Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 3 Απριλίου 1927, όταν ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η αναμέτρηση άρχισε το απόγευμα και παρά τη βροχόπτωση αρκετοί φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» περιμετρικά του πιο μοντέρνου αθλητικού χώρου επί σειρά δεκαετιών.
Ο λόγος της διεξαγωγής του φιλικού αγώνα ήταν η οικονομική ενίσχυση της ΕΠΟ, μέσω των εισπράξεων από τα χιλιάδες εισιτήρια που διατέθηκαν.
Στις 16:25 ο διαιτητής Καλούδης κάλεσε τους 22 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να γίνει η σέντρα. 22 είπαμε; Γράψτε λάθος!
Σε μία εποχή που τα αξιοπερίεργα γεγονότα στο ποδόσφαιρο διαδέχονταν το ένα το άλλο, η ΑΕΚ έκανε τη διαφορά με την απόφασή της να παραταχθεί ελλιπής στο φιλικό ματς.
Εμφανώς δυσαρεστημένοι με την ΕΠΣΑ για την τιμωρία ενός άσου της (το «Έθνος» αναφέρει τον Αβάνου, ενώ η «Καθημερινή» τον Xρ. Καρυωτάκη – επικρατέστερη η δεύτερη εκδοχή), οι «κιτρινόμαυροι» αγωνίστηκαν με 10 αντί για 11 παίκτες!
Θέλετε κι άλλα πρωτοφανή περιστατικά; Η ελλιπής ΑΕΚ κέρδισε 2 κόρνερ στο πρώτο δίλεπτο και στην εξέλιξή τους κατάφερε να προηγηθεί 2-0 του Παναθηναϊκού!
Οι «κιτρινόμαυροι» προσπάθησαν για τρίτο γκολ, ωστόσο, οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, αλλά έφτασαν στην ισοφάριση, προτού ολοκληρωθεί το α’ ημίχρονο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού σημειώθηκε με σουτ του Λάζαρου Σιδηρόπουλου, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Απόστολου Νικολαΐδη.
Σύμφωνα με το βιβλίο “Η ιστορία της ΑΕΚ” από τις εκδόσεις Αλεξανδρή, ο Ηλίας Ηλιάσκος έβαλε τα γκολ της “Ένωσης”, ενώ για τους “πράσινους” σκόραραν οι Ζαρέν Μινασιάν (20′), Σωτήρης Ασπρογέρακας (43′) και Λάζαρος Σιδηρόπουλος (68′).
Ο λασπωμένος αγωνιστικός χώρος δυσκόλευε πολύ τις προσπάθειες των… 21 ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πάντως συνέχιζαν να παλεύουν με πείσμα.
Ο Παναθηναϊκός είχε «χρυσή» ευκαιρία για την ολική ανατροπή, όμως ο Γιώργος Γιάμαλης απέκρουσε πέναλτι, προτού, εν τέλει, σημειωθεί το νικητήριο γκολ.
Κατά συνέπεια, έστω και με την ψυχή στο στόμα οι “πράσινοι” επικράτησαν 3-2 της αξιόμαχης αντιπάλου τους, η οποία έβγαλε όλο το φιλικό ματς με 10 παίκτες.
Ο διαιτητής Καλούδης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ενώ ο επίλογος ανήκει στην «Καθημερινή» και θυμίζει έντονα το σήμερα.
«Ας σημειώσωμεν εν τέλει ότι κατά το ελληνοπρεπέστατον έθιμον η τάξις ετηρήθη κάκιστα λόγω παντελούς ελλείψεως αστυνομικής δυνάμεως. Ερωτώμεν επ’ αυτού.
Τούτο οφείλεται εις αμέλειαν των οργανωτών ή ολιγωρίαν της αστυνομίας; Και κατά τους αγώνας πρωταθλήματος θα παρατηρηθεί η ιδία αταξία;», αναρωτιόταν τότε ο συντάκτης «Κ».
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, είναι η απάντηση συντάκτη «Κ». Ο Μανώλης Ρασούλης το έχει γράψει, ο Νίκος Παπάζογλου το έχει ερμηνεύσει μοναδικά.
*Η κεντρική φωτογραφία με τον Γιάμαλη να βουτά στο πλάι του Ασπρογέρακα προέρχεται από την εφημερίδα “Έθνος”
**Τα αποσπάσματα των εφημερίδων προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Διαβάστε ακόμη:
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η πρώτη επίσημη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού σημειώθηκε στο 17ο ντέρμπι!
Το πρώτο νυχτερινό τουρνουά είχε δικτατορική απόχρωση και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός του 1925: Ξύλο, αλλαγή διαιτητή και έξι γκολ! Σπάνια ντοκουμέντα
Διακοπή στο Ποδηλατοδρόμιο: Το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Κύπελλο ήταν επεισοδιακό