Η Λίβερπουλ απέκλεισε την Πόρτο του Φερνάντο Σάντος, πήρε… γούρι από τον Ολυμπιακό και «ξόρκισε» το «Χέιζελ»

29 Μαΐου 1985, στάδιο «Χέιζελ». Οι χούλιγκανς της Λίβερπουλ κινούνται απειλητικά προς το μέρος των φιλάθλων της Γιουβέντους, πολλοί εκ των οποίων ποδοπατούνται μέχρι θανάτου.

Οι 39 νεκροί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών θα θυμίζουν για πάντα και με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι οι εξέδρες των γηπέδων (συμ)περιλαμβάνουν νοσηρά μυαλά που, ενδόμυχα ή μη, φιλοδοξούν να βλάψουν τον οποιονδήποτε.

Λίγο αργότερα, η Λίβερπουλ και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προς… γνώσιν και συμμόρφωσιν των θερμόαιμων οπαδών τους.

Εκτός από τη ρετσινιά που προκάλεσαν οι χούλιγκανς στο πρεστίζ ενός τόσο σπουδαίου αθλητικού οργανισμού, ένα ανύπαρκτο πέναλτι έδωσε την ευκαιρία στη Γιουβέντους να κατακτήσει (και σίγουρα όχι να πανηγυρίσει) το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της.

Η ομαδάρα που διέθετε η Λίβερπουλ (και) κατά τη δεκαετία του 1980 δεν είχε πλέον την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιο άλλο τρόπαιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με συνέπεια να παραμείνει στους 7 τίτλους (4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα UEFA, 1 Super Cup).

Αυτός ήταν ο αριθμός των εκτός των συνόρων κατακτήσεων από το 1984 μέχρι το καλοκαίρι του 2000, ενώ είχαν μεσολαβήσει και 10 χρόνια αποχής από τον θρόνο του πρωταθλητή Αγγλίας.

Tο Sport-Retro.gr γυρίζει τον χρόνο στο 2001, όταν οι «κόκκινοι» κατέγραψαν την κορυφαία σεζόν τους μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

 

Η πορεία μέχρι την άνοιξη

Με τον Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο της για τρίτη διαδοχική σεζόν, η Λίβερπουλ φιλοδοξούσε να καταλάβει μία υψηλότερη θέση από την 4η του 2000 που της στέρησε για 2 βαθμούς τη μετάβαση στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Μάλιστα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επικράτησε 1-0 της Μπράντφορντ, η οποία την είχε σοκάρει με το ίδιο σκορ την τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης περιόδου και της είχε στερήσει το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, προς… τέρψιν της Λιντς.

Ο πρώτος γύρος του Κυπέλλου UEFA είχε σασπένς, καθώς οι «κόκκινοι» έφυγαν νικητές από το Βουκουρέστι με 1-0 επί της Ραπίντ χάρη σε γκολ του Νικ Μπάρμπι, προτού αρκεστούν στο… επαγγελματικό 0-0 του «Άνφιλντ» για την πρόκριση.

H Λίβερπουλ της σεζόν 2000-01

Στο πρωτάθλημα ως συνήθως ήταν ασταθείς, αφού για παράδειγμα τη μία επικρατούσαν 1-0 στο «Ολντ Τράφορντ» και “κατάπιναν” με 4-0 την Άρσεναλ, αλλά την άλλη έχαναν 1-0 εντός από την Ίπσουιτς και 1-0 εκτός από τη Μίντλεσμπρο.

Η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη επεφύλασσε μόλις 1 νίκη σε 6 αναμετρήσεις, προτού σημειωθεί η δεύτερη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτή τη φορά στο Λίβερπουλ με 2-0.

Παρεμπιπτόντως, στο σχετικό ντέρμπι της 31ης Μαρτίου 2001 στο «Άνφιλντ», ο Στίβεν Τζέραρντ σημείωσε το πρώτο από τα 9 συνολικά γκολ του εναντίον των «κόκκινων διαβόλων».

