Στους δύο τρίτος… χωρεί: Η πρώτη μονομαχία ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είχε και… ολίγη από Άρη!

Πριν από μερικούς μήνες, το Sport-Retro.gr ξετύλιξε το κουβάρι της ίδρυσης του ΠΑΟΚ, σε ένα αφιέρωμα που είχε περίοπτη θέση και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.

Εν προκειμένω, με αφορμή τον κρίσιμο αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο «δικεφάλων», ο χρόνος γυρίζει πίσω κατά 88 ολόκληρα χρόνια.

Τότε που η ΑΕΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον νεοσύστατο ΠΑΟΚ, ο οποίος σε αυτή τη μονομαχία δεν ήταν… μόνος.

Η εποχή των Μικτών

Πριν από την εμπλοκή της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να δημιουργούνται Μικτές ομάδες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η… συγχώνευση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τον Μάιο του 1934, με αντίπαλο την ελβετική Σεντ Γκάλεν.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου 1930, ο ΠΑΟΚ «ενώθηκε» με τον Άρη και αντιμετώπισε την ΑΕΚ σε φιλική αναμέτρηση στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Επτά παίκτες του «δικεφάλου» και τέσσερις των «κιτρίνων» απάρτισαν το αρχικό σχήμα της μακεδονικής Μικτής που κατηφόρισε στην Αθήνα για δύο ματς.

Στην πρωινή ταχεία της 17ης Ιανουαρίου μπήκαν οι εξής ποδοσφαιριστές: Κατράντζος, Παπαδόπουλος, Οικονόμου, Μαλαξόπουλος, Οπλοποιός, Γεωργιάδης, Παζάρογλου, Γρηγοριάδης, Γκικόπουλος, Βογδάνου, Μακαρονόπουλος, Αγγελάκης, Λεονταρίδης, Ετιέν, Καβουρματζής.

Την αποστολή της Μικτής συμπλήρωσαν οι κ.κ. Δημητριάδης, Θεοδωρίδης του ΠΑΟΚ και Ηλιάδης του Άρη, ο οποίος αναχώρησε το ίδιο βράδυ.

«Ντου» και… χόκεϊ πριν από το ματς

Εκτός από την αναμέτρηση ΑΕΚ-Μικτή ΠΑΟΚ/Άρη στο γήπεδο του Πανελληνίου, πραγματοποιήθηκαν άλλοι τρεις αγώνες (δύο ποδοσφαιρικοί, ένας χόκεϊ).

Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού διεξήχθη ματς χόκεϊ μεταξύ ομάδων αγγλικής παροικίας και αγγλικού στόλου, το οποίο έληξε 0-0 και κατόπιν το φιλικό παιχνίδι Απόλλων-Μπεογκράτσκι (σ.σ. η σημερινή ΟΦΚ Μπέογκραντ) που βρήκε νικητή τον σερβικό σύλλογο με 2-1.

Eφημερίδα “Ακρόπολις”

Εκτός από τη μονομαχία ΑΕΚ-Μικτή ΠΑΟΚ/Άρη, στο γήπεδο του Πανελληνίου πραγματοποιήθηκε και η φιλική αναμέτρηση της β’ ομάδας του Ολυμπιακού με το Γουδί που ολοκληρώθηκε 2-2 (σ.σ. διεκόπη λίγο πριν από τη λήξη επειδή ο αρχηγός του αθηναϊκού συλλόγου δεν έβγαινε από τον αγωνιστικό χώρο).

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» της 19ης Ιανουαρίου: «Περισσότερος κόσμος παρηκολούθησε την συνάντησιν ΑΕΚ-Μικτής Άρεως/ΠΑΟΚ από τον του αγώνος Απόλλωνος-Μπεογκράσκυ, με την διαφοράν ότι οι θεαταί εισήλθον κατόπιν συνεχών παραβιάσεων της εισόδου».

Κοινώς, αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι διψούσαν για να παρακολουθήσουν αυτή τη φιλική αναμέτρηση στην οποία θα λάμβαναν μέρος αρκετοί άσοι… τριών ομάδων.

