήθηκε…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!