Παράλληλα, η Λίβερπουλ άφηνε εκτός Ρόδεραμ, Λιντς, Μάντσεστερ Σίτι για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του FA Cup και Τσέλσι, Στόουκ (με 0-8!), Φούλαμ, Κρίσταλ Πάλας στο League Cup, προτού το κατακτήσει στα πέναλτι επί της Μπέρμιγχαμ (5-4 η διαδικασία, 1-1 η κανονική διάρκεια).

Στον τελικό της 25ης Φεβρουαρίου 2001 στο «Μιλένιουμ», οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει τους «κόκκινους» με πέναλτι του Ντάρεν Περς στο 90’, αλλά λίγο αργότερα τα εύστοχα του Σταν Λαζαρίδη και άλλων 3 συμπαικτών του δεν έφταναν για να υπερκαλύψουν τα χαμένα των Μάρτιν Γκρέιντζερ και Άντριου Τζόνσον.

 

Ο… γουρλής Ολυμπιακός

Στο μεταξύ, η Λίβερπουλ είχε προχωρήσει στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, ασχέτως αν το 1-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς στο «Άνφιλντ» είχε επιτευχθεί στο 87ο λεπτό με σκόρερ τον Εμίλ Χέσκι.

H νέα νίκη, αυτή τη φορά με 3-2 στο «Στάντιον ου Νίσι», έμελλε να στείλει και τυπικά τους «κόκκινους» στον δρόμο του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε καταταγεί 3ος στον 3ο όμιλο του Champions League στην ισοβαθμία με τη Λιόν.

Οι εξέδρες του ΟΑΚΑ συγκέντρωσαν περίπου 45.000 θεατές γι’ αυτό το σπουδαίο ματς που επεφύλασσε 4 γκολ, τελικό σκορ 2-2 και σκόρερ τους Νικ Μπάρμπι (38’), Αλέκο Αλεξανδρή (65’), Στίβεν Τζέραρντ (66’), Αλέκο Αλεξανδρή (89’).

Στις 7 Δεκεμβρίου 2000 η Λίβερπουλ δεν είχε κανένα πρόβλημα να λυγίσει με 2-0 τον Ολυμπιακό στο «Άνφιλντ» (28’ Χέσκεϊ, 60’ Μπάρμπι), ασχέτως αν οι Μάικλ Όουεν και Ρόμπι Φάουλερ έμειναν στον πάγκο.

Τέσσερα χρόνια και μία ημέρα αργότερα οι «κόκκινοι» υποδέχονταν εκ νέου τον Ολυμπιακό, μόνο που αυτή τη φορά αφενός μεν το ματς αφορούσε στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, αφετέρου δε χρειάζονταν νίκη με 2 γκολ διαφορά για να πάρουν την πρόκριση.

Το ψύχραιμο φάουλ του Ριβάλντο στο 27ο λεπτό έδωσε ισχυρό αβαντάζ στους δευτεραθλητές Ελλάδας, όμως το β’ ημίχρονο ήταν μονόπλευρο και χάρη στα γκολ των νεοφερμένων Φλοράν Σιναμά Πονγκόλ (μπήκε στο 46’, σκόραρε στο 47’), Νιλ Μέλορ (μπήκε στο 78’, σκόραρε στο 80’), η Λίβερπουλ ξαναμπήκε για τα καλά στο κόλπο.

Όταν η μπάλα έφυγε σαν βολίδα από το δεξί πόδι του Τζέραρντ στο 86’, ο Αντώνης Νικοπολίδης αρκέστηκε στην εκτίναξη που αποτέλεσε την ύστατη προσπάθεια αποφυγής του μοιραίου.

Η Λίβερπουλ επικράτησε 3-1, πήρε την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Champions League και αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο στον απίστευτο τελικό με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι συναντήσεις με τον Ολυμπιακό είχαν αποτελέσει «προπομπό» για την ύψιστη διάκριση στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 2000-01…

 

Το πέναλτι μετατράπηκε σε κόρνερ…

Με τον Μάικλ Όουεν να «καθαρίζει» τη Ρόμα στο «Ολίμπικο» (2-0 το σκορ), οι περισσότεροι πίστεψαν ότι η ρεβάνς του «Άνφιλντ» είχε μετατραπεί σε τυπική διαδικασία.