Το ματς διαιτήτευσε ο Γιαν Κοψίβα, ο Τσεχοσλοβάκος προπονητής του Ολυμπιακού τις περιόδους 1927-30, 1933-34, 1936-37 και της Εθνικής ομάδας για τρεις αγώνες.

Θρίαμβος της ΑΕΚ

Η φιλική αναμέτρηση διεξήχθη υπό πολικό ψύχος και θυελλώδεις ανέμους, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους άσους της ΑΕΚ να φιλοδωρήσουν με 6 γκολ τους αντιπάλους τους.

Ήδη στο α’ ημίχρονο η «Ένωση» προηγείτο 4-1 με τα γκολ των Παντερμαλή, Μούγκρα, Νεγρεπόντη (πέν.) και ξανά Παντερμαλή.

Όταν το σκορ ήταν 3-0, η Μικτή έχασε πέναλτι με τον Ραϊμόν Ετιέν (σ.σ. το απέκρουσε ο Γιάμαλης), αλλά στη συνέχεια ο Γάλλος επιθετικός εξιλεώθηκε και μείωσε προσωρινά.

Με κόντρα άνεμο στο β’ ημίχρονο, η ΑΕΚ δεν είχε κανένα πρόβλημα να σημειώσει άλλα δύο γκολ, με τους Μούγκρα και Ηλιάσκο, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 6-1.

Κατά τη φάση του τελευταίου γκολ, ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος τραυματίστηκε και στιγμές αργότερα αρκετοί θεατές εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Κοψίβα να διακόψει (και εν τέλει να ολοκληρώσει) το ματς 3 λεπτά πριν από τη λήξη.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΑΕΚ: Γιάμαλης, Ασδέρης, Ιερεμιάδης, Πάτροκλος, Κωνσταντινίδης, Παρασκευάς, Δεληκάρης, Ηλιάσκος, Μούγγρας, Παντερμαλής, Νεγρεπόντης.

ΜΙΚΤΗ ΠΑΟΚ/ΑΡΗ: Παπαδόπουλος (Π), Μαλαξόπουλος (Π), Οικονόμου (Α), Γρηγοριάδης (Π), Παζάρογλου (Π), Γεωργιάδης (Π), Παπάς (Α), Αγγελάκης (Α), Λεονταρίδης (Α), Ετιέν (Π), Καβουρματζής (Π).

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός, πάντως, ήταν η συνύπαρξη των Κώστα Νεγρεπόντη και Ι. Μαλαξόπουλου στον ίδιο αγωνιστικό χώρο έπειτα από αρκετά χρόνια, έστω και ως αντίπαλοι.

Αμφότεροι είχαν τιμήσει τη φανέλα της Πέρα Κλουμπ, προτού γευθούν το πικρό ποτήρι της προσφυγιάς που έφερε τον ένα στην Αθήνα και τον άλλο στη Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη ομοιογένειας και οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν τους Μακεδόνες, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, αλλά χαρακτηριστικό είναι πως όταν την επόμενη ημέρα έπαιξαν 7 παίκτες του Άρη και 4 του ΠΑΟΚ η Μικτή Ολυμπιακού/Εθνικού δεν κατάφερε να τους νικήσει (2-2 το σκορ).

Ανθοδέσμη και χρυσοκέντητη σημαία

Η πρώτη… ανόθευτη μονομαχία μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ καταγράφηκε στις 23 Απριλίου της ίδιας χρονιάς (1930).

Βέβαια, το στίγμα του Άρη υπήρξε και σε αυτή τη φιλική αναμέτρηση, αφού διεξήχθη στο γήπεδό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημερινό Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το συγκεκριμένο ματς ήταν πολύ πιο ισορροπημένο και το τελικό 2-2 χαρακτηρίστηκε δίκαιο από τις εφημερίδες της εποχής.

