Το θρυλικό «Χ» της Εθνικής Ελλάδας στο «Μαρακανά»

Οι παλιότεροι αναφέρονται συχνά-πυκνά στην περίφημη φουρνιά της Εθνικής ομάδας που δεν κατάφερε στα σημεία να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Μίμης Δομάζος, Γιώργος Σιδέρης, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κούδας, Νίκος Γιούτσος, Στάθης Χάιτας, Αριστείδης Καμάρας, Βασίλης Μποτίνος, Γιώργος Δέδες, Τάκης Οικονομόπουλος… Ανατριχίλα.

Τέσσερα χρόνια μετά τη διοργάνωση του Μεξικού, η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στη Βραζιλία για να δώσει μία φιλική αναμέτρηση με την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο θρυλικό «Μαρακανά».

Το αποτέλεσμα; 0-0! Όπως καταλαβαίνετε προκάλεσε τεράστια αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και το Sport-Retro.gr παραθέτει όλα όσα συνέβησαν στις 28 Απριλίου 1974.

 

Τους έπεισε ο Αλκέτας

Λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι στη Δυτική Γερμανία για την υπεράσπιση του τίτλου της, η Βραζιλία προσκάλεσε αρκετές ομάδες για φιλικές αναμετρήσεις.

Ο Μάριο Ζαγκάλο δεν διέθετε τον θρυλικό Πελέ (πλησίαζε τα 34), αλλά με άσους όπως ο Ριβελίνο, ο Ζαϊρζίνιο, ο Κλοντοάλντο, ο Σέζαρ και ο Πιάτσα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να «καταπιεί» την Εθνική.

Η ΕΠΟ αρχικά δίστασε να αποδεχθεί την πρόταση των πρωταθλητών κόσμου, όμως ο Αλκέτας Παναγούλιας την έπεισε ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η αποστολή έφτασε στο Ρίο ντε Ζανέιρο στις 25 Απριλίου, έπειτα από ταξίδι 22 ωρών, και έτυχε θερμής υποδοχής από τους ντόπιους.

Την παραμονή του αγώνα οι διεθνείς πάτησαν για πρώτη φορά στο θρυλικό «Μαρακανά» και, μάλιστα, παρατήρησαν ότι το χόρτο ήταν ψηλό και… κουραστικό!

Επιπλέον, εκατοντάδες μαθητές βρίσκονταν στις κερκίδες και έδιναν εξετάσεις τη στιγμή που οι «γαλανόλευκοι» άσοι έκαναν προπόνηση.

 

«Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν»

Το αντιεμπορικό όνομα του αντιπάλου δεν εμπόδισε 86.499 θεατές να πιάσουν θέση στις κερκίδες του «Μαρακανά» για να δουν την εθνική τους ομάδα να δίνει ακόμη μία ποδοσφαιρική παράσταση.

Αλίμονο. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 1958 μέχρι το 1970 πίεσε αρκετά για το γκολ, κυρίως στα πρώτα και τα τελευταία λεπτά, όμως το 0-0 παρέμεινε μέχρι τη λήξη!

Με μία περίτεχνη ενέργεια ο Μίμης Δομάζος έχασε ευκαιρία για το γκολ που θα «πάγωνε» το «Μαρακανά» στο 15’, ενώ για τον Τάκη Οικονομόπουλο το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι «είχε χέρια από… μαγνήτη».

Η Βραζιλία, από την πλευρά της, είχε τουλάχιστον τρεις καλές στιγμές για να σκοράρει στο α’ ημίχρονο με πρωταγωνιστές τους Εντού, Σέζαρ και Ζαϊρζίνιο.

Ο Λεϊβίνια βρήκε δίχτυα στο 28ο λεπτό, αλλά δεν έδωσε το προβάδισμα στη «σελεσάο», επειδή χρησιμοποίησε το χέρι του.

«Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν. Οι παίκτες της είχαν δύναμη και τεχνική. Ποδοσφαιριστές σαν τον Δομάζο, τον Συνετόπουλο και τον Ελευθεράκη μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζαγκάλο.

«Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να πάμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978», είπε με τη σειρά του ο Αλκέτας Παναγούλιας.

Η Εθνική δεν κατάφερε να προκριθεί στη διοργάνωση της Αργεντινής, αλλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας.

Οι συνθέσεις του αγώνα

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μάριο Ζαγκάλο): Λεάο, Μαρίνιο Τσάγκας, Νελίνιο, Καρπετζιάνι, Κλοντοάλντο, Καζού, Πιάτσα, Ριβελίνο, Εντού, Ζαϊρζίνιο, Σέζαρ (Λεϊβίνια), Λουίζ Περέιρα.

ΕΛΛΑΔΑ (Αλκέτας Παναγούλιας): Οικονομόπουλος, Πάλλας, Καμπάς, Συνετόπουλος, Ιωσηφίδης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Σαράφης, Τερζανίδης, Αντωνιάδης, Δεληκάρης (65′ Μαύρος).

Διαιτητής: Ρομπέρ Βιρτς (Γαλλία)

 

«0-0; Δηλαδή… «Χ»;

Ο Χρήστος Τερζανίδης έχει πει σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία»: «Στο παιχνίδι φανήκαμε λίγο τυχεροί, οι Βραζιλιάνοι μας πίεσαν, ειδικά στην αρχή αλλά και προς το τέλος. Τους κοιτάξαμε όμως στα μάτια, δεν φοβηθήκαμε.

Για πρώτη φορά σε αγώνα βλέπαμε γύρω από τον αγωνιστικό χώρο 10 πιτσιρίκια να μαζεύουν αμέσως την μπάλα και να την πετάνε μέσα για να μην χάνεται χρόνος. Όπως γίνεται σήμερα. Εμείς θέλαμε σ’ αυτές τις διακοπές να πάρουμε μια ανάσα και αυτοί πετούσαν την μπάλα μέσα να συνεχίσουμε».

«Μπήκαμε στο στάδιο και είχε 100.000 φιλάθλους. Καταλαβαίνεις ότι μας κόπηκε η αναπνοή. Όλοι περίμεναν να μας διαλύσουν οι Βραζιλιάνοι, αλλά ούτε μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν εκείνο που μας έκανε να παίζουμε φανταστικά και να φέρουμε ισοπαλία 0-0. Στην Ελλάδα δεν το πίστευε κανείς.

Πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο ο προπονητής μας ο Αλκέτας Παναγούλιας μου μας είχε προετοιμάσει ψυχολογικά. Φυσικά εκτός από το παιχνίδι δεν μπορώ να ξεχάσω και το καταπληκτικό ταξίδι στην Βραζιλία τότε», έχει δηλώσει σχετικά ο Διονύσης Τσάμης (δεν έπαιξε).

Όταν ο Κώστας Κυριαζής, απεσταλμένος της «Αθλητικής Ηχούς», επικοινώνησε με το γραφείο προκειμένου να ενημερώσει για το αποτέλεσμα, ο συνάδελφος που απάντησε στην κλήση έχασε τα λόγια του.

«0-0; Δηλαδή… «X»; αναρωτήθηκε μην μπορώντας να το πιστέψει ο δημοσιογράφος που σήκωσε το τηλέφωνο, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή η ατάκα θα γραφτεί στην Ιστορία. Όπως και το 0-0 της Εθνικής Ελλάδας στο «Μαρακανά».

 

Διαβάστε ακόμη:

VIDEO: Η αποβολή που «αποσυντόνισε την Εθνική»

Το πρώτο ματς της Εθνικής ομάδας που διασώθηκε σε video

Video-αποκάλυψη από αγώνα της Εθνικής oμάδας με την Παλαιστίνη το 1938

Το δώρο του Μουσολίνι στην ΕΠΟ: “Όταν η τιμή του ελληνικού αθλητισμού αγοράζεται με λιρέτες»

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην Εθνική Ελλάδας

Η δημιουργία της Βραζιλίας των πέντε «δεκαριών» το ’70 είχε συνωμοσία, ταπείνωση, NASA και εγκλεισμό

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!