Ωστόσο, Λίβερπουλ και σασπένς είναι λέξεις αλληλένδετες, όπως αποδείχθηκε από το χαμένο πέναλτι του Όουεν στο 60’ και το γκολ του Τζιάνι Γκιγού στο 70’

Οκτώ λεπτά αργότερα ο Βιντσέντσο Μοντέλα σέντραρε από αριστερά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μάρκους Μπάμπελ (προσπάθησε να το μαζέψει, αλλά όχι τόσο ώστε να είναι κολλημένο πάνω του) και ο Χοσέ Μαρία Γκαρθία-Αράντα έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι.

Ο προερχόμενος από τον πάγκο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα έτρεξε για να στήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα, όμως, ο διαιτητής άλλαξε την απόφασή του σε κόρνερ και προκάλεσε φρικτά παράπονα στο στρατόπεδο των φιλοξενούμενων.

Οι «τζιαλορόσι» ολοκλήρωσαν το ματς με 9 παίκτες και αρκέστηκαν στη νίκη γοήτρου με 1-0, λίγους μήνες πριν από την κατάκτηση του 3ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους.

Όλο αυτό το διάστημα η Πόρτο (κυπελλούχος Πορτογαλίας το 2000 και το 2001) ξεπερνούσε τα εμπόδια των Παρτίζαν, Βίσλα Κρακοβίας, Εσπανιόλ και Ναντ με μόλις 1 ήττα σε 8 αναμετρήσεις.

Οι «δράκοι» ονειρεύονταν επανάληψη του 1987 έστω και στο Κύπελλο UEFA, στην τελευταία σεζόν του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο τους πριν από τη θητεία του σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

 

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν… δρακόντεια

Ο Ζεράρ Ουγιέ πορεύθηκε όπως στα 4 προηγούμενα εκτός έδρας ματς στο Κύπελλο UEFA, υπό την έννοια ότι παρατάχθηκε με 2 επιθετικούς (Μάικλ Όουεν, Ρόμπι Φάουλερ).

Βέβαια, η διεξαγωγή του πρώτου ματς με τους «δράκους» στο στάδιο «Ντας Άντας» είχε τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και του γλιστερού αγωνιστικού χώρου.

Τελικά, ο Πιερλουίτζι Κολίνα άναψε το «πράσινο φως» περίπου 2 ώρες πριν από τη σέντρα και οι 21.502 θεατές δεν έπιασαν άδικα θέση στις εξέδρες εκείνο το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2001.

Σαΐνιο και Τζέραρντ μονομαχούν στο ματς του “Ντας Άντας”

Η προ 5 ημερών ήττα πρωταθλήματος με 2-0 από τη Λέστερ είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στο «κόκκινο» στρατόπεδο, όμως ο Ουγιέ κέρδισε πόντους χάρη στην ευκολία των παικτών του να πατήσουν καλά στον αγωνιστικό χώρο του πορτογαλικού σταδίου.

Ο Κρίστιαν Τσίγκε νοικοκύρευε την αριστερή πτέρυγα και ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ ήταν δημιουργικός από δεξιά, σε μία βραδιά που η Λίβερπουλ έδωσε μπάλα στον αντίπαλο και αμύνθηκε έξυπνα.

Η ψηλοκρεμαστή πάσα του Φάουλερ στην καρδιά της άμυνας των «δράκων» έδωσε την ευκαιρία στον Όουεν να βγει τετ-α-τετ, αλλά εν τέλει να νικηθεί από τον Σεργκέι Οβτσίνικοφ στο 24ο λεπτό.

Λίγο αργότερα ο Κάρλος Σαΐνιο (σ.σ. τον είχε πάρει μαζί του ο Σάντος στον Παναθηναϊκό) σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όμως ο Σάντερ Βέστερβελντ τον σταμάτησε.

