«Ο πρώτος που οραματίστηκε έναν μεγάλο ΟΦΗ». Μια δημοσιογραφική μαρτυρία για τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη

Πριν από 22 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 1996, «έφυγε» εντελώς απροσδόκητα από τη ζωή ένας εμβληματικός παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου και σημαίνουσα προσωπικότητα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ήταν μόλις 54 ετών, αλλά είχε προλάβει να πετύχει αυτό που οραματιζόταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980: να κάνει μεγάλο τον ΟΦΗ.

Σε παλιότερη συνομιλία μας, ο Μάικ Γαλάκος τον είχε χαρακτηρίσει έναν πολύ απλό άνθρωπο: «Θυμάμαι μία εκδήλωση του Παναθηναϊκού που μου είχε πει ‘μην πάμε μπροστά, έλα να κάτσουμε στο μπαρ’. Δεν ήθελε να φαίνεται. Φορούσε τζιν, ήταν απλός…».

Εν προκειμένω, το Sport-Retro.gr έδωσε τον λόγο στον υπεύθυνο Τύπου της ΠΑΕ ΟΦΗ, τον Γιώργο Κορτσιδάκη, ο οποίος την εποχή του τραγικού συμβάντος πραγματοποιούσε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα.

Μέσω του νυν εκπροσώπου της στα Μέσα Ενημέρωσης και Δικτύωσης, η κρητική ομάδα φανερώνει ότι δεν ξεχνά ποτέ τον άνθρωπο-παράγοντα που της ανέβασε επίπεδα (και όχι επίπεδο) και «υποχρέωσε» τους φιλάθλους της να έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις από εκείνη. Μια για πάντα.

***

-Πώς έζησες τον χαμό του Θόδωρου Βαρδινογιάννη;

«Θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχουν παλιότεροι δημοσιογράφοι, όπως είναι ο «πατριάρχης» της ηρακλειώτικης αθλητικής δημοσιογραφίας ο Σώτος Παιδάκης, ο Μανώλης Δανδουλάκης και άλλοι, οι οποίοι έζησαν πιο έντονα από εμάς την ενεργό συμμετοχή του Θόδωρου Βαρδινογιάννη στα δρώμενα του ΟΦΗ.

Εγώ τότε ήμουν στο ξεκίνημά μου. Είχα 3-4 χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας, αφού προηγουμένως είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Τότε, έκανα τα πρώτα μου δημοσιογραφικά βήματα στην ιστορική εφημερίδα «Τόλμη», αργότερα έγινα αρχισυντάκτης και έμεινα 11 χρόνια.

Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη μέρα του συμβάντος. Ήταν αυτό που χαρακτηρίζουμε σοκ για την τοπική μας κοινωνία. Η είδηση δεν ήταν μόνο αθλητική, αλλά κοινωνική και επιχειρηματική, με ό,τι εξέφραζε αυτή η τόσο έντονη προσωπικότητα του Θόδωρου Βαρδινογιάννη.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον ΟΦΗ

Ήμουν στο γραφείο. Μου έχει μείνει αξέχαστη η ατάκα του αείμνηστου συναδέλφου Μανούσου Ζαχαριουδάκη, ο οποίος τότε ήταν υπεύθυνος αθλητικού τμήματος στην «Τόλμη». «Έφυγε» κι αυτός νέος αργότερα. Ήταν ένας πρωτοπόρος δημοσιογράφος.

Μου είχε πει, λοιπόν, τη στιγμή του σοκ και της αναζήτησης του ρεπορτάζ το εξής: ‘Γιώργο, έρχονται δύσκολα χρόνια για τον ΟΦΗ’. Μου το είπε γιατί ήξερε την αδυναμία που είχα στον ΟΦΗ.

Όντως, αυτό δεν φάνηκε άμεσα, δηλαδή τα επόμενα 1-2 χρόνια, αλλά η εξέλιξη ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση και, πράγματι, ήρθαν πολύ δύσκολα χρόνια για τον ΟΦΗ».

 

-Τι ήταν τελικά ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης για τον ΟΦΗ;

«Ο Θόδωρας ήταν ο «βράχος» σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν στον ΟΦΗ και την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ήταν ο «κυματοθραύστης». Μετά ο ΟΦΗ δεν είχε αυτόν τον οραματιστή.

