Ο Γιώργος Γιάμαλης είχε ζητήσει να μετρήσει γκολ εναντίον της ομάδας του

Αν στην εγκυκλοπαίδεια υπήρχαν ονοματεπώνυμα δίπλα από τα λήμματα, τότε σίγουρα στη λέξη «ήθος» θα υπήρχε το «Γιώργος Γιάμαλης».

Ο προπολεμικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ ήταν τόσο τίμιος, σε σημείο που είχε ζητήσει να μετρήσει ένα καθ’ όλα νόμιμο γκολ που είχε πετύχει ο Ολυμπιακός εναντίον της και ο διαιτητής δεν είχε αντιληφθεί!

Ο «Βαλεντίνο», παρατσούκλι-παραλληλισμός με τον διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ λόγω της γοητείας του, εξέπνευσε την 26η Φεβρουαρίου 1985 και το Sport-Retro.gr ετοίμασε αφιέρωμα με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του.

 

Τα πρώτα χρόνια

Ο Γιώργος Γιάμαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Αυγούστου 1907 (σύμφωνα με την «Αθλητική Ηχώ» όταν απεβίωσε ήταν 82 ετών, όπερ σημαίνει πως είδε το πρώτο φως της ζωής το 1903, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για ένα διάστημα έζησε στο εξωτερικό).

Καταγόταν από το χωριό Θεραπειά που βρισκόταν στα βόρεια προάστια της πόλης και, μάλιστα, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στην ομάδα της περιοχής.

Βέβαια, πριν από το σπορ της “αλητείας”, όπως το χαρακτήριζαν τότε, ο νεαρός Γιώργος έπαιζε μπάσκετ και έκανε στίβο, ενώ συνήθιζε να τραβά κουπί στο βαρκάκι του πατρικού κότερου.

Αναφορικά με το ποδόσφαιρο, αρχικά, αγωνιζόταν στη θέση του χαφ, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης χρειάστηκε να καθίσει κάτω από τα δοκάρια και λόγω των εξαιρετικών του επεμβάσεων, οι ιθύνοντες του συλλόγου αποφάσισαν να τον χρίσουν βασικό τερματοφύλακα.

Στα 15 του κι ενώ εξακολουθούσε να αγωνίζεται για λογαριασμό της ομάδας του χωριού του, εντάχθηκε στο ρόστερ του Ηφαίστου, ενός εκ των σπουδαιότερων σωματείων της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε ιδρυθεί από Έλληνες.

Έπειτα από μερικά χρόνια αποφοίτησε από τη Ροβέρτειο Σχολή, ώσπου το 1926 μετακόμισε στην Αθήνα και μεταγράφηκε στη νεοσύστατη τότε ομάδα της ΑΕΚ, απαντώντας αρνητικά σε πρόταση για να ασχοληθεί με το τένις.

“Το ποδόσφαιρο τότε στην Ελλάδα βρισκόταν σε ένα επίπεδο κατώτερο από εκείνο της Πόλης. Η βελτίωσή του οφείλεται κατά μέγιστο μέρος στους Έλληνες παίκτες που ήρθαν από την Τουρκία όπως: Μάλλιος μεγάλης κλάσης ποδοσφαιριστής, ο Νεγρεπόντης που είχε πάει στη Θεσσαλονίκη και άλλοι”, έχει πει ο ίδιος για την εποχή.

Να σημειωθεί ότι η “Ένωση” είχε εξαιρετική παράδοση σε τερματοφύλακες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εκτός από τον Γιάμαλη διέθετε στις τάξεις της τον Χρήστο Ρίμπα και τον Σπύρο Σκλαβούνο.

 

Καριέρα στην ΑΕΚ

Η παρουσία του Γιάμαλη στην ΑΕΚ αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1932, το οποίο ήταν και το πρώτο του θεσμού.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στον τελικό της παρθενικής διοργάνωσης η «Ένωση» είχε επικρατήσει 5-3 του Άρη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ο «Βαλεντίνο» φημιζόταν για τις ιδιαίτερα καλές εξόδους του, ενώ αποσοβούσε με την ίδια άνεση τόσο τα συρτά όσο και τα ψηλά σουτ που επιχειρούσαν οι αντίπαλοι.

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών της εποχής, πολύ δύσκολα κάποιος επιθετικός κατάφερνε να τον νικήσει.

