Η αποχώρηση των αδερφών Λάουντρουπ από τη Δανία και το «θαύμα»

Σαν σήμερα (26 Ιουνίου) η Δανία γνώρισε τον μεγαλύτερο θρίαμβο στην ιστορίας της, που είναι η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1992.

Οι «ρόλιγκανς» νίκησαν 2-0 τη Γερμανία στον τελικό, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «το θαύμα του Γκέτεμποργκ», δεδομένου ότι οι πρωταθλητές συμμετείχαν στη διοργάνωση από… σπόντα.

Οι Σκανδιναβοί είχαν τερματίσει στη 2η θέση του ομίλου της προκριματικής φάσης και την τελευταία στιγμή αντικατέστησαν τη Γιουγκοσλαβία, η οποία αποκλείστηκε από το τουρνουά, λόγω της εμπλοκής της στον πόλεμο.

Περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, η Δανία βίωνε μία έντονη περίοδο εσωστρέφειας, η οποία είχε ως αποκορύφωμα την προσωρινή, ευτυχώς, αποχώρηση των αδερφών Λάουντρουπ.

Εν προκειμένω, το SportRetro.gr παραθέτει ένα άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «World Soccer» τον Ιανουάριο του 1991, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα εκείνο το χρονικό διάστημα.

***

Η κατεδάφιση του περίφημου «Ιντρατσπάρκεν» σήμανε το τέλος μίας επιτυχημένης πορείας για την εθνική Δανίας.

Ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων, το γήπεδο που βρισκόταν στο κέντρο της Κοπεγχάγης αποτελεί παρελθόν. Έως το 1992, στη θέση αυτού πρόκειται να χτιστεί το «Πάρκεν», το οποίο δεν θα διαθέτει τμήματα για όρθιους θεατές.

Το τελευταίο διεθνές ματς που διεξήχθη στη συγκεκριμένη έδρα ήταν τον Νοέμβριο του 1990 κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σουηδίας.

Στα τελευταία 12 λεπτά της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν 2 γκολ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να αποκλειστούν και μαθηματικά από την τελική φάση της διοργάνωσης. Ο αποκλεισμός προκάλεσε μεγάλο πόνο κι όσα ακολούθησαν τεράστια αναστάτωση.

Ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ο αδερφός του Μπράιαν κι ο Γεν Μπάρτραμ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την εθνική, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους να απομακρυνθεί από τον πάγκο αυτής ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν.

Ο 28χρονος Μπάρτραμ δεν αγωνίζεται στη βασική εντεκάδα, οπότε η απουσία του εύκολα θα καλυφθεί.

Η αποχώρηση, όμως, των εξαιρετικά χαρισματικών αδερφών Λάουντρουπ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την εθνική, που θα παύσει να είναι στο διεθνές ποδοσφαιρικό προσκήνιο.

Ο Μίκαελ είναι μόλις 26 ετών, έχει σκοράρει 27 φορές με το εθνόσημο κι αποτελεί τον τελευταίο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή, ο οποίος ανήκε στη θρυλική ομάδα που χαρακτηρίστηκε «δυναμίτης» στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Όσοι παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο εκείνη την περίοδο θα συμφωνήσουν ότι το πιο σπουδαίο και συγκινητικό ματς που δόθηκε ποτέ στο «Ιντρατσπάρκεν» ήταν τον Ιούνιο του 1985.

Εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα, η Δανία αντιμετώπιζε για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, την οποία και λύγισε με 4-2. Μάλιστα, κυκλοφόρησε κι ένα βιβλίο για αυτήν τη συγκλονιστική εμφάνιση.

Περισσότερο, όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι πέρασε στην ιστορία επειδή έλαμψε το άστρο του Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος εκτός των άλλων έβαλε και 2 υπέροχα γκολ.

Ο 26χρονος πλέον μεσοεπιθετικός αγωνίζεται με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ισχυρίζεται ότι είναι απογοητευμένος από την εθνική, όπως επίσης ότι είναι πολύ μεγάλος για να παραμείνει σε αυτή.

Πολλοί φίλαθλοι και σχολιαστές θεωρούν ότι ο άσος των «μπλαουγκράνα» αφήνει τη Δανία, επειδή δεν έχει το θάρρος να αναλάβει της ευθύνες που του αντιστοιχούν για την απογοητευτική εικόνα της.

Βίος και πολιτεία του Πέτερ Σμάιχελ

Βέβαια, ο 21χρονος Μπράιαν δέχτηκε σκληρότερη κριτική, κυρίως επειδή δήλωσε: «Δεν επιθυμώ να αγωνίζομαι στην εθνική όσο στο ‘τιμόνι’ της παραμένει ο Νίλσεν.

Τον εκτιμώ ως προσωπικότητα, ωστόσο, δεν τον παραδέχομαι ως προπονητή. Θα επιστρέψω μετά χαράς στην ομάδα, μόνο σε περίπτωση που αποχωρήσει».

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Μπράιαν στους «ρόλιγκανς» έχει απαγορευτεί προσωρινά από την δανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, διότι η μετακίνησή του από την Μπρόντμπι στην Ίρντιγκεν είχε πραγματοποιηθεί με επεισοδιακό τρόπο.

Η δυσαρέσκεια των ποδοσφαιριστών μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί. Έπειτα από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη και μεστή πορεία υπό της οδηγίες του προπονητή Ζεπ Πιόντεκ, δύσκολα θα τον αντικαθιστούσε κάποιος επάξια.

Ο Νίλσεν άρχισε να δέχεται αρνητική κριτική προτού καλά-καλά αναλάβει τη θέση, δεδομένου ότι ήταν δεύτερος στη λίστα προτίμησης για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας.

Στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Χορστ Χέλερς, ο οποίος αρχικά είχε δώσει τα χέρια με την ομοσπονδία, αλλά στην πορεία δεν κατάφερε να λύσει το συμβόλαιό του με την Ίρντιγκεν, την τωρινή ομάδα του Μπάρτραμ και πρώην του Μπράιαν.

Πρέμπεν Έλκιερ

Όσον αφορά στη φυγή των φημισμένων αδερφών, ο Νίλσεν τόνισε: «Σε περίπτωση που θελήσουν να επιστρέψουν είναι καλοδεχούμενοι. Πάντως, εγώ δεν διατίθεμαι να τους κυνηγήσω.

Ο Μπράιαν δήλωσε ότι πριν από το ματς με τη Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησα μία συνάντηση με της ποδοσφαιριστές κι ότι δεν τον ενημέρωσα σχετικά. Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια».

Γενικώς, οι πιθανότητες να απομακρυνθεί από τον πάγκο ο Νίλσεν είναι ελάχιστες, καθώς το φίλαθλο κοινό τρέφει μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπό του.

Βέβαια, αν τελικά πάρει «διαζύγιο» με την εθνική, πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο Μόρτεν Όλσεν, ο οποίος διαγράφει εκπληκτική πορεία με την Μπρόντμπι τη φετινή σεζόν (σ.σ. 1990-91).

Από τη μεριά του, ο Όλσεν υπογράμμισε: «Οι εθνικές ομάδες δίνουν λίγα παιχνίδια κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου, οπότε είναι δύσκολο να παραμείνουν συγκροτημένες. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να συμβεί αυτό. Φυσικά, αν κληθώ στη Δανία και τα καταφέρω, θα νιώσω υπερηφάνεια».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Νίλσεν είναι ότι η ομάδα δεν διαθέτει ηγετική φιγούρα. Ο Λαρς Όλσεν ασφαλώς κι είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής, αλλά στερείται της ηγετικής ικανότητας.

Ο Πέτερ Σμάιχελ θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, όμως, κανένας δεν είναι καταλληλότερος από τον Μίκαελ Λάουντρουπ. Αυτός κι ο αδερφός του μπορούν με «μαγικό» τρόπο να αλλάξουν την έκβαση της αναμέτρησης.

Ο επιθετικός Λαρς Έλστρουπ παίζει καλή μπάλα με τη Λούτον την εν εξελίξει σεζόν και θα μπορούσε να επωφεληθεί της απουσίας του νεότερου Λάουντρουπ.

«Αν μου δινόταν η ευκαιρία να αποτελέσω βασικό μέλος της εθνικής, τότε θα είχα περισσότερες προτάσεις στην καριέρα μου. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να κερδίσω τη θέση αυτή με το ‘σπαθί’ μου κι όχι να εκμεταλλευτώ την απουσία άλλων παικτών.

Σίγουρα, δεν θα είναι καλό για τη χώρα μας να χάσει τον Μίκαελ και τον Μπράιαν. Το γεγονός ότι το ταλέντο ξεχειλίζει από μέσα τους δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι πραγματικά κρύβεται πίσω από της ενέργειές τους και τη διαμάχη τους με τον Νίλσεν, αλλά εύχομαι να λυθεί σύντομα το πρόβλημα για το καλό όλων», ήταν τα λόγια του σέντερ φορ του αγγλικού συλλόγου.

Η συνέχεια είναι γνωστή…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!