Η ΑΕΚ είχε ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για μία σειρά φιλικών αναμετρήσεων και αρχικά νίκησε τους Μακεδονικό (2-0), Άρη (2-0).

Η δεύτερη επικράτηση της «Ένωσης» είχε προκαλέσει αίσθηση, δεδομένου ότι οι «κίτρινοι» ήταν πολύ ισχυροί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα «Μακεδονικά Νέα» παραλλήλισε τη μονομαχία μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ με εκείνη ανάμεσα σε Πέρα Κλουμπ και Ταταύλα Κλουμπ (δεξιά).

Υπό το βλέμμα περίπου 3.000 θεατών παρατάχθηκαν στο γήπεδο του Άρη οι παίκτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Οι Θεσσαλονικείς προσέφεραν μία χρυσοκέντητη σημαία και οι Αθηναίοι μία ανθοδέσμη, εν μέσω αποθέωσης από το κοινό.

Ισόπαλοι όταν ήταν οι… δυο τους

Αναφορικά με το αγωνιστικό σκέλος, η ΑΕΚ πήρε γρήγορα τα ηνία εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι ο αντίπαλος είχε κόντρα τον ήλιο.

Ο Μαλαξόπουλος ήταν ο μοναδικός διασωθείς των τυπικά γηπεδούχων, οι οποίοι δέχθηκαν το πρώτο γκολ από δυνατό σουτ του Παντερμαλή στο 13ο λεπτό και από κεφαλιά του Μούγκρα στο 30ό.

Εν αντιθέσει με το πρώτο ημίχρονο που μόνο ο Παπαγιαννόπουλος ήταν απειλητικός, στο δεύτερο ο ΠΑΟΚ ανέβασε ρυθμό και δεν πτοήθηκε από τη σύγκρουση των Φαρινόλα-Μαλαξόπουλου (σ.σ. χτύπησαν στο κεφάλι και τους αντικατέστησαν για 5 λεπτά οι Χαλκιάς και Ανδρεάδης αντίστοιχα).

Ο Γιάμαλης κατέγραψε δύο καίριες αποκρούσεις, ενώ ο Φαρινόλα έπραξε αναλόγως σε σουτ του Ηλιάσκου, προτού ο Ετιέν μειώσει στο 70’, έπειτα από σέντρα του Παπαγιαννόπουλου.

Ο Καμπούρογλου έχασε καλή ευκαιρία για την ισοφάριση, τη στιγμή που στο αντίπαλο στρατόπεδο γίνονταν αλλαγές θέσεων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του.

Ένα φάουλ του Μαλαξόπουλου πέρασε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Γιάμαλη, ο οποίος λίγο αργότερα (83’) δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το 2-2, σε σουτ του Ηλιάδη από πλάγια θέση.

Αμφότεροι οι αντίπαλοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για το νικητήριο γκολ, ωστόσο το σκορ παρέμεινε ως είχε, με συνέπεια το πρώτο… ανόθευτο μεταξύ τους ματς να λήξει ισόπαλο.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΟΚ: Φαρινόλας, Ανδρεάδης, Παζάρογλου, Γεωργιάδης, Γρηγοριάδης, Καβουρματζής, Ετιέν, Μπιμπλής, Καμπούρογλου, Ηλιάδης, Παπαγιαννόπουλος.

ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Κεχαγιάς, Πάτροκλος (Αργυριάδης), Κωνσταντινίδης, Παρασκευάς, Νεγρεπόντης, Παντερμαλής, Μούγκρας, Ηλιάσκος, Δεληκάρης.

Διαιτητής: Λεονταρίδης.

*Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από το ματς Μικτή Άρη/ΠΑΟΚ – Μικτή Ολυμπιακού/Εθνικού

Διαβάστε ακόμη:

Η ίδρυση του ΠΑΟΚ και τα ματς με τον Παναθηναϊκό

Διακοπή στο Ποδηλατοδρόμιο: Το παρθενικό ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Κύπελλο ήταν επεισοδιακό

To πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ελλάδα

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!