H Πόρτο ήταν κοιμισμένη σχεδόν σε όλο το ματς, ωστόσο θα μπορούσε να σκοράρει στο 75’ αν ο Πένα δεν έστελνε την μπάλα άουτ από πλεονεκτική θέση.

«Αμυνθήκαμε εξαιρετικά. Έχουμε καλές προοπτικές, αλλά ακόμη η δουλειά δεν έχει γίνει. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στο δεύτερο ματς, πιστεύοντας ότι έχουμε ήδη πετύχει αρκετά.

Αντισταθήκαμε καλά, παίξαμε καλά, όμως τώρα θα μπορούν να μας χτυπήσουν στην κόντρα από τη στιγμή που θα βρουν περισσότερους χώρους», δήλωσε μετά το ματς ο Ουγιέ.

ΠΟΡΤΟ (Φερνάντο Σάντος): Οβτσίνικοφ, Νέλσον, Καντίντο Κόστα (59’ Αλοΐζιο), Αντράντε, Σεκρετάριο, Παρέδες, Ντέκο, Σαΐνιο, Ντρούλοβιτς (74’ Καντίντο), Πένα, Καπούσο.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Ζεράρ Ουγιέ): Βέστερβελντ, Μπάμπελ, Χίπια, Ανσό, Κάραχερ, Σμίτσερ, Τζέραρντ, Χάμαν, Τσίγκε (55’ Μέρφι), Φάουλερ (70’ Χέσκεϊ), Όουεν (80’ Μπάρμπι).

 

Λίβερπουλ με άνεση

Ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις, η Λίβερπουλ είχε κάμψει την αντίσταση της Τρανμίρ με το εντυπωσιακό 4-2 στο «Πρέντον Παρκ» του Μπίρκενχεντ και, βέβαια, ο Ουγιέ είχε εφαρμόσει rotation.

Η επαναφορά του Στεφάν Ανσό στο πλευρό του Σάμι Χίπια σήμαινε ότι ο Μάρκους Μπάμπελ θα επέστρεφε στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ ο τιμωρημένος για τον προαναφερθέντα προημιτελικό του κυπέλλου Ντίτμαρ Χάμαν γέμισε ξανά το κέντρο των «κόκκινων».

Η Πόρτο αγνοούσε τη νίκη σε 7 διαδοχικά εκτός έδρας ματς, ωστόσο φιλοδοξούσε να αποσπάσει έστω την ισοπαλία με σκορ, προκειμένου να πάρει την πρόκριση στο «Άνφιλντ».

«Μέχρι στιγμής η Λίβερπουλ έχει αποδείξει ότι είναι πιο έμπειρη στα νοκ-άουτ. Δεν βάλαμε γκολ στο πρώτο ματς, αλλά ούτε δεχθήκαμε κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στο τέλος», έλεγε πριν από τον επαναληπτικό ο Φερνάντο Σάντος.

Ο Μέρφι ανοίγει το σκορ στη ρεβάνς του “Άνφιλντ”

Τελικά, η δήλωση του Πορτογάλου τεχνικού δεν είχε την παραμικρή αξία στην πράξη, ασχέτως αν οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν χωρίς τον Νικ Μπάρμπι που είχε τραυματιστεί στον αστράγαλο κόντρα στην Τρανμίρ.

Στο πρώτο ημίωρο ο Μάικλ Όουεν υποχρέωσε δύο αντιπάλους (Ρικάρντο Σίλβα, Σεκρετάτιο) σε μαρκαρίσματα που επέσυραν την κίτρινη κάρτα του Κιμ Νίλσεν, ενώ στο 15’ ο Στίβεν Τζέραρντ απείλησε τον Πέντρο Εσπίνια με έναν από τους γνωστούς μακρινούς «κεραυνούς» του.