Μάλιστα, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 οι ομάδες συνήθιζαν να παρατάσσονται με μόλις δύο αμυντικούς (σ.σ. κλασικός σχηματισμός το 2-3-5), γεγονός που καθιστούσε το έργο του τερματοφύλακα ακόμη πιο δύσκολο.

Ο ίδιος, πάντως, σε συνέντευξή του στα 70s’, είχε δηλώσει πως δύο από τους κεντρικούς αμυντικούς που όταν αγωνίζονταν μπροστά του ένιωθε μεγάλη ασφάλεια ήταν ο Ροβέρτος Μάλλιος Γκάλιτς στην ΑΕΚ και ο Φίλιππος Κουράντης στην Εθνική.

Επιπλέον, είχε επισημάνει ότι με το πέρασμα των χρόνων οι ομάδες άρχισαν να παρατάσσονται με πιο «σφικτές» άμυνες, συνεπώς ο ρόλος του τερματοφύλακα έγινε πιο εύκολος.

 

Το δέχθηκε και το… παραδέχθηκε

Πέραν του πηγαίου ταλέντου του, ο Γιάμαλης φημιζόταν και για το ήθος του, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι σε ένα ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού το 1927 είχε ζητήσει να μετρήσει γκολ εις βάρος της ομάδας, ασχέτως αν ο διαιτητής είχε υποδείξει άουτ.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος είχε σουτάρει πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα η μπάλα να τρυπήσει τα δίχτυα και να καρφωθεί στα κιγκλιδώματα που βρίσκονταν στο πέταλο του γηπέδου.

Η οπτική γωνία που παρακολουθούσε τη φάση ο διαιτητής, τον έκανε να θεωρήσει ότι η μπάλα είχε περάσει άουτ και γι’ αυτό ζήτησε από τον πορτιέρο των «κιτρινόμαυρων» να την επαναφέρει στον αγωνιστικό χώρο με ελεύθερο.

Εντούτοις, παρά την ατυχή αυτή στιγμή για τον ίδιο και την ομάδα του, ο Γιάμαλης επιβεβαίωσε τον ρέφερι ότι η μπάλα είχε σκίσει τα δίχτυα και βέβαια πως το γκολ θα έπρεπε να μετρήσει κανονικά (και ο Ανδριανόπουλος είχε αντιληφθεί τι πραγματικά είχε συμβεί).

Τη στιγμή που απομακρυνόταν από τη σέντρα, στην οποία είχε ανέβει προκειμένου να ενημερώσει τον διαιτητή για το συμβάν, οι φίλαθλοι και οι παίκτες του πειραϊκού συλλόγου τον καταχειροκρότησαν, δημιουργώντας μία εικόνα σπάνιας ομορφιάς για τις ημέρες μας.

 

Γκολ-κίπερ

Κατά τα λεγόμενά του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τον Απρίλιο του 1930, ο Γιάμαλης κατέγραψε ένα πρωτοφανές επίτευγμα, εν προκειμένω αγωνιστικής φύσεως, καθώς σημείωσε γκολ σε ένα ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό!

Οι «πράσινοι» βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 2-1 και παρά το γεγονός ότι οι παίκτες της ΑΕΚ πάλευαν με νύχια και με δόντια για να ισοφαρίσουν, οι προσπάθειες τους δεν απέδιδαν καρπούς.

Κάποια στιγμή η μπάλα πέρασε άουτ, ο Γιάμαλης την έστησε για να την επαναφέρει και λόγω του εκνευρισμού του για τις χαμένες ευκαιρίες, την κλώτσησε με απίστευτη δύναμη.

Τότε, η μπάλα έσκασε κοντά στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων, αναπήδησε δύο φορές και απέκτησε μεγάλο ύψος, τόσο που ουδείς (ούτε ο Δημήτρης Μούγκρας που βρισκόταν ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς του “τριφυλλιού”) την πρόλαβε.

Ο Γιώργος Αργυράκης, τερματοφύλακας των γηπεδούχων, στην προσπάθειά του να την πιάσει, ύψωσε το σώμα και τα χέρια του, όμως, αντί να την αποκρούσει την έσπρωξε με την άκρη των δαχτύλων του στα δίχτυα!

