Στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν καταγραφεί αρκετοί ενδιαφέροντες αγώνες μπαράζ, με πιο πολυσυζητημένο εκείνον του 1982 μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Ο πιο συναρπαστικός, όμως, πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 1963, αντιμέτωποι τέθηκαν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, ενώ το τελικό σκορ έγραψε 3-3.
Χάρη στον συντελεστή γκολ της σεζόν, η «Ένωση» του Γένε Τσάκναντι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια και, μάλιστα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Το Sport-Retro.gr καταγράφει την πορεία των δύο ομάδων, τα σημαντικότερα γεγονότα εν όψει του μπαράζ, καθώς και όσα συνέβησαν στο αξέχαστο αυτό ντέρμπι.
Μία σου και μία μου…
Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που κατέκτησε το 1ο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (σεζόν 1959-60), ύστερα από τη νίκη του με 2-1 στον αγώνα του Σταδίου Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ.
Σε εκείνη την πρώτη κούρσα τίτλου υπήρξαν πολλά… περίεργα περιστατικά, κυρίως εξωαγωνιστικά, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν.
Τρία χρόνια αργότερα, οι «πράσινοι» όδευαν ολοταχώς προς το 4ο διαδοχικό τους πρωτάθλημα, όμως μία απρόσμενη (και επίσης «σκιερή») ήττα από τον Εθνικό έβαλε για τα καλά στο κόλπο την ΑΕΚ.
Ουσιαστικά, υπήρξε μία επανάληψη όσων είχαν συμβεί το 1960, με τη σημαντική διαφορά ότι τώρα ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έχανε βέβαιο πρωτάθλημα και θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία ενός αγώνα μπαράζ.
Η ομάδα του Χάρι Γκέιμ υπερτερούσε στην επίθεση (75-66), ενώ εκείνη του Τσάκναντι στην άμυνα (21-28), όμως τότε ο συντελεστής δεν προέκυπτε με αφαίρεση των παθητικών γκολ από τα ενεργητικά, αλλά με διαίρεση.
Κατά συνέπεια, η ΑΕΚ του 3,14 ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού (2,67), όπερ σήμαινε ότι σε περίπτωση ισοπαλίας στο ματς μπαράζ, θα κατακτούσε εκείνη το πρωτάθλημα.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς Λουκανίδη
Οι «πράσινοι», οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένο το θετικό αποτέλεσμα στο Στάδιο Καραϊσκάκη κόντρα στον Εθνικό, όχι μόνο κλήθηκαν να ξεπεράσουν το σοκ της ήττας με 4-2, αλλά και του γεγονότος ότι κόντρα στην ΑΕΚ θα παρατάσσονταν χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη.
Ο, κατά πολλούς, πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είχε διαπληκτιστεί με τον Γιώργο Χασιώτη του ΠΑΟΚ, είχε αποβληθεί και εν συνεχεία του είχε επιβληθεί δίμηνος αποκλεισμός.
Πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν πέρα για πέρα άδικη η ποινή στον Λουκανίδη, όπως και να είχε όμως, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αγωνιστεί στο μπαράζ τίτλου χωρίς έναν εκ των βασικότερων στελεχών του.
Μάλιστα, οι διοικούντες των «πρασίνων» είχαν συναινέσει για τον ορισμό του ντέρμπι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, διότι οι εξέδρες του είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα και άρα το εισπρακτικό αποτέλεσμα θα έφερνε περισσότερη ικανοποίηση σε όλους.
Αμφότεροι οι μονομάχοι, πάντως, έδειχναν να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού τρεις ημέρες πριν από το ματς επιβλήθηκαν 6-2 των εφεδρικών ομάδων, με τους Μίμη Δομάζο και Κώστα Νεστορίδη να σημειώνουν από 5 γκολ.
Το γεύμα του Γκούμα, η επίσκεψη του Νικολαΐδη
Δύο προσωπικότητες που έμελλε να χαρίσουν το όνομά τους στα γήπεδα των ομάδων που άσκησαν διοίκηση, ο Νίκος Γκούμας και ο Απόστολος Νικολαΐδης, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να «ντοπάρουν» ψυχολογικά τους παίκτες.
Το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από την προπόνηση, ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ παρέθεσε δείπνο σε μαγαζί της Κηφισιάς, όπου δόθηκαν οι καθιερωμένες υποσχέσεις για τον τίτλο.
Η εβδομάδα είχε κυλήσει ήρεμα για τους παίκτες με πολλά πρωινά προγράμματα, ενώ αντίθετα ο Νίκος Γκούμας είχε αρκετό άγχος, επειδή είχε αναλάβει τη διάθεση των 35.000 εισιτηρίων.
