Η θλιβερή ιστορία πίσω από τη σύλληψη του Ντιέγκο Μαραντόνα για ναρκωτικά

Η 26η Απριλίου 1991 αποτελεί την πιο “μαύρη” μέρα στη ζωή του ανθρώπου Ντιέγκο Μαραντόνα. Πρόκειται για τη μέρα που άλλαξαν τα πάντα, που πλέον δεν μπορούσε να λέει ψέματα σε όλο τον πλανήτη, που κανείς πια δεν μπορούσε να μην αποδεχθεί την τραγική αλήθεια: ο καλύτερος παίκτης του κόσμου ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά.

Το μεσημέρι της 26ης Απριλίου 1991, τρεις εβδομάδες μετά από το θετικό δείγμα σε κοκαΐνη που οδήγησε σε τιμωρία του από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο Αργεντινός συνελήφθη σε διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες με ποσότητες κοκαΐνης.

Ήταν η μέρα που τον οδήγησε στο να παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά, η μέρα που και ο πλέον πιστός οπαδός του αντιλήφθηκε ότι η καριέρα του είχε τελειώσει…

 

Απουσίαζε από προπονήσεις

Η σεζόν 1990-1991 δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Στα μέσα Αυγούστου, τον σταμάτησε η αστυνομία της Φλωρεντίας για υπερβολική ταχύτητα και από τη στιγμή που δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα, του επιβλήθηκε πρόστιμο και κατάσχεση της Ferrari του.

Η Νάπολι προερχόταν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Μαραντόνα αποτελούσε ακόμα τον… Θεό της πόλης, ωστόσο οι σχέσεις του με τη διοίκηση είχε αρχίσει να φθείρεται. Απουσίαζε από τις προπονήσεις επικαλούμενος στρες, ωστόσο έδινε συχνά το παρών στα πάρτι μελών της Καμόρα, με τα οποία φερόταν να είχε συνδιαλλαγές για εμπορία ναρκωτικών.

Ο εθισμός του είχε κορυφωθεί και επηρέαζε πλέον ξεκάθαρα και τον ποδοσφαιριστή Μαραντόνα. Τα πρόστιμα που του επέβαλε ο σύλλογος δεν είχαν κάποια ουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο εβδομάδες μετά από ένα τέτοιο πρόστιμο ύψους 70.000 δολαρίων, ο Μαραντόνα αποτέλεσε τον στόχο μήνυσης που φέρονται να κατέθεσαν τέσσερις ιερόδουλες, που υποστήριξαν ότι τις ανάγκασε να κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, οι “παρτενοπέι” όχι μόνο είχαν τεθεί ουσιαστικά εκτός μάχης τίτλου, αλλά κινδύνευαν πλέον να μείνουν κι εκτός ευρωπαϊκών πλασαρισμάτων. Ο Μαραντόνα είχε πάρει τον κατήφορο, όμως, και δεν μπορούσε να σταματήσει.

 

Κοκαΐνη σε έλεγχο ντόπινγκ και βαριά τιμωρία

Στις 2 Μαρτίου τιμωρείται εκ νέου με πρόστιμο για απουσία από τις προπονήσεις του συλλόγου. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 του μήνα, σκάει η “βόμβα” που συντάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Αργεντινός κληρώθηκε να υποβληθεί στον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ μετά από αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Μπάρι.

Τα αποτελέσματα εμφανίζουν ίχνη κοκαΐνης στον οργανισμό του. Εξαγριωμένος ο ίδιος, δηλώνει δεξιά κι αριστερά ότι έχει υποβληθεί σε 25 ελέγχους ντόπινγκ και κανείς δεν έδειξε τίποτα. Εμφανίζεται να υποψιάζεται ότι οι διαταραγμένες σχέσεις του με τις αρχές της χώρας για φορολογικά θέματα αλλά και για τις επαφές του με την Καμόρα, ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στον εντοπισμό θετικού δείγματος.

Η τιμωρία που του επιβάλλει η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τρεις εβδομάδες μετά μοιάζει εξοντωτική για έναν άνθρωπο που πλησιάζει τα 31 και που ποτέ δεν είχε καλή φυσική κατάσταση ώστε να ευελπιστεί σε επιμήκυνση της καριέρας του: 15 μήνες εκτός δράσης.

Η ποινή δεν αφορούσε μόνο την Ιταλία, αλλά οπουδήποτε υπήρχε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν μικρότερη του μεγίστου δύο ετών που προέβλεπαν οι κανονισμοί, επειδή η πενταμελής επιτροπή αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του δικηγόρου του Μαραντόνα, ότι η κοκαΐνη δεν μπορούσε να ενισχύσει την απόδοσή του σε εκείνο το παιχνίδι, αφού οι εξετάσεις έδειξαν ότι η χρήση έγινε 30 με 48 ώρες πριν από τη σέντρα.

Ένας άλλος ισχυρισμός ήταν ότι το δείγμα ούρων του πελάτη του θα μπορούσε να είχε αλλαχθεί μετά από τη λήψη του και παρά την έφεση που άσκησε, η απόφαση δεν άλλαξε μία εβδομάδα αργότερα. Ο ηγέτης της Νάπολι και της εθνικής Αργεντινής δεν θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο ξανά μέχρι τις 30 Ιουνίου 1992.

 

Έφοδος στο διαμέρισμα με τον κόσμο απ’ έξω

Αν και μέσα του γνώριζε την πραγματικότητα, ποτέ δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Οι ρωγμές στην αγάπη του προς και από την πόλη της Νάπολης είχαν διαφανεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και την έκκληση προς τους Ναπολιτάνους που δεν εισακούστηκε για να στηρίξουν την εθνική Αργεντινής και όχι την εθνική Ιταλίας του… βορρά που ποτέ δεν τους υπολόγιζε.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη με τον έλεγχο ντόπινγκ, πλέον δεν είχε άλλον λόγο να παραμείνει στην Ιταλία. Αποχώρησε για το Μπουένος Άιρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης. Ίσως αυτό να ήταν και το μοιραίο λάθος, ίσως -κρίνοντας εκ των υστέρων- αυτό να ήταν που του έσωσε τη ζωή.

Το μεσημέρι της 26ης Απριλίου 1991, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα μιας εργατικής γειτονιάς στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Καμπαλίτο, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Το διαμέρισμα ανήκε στον κουνιάδο του Μαραντόνα, Γκαμπριέλ Εσπόσιτο, και μέσα σε αυτό υπήρχε ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή, μερικά άτομα ακόμα και ναρκωτικά. Αρκετά ναρκωτικά, εκτός από ένα πακέτο με άσπρη σκόνη που πετάχθηκε από το παράθυρο, όταν οι παρευρισκόμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία της αστυνομίας.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μαραντόνα και ακόμα δύο άντρες που βρίσκονταν εμφανώς υπό την επήρεια ουσιών. Μόνο που η έφοδος της αστυνομίας δεν ήταν ακριβώς… μυστική, με συνέπεια έξω από την πολυκατοικία να έχουν συγκεντρωθεί ΜΜΕ και απλοί πολίτες, περιμένοντας την εξέλιξη της επιχείρησης.

Όταν έγινε γνωστό ότι εντός του διαμερίσματος ήταν ο Μαραντόνα, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τον βγάλουν και να τον οδηγήσουν προς το περιπολικό για να κατευθυνθούν στο τμήμα. Τα κατάφεραν μετά από προσπάθειες, με τον κόσμο να αποθεώνει τον Αργεντινό κι αυτός να τους χαμογελάει.

Όταν έφτασαν στο τμήμα, μετά από νέα… κούρσα με τα πόδια προς το εσωτερικό εν μέσω συνωστισμού από πλήθος κόσμου, ο Αργεντινός δεν άντεξε άλλο και ξέσπασε σε κλάματα. Αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί…

“Ακόμα προσπαθώ να μάθω τι γίνεται. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι η ζωή του Μαραντόνα αυτήν τη στιγμή. Όλα έχουν αλλάξει τόσο πολύ”, δήλωνε ο Μάρκος Φράντσι, φίλος και κατά καιρούς εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή.

 

Δεν μπορούσαν να τον καταδώσουν

Τα ΜΜΕ και ειδικά ένα δημοσίευμα του εβδομαδιαίου αθλητικού εντύπου “El Gráfico” άρχισαν να δημοσιεύουν συνταρακτικά στοιχεία από την έφοδο, που παρουσίαζαν μία διαφορετική, τελείως θνητή, εικόνα του Μαραντόνα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Φράντσι ότι η σχέση του Μαραντόνα με τα ναρκωτικά είχε διάρκεια μόλις τρεις μήνες, κάτι που διέψευσαν οι δικηγόροι του Αργεντινού, η αστυνομία είχε διαφορετική πληροφόρηση. Σύμφωνα με τις αρχές, τα ναρκωτικά υπήρχαν στο περιβάλλον του Μαραντόνα πολύ πριν από το τρίμηνο αυτό και για πρώτη φορά, το περιοδικό “Gráfico” συνέδεσε τον γάμο του Αργεντινού στο “Λούνα Παρκ” του Μπουένος Άιρες το 1984 με “σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης που καταναλώθηκαν σε κατάσταση μέγιστης έκστασης”.

