Top 5: Τα πιο ξεχωριστά μπαράζ στην ιστορία της Α’ Εθνικής

Η σελίδα «Κάθε Κυριακή», ξανά στο Sport-Retro.gr, εν προκειμένω για το προσωπικό της Top 5, αναφορικά με τα μπαράζ παραμονής/ανόδου στην Α’ Εθνική!

***

1966-67: Πιερικός – Πανσερραϊκός 2-1 (παρ.)

Στις 25 Ιουνίου του 1967, δύο μήνες δηλαδή έπειτα από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, οι Πιερικός και Πανσερραϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι σε αγώνα μπαράζ, ο οποίος θα έκρινε ποιος από τους δύο θα ακολουθούσε τα Τρίκαλα στη Β’ Εθνική.

Μια εβδομάδα νωρίτερα οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στις Σέρρες για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι γηπεδούχοι είχαν πάρει τη νίκη έπειτα από ανατροπή στο 80ό λεπτό, φτάνοντας στους ίδιους βαθμούς με τον σύλλογο της Κατερίνης.

Στον «τελικό» για την παραμονή στην κατηγορία, ο Πιερικός ήταν αυτός που έκανε την ανατροπή, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ από αυτογκόλ του Θεόδωρου Κυζίρογλου στο 21’, προτού ο Γιάννης Φελεκίδης στο 63’ και ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο 3ο λεπτό της παράτασης ανατρέψουν τα δεδομένα.

Παρά τη νίκη τους, οι «μελανόλευκοι» υποβιβάστηκαν προσωρινά ύστερα από ένσταση του Πανσερραϊκού για τους μεταξύ τους αγώνες κατά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Συνεπώς, ο αγώνας μπαράζ δεν είχε καμία σημασία, ώσπου τελικά βρέθηκε λύση από τον ΓΓΑ Κωνσταντίνο Ασλανίδη, ο οποίος εν μέσω πολιτικής προπαγάνδας με την ένταξη μιας κυπριακής ομάδας στο πρωτάθλημα από τη νέα σεζόν, αποφάσισε την αύξηση των συμμετεχόντων από 16 σε 18 και, κατ’ επέκταση, αμφότεροι παρέμειναν στην Α’ Εθνική.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ (Ντέζο Μπούντζακ): Δοκός, Καμπάς, Κυζίρογλου, Μουστακίδης, Π. Σιδηρόπουλος, Γιαννούλης, Χρυσαργύρης, Γ. Παπαδόπουλος, Θ. Σιδηρόπουλος, Φελεκίδης, Φουλίδης.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Αλέξανδρος Βόγας): Χριστοδούλου, Νάσκος, Στοϊμένας, Τσακίρης, Ηλιάδης, Κιοσέογλου, Κωνσταντινίδης, Μπιτζίδης, Καλαποδάς, Φραγκόπουλος, Αποστολίδης.

Πηγή photo: ΡΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ – Αρχείο Λάμπη Καρυώτη

 

1967-68: ΟΦΗ – Πανελευσινιακός 3-0 

«Σκιές», παράπονα, ατυχία, αλλά και θρίαμβος! Στις 26 Ιουνίου 1968 ο ΟΦΗ πέτυχε την πρώτη χρονικά σημαντική επιτυχία της ιστορίας του, κερδίζοντας την άνοδο στην Α’ Εθνική, έπειτα από τα περιπετειώδη ματς με τον Πανελευσινιακό.

Οι «σταχυοφόροι» είχαν τερματίσει στη 15η θέση της Α’ Εθνικής και έπρεπε να υπερασπιστούν τη θέση τους στη μεγάλη κατηγορία σε μπαράζ δύο αγώνων με τη 2η της Β’ Εθνικής, δηλαδή τον «όμιλο». 

