1999-2000: Η οριακή μάχη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τα εγχώρια σκήπτρα

Τη σεζόν 1999-00 διεξήχθη μια από τις πιο συναρπαστικές μάχες τίτλου στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πάλεψαν σχεδόν μέχρι το νήμα, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν εν τέλει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο τους (από τους συνολικά επτά στους οποίους έφτασαν τη σεζόν 2002-03).

Το πρωτάθλημα κρίθηκε στους 4 βαθμούς διαφορά (92β. με 30 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες για την ομάδα του Πειραιά, 88β. με 28 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες για το «τριφύλλι»).

Είναι χαρακτηριστικό για τη διαφορά επιπέδου των δυο «αιωνίων» αντιπάλων από τις υπόλοιπες ομάδες της Α’ Εθνικής ότι ο δεύτερος Παναθηναϊκός τερμάτισε 22 βαθμούς μπροστά από την τρίτη ΑΕΚ.

Η σελίδα «Κάθε Κυριακή», πιστή στο ραντεβού της με τους αναγνώστες του Sport-Retro.gr, θα επιχειρήσει να αναδείξει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των δυο «μονομάχων» εκείνη τη χρονιά.

Όπως θα διαπιστώσετε, πρόκειται για μάχη μεταξύ ίσων, επομένως όποιος από τους δυο και αν επικρατούσε, δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άδικο εκ του αποτελέσματος.

 

Τα νέα… βέλη στη φαρέτρα

Στο θερινό μεταγραφικό παζάρι ο μεν Ολυμπιακός, αξιοποιώντας χρήματα από την πώληση του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ίντερ και προσθέτοντας επιπλέον κεφάλαια, πραγματοποίησε διπλό μεταγραφικό «μπαμ».

Έφερε στην Ελλάδα σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία δύο αρτίστες των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Ζιοβάνι από την Μπαρτσελόνα και τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς από την Πόρτο, ενώ κατά το μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου ενέταξε στο ρόστερ και τον φοβερά ταλαντούχο τότε Λάμπρο Χούτο.

Ο δε Παναθηναϊκός παραχώρησε έναντι 1.320.000 σημερινών ευρώ τον Κώστα Κωνσταντινίδη στη Χέρτα και ενισχύθηκε με την έλευση του ποιοτικού Περουβιανού αριστερού μπακ Πέρσι Ολιβάρες από τον ΠΑΟΚ.

Ως σημαντικότερη κίνηση θεωρείτο η απόκτηση του σπουδαίου 29χρονου Γερμανού επιτελικού μέσου Καρλ-Χάιντς Φλίπσεν, ως ελεύθερου έπειτα από μια γεμάτη δεκαετία στη Γκλάντμπαχ, ενώ την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου ήρθε το «κομπιούτερ» Ρενέ Χένρικσεν.

 

Ρεάλ, Λα Κορούνια, Γιουβέντους, Μόλντε…

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αμφότερες οι ομάδες δεν πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις ανοιξιάτικες αναμετρήσεις, ωστόσο αποκλείστηκαν με αξιοπρέπεια.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, αφού απέκλεισε στις δυο πρώτες φάσεις τα χαμηλά εμπόδια των Γκόριτσα και Γκράτσερ, ενώ ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3oς στον όμιλο του Champions League, πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης-Πόρτο και μπροστά από τη Μόλντε.

Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ απέναντι στην πανίσχυρη Λα Κορούνια κι έχασαν σωρεία ευκαιριών για να ανατρέψουν το εις βάρος τους 4-2 του «Ριαθόρ», λυγίζοντας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, όπου η «Super Depor» ισοφάρισε 1-1 στη μοναδική ευκαιρία της.

Ακόμα μεγαλύτερο κόστος εκείνου του αγώνα, όμως, ήταν ο σοβαρός τραυματισμός (ρήξη χιαστών) του «μαέστρου» Φλίπσεν, τον οποίο στερήθηκαν για το υπόλοιπο της σεζόν.

Οι «ερυθρόλευκοι», από την πλευρά τους, άρχισαν τις υποχρεώσεις τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με ένα εκπληκτικό παιχνίδι, όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3 απέναντι στη μετέπειτα τροπαιούχο Ρεάλ Μαδρίτης.

Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς κατέθεσαν την τεράστια κλάση τους στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ λίγο αργότερα οι πρωταθλητές αποχαιρέτησαν αξιοπρεπέστατα το Κύπελλο UEFA, με σπουδαίο «διπλό» (χωρίς να συνοδευθεί από πρόκριση) επί της Γιουβέντους στη ρεβάνς που διεξήχθη στο Παλέρμο.

 

«Πράσινο» το χρώμα των ντέρμπι

Στα μεταξύ τους ματς, οι «πράσινοι» είχαν τη «μερίδα του λέοντος», καθώς επικράτησαν άνετα 2-0 εντός έδρας στον πρώτο γύρο, με γκολ των Πέρσι Ολιβάρες και Κριστόφ Βαζέχα.

Στον δεύτερο γύρο, λίγες αγωνιστικές πριν από το φινάλε, πραγματοποιήθηκε ένα ματς-διαφήμιση του αθλήματος, με τους δυο «μονομάχους» να «έρχονται» ισόπαλοι 2-2.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με κεφαλιά του Γιώργου Ανατολάκη ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με γκολ του Φερνάντο Γκαλέτο έπειτα από φάουλ του Γιώργου Καραγκούνη, ενώ μέσα σε ένα λεπτό στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα ο Αλέξης Αλεξανδρής απάντησε στο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου.

