Το πρώτο νυχτερινό τουρνουά είχε δικτατορική απόχρωση και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Το ημερολόγιο γράφει 30 Ιουλίου 1939, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών και στην Ελλάδα υφίσταται το μεταξικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, η κυβέρνηση επιθυμούσε να προβεί σε εορτασμούς με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας.

Το Sport-Retro.gr παραθέτει πληροφορίες για ένα άγνωστο ποδοσφαιρικό τουρνουά, το οποίο ονομάστηκε «Κύπελλον Βραδυνής», ήταν το πρώτο νυχτερινό της χώρας και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 

Πριν από τον τελικό

Ύστερα από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των ομάδων τον Μάιο του 1939, το δικτατορικό καθεστώς αποφάσισε να διοργανώσει ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά υπέρ της ΕΟΝ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 3 ετών από την εγκαθίδρυσή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας ήταν κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1936 από τον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος στόχευε στη διαμόρφωση πατριωτικού φρονήματος, αλλά και στην εύρεση νέων υποστηρικτών του καθεστώτος.

Το Κύπελλο πήρε το όνομα της εφημερίδας «Βραδυνής», η οποία από τα μέσα Ιουλίου δημοσίευε καθημερινά λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες και το πρόγραμμα.

Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Απόλλων και ο Εθνικός ήταν οι 6 ομάδες που απάντησαν καταφατικά στην πρόσκληση περί συμμετοχής τους στο πρώτο νυχτερινό τουρνουά της χώρας.

Φυσικά, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το πιο μοντέρνο της εποχής και αυτό που ούτως ή άλλως διεξάγονταν οι περισσότερες σημαντικές αναμετρήσεις.

Η πρεμιέρα έγινε στις 23 Ιουλίου, όταν ο Απόλλων επικράτησε εύκολα του Εθνικού με 3-0, ενώ 2 ημέρες αργότερα, ο τρομερός Άρης έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού με 2-0.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ μπήκαν στον χορό στις 27 Ιουλίου, με τις άνετες νίκες τους επί των Άρη (4-0) και Απόλλωνα (6-3) αντίστοιχα.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Θεολόγος Συμεωνίδης έστειλε την μπάλα επιδεικτικά άουτ σε ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι» στο 74ο λεπτό του ματς με τους Θεσσαλονικείς.

Σέντρα στις 22:50!

Ο τελικός του «Κυπέλλου Βραδυνής» μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ θύμιζε σημερινή… Primera Division, καθώς ορίστηκε για τις 22:50 της Κυριακής 30 Ιουλίου 1939.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συντρίψει 5-1 την «Ένωση» στο πρωτάθλημα, αλλά ο τίτλος κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω διαφοράς στα γκολ (54-22 η μεν, 38-17 ο δε).

Επιπλέον, η ΑΕΚ είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου σε ένα επεισοδιακό ματς που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, προτού νικήσει τον ΠΑΟΚ και γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ.

Χιλιάδες φίλαθλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της εκδήλωσης που θα άρχιζε στις 20:50 με φιλική αναμέτρηση μιας ώρας μεταξύ αθλητικών συντακτών και διαιτητών.

Ο επιτελάρχης Παπανικολάου κατά την εκφώνηση του λόγου

Άρχων αυτού του αγώνα ορίστηκε ο διεθνής άσος Τάσος Κρητικός (του Παναθηναϊκού), κι ενώ αρχικά είχε δοθεί το… χρίσμα στον συμπαίκτη του Αντώνη Μηγιάκη.

Οι θεατές έσπευδαν κατά εκατοντάδες στο «Σινεάκ», όπου βρίσκονταν τα γραφεία της «Βραδυνής», καθώς και σε καταστήματα αθλητικών ειδών, προκειμένου να προμηθευθούν εισιτήρια.

Το προηγούμενο βράδυ στις 21:00 ο Αλέξανδρος Κανελλόπουλος, κυβερνητικός επίτροπος της ΕΟΝ, επρόκειτο να παραθέσει γεύμα στους ποδοσφαιριστές των 6 ομάδων στο εστιατόριο «Αβέρωφ».

