To πρώτο κεράκι του Sport-Retro.gr

«Σε ηλικία 5-5,5 ετών είχα μάθει να διαβάζω. Μου άρεσε που η κυρία Γωγώ ή η κυρία Αφροδίτη με έβαζαν να αφηγούμαι παραμυθάκια σε άλλα παιδιά κι ας ήταν συνομήλικα.

Παρακολουθώντας στην τηλεόραση τις προσεχείς ημέρες προβολής ταινιών, άρχισα σιγά-σιγά να συλλαβίζω «Σάββατο», «Κυριακή» κ.ο.κ.

Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει με αθωότητα το καλοκαίρι του 1992 σε μία ηλιόλουστη βεράντα: ‘Eσύ δεν πρέπει να πας Α’, πρέπει να πας κατευθείαν Β’ Δημοτικού’.

Όπως τα περισσότερα παιδάκια, ήξερα να χρησιμοποιώ το video, εν αντιθέσει με τώρα που η ταχύτητα της τεχνολογίας με τρομάζει και, κατ’ επιλογήν, πολλές φορές θέλω να είμαι άσχετος.

Σε ηλικία 5 ετών ήξερα τα ονόματα αρκετών ποδοσφαιριστών και σχεδόν ολόκληρη την ενδεκάδα του ΟΦΗ λόγω της καταγωγής μου.

Σε ηλικία 6 ετών έπεσε στα χέρια μου ένα αλμανάκ με όλους τους αγώνες της Εθνικής ομάδας από το 1929 μέχρι την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1992.

Την ίδια περίοδο, πιθανότατα τον Οκτώβριο του 1992, είχα λάβει την πρώτη… σύσταση από τον δημοσιογράφο Μπάμπη Κουβαράκη, όταν πριν από τη σέντρα του ματς Χαραυγιακός-Καβάλα είχα αρχίσει να του λέω σκόρπια ονόματα παικτών των δύο αντιπάλων.

Είχαν προηγηθεί οι πρώτες επισκέψεις σε γήπεδα, όπου το συναίσθημα μπορεί να περιγραφεί μόνο από μικρό παιδί (όπως το Sport-Retro.gr καλή ώρα).

2 Ιανουαρίου 1993: Με το περίφημο αλμανάκ

Ήμουν φίλαθλος και είχα ίνδαλμα, αλλά δεν με ενδιέφερε να μαθαίνω νέα μόνο από την αγαπημένη μου ομάδα, εξ ου και η επί σειρά ετών συλλογή «Εθνοσπόρ», το οποίο με ενημέρωνε για όλα τα αθλήματα.

Παράλληλα, αγόραζα ιστορικά και αθλητικά βιβλία, ενώ ο νονός μου Θανάσης Χρήστου, επί 28 χρόνια (με ένα μικρό διάλειμμα λόγω στράτευσης) στέλεχος της κραταιάς “Αθλητικής Ηχούς”, φρόντιζε να μου μεταφέρει, ακόμη και υποσυνείδητα όπως αντιλαμβάνομαι τώρα, τα συν και τα πλην της δημοσιογραφίας.

Δεν χρειάζεται να γραφτούν περισσότερα. Για παιδί 1 έτους ήδη γράφτηκαν πολλά. Εξ ου και ο τρόπος γραφής που θυμίζει νήπιο. Δεν πηδάμε τάξεις. Βήμα-βήμα προχωράμε στο μέλλον, τιμώντας τα θετικά και αποβάλλοντας τα αρνητικά του παρελθόντος.

Παρακολουθήστε την εξέλιξη αυτού του παιδιού, πάντα μακριά από την παράνοια της τεχνολογικής ταχύτητας. Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr συνοδεύονται με πρωινό καφέ ή καμιά ρακή το βράδυ. Θέλουν χρόνο, ησυχία και καθαρό μυαλό. Δεν προσφέρονται για αμάσητη κατανάλωση και έχουν σκοπό να διδάξουν.

Ευχαριστούμε όλους όσοι έχουν συντελέσει στο δυναμικό ξεκίνημα και κυρίως εσάς τους αναγνώστες που συμβάλλετε στην ανάπτυξη αυτού του παιδιού».

Μάνος Ανδρουλάκης

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Εσύ το διάβασες: Το Top10 του Sport-Retro.gr

Κούδας, Νεστορίδης, Σαργκάνης, Λουκανίδης, Μαχλάς… Οι συνεντεύξεις του Sport-Retro.gr

O Λόταρ Ματέους και ο Άλεξ Ίνγκλις στο Sport-Retro.gr

Replay by… Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ball Epoque: Η στήλη που έχει αφιερωθεί στο παλιό καλό ελληνικό ποδόσφαιρο

Πορτοκαλί και άλλα: Για τα αθλήματα που παίζονται με τα χέρια

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο Διεθνές ποδόσφαιρο

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Χωρίς πολλά λόγια…

Μια γωνιά για τον μη αθλητικό πολιτισμό

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!