Οι «πράσινοι» θα πρέπει να αισθάνονται αδικημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς στο τέλος του αγώνα απώλεσαν δυο τεράστιες ευκαιρίες με τον Βαζέχα.

Αμφότεροι οι «αιώνιοι» έκλεισαν τη σεζόν στον εντυπωσιακό συντελεστή τερμάτων +68, με τον Ολυμπιακό να διαθέτει την καλύτερη άμυνα (18 γκολ παθητικό) και τον Παναθηναϊκό την κορυφαία επίθεση (92 γκολ ενεργητικό).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεν «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να πετύχουν 4+ γκολ σε 8 ματς του πρωταθλήματος έναντι 7 των «πρασίνων», οι οποίοι κατέγραψαν και την πιο ευρεία σε έκταση νίκη της σεζόν με 7-1 επί της Παναχαϊκής.

 

Οι μεν είχαν Κυράστα, οι δε δεν είχαν Ζιοβάνι-Ζάχοβιτς

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιάννη Κυράστα, το «τριφύλλι» έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο της νεότερης ιστορίας του, ενώ ο Ολυμπιακός είχε μια περιπετειώδη χρονιά.

Η ομάδα του Πειραιά άλλαξε προπονητή, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πλήρωσε την ήττα στη Νορβηγία από τη Μόλντε και την κακή σχέση του με τον Ζάχοβιτς.

Τον διαδέχθηκε ο Αλμπέρτο Μπιγκόν (με μοναδικό παράσημο την κατάκτηση τίτλου στην Ιταλία με τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα), ενώ η σεζόν έκλεισε με τον Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, στην πιο παραγωγική περίοδο της σπουδαίας καριέρας του (23 γκολ), αναδείχθηκε 2ος σκόρερ πίσω από τον Δημήτρη Ναλιτζή, ενώ για τον Ολυμπιακό τη «μερίδα του λέοντος» είχαν οι Αλέξης Αλεξανδρής (15 γκολ) και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (12 γκολ).

Το πρωτάθλημα κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με τον Παναθηναϊκό να πληρώνει τις δυο «γκέλες» στην Πελοπόννησο («λευκή» ισοπαλία στην Καλαμάτα και ήττα 1-0 από την Παναχαϊκή).

Πιο καταδικαστική ήταν η απώλεια από την ομάδα της Πάτρας με εκείνο το γκολ του Κώστα Κατσουράνη, σε ένα ματς που οι «πράσινοι» είχαν απολύτως δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία.

Γενικότερα, ο Παναθηναϊκός δικαίως αισθάνεται αδικημένος από το εξωαγωνιστικό παρασκήνιο, αντιμετωπίζοντας αρκετά χειρότερη διαιτητική μεταχείριση από τους «ερυθρόλευκους».

Ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας, πάντως, κέρδισε τις εντυπώσεις και πήρε δικαιότατα το βραβείο του προπονητή της χρονιάς, ασχέτως αν το προηγούμενο καλοκαίρι η έλευσή του είχε προκαλέσει… μουρμούρες στις τάξεις των υποστηρικτών της ομάδας.

Ο δε Ολυμπιακός κατάφερε να δείξει νοοτροπία νικητή και να κατακτήσει το πρωτάθλημα απέναντι σε έναν εξαιρετικό αντίπαλο, με τα δυο βαριά χαρτιά του (Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς) να μην αγωνίζονται ούτε στα μισά ματς της σεζόν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο μεν Βραζιλιάνος λόγω σοβαρού τραυματισμού έπειτα από αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Λάζαρου Σέμου, ο δε Σλοβένος λόγω κάκιστης συμπεριφοράς απέναντι σε Μπάγεβιτς και Μπιγκόν.

 

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ:

Ολυμπιακός (Ντούσαν Μπάγεβιτς / Αλμπέρτο Μπιγκόν / Γιάννης Ματζουράκης):

Τερματοφύλακες: Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κλέοπας Γιάννου, Κωνσταντίνος Ντουγέρογλου

Αμυντικοί: Σάββας Πουρσαϊτίδης, Κυριάκος Καραταΐδης, Γιώργος Αμανατίδης, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Παρασκευάς Άντζας, Γιώργος Ανατολάκης, Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, Θανάσης Κωστούλας

Μέσοι: Ανδρέας Νινιάδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Πέτρος Πασσαλής, Ηλίας Πουρσανίδης, Βασίλης Καραπιάλης, Λουτσιάνο ντε Σόουζα, Κώστας Μενδρινός, Ζλάτκο Ζάχοβιτς

Επιθετικοί: Σίνισα Γκόγκιτς, Ζιοβάνι, Αλέξης Αλεξανδρής, Λάμπρος Χούτος, Πίτερ Οφορίκουε

 

Παναθηναϊκός (Γιάννης Κυράστας):

Τερματοφύλακες: Αντώνης Νικοπολίδης, Κώστας Χαλκιάς, Στέφανος Κοτσόλης

Αμυντικοί: Ρενέ Χένρικσεν, Πέρσι Ολιβάρες, Γιώργος Αλεξόπουλος, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, Γιάννης Γκούμας, Λεωνίδας Βόκολος, Τάκης Φύσσας

Μέσοι: Φερνάντο Γκαλέτο, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Καρλ-Χάιντς Φλίπσεν, Έρικ Μίκλαντ, Μπλένταρ Κόλα, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Κιάσσος, Γιώργος Καραγκούνης

Επιθετικοί: Κριστόφ Βαζέχα, Χέλγκι Σίγκουρντσον, Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, Γιώργος Νασιόπουλος, Νίκος Λυμπερόπουλος, Μάρκο Βίλα

 

*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***

 

*** Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα της σελίδας «Κάθε Κυριακή» στο Sport-Retro.gr ***

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!