 

«Ορθός εκείνος σαν… «Βαλεντίνος»

Στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ ο «Βαλεντίνο» κατείχε ξεχωριστή θέση, δεδομένου ότι το όνομά του έγινε στίχος στον πρώτο ύμνο του συλλόγου.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο κουπλέ είχε ως εξής:

«Έχουν γκολκίπερ έναν νέο εκπληκτικό, μελαχρινό, ομορφομάτη και γλυκό.

Που αν αριβάρουν και σουτάρουν τους παίζει αυτός σαν γάτα με τον ποντικό.

Τραβούνε πέναλτι που δεν τους συγκινεί και στου αγώνος την πιο κρίσιμη στιγμή

Ορθός εκείνος σαν Βαλεντίνος ποζάρει δίπλα στο φιλέ σαν το πανί».

 

Έλληνας ή… Ιταλός;

Με την Εθνική ομάδα ο Γιάμαλης πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, πάρα το γεγονός ότι κατέγραψε μόλις 10 συμμετοχές, στις 4 εκ των οποίων με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε την 7η Απριλίου 1929, δηλαδή την ημερομηνία που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε το πρώτο ματς της ιστορίας του (στο γήπεδο του Παναθηναϊκού κόντρα στη Β’ Ιταλίας).

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση αγωνιζόταν επί της ουσίας μόνος του κι αυτό εντυπωσίασε τους διοικούντες αρκετών ιταλικών συλλόγων, οι οποίοι στη συνέχεια εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Ο… μόνιμος τερματοφύλακας που δείχνει το video είναι ο Γιάμαλης, σε σπάνιο ντοκουμέντο από φιλικό ματς με τη Β’ Ιταλίας στη Νάπολη (το 4ο ματς στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας που έληξε 3-0 υπέρ των “ατζούρι”).

Σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος αποσπούσε την υπογραφή του, αυτομάτως θα πολιτογραφούνταν Ιταλός και κατ’ επέκταση θα φορούσε τη φανέλα των «ατζούρι».

Ο πατέρας του, όμως, ήταν αμετακίνητος στο ενδεχόμενο ο γιος του να αλλάξει ιθαγένεια, προς απογοήτευση του Γιάμαλη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να αγωνιστεί με την εθνική Ιταλίας, αφού τη δεκαετία του 1930 θεωρείτο η καλύτερη ομάδα του πλανήτη με τις κατακτήσεις δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων (1934-1938).

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο βρισκόταν στη δράση, μόλις μία φορά απουσίασε από τα «γαλανόλευκα» γκολπόστ και τη θέση του πήρε ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος του Ολυμπιακού (στην εκτός έδρας ήττα με 4-1 από τη Γιουγκοσλαβία, στις 15 Μαρτίου 1931).

 

«Θα είχα κλειδώσει το τέρμα!»

Ο επί έξι χρόνια τερματοφύλακας της ΑΕΚ και βασικότατο στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος εγκατέλειψε τη δράση το 1932 σε ηλικία μόλις 25 ετών (αν ίσχυε η ηλικία που ανέφερε η «Αθλητική Ηχώ» σταμάτησε στα 29).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που αποφάσισε να αποχαιρετήσει τα γήπεδα τόσο γρήγορα ήταν ότι τον είχε κουράσει η καθημερινότητα του ποδοσφαιριστή.

Εν συνεχεία ασχολήθηκε με τον στίβο σε επαγγελματικό επίπεδο για μερικά χρόνια, ενώ αναφορικά με τα μη αθλητικά δρώμενα, έφτασε στο σημείο να διοικεί υψηλές βαθμίδες στη ΔΕΗ.

“Από τους πρόσφατους δεν μου μοιάζει κανένας. Σήμερα παίζουν με πολλούς μπακ. Αν είχα εγώ πολλούς μπακ θα είχα κλειδώσει το τέρμα! Από τους παλαιότερους, ο Μανταλόζης ήταν πιο κοντά στο δικό μου στυλ. Οι σημερινοί παίζουν πολύ εύκολα, διότι έχουν πάρα πολλούς αμυντικούς”, είχε πει σε συνέντευξή του εν έτει 1974.

Ο Γιώργος Γιάμαλης, ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές και γόηδες των δεκαετιών 1920 και 1930, ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες: τη Λίνα που έζησε στις ΗΠΑ και τη Σοφία.

Απεβίωσε στις 11:00 της 26ης Φεβρουαρίου 1985 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η κηδεία του έγινε δύο ημέρες αργότερα στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!