Τελικά, ο ίδιος δεν μπορούσε να παραστεί, με αποτέλεσμα να… επιστρατευθεί ο επιτελάρχης Παπανικολάου, ο οποίος έβγαλε λόγο που ολοκληρωνόταν με τις φράσεις «Ζήτω το Έθνος. Ζήτω ο Βασιλεύς. Ζήτω ο Αρχηγός. Ζήτω η Αθλούμενη Νεολαία της Ελλάδας».

Επίσης, ο Μάνθος Ματθαίου, πρόεδρος του Άρη, πατέρας του Φαίδωνα Ματθαίου και δολοφονημένος από βομβαρδισμούς ιταλικών αεροπλάνων, μίλησε με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για την ΕΟΝ και το τουρνουά, ενώ λίγα λόγια είπε και εκπρόσωπος της «Βραδυνής».

 

Τραγούδια, πυροτεχνήματα και… προβάδισμα της ΑΕΚ

Αν θεωρείτε ότι η διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων αποτελεί… νεοελληνικό φαινόμενο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε, αφού αυτό το φαινόμενο συνέβαινε κατά κόρον προπολεμικά.

Η ομάδα των αθλητικών συντακτών

Βέβαια, τα εκτεταμένα επεισόδια στις εξέδρες ήταν ένα άγνωστο φαινόμενο και συνήθως η άδοξη -μη- ολοκλήρωση ενός ματς σχετιζόταν με εντάσεις μεταξύ παικτών και με την άρνησή τους να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο, κόντρα στις αποφάσεις των διαιτητών.

Οι θύρες του γηπέδου άνοιξαν περίπου στις 19:00, οι δύο εξέδρες γέμισαν ασφυκτικά με χιλιάδες θεατές, ενώ ελάχιστα ήταν τα κενά σημεία στις θέσεις των ορθίων.

Οι αθλητικοί συντάκτες υποσχέθηκαν ότι θα νικήσουν… 11-0 τους διαιτητές, αλλά τελικά επικράτησαν μόνο 2-0 με ισάριθμα γκολ του… μέσα αριστερά, ο οποίος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διέθετε τόσο δυνατό σουτ που θα ζήλευε και εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.

Ύστερα από τη λήξη αυτού του ματς εκτοξεύθηκαν πυροτεχνήματα της εταιρείας «Αθηνά», εμφανίστηκε το μουσικό συγκρότημα των Θοδωρή Παπαδοπούλου-Μιχάλη Σουγιούλ και αποθεώθηκε η ερμηνεύτρια ελαφρού τραγουδιού Λουίζα Ποζέλι.

Η ομάδα των διαιτητών

Στις 22:30 εμφανίστηκαν ο διαιτητής Κολλάρος και οι αρχηγοί Παναγής Κορσιάνος-Χρήστος Ρίμπας, οι οποίοι υποσχέθηκαν στον κ. Κανελλόπουλο ότι άπαντες θα αγωνιστούν με αθλητικό πνεύμα.

Λίγο αργότερα, ο τελικός άρχισε με τον Ολυμπιακό να κάνει πολλά λάθη και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «οι κυνηγοί, προπαντός, υπήρξαν μετριότατοι, οι μέσοι κάπως στάθηκαν στο ύψος τους, ενώ οι μπακ και ο τερματοφύλακας ήταν κατώτεροι και του μετρίου».

Στο σημείο αυτό θα παρατεθούν και οι -πιθανές- συνθέσεις του αγώνα, αφού δεν υπήρξε ενημέρωση στα επόμενα φύλλα της “Βραδυνής”.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καρνέσης, Μαλεύρης, Κοτσίγιαννης, Αλιφραγκής, Βαγιακάκος, Κορσιάνος, Δεπούντης, Ράγγος, Βάζος, Συμεωνίδης, Αναματερός.

ΑΕΚ: Ρίμπας, Παπαδόπουλος, Γάσπαρης, Μάγειρας, Κοντούλης, Καπάνταης, Χριστοδούλου, Τζανετής, Ξένος, Μαρόπουλος, Βασιλείου.

Ο πρώτος άνδρας της Ρένας Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βασιλείου, άνοιξε το σκορ με σουτ στο 30’, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας Νίκος Καρνέσης παρέμεινε ξαπλωμένος στον αγωνιστικό χώρο μετά από απόκρουσή του!

Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού (σ.σ. απεβίωσε πολύ νέος λόγω επιπλοκών από τον διαβήτη του) έφερε ευθύνη και στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, καθώς δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την μπάλα στο 55’ και ο ανενόχλητος Αλέκος Χατζησταυρίδης (σ.σ. μετέπειτα άσος των «ερυθρολεύκων») διαμόρφωσε το 2-0.

 

Διακοπή λόγω Βάζου

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ήτοι στις 14 Μαΐου 1939, ο Χριστόφορος Ράγγος είχε αποβληθεί από τον διαιτητή Σταύρο Χατζόπουλο, αλλά δεν έβγαινε εκτός αγωνιστικού χώρου, με συνέπεια ο ημιτελικός του Κυπέλλου να διακοπεί υπέρ της ΑΕΚ.

Η ομάδα του Ολυμπιακού στον τελικό

Εν προκειμένω, ο Γιάννης Βάζος ήταν ο υπαίτιος της διακοπής ενός ακόμη ντέρμπι, καθώς αρνείτο να αποχωρήσει στο 74ο λεπτό, έπειτα από την αποβολή του για ένα χτύπημα που άφησε αναίσθητο τον Γιώργο Γάσπαρη.

Ο Κολλάρος ζήτησε από τον αρχηγό Κορσιάνο να μεταπείσει τον συμπαίκτη του, όμως από τη στιγμή που κι εκείνος ήταν ανένδοτος, η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε πρόωρα εις βάρος του πειραϊκού συλλόγου.

«Παρά τον κανονισμόν και διότι εσκέφθην πώς θα ήτο άδικον διά τους θεατάς να μην παρακολουθήσουν συμπληρωμένο το ματς, έδωσαν δύο προθεσμίας εις τους Ολυμπιακούς. Λυπάμαι διότι δεν επείσθησαν», δήλωσε μετά ο διαιτητής που έβγαζε το ψωμί του στην Αίγυπτο.

Η απονομή στην ΑΕΚ έγινε κανονικά στις θέσεις των επισήμων, υπό τις επευφημίες της πλειοψηφίας των φιλάθλων, διά χειρός Κανελλόπουλου, ο οποίος συνεχάρη έναν-έναν τους ποδοσφαιριστές και τον Κολλάρο.

Ο κυβερνητικός επίτροπος της ΕΟΝ παρέδωσε στους «κιτρινόμαυρους» το «Κύπελλον Βραδυνής» και το έπαθλο του υπουργού-διοικητή πρωτευούσης κ. Κοτζιά, προτού κατηφορίσει στα αποδυτήρια για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο τραυματίας Γάσπαρης.

O Κανελλόπουλος παρακολουθεί τον τελικό του “Κυπέλλου Βραδυνής”

Οι παίκτες της ΑΕΚ έλαβαν και δώρα, όπως αθλητικές βαλίτσες από τα καταστήματα Χρυσικοπούλου, διάφορα είδη από τα καταστήματα Λαμπροπούλου, πουκάμισα από τα καταστήματα των αδερφών Δούμα, αθλητικά παπούτσια περιπάτου από τα καταστήματα των αδερφών Κατράντζου, γραβάτες από τα καταστήματα των αδερφών Στρογγυλού κ.ά.

Επιπλέον, ο θίασος Κατερίνας Ανδρεάδου προσκάλεσε τους νικητές σε παράσταση, ενώ προς τιμήν τους θα τελούνταν και μία δεξίωση στο «Πικαντίλι» της οδού Πανεπιστημίου.

Τέλος, η 6η Υπεραστική Διεύθυνση Λεωφορείων Αυτοκινήτων διέθεσε ένα λεωφορείο στους παίκτες της ΑΕΚ, προκειμένου να εκδράμουν όπου οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη παρέλαση της 4ης Αυγούστου, στην οποία θα συμμετείχαν τα κορυφαία αθλητικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, είχε έναν λόγο παραπάνω για να λάβει μέρος σε αυτό το γεγονός, καθώς ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοτζιάς είχε δώσει εντολή περί ανακαίνισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εν έτει 1936.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και η κεντρική “φιλοξενεί” τη νικήτρια ομάδα της ΑΕΚ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!