Οι «πράσινοι», από την πλευρά τους, κατέλυσαν από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Γλάρος» της Βάρκιζας, το οποίο βρισκόταν απέναντι από την οικία του Απόστολου Νικολαΐδη.
Ο επί σειρά ετών παράγοντας του «τριφυλλιού», μάλιστα, επισκέφθηκε τους παίκτες την παραμονή του αγώνα, προκειμένου να συνομιλήσουν σχετικά.
Αναφορικά με το μέτωπο των προπονήσεων, ο Χάρι Γκέιμ είχε ρίξει το βάρος στην επίθεση και όχι στην άμυνα, όπως αποδείχθηκε στο ντέρμπι της 23ης Ιουνίου. Εν τέλει το πλήρωσε…
Κίτρινες, πράσινες και… κόκκινες ομπρέλες!
Περίπου 40.000 θεατές των δύο ομάδων στοιβάζονται στις εξέδρες της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτάνουν 5 και 6 ώρες πριν από τη σέντρα, η οποία είχε οριστεί για τις 17:30.
Μέχρι την έναρξη του ντέρμπι, το μομέντουμ ανήκει στους υποστηρικτές των «πρασίνων» επειδή θα αγωνίζονταν οι Κώστας Λινοξυλάκης και Ζαχαρίας Πιτυχούτης (σ.σ. ο πρώτος είχε κρεμάσει τα παπούτσια του αλλά επέστρεψε για ένα τελευταίο ματς, ο δεύτερος είχε πάρει μετάθεση και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι δεν θα εξασφαλίσει άδεια από τον Ε.Σ.).
Mαύρες, κίτρινες, πράσινες και… κόκκινες ομπρέλες χρησιμεύουν για την προστασία από τον καυτό ήλιο, ενώ τα κίτρινα καπελάκια υπερτερούν των πρασίνων, δείγμα της πλειοψηφίας στη συλλογική προτίμηση.
Αναφορικά με τις κόκκινες ομπρέλες, η «Αθλητική Ηχώ» έκανε λόγο για συμμαχία Ολυμπιακών-ΑΕΚτσήδων, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν το εννοούσε ή αν το ανέφερε αστειευόμενη.
Οι μαυραγορίτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον… τζίρο, εν αντιθέσει με τον πωλητή… νεκροσήμων, ο οποίος με 2 δραχμές πωλούσε τρία αντίτυπα του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ (σ.σ. τα περίφημα χαρτιά που έγραφαν «κηδεύομεν σήμερα τον λατρευτό μας σύλλογο κ.τ.λ.»).
«Χρυσές» δουλειές έκαναν και οι μικροπωλητές, καθώς χιλιάδες λεμονάδες, πορτοκαλάδες, μπίρες κ.ά., κατέληξαν στα διψασμένα στομάχια των ιδρωμένων θεατών.
Λίγο πριν από τις 16:00, δεδομένου ότι υπήρξε κρούσμα ηλίασης, δίνεται εντολή σε άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να καταβρέξουν τον κόσμο, ενώ στις 16:10 ένας φίλαθλος, ονόματι Πιπεράκης, ειδοποιείται από τα μεγάφωνα ότι το μαγαζί του έχει αρπάξει φωτιά.
Οι φήμες που ήθελαν τον ιδιοκτήτη φίλαθλο να μην εγκαταλείπει τη θέση του στις εξέδρες ελέγχονται ως ανακριβείς, όμως ό,τι κι αν αλήθεια συνέβη, η δίψα των φιλάθλων για θέαμα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Στις 16:30 εμφανίστηκε η μπάντα του αμερικανικού στόλου και 20 λεπτά αργότερα οι τρεις Ολλανδοί διαιτητές με πολιτική περιβολή για να προβούν στους καθιερωμένους ελέγχους του αγωνιστικού χώρου.
Πριν από το ντέρμπι είχε προγραμματιστεί ένα παιχνίδι μεταξύ ομάδων τσικό της ΑΕΚ, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αφόρητης ζέστης.
Τρομερό ματς, πρωταθλήτρια η ΑΕΚ!
Η ΑΕΚ του Τσάκναντι παρατάσσεται με τους Σεραφείδη, Κανελλόπουλο, Μαρδίτση, Σοφιανίδη, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα, Πετρίδη, Σταματιάδη, Νεστορίδη, Παπαϊωάννου και Τσαχουρίδη.
Ο Παναθηναϊκός του Γκέιμ με τους Μανιάκη, Καμάρα, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Πιτυχούτη, Σούρπη, Παναγιωτίδη, Τουμπέλη, Δομάζο, Πανάκη και Παπαεμμανουήλ.