Η ισχύς του Μαραντόνα ήταν τεράστια εκείνη την εποχή και σύμφωνα με το περιοδικό, είχε “πολλούς προστάτες”, με συνέπεια να μην τον καταδώσει κανείς στην αστυνομία. Οι Ιταλοί αστυνομικοί, πάντως, συχνά ενημέρωναν τους Αργεντινούς συναδέλφους τους για τα καθέκαστα.

 

Ερωτεύτηκε μυστική αστυνομικό που τον κορόιδευε

Όταν ο Μαραντόνα αποφάσισε να φύγει από την Ιταλία και να επιστρέψει στην πατρίδα του εξαιτίας της διαφαινόμενης τιμωρίας, οι Αργεντινοί αστυνομικοί δεν έχασαν ευκαιρία κι άρχισαν να τον παρακολουθούν.

Μία μυστική αστυνομικός κατάφερε να εισχωρήσει στο περιβάλλον του Αργεντινού, στην προσπάθεια να ρίξει… δίχτυα για μία καλή ψαριά. Επρόκειτο για μία “ξανθιά, 25 ετών, πολύ ελκυστική, ειδική σε θέματα διακίνησης ναρκωτικών”, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η αστυνομικός τράβηξε την προσοχή του Μαραντόνα και “εκείνη, από την άλλη πλευρά, προσποιήθηκε ότι ο έρωτας ήταν αμοιβαίος, με συνέπεια να υπάρξουν συχνές συναντήσεις σε διάφορα μέρη”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η έφοδος μόνο τυχαία δεν ήταν, παρά την αρχική πληροφόρηση των ΜΜΕ. Μετά από δύο ώρες προετοιμασίας, στις 15:00 τοπική ώρα, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Εσπόσιτο (ο οποίος δεν ήταν εκεί), του συζύγου της Μαρία, αδερφής του Μαραντόνα, με τον οποίο είχαν πολύ καλές σχέσεις και φέρονται να έκαναν μαζί συχνά χρήση κοκαΐνης. Μάλιστα, λίγο καιρό νωρίτερα, ο Εσπόσιτο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην τροχαία που τον έπιασαν να οδηγεί τη Ferrari του Μαραντόνα στην Ιταλία, δίχως χαρτιά.

 

Οι θλιβεροί διάλογοι του χρήστη Μαραντόνα

“Ο Ντιέγκο και ο άλλος φίλος του από το Κοριέντες (σ.σ. περιοχή από όπου προέρχονται οι γονείς του) ήταν γυμνοί σε ένα διπλό κρεβάτι. Και οι δύο πήδηξαν ενστικτωδώς στην έφοδο. Ο Ντιέγκο ήθελε να βάλει το εσώρουχό του, έχασε τον βηματισμό και έπεσε από το κρεβάτι”.

Στη συνέχεια, το περιοδικό δημοσίευσε κι έναν θλιβερό διάλογο. “Έχεις χαθεί Ντιέγκο; Είσαι χαμένος; Πόση άσπρη έχεις πάρει;”, ρώτησε ο αστυνομικός. “Φύγετε, μη με σκοτώσετε. Μπορούμε να το φτιάξουμε”, απάντησε ο Μαραντόνα. “Αδύνατον να πάμε πίσω. Υπάρχουν 200 άνθρωποι στον δρόμο”, ήταν η ανταπάντηση του αστυνομικού.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης που μετέπειτα έγινε αρκετά διάσημος αστυνόμος, Χόρχε Τσιαζόνε, διέταξε τη σύλληψη του Μαραντόνα και ακόμα δύο ατόμων και τη μεταφορά τους στο αστυνομικό τμήμα. Εις μάτην, όπως αποδείχθηκε. Στις 18:30 έγινε η πρώτη απόπειρα να φύγουν από το διαμέρισμα, ωστόσο το συγκεντρωμένο πλήθος, με το που είδε τη φιγούρα με το χαβανέζικο πουκάμισο, το τζιν και τα άσπρα παπούτσια, άρχισε να φωνάζει “Ντιέγκο, Ντιέγκο”.

Οι δρόμοι ήταν κλειστοί από κόσμο, με τον Τσιαζόνε να φωνάζει: “Ποιος που…ας γιος το διέρρευσε; Πώς γίνεται τα συνεργεία του ραδιοφώνου να είναι ήδη εδώ;”. Ο Μαραντόνα αρνείτο να βγει έτσι έξω. “Όχι τρελέ, δεν πάω έτσι (σ.σ. με ναρκωτικά) έξω, θα αρχίσουν την ίδια ιστορία ακόμα μια φορά”. Μάλιστα, ρωτούσε για τη γυναίκα του κι εξέφρασε την απορία για την παρουσία τόσων δημοσιογράφων: “Τι συνέβη; Ποιος συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου; Αυτή είναι η RAI (σ.σ. ιταλική δημόσια τηλεόραση);” Εν τω μεταξύ, στο διαμέρισμα είχε καταφθάσει και ο Φράντσι για να παρέχει κάποιο είδος νομικής υποστήριξης στον φίλο του.

 

Φυλακή για μια μέρα και παραδοχή

Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα, η δικαστής Αμέλια ντε Βιράλ, του απήγγειλε κατηγορίες για κατοχή μισού κιλού κοκαΐνης. Περίπου έναν μήνα μετά από την απαλλαγή του στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στο δικαστήριο του Καστελκαπουάνο, αφού δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία εις βάρος του πλην μιας μαρτυρίας ενός υπόδικου πρώην σωματοφύλακά και οδηγού του, ο Μαραντόνα εν τέλει βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Έστω και για μία ημέρα, εκείνο το βράδυ της 26ης Απριλίου, μέχρι να πληρώσει την εγγύηση και να αφεθεί ελεύθερος για να αντιμετωπίσει εκτός των κατηγοριών, και τους δαίμονές του με τη βοήθεια ψυχολόγων και ψυχιάτρων.

Στις 6 Μαΐου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής τιμωρεί το “χρυσό” παιδί της με 14 μήνες για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

“Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ”, παραδέχεται ο ίδιος ο Μαραντόνα.

 

Τον χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Αργεντινής

Ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας και άλλοτε φίλος του Μαραντόνα, Κάρλος Μένεμ, φέρεται να χρησιμοποίησε την υπόθεση για να απομακρύνει από πάνω του τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας, μετά από τις συνεχείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα, διαφθορά και φυσικά την πανωλεθρία στα Φόκλαντς.

Αν και καλούσε τον κόσμο να μην καταδικάσει τον Μαραντόνα πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη, φέρεται να ήταν το περιβάλλον του αυτό που έδωσε εντολή σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ (που πλήρωσαν 2.000 δολάρια για να στήσουν στην απέναντι πολυκατοικία) να βρίσκονται έξω από την είσοδο ξενοδοχείου στις 13 Μαΐου, όταν η αστυνομία έκανε νέα έφοδο σε χώρο όπου βρισκόταν ο ηγέτης της “αλμπισελέστε”. Αυτήν τη φορά ήταν μαζί με δύο φίλους του, μεθυσμένοι, με 50 γραμμάρια κοκαΐνης μαζί τους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο στη Νάπολη επέβαλε στον Μαραντόνα ποινή φυλάκισης 14 μηνών και πρόστιμο 3.200 δολαρίων, αμφότερα με αναστολή, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, μετά από συμβιβασμό των δικηγόρων του με τις εισαγγελικές αρχές.

Η διαπόμπευση και οι καταδίκες έγιναν συχνό φαινόμενο από τότε. Ο Μαραντόνα συνέχισε να αγωνίζεται, σε τελείως διαφορετικό επίπεδο πλέον, παρότι έπαιξε ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 και σκόραρε κόντρα στην Εθνική Ελλάδας. Μπορεί να μην σταμάτησε τη χρήση ουσιών, ωστόσο άρχισε να αναγνωρίζει το πρόβλημά του.

Χρειάστηκε να φτάσει πολλές φορές κοντά στον θάνατο, ακόμα και μετά από ολόκληρα προγράμματα αποτοξίνωσης, ωστόσο μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες χρήσης, κατάφερε να σωθεί. Μπορεί να μην έσωσε την καριέρα του ποδοσφαιριστή Μαραντόνα, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και μετά από τα 30, όταν ουσιαστικά διεκόπη η πορεία του, ωστόσο έσωσε τον άνθρωπο Μαραντόνα…

 

Διαβάστε ακόμη

Όταν ο Μαραντόνα έμπλεκε με ναρκωτικά και στερούσε βέβαιο τίτλο της Νάπολι για το στοίχημα της Καμόρα

Λούπου: “Ήμουν στο αστυνομικό δελτίο με τον Μαραντόνα εξαιτίας του Παναθηναϊκού!”

“Ο Μαραντόνα στόχος του Παναθηναϊκού”

Μαραντόνα, Τζόρνταν, Γκιγκς, Ντι Μάτζιο… Τα εστιατόρια των θρύλων του αθλητισμού

Τζιόρτζιο Ασκαρέλι: Ο ιδρυτής της Νάπολι που της έχτισε γήπεδο και πέθανε τρεις εβδομάδες μετά

Όλα τα κείμενα του Sport-Retro.gr για την Ιταλία

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!