Στον πρώτο αγώνα, στην Ελευσίνα, ο ΟΦΗ προηγήθηκε με γκολ του Πέτρου Βουζουνεράκη, αλλά οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το σκορ και επιβλήθηκαν με 2-1.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν παράπονα από την διαιτησία του Βαγγέλη Παζαρόπουλου, καθώς θεώρησαν πως διαστρέβλωσε το αποτέλεσμα, όμως τίποτα δεν είχε κριθεί.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο ΟΦΗ υποδέχθηκε τον Πανελευσινιακό στο Ηράκλειο, πήρε μία εμφατική νίκη με 3-0 κι από τη στιγμή που δεν ίσχυε ο κανονισμός της διαφοράς γκολ, οι δύο ομάδες έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους σε τρίτο αγώνα.

Με απόφαση του ΓΓΑ Κωνσταντίνου Ασλανίδη ως τόπος διεξαγωγής ορίστηκε το γήπεδο των Χανίων, γεγονός που θεωρήθηκε άδικο από τους «σταχυοφόρους», καθώς η αναμέτρηση θα γινόταν εντός Κρήτης.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Χούντα είχε βγάλει νόμο που προέβλεπε ότι μία πόλη δεν μπορούσε να έχει παρά μόνο μία ομάδα σε Εθνική κατηγορία και ο Εργοτέλης που υστερούσε βαθμολογικά έναντι του ΟΦΗ στη Β’ Εθνική, υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα.

Τότε, ο «όμιλος» απέκτησε τέσσερις «κιτρινόμαυρους» και σταδιακά άλλους τρεις (Μανώλης Σταυρουλάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκανδαλάκης, Κώστας Θεοδωράκης, Κώστας Ζουράρης, Μανώλης Τζανής, Κώστας Παπαθεοφάνους), συνεπώς οι φήμες περί εύνοιας του στρατιωτικού καθεστώτος πλήθαιναν.

Χιλιάδες Κρητικοί παρακολούθησαν διά ζώσης μία παράσταση για ένα ρόλο, αφού ο ΟΦΗ επιβλήθηκε για δεύτερη φορά με 3-0 και σφράγισε εμφατικά την πρώτη συμμετοχή του στην Α’ Εθνική.

Τα γκολ των νικητών, οι οποίοι ευνοήθηκαν από τον τραυματισμό του Σπύρου Φακιολά στο 2ο λεπτό και του Γιώργου Τζικιτζέλα στο 4ο (αποχώρησε οριστικά στο ημίχρονο), σημείωσαν οι Γιώργος Σκανδαλάκης (39’), Νίκος Λεμονής (47’) και Δημήτρης Παπαδόπουλος (72’).

ΟΦΗ (Κώστας Ζώγας): Αδαμάκης, Αλεξανδρής, Θέμελης, Καρακυριάκος, Μπουρδαμής, Παπαθεοφάνους, Τσακίρογλου, Σκανδαλάκης, Δ. Παπαδόπουλος, Λεμονής, Βουζουνεράκης.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ (Ιβάν Στέφοβιτς): Καπαρός, Μουρίκης, Τζικιτζέλας, Φακιολάς, Καναβάς, Καρμπώνης, Κωνσταντίνου, Λιάσκος, Μίχας, Σιδηροκαστρίτης, Σκουρής.

 

2000-01: ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 

Έπειτα από τη συμπλήρωση των 30 αγωνιστικών στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής τη σεζόν 2000-01, τρεις ομάδες ισοβαθμούσαν με 33β. σε 11η, 12η και 13η θέση (Παναχαϊκή, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα αντίστοιχα).

Λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, θα υποβιβάζονταν τέσσερις ομάδες και θα ανέβαιναν δύο, οπότε οι τρεις προαναφερόμενοι σύλλογοι και ο 14ος Πανηλειακός κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μπαράζ παραμονής για δύο θέσεις.