Η Λίβερπουλ πήρε το προβάδισμα στο 31’ με ένα σαδιστικό σουτ του Ντάνι Μέρφι (ενδεχομένως να χρησιμοποίησε και το χέρι όταν έκανε κοντρόλ), έπειτα από εκπληκτική ασίστ Τζέραρντ με… βολ-πλανέ ακριβείας.

Ο 20χρονος μέσος και μετέπειτα ηγέτης της ομάδας ετοίμασε και το δεύτερο γκολ, όταν στο 36’ σέντραρε από δεξιά, ο Όουεν πήδηξε χωρίς αντίπαλο για την κεφαλιά και εξέθεσε τον Εσπίνια που άργησε να αντιδράσει.

Η Πόρτο προδόθηκε από την κακή αμυντική λειτουργία και παρά τις κινήσεις του Σάντος (έβαλε Νούνο Καπούσο και Ντέκο στο ημίχρονο), η Λίβερπουλ ήταν αυτή που έδειχνε ικανή να (ξανα)σκοράρει.

Εντούτοις, το 2-0 παρέμεινε μέχρι τέλους και μετά από 4 χρόνια οι «κόκκινοι» εξασφάλισαν εισιτήριο ημιτελικής φάσης ευρωπαϊκής διοργάνωσης (σ.σ. το 1997 αποκλείστηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ η προηγούμενη συμμετοχή τους ήταν το 1985 κόντρα στον Παναθηναϊκό).

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Ζεράρ Ουγιέ): Βέστερβελντ, Μπάμπελ, Ανσό, Χίπια, Κάραχερ, Χάμαν, Τζέραρντ, Μέρφι (88’ Τσίγκε), Σμίτσερ (74’ Λίτμανεν), Όουεν, Φάουλερ (74’ Χέσκεϊ).

ΠΟΡΤΟ (Φερνάντο Σάντος): Εσπίνια, Άλβες, Παρέδες, Σεκρετάριο (46’ Ντέκο), Αντράντε, Αλένιτσεφ, Παουλίνιο Σάντος (79’ Μάριτς), Καντίντο Κόστα (46’ Καπούσο), Κλέιτον, Πένα, Ρικάρντο Σίλβα.

Η Λίβερπουλ μπήκε ιδανικά στον 21ο αιώνα, καθώς το τέλος της σεζόν τη βρήκε Κυπελλούχο UEFA και Αγγλίας, είχε προηγηθεί η κατάκτηση του League Cup, ενώ το ξεκίνημα της επόμενης συνδυάστηκε με το Charity Shield (2-1 την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και με το ευρωπαϊκό Super Cup (3-2 την Μπάγερν).

Αναφορικά με την Premier League, η ομάδα του Ουγιέ συγκέντρωσε 69 βαθμούς έναντι 68 της Λιντς και κατέλαβε την 3η θέση (την προηγούμενη σεζόν το… σκορ είχε γράψει 67-69 αντίστοιχα).

Έκτοτε, οι «κόκκινοι» κατέκτησαν εγχώριες διακρίσεις και, βέβαια, κατέκτησαν το Champions League του 2005, ωστόσο συμπλήρωσαν 30ετία χωρίς πρωτάθλημα μέχρι την εξιλέωση του 2020.

Πάντως, το βράδυ της 16ης Μαΐου 2001, η Λίβερπουλ λύγισε με 5-4 στην παράταση την Αλαβές στον -μακράν- πιο παραγωγικό τελικό του Κυπέλλου UEFA/Europa League που διεξήχθη στο “Βεστφάλεν” του Ντόρτμουντ και αγωνιστικά τουλάχιστον ξόρκισε την κατάρα του “Χέιζελ”.

 

Διαβάστε ακόμη:

«Υοu’ll Never Walk Alone» by… Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Το πρώτο ματς της Λίβερπουλ σε εκπληκτικό animation

Δύο «κανονιές» στο «Άνφιλντ»: Το πρωτάθλημα της Άρσεναλ στο «άντρο» της Λίβερπουλ και το… φαγητό των Ελλήνων

Η 20ετής κατάρα της Αγγλίας K20 «γεννήθηκε» με τους Όουεν και Κάραχερ

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!