O διαιτητής Andries van Leeuwen δίνει εντολή να αρχίσει το σπουδαίο ντέρμπι, το οποίο αποκτά νωρίς-νωρίς «πράσινη» απόχρωση χάρη στο ψύχραιμο πλασέ του Κώστα Τουμπέλη στο 9ο λεπτό.
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ξεσπούν σε πανηγυρισμούς, αλλά το φινάλε του α’ ημιχρόνου τους βρίσκει με κατεβασμένο κεφάλι, καθώς ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου με δύο γκολ (24’, 28’) και ο Κώστας Νεστορίδης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο 39’ (είχε και δοκάρι στο 16’), βάζουν σε θέση οδηγού την ΑΕΚ.
Η «Ένωση» αξίζει αυτό το προβάδισμα και, πλέον, θα πρέπει να επιδείξει τάσεις αυτοχειρίας για να χάσει ένα πρωτάθλημα που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φάνταζε «καταπράσινο».
Οι παίκτες των γηπεδούχων ρίχνουν τον ρυθμό του αγώνα και προσπαθούν να «παγώσουν» τον χρόνο, γεγονός που δεν τους βγαίνει σε καλό, μιας και οι παίκτες του Γκέιμ έχουν βγει για να παλέψουν σαν λιοντάρια.
Ο Παναθηναϊκός δεν σκοπεύει να παραδώσει αμαχητί το στέμμα του πρωταθλητή και εντός λίγων δευτερολέπτων σημειώνει 2 γκολ (64’ Λινοξυλάκης με καρφωτή κεφαλιά, 65’ Παναγιωτίδης), ισοφαρίζοντας σε 3-3! Το ντέρμπι τίτλου κρέμεται πια σε μια κλωστή.
Οι «πράσινοι» πολιορκούν τα καρέ του Στέλιου Σεραφείδη, η ΑΕΚ αμύνεται με 7 και 8 παίκτες, αλλά κρατάει την ισοπαλία μέχρι το 81ο λεπτό.
Είναι η στιγμή που ο Βαγγέλης Πανάκης βγαίνει νικητής από τη μονομαχία με τον Γιάννη Μαρδίτση, σουτάρει και παραβιάζει την εστία των γηπεδούχων! Οι φιλοξενούμενοι πανηγυρίζουν, όμως ο Ολλανδός διαιτητής έχει αντίθετη άποψη. Καθυστερεί χαρακτηριστικά, αλλά καταλογίζει επιθετικό φάουλ του «μπουλντόζα».
Την επόμενη ημέρα η «Αθλητική Ηχώ» έγραψε ότι ορθώς δεν υπήρξε γκολ, ενώ ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Στέφαν Μπόμπεκ, είχε αντίθετη άποψη καθώς υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γραφτεί το 3-4.
Το ματς λήγει 3-3 και η ΑΕΚ κατακτά το 1ο της πρωτάθλημα μετά από 23 ολόκληρα χρόνια! Το 1ο της σε επίπεδο Α’ Εθνικής και το 3ο συνολικά έπειτα από εκείνα του 1939 και του 1940.
«Έσπασε η γκίνια»
Μέχρι τον αγώνα μπαράζ της 23ης Ιουνίου, η ΑΕΚ είχε χάσει ουκ ολίγες φορές τον τίτλο την τελευταία στιγμή και αναζητούσε εναγωνίως να ξορκίσει την κατάρα.
Μέχρι τις 19:18 της Κυριακής, η «Ένωση» προσπαθούσε να κάνει σεφτέ σε μεταπολεμικό πρωτάθλημα και τελικά το κατάφερε χάρη στον τεράστιο Κώστα Νεστορίδη, τον πιτσιρικά που θα άφηνε εποχή Μίμη Παπαϊωάννου, τον Μίλτο Παπαποστόλου, τον Στέλιο Σεραφείδη, τον Γιάννη Μαρδίτση…
«Έσπασε η γκίνια», έλεγαν περιχαρείς οι παίκτες, οι παράγοντες και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι αισιοδοξούσαν για μία δυναστεία ανάλογη με του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 1950 και του Παναθηναϊκού της δεκαετίας του 1960.
Τελικά αυτό δεν συνέβη, ωστόσο αυτό δεν μειώνει το κατόρθωμα της ομάδας του Γένε Τσάκναντι, η οποία έκανε μία αξέχαστη αντεπίθεση στο φινάλε της κούρσας, εκμεταλλεύθηκε τα στραβοπατήματα του «τριφυλλιού» και άντεξε στο τρομερό μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα μνημονεύεται για πάντα.
Αντί επιλόγου τρεις πανηγυρικές φωτογραφίες: