Η μέρα που «σκότωσαν» τον Πούσκας

Το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να αναρτηθεί την Πρωταπριλιά, όμως η ομάδα του Sport-Retro.gr δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα κακόγουστα αστεία.

Αντ’ αυτού, προτιμήθηκε να δημοσιευθεί στις 2 Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή που γεννήθηκε πριν από 90 χρόνια ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας.

Η ουγγρική Επανάσταση ή Αντεπανάσταση

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε την Ουγγαρία στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και, όπως αποδείχθηκε, ο γενικός γραμματέας του καθεστώτος Ματίας Ράκοσι υπάκουγε τυφλά στον Ιωσήφ Στάλιν.

Όταν o 64χρονος κομμουνιστής καθαιρέθηκε και εκτοπίστηκε στην ΕΣΣΔ, ο Ίμρε Νάγκι έγινε η πιο κεντρική φιγούρα της πολιτικής σκηνής της χώρας, καθώς ήταν ο βασικός υποστηρικτής της πορείας προς τον σοσιαλισμό.

Μία φοιτητική διαδήλωση στις 22 Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε εξέγερση, η οποία οδήγησε τους Σοβιετικούς σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βουδαπέστη.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν περίπου 3.000 Ούγγροι πολίτες και άλλοι 700 εκπρόσωποι του «Κόκκινου Στρατού», προτού εκτελεστεί στις 16 Ιουνίου 1958 ο Νάγκι με την κατηγορία της προδοσίας.

«Ο Πούσκας εβλήθη με ριπήν πυροβόλου»

Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1956, τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Φέρεντς Πούσκας έπεσε νεκρός ως επικεφαλής επαναστατικού τμήματος στη Βουδαπέστη.

Στις 27 Οκτωβρίου στάλθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Αθλητικής Ηχούς» ένα και μοναδικό σχετικό τηλεγράφημα από τη Βιέννη.

«Ουδεμία ελήφθη ενταύθα μέχρι της στιγμής επιβεβαίωσις της ειδήσεως την οποίαν μετέδωσε ο εις χείρας των ανταρτών ουγγρικός ραδιοσταθμός και κατά την οποίαν εις τας οδομαχίας της Βουδαπέστης εφονεύθη ο αντισυνταγματάρχης Φέρεντς Πούσκας, αρχηγός της εθνικής Ουγγαρίας», ανέφερε.

Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από Γερμανό ταξιδιώτη, αυτόπτη μάρτυρα των οδομαχιών, ο οποίος με τη σειρά του είχε λάβει πληροφόρηση από Ούγγρους επαναστάτες.

Ο ίδιος ανέφερε αργότερα ότι ο Πούσκας χτυπήθηκε από ριπή πυροβόλου ενός τανκ, ενώ η πρώτη μετάδοση έγινε από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ώρα της αλήθειας

Οι ημέρες περνούσαν και το μόνο σίγουρο ήταν ότι εξαιτίας των γεγονότων ματαιώθηκε η φιλική αναμέτρηση της Ουγγαρίας με τη Σουηδία.

Τελικά, το λυτρωτικό τηλεγράφημα από τη Βουδαπέστη έφτασε στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου.

Ο Πούσκας είχε προβεί σε δήλωση, μέσω της οποίας ενημέρωνε ότι και οι συμπαίκτες του στη θρυλική Χόνβεντ (Κότσις, Μπόζικ, Τσίμπορ κ.ά.) βρίσκονται εν ζωή.

Το παράδοξο ήταν ότι η ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε την εντολή οι αθλητές της χώρας να ταξιδέψουν κανονικά στη Μελβούρνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προτού καν ολοκληρωθεί η αιματοχυσία στους δρόμους.

Η ουσία είναι ότι εν αντιθέσει με πολλούς συμπατριώτες του, ο Φέρεντς Πούσκας δεν σκοτώθηκε στα 29 του χρόνια αλλά έζησε μέχρι τα 79.

Αν πράγματι επιβεβαιώνονταν τα πρώτα τηλεγραφήματα, τότε δεν θα προλάβαινε να δοξαστεί με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και να κατακτήσει 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών ούτε θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στην ανεπανάληπτη εποποιία μέχρι το «Γουέμπλεϊ» τη σεζόν 1970-71.

Οι ποδοσφαιρικές ιστορίες που αφορούν τις ουγγροσοβιετικές τεταμένες σχέσεις των μεταπολεμικών χρόνων δεν είναι λίγες και σταδιακά το Sport-Retro.gr θα τις αναδεικνύει στην οθόνη σας.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ»

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ραϊμόν Κοπά άφησε τα ανθρακωρυχεία και έγινε ο «Μικρός Ναπολέων» του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!