Όταν η Μέρλιν Ότεϊ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία

Εννέα ολυμπιακά μετάλλια, 14 φορές σε βάθρο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, δεκάδες διακρίσεις και επιτυχίες, δόξα, τιμές, οικονομικά οφέλη…

Ο λόγος για τη Μέρλιν Ότεϊ, την Τζαμαϊκανή με το σλοβενικό διαβατήριο, που αποτελεί τη ρέκορντμαν συμμετοχών στον στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με επτά παρουσίες.

Βέβαια, οι αθλητές τέτοιου βεληνεκούς δεν «κουβαλούν» μόνο ένδοξες στιγμές, αλλά και «μαύρες», οι οποίες μαρτυρούν ότι πάνω απ’ όλα είναι θνητοί με τρωτά σημεία.

Στις 18 Αυγούστου 1999 προκλήθηκε σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό, καθώς η 39χρονη Ότεϊ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία.

***

Τον Ιούλιο του 1999 η Μέρλιν Ότεϊ ταξίδεψε τη Λουκέρνη για ένα μίτινγκ (σ.σ. έτρεξε τα 100μ. σε 10,97 και τα 200μ. σε 22,43) και στις 5 του μήνα πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ.

Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 18 Αυγούστου, η IAAF ανακοίνωσε ότι στον οργανισμό της Τζαμαϊκανής ανιχνεύθηκε νανδρολόνη.

Η συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία είχε βρεθεί νωρίτερα την ίδια χρονιά και στον συνομήλικο, συμπατριώτη, επίσης τρανό αθλητή, Λίνφορντ Κρίστι.

Η Ότεϊ έκανε λόγο για ένα «φρικτό λάθος», ενώ «ναυαγούσε» η συμμετοχή από το επικείμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Τζαμαϊκανής: «Η σύνταξη αυτής της δήλωσης αποτέλεσε την πιο δύσκολη και εξαντλητική συναισθηματικά εμπειρία της ζωής μου. Έζησα τη ζωή μου με απόλυτη ειλικρίνεια και ακεραιότητα τόσο σε προσωπικό όσο σε αθλητικό επίπεδο.

Έχω εφαρμόσει μόνο τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής στον εαυτό μου και προσδοκώ το ίδιο από τους άλλους. Πάντα διακήρυττα την αμεροληψία στον αθλητισμό και αντιτάχθηκα κατηγορηματικά στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Χρωστάω στην οικογένειά μου, τη χώρα, το αγαπημένο μου άθλημα και τους θαυμαστές μου ανά τον κόσμο, να αποδείξω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και πως θα κάνω τα πάντα για να ανακαλύψω την αλήθεια και να αποδείξω την αθωότητά μου».

Photo από το μίτινγκ της Λουκέρνης

Σύμφωνα με την «FKG Communications», την εταιρεία δηλαδή που την εκπροσωπούσε, η Ότεϊ είχε περάσει από σχεδόν 100 ελέγχους ντόπινγκ κατά τη διάρκεια της καριέρας της και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ο Ιστβάν Γκιουλάι, γενικός γραμματέας της IAAF, είχε ενημερωθεί σχετικά μερικές ημέρες πριν από το συμβάν, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «προσωπικό σοκ».

Ο Χερμπ Έλιοτ, εκπρόσωπος της Τζαμάικα στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, είπε ότι έμαθε την είδηση από τα Μέσα Ενημέρωσης, γεγονός που δεν του άρεσε καθόλου.

«Αυτή είναι μία διακωμώδηση της δικαιοσύνης. Υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύεις τα συμφέροντα του αθλητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο. Ξέρουμε ότι οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ειδοποίηση.

Η συνήθης διαδικασία είναι ο αθλητής να έχει το δικαίωμα της απολογίας και να εξεταστεί το δεύτερο δείγμα. Απ’ όσο γνωρίζουμε αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Είναι ένα σοκ για όλους εμάς. Τη γνωρίζω από τότε που ήταν 7 ετών. Δεν είχα ακούσει ποτέ για απαγορευμένες ουσίες», ήταν τα λόγια του Έλιοτ.

Photo από το μίτινγκ της Λουκέρνης

Στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ήταν θετικό και το δεύτερο δείγμα, με συνέπεια η Ότεϊ να οδηγηθεί ενώπιον της ομοσπονδίας της Τζαμάικα.

Η απόφαση της JAAA αναμενόταν 10 ημέρες αργότερα, ωστόσο μόλις δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση, η ειδική επιτροπή τη χαρακτήρισε αθώα.

Εν συνεχεία, οι Κρίστοφ Βέντερ, Μόντι Χάκερ και Τζέιμς Μέρφι της IAAF, ορίστηκαν να εξετάσουν όλα τα έγγραφα και να καλέσουν σε ακρόαση ορισμένους γιατρούς των δύο ομοσπονδιών, καθώς και εκπροσώπους της Ότεϊ.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών δεν ξεκαθαρίστηκε αν ο οργανισμός της αθλήτριας είχε «παράξει» από μόνος του τους μη επιτρεπόμενους αριθμούς.

Η αλήθεια είναι ότι σε διάστημα κάτω των 90 λεπτών, η Ότεϊ είχε κληθεί να λάβει μέρος στα 100 και 200μ., μεταξύ των ωρών 13:00 και 19:00, σε θερμοκρασίες από 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, το γεγονός ότι είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στη Λουκέρνη συνέβαλε στη συγκέντρωση «παράνομων» μονάδων, απόρροια της έλλειψης υγρών στον οργανισμό της.

Ο έλεγχος των ούρων της δεν απεδείκνυε ότι της είχε χορηγηθεί νανδρολόνη μέσω εξωγενών παραγόντων, ενώ διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του σκεπτικού της απόφασης της IAAF γίνεται σαφές ότι υπήρχαν κενά στον συγκεκριμένο κανονισμό.

Ποια ήταν η απόφαση της IAAF στις 3 Ιουλίου 2000; Να τροποποιηθεί το άρθρο 59/2 και να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός της Μέρλιν Ότεϊ.

Η πολύπειρη αθλήτρια πάλεψε σθεναρά για την αθωότητά της και το κατάφερε αν και ήταν ιδιαίτερα σπάνιο να συμβεί στο διαιτητικό όργανο.

Στις 12 Ιουλίου 2000 η 40άρα Ότεϊ επανήλθε στη δράση, αγωνιζόμενη σε μία μικρή πόλη στα βουνά της κεντρικής Σαρδηνίας, το Νουόρο.

Δεν ξεπέρασε τα 11,42, απόρροια της πολύμηνης αποχής και του κρύου, αλλά λίγες εβδομάδες έφυγε με δύο μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Αγωνιστικά κατέκτησε το ασημένιο στα 4Χ100μ., ενώ η 4η θέση στα 100μ. αρκούσε για να της χαρίσει ετεροχρονισμένα το χάλκινο, διότι η Μάριον Τζόουνς είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένες ουσίες.

Και το σημαντικότερο; Είχε αποκαταστήσει το όνομά της διά της νομικής οδού, λίγο πριν φτάσει στη δύση της καριέρας της…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!