Η ιδιαιτερότητά τους ήταν ότι έμοιαζαν με πλέι οφ στο μπάσκετ, καθώς η σειρά κρινόταν σε τρία ματς, εφόσον στα δύο πρώτα οι ομάδες είχαν από μία νίκη, με αυτήν που τερμάτισε ψηλότερα στη βαθμολογία να έχει το πλεονέκτημα της έδρας.

Στο ντέρμπι της Πελοποννήσου, η Παναχαϊκή εκμεταλλεύθηκε τη δύναμη της έδρας της, επικρατώντας 2-0 του Πανηλειακού στο πρώτο και στο τρίτο ματς (στο δεύτερο παιχνίδι στον Πύργο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει 3-2), με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντούσαν Βούκσεβιτς στον πρώτο αγώνα και γκολ των Κώστα Κατσουράνη, Ζοέλ Επαλέ στον τρίτο.

Το άλλο μπαράζ παραμονής ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον ΠΑΣ Γιάννινα είχε πιο συναρπαστική εξέλιξη, καθώς ο «όμιλος», μολονότι θεωρητικά είχε το πλεονέκτημα της έδρας, αγωνιζόταν στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου.

Στο πρώτο ματς, ο σπουδαίος Κοσταρικανός επιθετικός Ρόναλντ Γκόμες χάρισε τη νίκη στην ομάδα του Γιάννη Σαμαρά (1-0), ενώ στα Ιωάννινα ο ΠΑΣ ισοφάρισε τη σειρά (2-0) με γκολ των Κώστα Κορμαρή και Αριάν Μπελά από το α’ ημίχρονο.

Ο «τελικός» παραμονής διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου, όπου ο Ρόναλντ Γκόμες αποδείχθηκε ξανά καταλυτικός, αφού με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ξεκλείδωσε την καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΣ, προτού ο Μάουρο Σίλβα σφραγίσει τη νίκη παραμονής στο 57ο λεπτό.

ΟΦΗ (Γιάννης Σαμαράς): Μπεκιάι, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Κώτσιος, Πίτσος, Σταυρακάκης, Διγκόζης, Κιάσσος (89’ Ηπειρώτης), Νιόπλιας (65’ Σίμος), Γκόμες (85’ Παυλόπουλος), Μάουρο Σίλβα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Νίκος Αναστόπουλος): Γκίτκος, Τζανετής, Σέμος (68’ Ρουίς), Τζούμπα, Μπλέτσας, Μπελά, Έλντερ (56’ Κεμπάτζε), Γήττας, Ραμίρες, Τάτσης (46’ Κάκος), Κορμαρής.

 

2003-04: Ακράτητος – Εργοτέλης 0-1 

Στις 30 Μαΐου 2004, στο γήπεδο Νέας Ευκαρπίας της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη ο αγώνας μπαράζ ανάμεσα στον Ακράτητο (14η θέση στην Α’ Εθνική) και τον Εργοτέλη (3ος στη Β’ Εθνική).

Επί 60 λεπτά, το ματς ήταν μια μάχη τακτικής με φτωχό θέαμα μπροστά στις δυο εστίες, ωστόσο από εκείνο το σημείο και πέρα, η ομάδα των Άνω Λιοσίων είχε το πάνω χέρι, δείχνοντας να διαθέτει περισσότερες δυνάμεις από τον αντίπαλό της που αγωνιζόταν σε χαμηλότερη κατηγορία.

Ο Ακράτητος έχασε δυο πολύ καλές ευκαιρίες με τους Στάθη Στεφανίδη (εντυπωσιακή απόκρουση του τερματοφύλακα Μανώλη Μακρυδάκη) και Μανώλη Σκούφαλη, αλλά ο Εργοτέλης άντεχε και όλα έδειχναν ότι η μάχη παραμονής-ανόδου θα συνεχιστεί στην παράταση.

Στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως, ο Ζαν-Μαρί Σιλά (21 χρονών τότε, απόκτημα από τη βελγική Άντβερπ) πήρε τη μπάλα από αριστερά, άδειασε με υπέροχη ντρίμπλα τον Σκούφαλη και με φοβερό σουτ νίκησε τον Παναγιώτη Μπαρτζώκα, χαρίζοντας στον Εργοτέλη μια αξέχαστη στιγμή.

Οι λιγοστοί αλλά πιστοί φίλοι της ομάδας ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς και έγιναν ένα κουβάρι με τους παίκτες, το τεχνικό τιμ και τους διοικητικούς παράγοντες.

Ο Εργοτέλης είχε μόλις κερδίσει την παρθενική του άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, επομένως η σεζόν 2004-05 ήταν η πρώτη από καταβολής Α’ Εθνικής που συνυπήρξαν δυο κρητικοί σύλλογοι και, μάλιστα, από την ίδια πόλη.

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ (Μπάμπης Τεννές): Μπαρτζώκας, Γκίτσης (56’ Παγιαζίτ), Ηλιόπουλος, Σκούφαλης, Βενέτης, Χριστοδούλου, Στεφανίδης, Λίνκαρ (73’ Μαϊστρέλλης), Κουτσοκώστας, Ευθυμιάδης, Τελκίνσκι.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μύρων Σηφάκης): Μακρυδάκης, Χαραλαμπάκης (52’ Τζανετής), Σπυριδάκης, Οικονομάκης, Αργυράκης, Δημήτρης, Λαμπράκης (61’ Πίρβου), Σουτζής, Γωνιωτάκης (90’ Γκοσποντίνοφ), Σιλά, Ογκουνσότο.

 

2018-19: ΟΦΗ – Πλατανιάς 3-2 

Το μπαράζ παραμονής-ανόδου της σεζόν 2018-19 επεφύλασσε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στον κρητικό «εμφύλιο» ανάμεσα σε Πλατανιά (2ος στη Β’ Εθνική πίσω από τον Βόλο) και ΟΦΗ (13ος στην Α’ Εθνική, ενώ σε ολόκληρο τον β’ γύρο βρισκόταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού), το πρώτο ματς στα Περιβόλια είχε ένταση, πάθος, εκατέρωθεν ευκαιρίες ωστόσο οι δυο ομάδες έμειναν στο 0-0.

Τρεις ημέρες αργότερα (22/5/2019) στο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου διεξήχθη ένα απίστευτο παιχνίδι με φοβερό σασπένς και τρομερή ανατροπή δεδομένων στο τελευταίο λεπτό.

Ο ΟΦΗ προηγήθηκε με πέναλτι (δεν έπρεπε να καταλογιστεί από τον διαιτητή Κομίνη) του Χουάν Νέιρα και ο Πλατανιάς που πατούσε καλύτερα στο γήπεδο ισοφάρισε λίγο πριν από τη λήξη του α’ ημιχρόνου με τον Κώστα Τσαμούρη.

Η είσοδος του νυν πρώτου σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος Γιώργου Γιακουμάκη με την έναρξη του β’ μέρους έδωσε επιθετική πνοή στους γηπεδούχους και μαζί το προβάδισμα, στο 69’, έπειτα από ασίστ του Νέιρα.

Βγάζοντας τη φανέλα του στον πανηγυρισμό δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα, αλλά αμφότερες οι ομάδες έμειναν με 10 παίκτες, καθώς ο Μιγκέλ Μπιανκόνι έσπρωξε εκτός φάσης τον Τάσο Παπάζογλου και αντίκρυσε επίσης την κόκκινη κάρτα.

Ο σύλλογος των Χανίων συνέχισε επίμονα να επιτίθεται, ώσπου λυτρώθηκε στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Γιάννης Παπανικολάου νίκησε τον Δημήτρη Σωτηρίου.

Ο «μαέστρος» του ΟΦΗ, όμως, ο Αντίλ Ναμπί, είχε τον τελευταίο λόγο και με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πολύ πλάγια θέση χάρισε την παραμονή στην ομάδα του, αφήνοντας τον Πλατανιά μόνο με τις καλές εντυπώσεις μιας εξαιρετικής εμφάνισης.

ΟΦΗ (Χάιμε Βέρα): Σωτηρίου, Μπράουν, Νάστος, Παπάζογλου, Κοροβέσης, Σακόρ (59’ Ναμπί), Μεγιάδο, Βαζ, Νέιρα, Σόουζα Φερέιρα (59’ Ντίνας), Σασί (46’ Γιακουμάκης).

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιάννης Τάτσης): Γκολτζ, Τσαμούρης, Κόρτσταμ, Ρουσάκης (77’ Παπουτσογιαννόπουλος), Ουές, Β. Καραγκούνης, Ταρίκ (88’ Γκακολάρι), Ποζατζίδης (73’ Λουκίνας), Παπανικολάου, Νίλι, Μπιανκόνι.

 

Οι υπόλοιποι αγώνες μπαράζ παραμονής-ανόδου στην ιστορία της Α’ Εθνικής

1959-60

Παναιγιάλειος – Παγκορινθιακός 2-1

1962-63

Απόλλων Καλαμαριάς 7, Παναιγιάλειος 7, Άρης 6, Προοδευτική 4 (υποβιβάστηκε)

1963-64 Νίκη Βόλου – Ολυμπιακός Χαλκίδας 1-1

(παρέμεινε η Νίκη Βόλου λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων)

1964-65

Νίκη Βόλου – Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναιγιάλειος – Απόλλων Καλαμαριάς 2-1, Νίκη Βόλου – Παναιγιάλειος 2-1 (υποβιβάστηκε ο Απόλλων Καλαμαριάς)

1965-66

Πανσερραϊκός – Παναιγιάλειος 1-0, Παναιγιάλειος – Προοδευτική 1-0, Προοδευτική – Πανσερραϊκός 2-1.

Ο Παναιγιάλειος υποβιβάστηκε κατόπιν και της νέας ισοβαθμίας, εξαιτίας χειρότερου συντελεστή τερμάτων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

1968-69

Προοδευτική – Απόλλων Αθηνών 1–0, 0–1 και 0–0

Ολυμπιακός Βόλου – Βέροια 2–1, 2–3 και 2–1

Απαιτήθηκε επαναληπτικός αγώνας και στις δύο περιπτώσεις, με την Προοδευτική να είναι η τυχερή στο στρίψιμο του κέρματος και να παίρνει τη θέση του Απόλλωνα στην κατηγορία.

1973-74

Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός Βόλου 1–0

ΑΠΟΕΛ – Πανσερραϊκός 5–1

Ολυμπιακός Βόλου – ΑΠΟΕΛ 2–1

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός Βόλου αγωνιστικά υποβιβάστηκε (καθώς συνυπολογίστηκαν και οι αγώνες των ομάδων μεταξύ τους στην κανονική περίοδο), τελικά παρέμεινε στην κατηγορία λόγω της απόσυρσης του ΑΠΟΕΛ.

1982-83

Πανιώνιος – Μακεδονικός 3-2

1983-84

Πανιώνιος – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 (παρ.)

1988-89

Εθνικός 10, Απόλλων Καλαμαριάς 7, ΠΑΣ Γιάννινα 4, Κόρινθος 3, Διαγόρας Ρόδου 3, Βέροια 3 (παρέμειναν στην Α’ Εθνική οι Εθνικός και Απόλλων Καλαμαριάς).

2002-03

Ιωνικός – Απόλλων Καλαμαριάς 2-1

2013-14

Ξάνθη – Ολυμπιακός Βόλου 2-1

2019-20

Ξάνθη – Απόλλων Σμύρνης 0-1, 1-3

 

*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***

 

*** Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα της σελίδας «Κάθε Κυριακή» στο Sport-Retro.gr ***

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!