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης δεν οραματίστηκε έναν ΟΦΗ κομπάρσο, αλλά πρωταγωνιστή. Σήκωσε Κύπελλο, βγήκε 2ος στο πρωτάθλημα το 1986… Τότε ο ΟΦΗ ξεκινούσε τη σεζόν και εμείς οι δημοσιογράφοι, που κάναμε το ρεπορτάζ της ομάδας, είχαμε ως δεδομένη την έξοδό του στην Ευρώπη. Η ομάδα ήταν χτισμένη για πρωταγωνίστρια.

VIDEO: Το εκκωφαντικό 5-2 του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και τα υπονοούμενα του Δανιήλ

Έδωσε μεγάλες μάχες για να κάνει το ΒΑΚ. Όχι μόνο στην κατασκευή και το κόστος, αλλά για να παρθεί η έκταση κ.τ.λ. Είχε έναν προπονητή που εμπιστευόταν, τον Ευγένιο Γκέραρντ, ένα προπονητικό κέντρο που ζηλεύουν ακόμη και σήμερα μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιδιόκτητο έτσι;»

 

-Ποια ήταν η επόμενη μέρα στον σύλλογο;

«Εκτός από την απώλεια ενός νέου και δυναμικού ανθρώπου-επιχειρηματία με ό,τι αυτό εξέφραζε, έπρεπε να δούμε τι θα γινόταν με τον ΟΦΗ, έπειτα απ’ αυτό το συμβάν.

Στις τάξεις των παραγόντων του ΟΦΗ υπήρχε ένας βουβός πόνος. Τα στόματα τους δεν έβγαζαν λέξη. Ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, ο Κώστας Καζανάκης, ο πρόεδρος Μανώλης Παπαματθαιάκης, ο Βύρων Ανδρεαδάκης, ο Γιάννης Αρώνης, ο Μιχάλης Τζιράκης…

Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να «έβλεπαν» τα δύσκολα που έρχονται. Η ομάδα παρέμεινε σε ένα καλό επίπεδο για 4-5 χρόνια. Μετά άρχισαν τα προβλήματα με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

-Ποια η δική σου εικόνα σου για τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη;

«Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ήταν ένας οραματιστής. Ήθελε τον ΟΦΗ μεγάλο. Για εκείνον ήταν μια αυτόνομη κατάσταση ο ΟΦΗ. Ομάδα με προπονητικό κέντρο, με οργάνωση, με τρομερούς παίκτες…

Ντοκουμέντο: O ΟΦΗ του 1993 στα αυτοκόλλητα «Καρουζέλ»

Επίσης, ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης βοηθούσε πολύ κόσμο και δεν ήθελε να το διατυμπανίζει. Η κοινωνική δράση του ήταν πολύ πλούσια.

Στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987 έκλαιγε σαν μικρό παιδί στα αποδυτήρια. Αυτό το έχουν πει και παράγοντες και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο στο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Υπάρχει και αυτή η θρυλική φωτογραφία που «ανεβάσαμε» σήμερα στη σελίδα μας. Με τον μοναδικό εγχώριο τίτλο (σ.σ. υπάρχει και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1989).

Παίκτες εκείνης της ομάδας που είναι σήμερα εν ζωή μαρτυρούν με μια φράση που τα περικλείει όλα: ότι ήταν μια ομάδα-μοντέλο εκείνη την εποχή. Δεν ασχολούνταν με τίποτα άλλο, παρά μόνο με το αγωνιστικό σκέλος. Διότι το οικονομικό ήταν λυμένο εκ των προτέρων.

Ήταν ένα μαγαζί-γωνία ο ΟΦΗ και γι’ αυτό ήρθαν τόσο σπουδαίοι παίκτες. Σήμερα η αξία τους θα ήταν ανεκτίμητη. Το κασέ τους θα ήταν πολλά εκατομμύρια. Ο Βέρα, ο Ίσις, ο Σαμαράς, ο Βλαστός, ο Τσινός και άλλοι…

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε έναν μεγάλο ΟΦΗ. Και τον έκανε κιόλας…».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!