Το πρώτο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης είχε αποχώρηση ομάδας και ανακοίνωση κατά της διαιτησίας!

Το ημερολόγιο δείχνει 9 Αυγούστου 1925 και στις 17:30 ή 18:00 το γήπεδο του Ηρακλή (σ.σ. βρισκόταν στη σημερινή πλατεία Χημείου) φιλοξένησε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση που έμελλε να μετατραπεί σε ντέρμπι.

Η μία ομάδα αποκαλείτο τότε Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και για το ξεκίνημα μέχρι την κατάληξή της στο όνομα ΠΑΟΚ έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ΕΔΩ.

Η άλλη ονομαζόταν Άρης είχε ήδη κλείσει 11 χρόνια παρουσίας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ το 1923, καθώς και εκείνο που διοργάνωσε η νεοσύστατη ΕΠΣΜ το 1924.

Αν νομίζετε ότι η έλλειψη παράδοσης μεταξύ των δύο ομάδων και το κλίμα της εποχής ήταν στοιχεία ικανά για να αποτρέψουν τις χειροδικίες και τις εντάσεις, τότε είστε γελασμένοι.

 

Κλοπή αθλητικού υλικού!

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών στήθηκε εν πολλοίς σε τέως παίκτες του Ηρακλή και του Άρη, συλλόγων που είχαν εδραιωθεί στην τοπική κοινωνία.

Υπήρξε, όμως, μια καταγγελία από πλευράς «κιτρίνων», περί κλοπής αθλητικού ρουχισμού από τους Αριστείδη Αρμά και Τόνι Σκέμπερ (ή Αντώνη Σκέμπερη).

Οι δύο προαναφερθέντες, καθώς και οι Βεντουρέλλης, Μαλτέζος, Πάγκαλος είχαν μεταπηδήσει από τον Άρη στον, μετέπειτα, ΠΑΟΚ.

Το γήπεδο του Ηρακλή, όπου διεξήχθη το πρώτο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης

Ο αρχηγός Γιάννης Νακόπουλος και ο υπεύθυνος για τη φύλαξη/συντήρηση Ι. Σασαγιάννης (σ.σ. πιθανώς να πρόκειται για τον παίκτη που αναφέρεται είτε ως Σαρηγιάννης είτε ως Σαγιάννης) αξίωσαν ουκ ολίγες φορές την επιστροφή των… κλοπιμαίων, όμως δεν έβγαλαν άκρη.

«Οι κύριοι αυτοί ως μέλη του Αθλητικού Συλλόγου «Άρης» εγνώριζον την ως αγελάδος του Φαραώ ισχνότητα του ταμείου του Συλλόγου και ώφειλον να παραδείσωσι τα είδη», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του Νακόπουλου στην «Εφημερίς των Βαλκανίων».

Ο Άρης έφτασε στο σημείο να υποβάλει μήνυση για το συμβάν, ενώ ένας δημοσιογράφος έκανε λόγο για «ζητήματα οικογενειακής φύσεως που έπρεπε να λύνονται μεταξύ των αθλητών μας φιλικότερα».

 

Η… απάντηση του Άρη

Το απόγευμα της 9ης Αυγούστου 1925, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο του Ηρακλή για τη φιλική αναμέτρηση που διηύθυνε ο παράγοντας του Ηρακλή και διαιτητής Γιάννης Κωτούλας (σ.σ. κατά μία άλλη, λιγότερο πιθανή, εκδοχή ονομαζόταν Κωτούλιας).

Οι τυπικά γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν 2-0, αλλά οι «κίτρινοι» αντέδρασαν γρήγορα και ισοφάρισαν πριν από τη λήξη του α’ ημιχρόνου.

Δυστυχώς, εκτός από πολλά γκολ, το α’ ημίχρονο επεφύλασσε και επεισόδιο – συγκεκριμένα επίθεση και γροθιές παικτών του Άρη κατά αντιπάλων.

Λίγο αργότερα απειλήθηκε νέο επεισόδιο, ωστόσο ο Μιχάλης Βεντουρέλλης συγκράτησε τους συμπαίκτες του και η… φωτιά έσβησε γρήγορα.

Στο β’ ημίχρονο ο Άρης κυριάρχησε παρά την πρόσφατη «αφαίμαξη» του ρόστερ από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, με αποτέλεσμα το σκορ να μετατραπεί σε υπέρ του 4-2.

Εν τέλει, η παρθενική μονομαχία μεταξύ των δύο συλλόγων της Θεσσαλονίκης έμελλε να μην ολοκληρωθεί, λόγω διακοπής λίγο πριν από το φινάλε.

Ο Άρης κέρδισε πέναλτι και οι παίκτες της Ένωσης διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στον διαιτητή Κωτούλα, ασχέτως αν επί της ουσίας είτε έμπαινε γκολ είτε όχι δεν θα άλλαζε η έκβαση του αγώνα.

Ο τερματοφύλακας Νικολάου άφησε ανυπεράσπιστη την εστία του, το σκορ μετατράπηκε σε 5-2 και με εντολή του αρχηγού Βεντουρέλλη, η Ένωση αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο.

Οι πιθανές ενδεκάδες του αγώνα:

ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ: Νικολάου, Αρμάς, Βεντουρέλλης, Σπανούδης, Γεωργιάδης, Σκέμπερ, Καρυωτάκης, Μπατζόγλου, Μακαρονόπουλος, Πάγκαλος, Κούνδουρος.

ΑΡΗΣ: Κοτρώτσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Αγοραστός, Κώστας Βικελίδης, Γιακουμής, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος, Ιωαννίδης, Μπαρίτας, Παπαϊωάννου.

 

Ανακοίνωση, νέο επεισόδιο και πρόκληση για ρεβάνς!

Οι «Ενωσίτες», πάντως, δεν τα είχαν με τον διαιτητή μόνο για τον καταλογισμό του πέναλτι στο φινάλε αλλά και για τη συνολική παρουσία του.

Επομένως, μετά τη λήξη του αγώνα ο πρόεδρος Φανούριος Βυζάντιος και ο αρχηγός Μιχάλης Βεντουρέλλης προέβησαν σε ανακοίνωση.

Έκαναν λόγο για «πανθομολογούμενη, πρωτοφανή και σκανδαλώδη στάση» του διαιτητή, καθώς και για «ήκιστα (καθόλου) αθλητική στάση ενίων (μερικών) παικτών της ομάδας του Άρεως και ιδίως του αρχηγού της κ. Νακοπούλου».

Οι «Ενωσίτες» κατήγγειλαν στον αθλητικό κόσμο τον διαιτητή και τον αρχηγό του αντιπάλου, προτού ρίξουν το… γάντι.

Σε νεοελληνική… version έγραψαν: «Για να μην ληφθεί η αποχώρηση ως φυγομαχία, προκαλούμε την ομάδα του Άρη σε επίσημο αγώνα τη μεθεπόμενη Κυριακή 23 Αυγούστου με προσκεκλημένο διαιτητή της Ποδοσφαιρικής Ένωσης Αθηνών».

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε είδηση που έκανε λόγο για εμπλοκή παικτών της ομάδας του «θεού του πολέμου» σε επεισόδιο πολιτών με τον φρούραρχο, ωστόσο πολύ γρήγορα υπήρξε σχετική διάψευση.

Αφού πρώτα σας ενημερώσουμε ότι δεν υπήρξε νέα αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων στις 23 Αυγούστου, θα σας παραθέσουμε ένα άρθρο της εφημερίδας «Μακεδονικά Νέα» από την Τρίτη 11 Αυγούστου 1925.

Το «ζουμί» του είναι η καταδίκη για όσα θλιβερά συνέβησαν στο πρώτο ΠΑΟΚ-Άρης της Ιστορίας, η αποδοκιμασία των ξενόφερτων λέξεων και η πρόταση για κατάργηση του πέναλτι.

*Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από το ματς και η μπάλα κατευθύνεται προς τα καρέ της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!