Ευγένιε Γκέραρντ, είσαι ο μοναδικός προπονητής που απέκτησε «παιδιά» από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είσαι ο πιο ξεχωριστός…

Στον αθλητισμό, στον πολιτισμό κατ’ επέκταση, υπάρχουν έννοιες και αξίες που δεν ανταλλάζονται με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου.

Μας συγχωρείτε που δηλητηριάσαμε την παραπάνω πρόταση με τη λέξη «εκατομμύρια», όμως έπρεπε να τονίσουμε την αντιδιαστολή.

Το νόημα του αθλητισμού είναι το εξής απλό: είτε λέγεσαι Ρεάλ Μαδρίτης είτε… ΑΟ Άνω-Κάτω Ραχούλας έχεις τη δυνατότητα να προβείς σε κινήσεις που χαράσσονται στην Ιστορία και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, προκειμένου να κριθείς θετικά ή αρνητικά.

Αν για παράδειγμα μία ομάδα οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία ή ενισχύσει με κάθε μέσο ανθρώπους που έχουν ζωτική ανάγκη, τότε αυτομάτως έχει αναδειχθεί σε πραγματική πρωταθλήτρια χωρίς να χρειάζεται να κατακτήσει τίτλο, να γεμίσει χρήματα τα ταμεία της ή οτιδήποτε άλλο «επαγγελματικό».

Φυσικά, το δίδαγμα των αξιών και του ήθους δεν μεταφέρεται μόνο μέσω ενεργειών που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και με την εφαρμογή του fair play ή την απόδοση τιμών σε προσωπικότητες που προσέφεραν ποικιλοτρόπως.

Είναι η ώρα για να αποδοθεί το μετάλλιο στον οργανισμό του ΟΦΗ, ο οποίος εκπροσωπεί έναν τόπο που ξέρει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει.

Ο Ευγένιος Γκέραρντ δεν ήταν ένας προπονητής που έτυχε να σεβαστεί τους… χοχλιούς που έφαγε και τη ρακή που ήπιε. Ούτε απλά ο μακροβιότερος σε έναν σύλλογο. Είναι ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ μαζί με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Γιάτσεκ Γκμοχ στα χρόνια του επαγγελματισμού, αυτά δηλαδή που οι τεχνικοί δεν περιορίζονταν σε φράσεις όπως «πάμε να τους σκίσουμε» ή σε αλλεπάλληλα σπριντ.

Υπήρξαν κι άλλοι, Έλληνες ή μη, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους, με πρώτο-πρώτο τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα ή πιο πρόσφατα τον Ερνέστο Βαλβέρδε, όμως οι 3 της προηγούμενης παραγράφου υπερτερούν στη… διαχρονικότητα.

Ο ΟΦΗ με τα «παιδιά» του τη χρονιά του Κυπέλλου

Αρκετοί προπονητές (όχι οι περισσότεροι, αλλά όχι και τόσο λίγοι όπως νομίζει η πλειοψηφία του Έλληνα φίλαθλου) διέθεταν αυξημένη αντίληψη. Ωστόσο, μόνο ο Ολλανδός, που στην πορεία έγινε «Ολλανδός», έμεινε στην Ιστορία ως ο «Μίστερ».

Όταν «έφυγε» από τη ζωή ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης τον Σεπτέμβριο του 1996, ο Γκέραρντ δεν πήδηξε από το πλοίο που σιγά-σιγά άρχισε να βυθίζεται. Αυτό αποτελεί πιο σπουδαίο παράσημο κι από τις δεκάδες διακρίσεις που οδήγησε τον ΟΦΗ. Οι αξίες του αθλητισμού που λέγαμε…

Κι όχι μόνο παρέμεινε στο «καμάρι της Κρήτης», αλλά κατάφερε στην τελευταία σεζόν του να οδηγήσει τον σύλλογο στην 4η θέση και, κατ’ επέκταση, στο Κύπελλο UEFA.

Η 2η θέση με το καλημέρα το 1986, το Κύπελλο του 1987, η εγκατάσταση στην πρώτη εξάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μέχρι το 2000, το Βαλκανικό Κύπελλο του 1989, η συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου του 1990, ο αποκλεισμός της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993 και οι 2 συμμετοχές στους «16» ευρωπαϊκών διοργανώσεων αποτελούν μερικές από τις επιτυχίες του.

Τα πεπραγμένα του Γκέραρντ έχουν γραφτεί πολλές φορές (και στο Sport-Retro.gr) και θα ξαναγραφτούν. Εν προκειμένω αναφέρθηκαν επιγραμματικά, προκειμένου να διαπιστώσουν και οι μη γνωρίζοντες ότι το θέμα αφορά έναν άνθρωπο που έχει ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ πολλά. Στο κάτω-κάτω είναι ο αρχιτέκτονας της κορυφαίας επαρχιακής ελληνικής ομάδας σε επίπεδο διαχρονικότητας και όχι τίτλων.

Μιλάμε, κατά συνέπεια, για έναν άνθρωπο, ο οποίος από τη στιγμή που έχει προσφέρει πολλά, θα πρέπει να ανταμειφθεί και αναλόγως. Το νόημα του σχετικού αφιερώματος δεν είναι ο «Μίστερ», αλλά το γεγονός ότι και ο οργανισμός του ΟΦΗ συμπεριφέρεται σαν… Κύριος.

Καταρχήν, έχουν… παραγραφεί κάποιες σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών (σ.σ. από τον «Όμιλο» όχι όλοι, αλλά μερικοί παράγοντες) την περίοδο που εκδόθηκε το «διαζύγιο». Έτσι πρέπει να γίνεται – πρώτα απ’ όλα να μην υπάρχουν σκιές στις σχέσεις των καλών (πρώην ή νυν) συνεργατών.

Ο «Γκεραρντάκης», όπως τον βάφτισε ο «πατριάρχης» της κρητικής δημοσιογραφίας Σώτος Παιδάκης, ρίζωσε στο χωριό Ελιά του Δήμου Χερσονήσου ασχέτως αν από το 2001 μέχρι το 2010 προέκυψαν συνεργασίες με άλλες ομάδες (ΑΠΟΕΛ, Ηρακλής, ΑΕΚ, Παναχαϊκή).

«Κολάζ» από την εφημερίδα “Πατρίς”

Τα τελευταία 20 χρόνια βραβεύθηκε ουκ ολίγες φορές από φίλους και αντιπάλους, έγιναν αγώνες προς τιμήν του, χειροκροτήθηκε από όλους, εν ολίγοις δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας υγιής Έλληνας φίλαθλος που να μην αναγνωρίζει την προπονητική αξία και την προσωπικότητά του.

Τον Αύγουστο του 2016 αποτέλεσε το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο στη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ελιάς, παρουσία εκπροσώπων του επίσημου ΟΦΗ.

Τον Μάιο του 2017 ο Ολλανδός εθεάθη στον αγωνιστικό χώρο του «Θ. Βαρδινογιάννης» στο ματς με τον Άρη και ο Νίκος Κωστένογλου του φίλησε το χέρι. Μία σπανιότατη ενέργεια που όμοια της δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε τέτοιο επίπεδο.

Πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε συναυλία προς τιμήν του στο θρυλικό «Γεντί Κουλέ», η θύρα 9 του οποίου έλαβε το όνομά του. «Δόξα και τιμή προς τον άνθρωπό μας Ευγένιο Γκέραρντ. Σε ευχαριστούμε για τη συνολική σου προσφορά», έγραφε το σχετικό πανό.

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μία σελίδα στο Facebook, υπό τον τίτλο «ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΟΦΗ 1985-2000», που αξίζει να επισκεφθείτε για να δείτε, μεταξύ άλλων, σπάνιες φωτογραφίες.

Δεν είναι μία σελίδα που έχει φτιαχτεί από ανθρώπους του κύκλου του ή απλούς φιλάθλους. Αποτελεί μια πρωτοβουλία των πιο διαλεχτών άσων του κρητικού συλλόγου, προκειμένου να επικοινωνήσουν μία σπουδαία γιορτή που θα γίνει στο «Θ. Βαρδινογιάννης» τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:00.

Όταν η μία από τις δύο ομάδες ονομάζεται «Παιδιά Γκέραρντ» και η άλλη («Φίλοι Γκέραρντ») περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, καταλαβαίνετε ότι ετοιμάζεται κάτι ανεπανάληπτο. Αλήθεια, θυμάστε πολλές περιπτώσεις προπονητών που να χαίρουν της καθολικής αναγνώρισης των παικτών τους; Τόσο που να διοργανώνουν ένα τέτοιο γεγονός;

«Εμείς, τα “παιδιά” του Ευγένιου Γκέραρντ και του ΟΦΗ, ήρθε η στιγμή να αποδώσουμε στον ποδοσφαιρικό μας “πατέρα” την τιμή που του αρμόζει. Για όλες τις υπέροχες και “μαγικές” στιγμές που χάρισε σ’ εμάς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο», αναφέρει το… προσκλητήριο.

Ένα ευρώ θα είναι το κόστος του εισιτηρίου κι όλα τα έσοδα θα διατεθούν από την οικογένεια του Ευγένιου Γκέραρντ στο «Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ Τάλως» και στην “Εθελοντική ομάδα Ηρακλείου Give”.

***

Ευγένιε Γκέραρντ, δεν κατέκτησες πρωτάθλημα, δεν έγινες πλουσιότερος από τα market pool του Champions League, αλλά όλες αυτές οι τιμές που απολαμβάνεις δεν ανταλλάσσονται με τίποτα.

Ευγένιε Γκέραρντ, είσαι ο μοναδικός προπονητής του ελληνικού ποδοσφαίρου που απέκτησε «παιδιά».

Τελικά, Ευγένιε Γκέραρντ, είσαι ο πιο ξεχωριστός τεχνικός που εργάστηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Είσαι, όμως, και ο πιο τυχερός γιατί εργάστηκες στον ΟΦΗ και την Κρήτη. Σε ένα μέρος που, ως επί το πλείστον, εκτιμά το πραγματικό ΗΘΟΣ και τις ΑΞΙΕΣ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Eugène Marie Gerards έγινε ο Ευγένιος του ΟΦΗ, της Κρήτης και της Ελλάδας

VIDEO: Συγκλονιστική στιγμή. Ο Κωστένογλου φίλησε το χέρι του Γκέραρντ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!