Οι λαοφιλέστερες ομάδες του 1949. Η πρωτιά του Παναθηναϊκού και το μυστήριο με τον ΠΑΟΚ

Οι λαοφιλέστερες ομάδες του 1949. Η πρωτιά του Παναθηναϊκού και το μυστήριο με τον ΠΑΟΚ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της «Αθλητικής Ηχούς» από το καλοκαίρι του 1949 αναδημοσιεύει το Sport-Retro.gr. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εφημερίδα είχε ζητήσει από τους αναγνώστες της να απαντήσουν στο ερώτημα ποια είναι η αγαπημένη τους ομάδα. Τα αποτελέσματα προξενούν τεράστια εντύπωση...

21 Ιουλίου 1949

Μία άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της «Αθλητικής Ηχούς» από το καλοκαίρι του 1949 αναδημοσιεύει το Sport-Retro.gr.

Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εφημερίδα είχε ζητήσει από τους αναγνώστες της να απαντήσουν ποια είναι η αγαπημένη τους ομάδα.

Σχεδόν 15.000 φίλαθλοι (14.596 για την ακρίβεια) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και… έστεψαν πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό με 4.468 ψήφους.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε «πράσινη» απόχρωση, ωστόσο από τη στιγμή που η ψηφοφορία έγινε το 1949, σε μία πολύ πιο αγνή ποδοσφαιρικά εποχή, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποδίδεται σε αυτό το γεγονός.

Αυτή η πρωτιά προξενεί εντύπωση, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός αγνοούσε το πρωτάθλημα επί 19 συναπτά έτη, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Άρη που στο ενδιάμεσο πήραν τίτλους και διέθεταν καλύτερες ομάδες.

Η εφημερίδα «Φως των Σπορ», η οποία συνδέθηκε (και συνδέεται) με τους «ερυθρόλευκους», δεν είχε αρχίσει ακόμη να εκδίδεται, συνεπώς η πλειοψηφία των φιλάθλων διάβαζε την «Αθλητική Ηχώ».

Αυτό που γίνεται εύκολα κατανοητό είναι πως οι παραδοσιακές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης δεν είχαν σημαντική εκπροσώπηση, κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και «Ηχώ», δεν είχε… απήχηση στον Βορρά.

Δεν μπορεί, δηλαδή, να χαρακτηριστεί φυσιολογικό ότι ομάδες όπως ο Φωστήρας, ο Έσπερος και η Δάφνη διέθεταν περισσότερους φιλάθλους από τον Άρη ή τον Ηρακλή.

Το «μυστήριο» της δημοσκόπησης αφορά στον ΠΑΟΚ, αφού ο 12ος σύλλογος της λίστας αναγράφεται ως «ΠΑΟ Θεσσαλονίκης».

Και το ερώτημα είναι το εξής: Ο συντάκτης έχει ξεχάσει το γράμμα «Κ» ή αναφέρεται στον ΠΑΟ Νέων Επιβατών; Πιθανότατα να ισχύει το πρώτο σενάριο, αλλά όταν ο Έσπερος ή η Δάφνη υπερτερούν του Άρη, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…

 

Διαβάστε ακόμη:

Η πορεία χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Derby Stories: Η στήλη του Sport-Retro.gr με την εκπληκτική απήχηση

Τελευταία Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

Το e-mail σας ΔΕΝ δημοσιεύεται

Ακύρωση Απάντησης

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις