Ο Γιάννης Διακογιάννης στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για τη θρυλική Ουγγαρία των 1950s’ και το επικό 3-6 του «Γουέμπλεϊ»

Η «Καζαμπλάνκα», οι «Beatles», ο Τσάρλι Τσάπλιν, o Μάνος Χατζιδάκις, η Σοφία Λόρεν, ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Θανάσης Βέγγος, ο Τζέιμς Ντιν…

Αν υποθέσουμε ότι η τέχνη έχει τη μορφή ενός ισοσκελούς τριγώνου, τότε οι παραπάνω λέξεις βρίσκονται στην κορυφή του.

Αν το ποδόσφαιρο θεωρείται το σημαντικότερο δευτερεύον στοιχείο της ζωής, τότε σε περίοπτη θέση βρίσκεται μία εθνική ομάδα και ένα ματς.

Ο Γιάννης Διακογιάννης φιλοξενήθηκε το Σάββατο (25/11) στην εκπομπή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στον «ΣΠΟΡ FM 94,6» και μίλησε για την Ουγγαρία της δεκαετίας του 1950.

Βασικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το επικό 6-3 της «αράντσιπατ» επί της Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ», σαν σήμερα το 1953.

Παρατίθενται αποσπάσματα των λεγομένων του Γιάννη Διακογιάννη και κατόπιν μπορείτε να ακούσετε τη συνομιλία των δύο εκλεκτών δημοσιογράφων του τόπου μας.

-Τι ήταν αυτό το 3-6 για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

«Θα έλεγα ότι ήταν έκπληξη ανάλογη του 2004 που πέτυχε η Εθνική ομάδα. Μπορείς να νικήσεις 1-0 ή 2-1, αλλά όχι 6-3. Και μετά όταν είπαν οι Εγγλέζοι ‘θέλουμε ρεβάνς’, πήγαν στα 7.

Αυτό που μου έλεγε ο Πούσκας ήταν ο Χιντεγκούτι δεν ήταν το κλασικό 9άρι που είχαν οι Βρετανοί και υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Ο Χιντεγκούτι ήταν επιτελικός μέσος. Οι δύο επιθετικοί ήταν ο Κόκτσις με το 8 και ο Πούσκας με το 10.

Εκεί την πατάει o Γουόλτερ Γουίντερμποτομ, διότι έβαλε τον σέντερ μπακ να μαρκάρει τον Χιντεγκούτι, ο οποίος τον πήγαινε στη σέντρα! Τα δύο πλάγια χαφ των Εγγλέζων δεν ήξεραν να μαρκάρουν, οπότε ο Κόκτσις και ο Πούσκας έκαναν ό,τι ήθελαν».

-Κεφάλαιο Φέρεντς Πούσκας.

«Αν ο Εμπαπέ κάνει 122.000.000, τότε ο Πούσκας πρέπει να κάνει 400.000.000. Νομίζω ότι είναι μέσα στην πεντάδα των καλύτερων του 20ού αιώνα. Μαζί με τον Κρόιφ, τον Ντι Στέφανο, τον Πελέ και τον Μαραντόνα. Και εκτός συναγωνισμού για μένα ο κορυφαίος είναι ο Πελέ.

Ο Πούσκας ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Γλεντζές, ευχάριστος, πολύ ωραίος για παρέα, τρομερά σπάταλος… Θυμάμαι στο Βελιγράδι μετά το 4-1 του Παναθηναϊκού από τον Ερυθρό Αστέρα, πήρε τη γυναίκα του την Ελισάβετ και μερικούς ακόμη δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων κι εγώ. Έλεγε τότε ‘εγώ έχασα κοτζάμ Παγκόσμιο Κύπελλο, θα στεναχωρηθώ γιατί δεχθήκαμε 4 γκολ’».

-Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954, το λεγόμενο «Θαύμα της Βέρνης»;

«Νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη που έγινε ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γιατί η μεγάλη Ουγγαρία ήταν 33-34 ματς αήττητη και προηγήθηκε νωρίς-νωρίς 2-0, οπότε λες ‘θα γίνει περίπατος’. Αλλά η Γερμανία είναι Γερμανία και το γύρισε. Αν και για μένα στο τέλος το γκολ της Ουγγαρίας έπρεπε να μετρήσει, θεωρώ ότι δεν ήταν οφσάιντ. Ήταν αυτός ο Άγγλος διαιτητής, ο Έλις».

Ακούστε όλο το απόσπασμα:

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!