Ένα πολύ δυνατό δίλημμα για τους Έλληνες φιλάθλους και ιδίως εκείνων της ΑΕΚ είναι ποια ήταν η καλύτερη περίοδος του ποδοσφαιρικού τμήματος: αυτή των τελών της δεκαετίας του 1970 ή αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1990;
Ο πιο βασικός λόγος για την… ψήφο στην ομάδα του Μίμη Παπαϊωάννου, του Θωμά Μαύρου και των λοιπών αστέρων είναι, αναμφίβολα, η πορεία μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77.
Το Sport-Retro.gr σας υπενθυμίζει με ντοκουμέντα από το εξωτερικό, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και videos την τεράστια αυτή επιτυχία της ΑΕΚ.
Ήδη από τον Μάρτιο του 1974 ο Λουκάς Μπάρλος είχε αναλάβει πρόεδρος της «Ένωσης» και προσπαθούσε να την επαναφέρει στις επιτυχίες, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια «ξηρασίας».
Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας προσέλαβε τον γεννημένο στην Αυστροουγγαρία (σ.σ. μετέπειτα Τσεχία) τεχνικό Φράντισεκ Φάντρονκ.
Την ίδια περίοδο ήρθαν στη Νέα Φιλαδέλφεια παίκτες όπως οι Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Γιώργος Δέδες, Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσανλάιτερ.
Επιπλέον, το καλοκαίρι του 1976, την κιτρινόμαυρη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος φόρεσαν οι Θωμάς Μαύρος (από τον Πανιώνιο), Τάκης Νικολούδης (από τον Ηρακλή) και Νίκος Χρηστίδης (από τον Άρη).
Από την ομάδα που κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο, το πρωτάθλημα του 1971, είχαν απομείνει οι αμυντικοί Απόστολος Τόσκας, Στέφανος Θεοδωρίδης και, βέβαια, ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου.
Ο αείμνηστος «Θείος Λουκάς»: είχε δηλώσει όταν αποχώρησε από τα κοινά της προσφυγικής ομάδας το 1981: «Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ότι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου».
Μία από αυτές τις στιγμές ήταν η πορεία μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77, όταν η «Ένωση» απέκλεισε με τη σειρά την Ντιναμό Μόσχας, την Ντέρμπι Κάουντι, τον Ερυθρό Αστέρα και την ΚΠΡ, προτού αποκλειστεί από τη Γιουβέντους.
Παράταση και πρόκριση από την άσπρη βούλα
Η Ντιναμό Μόσχας, φιναλίστ του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1971-72, ήταν το πρώτο εμπόδιο της ομάδας του Φράντισεκ Φάντρονκ.
15/9/1976: Το φάουλ του Νικολούδη στο 32ο λεπτό και το ψηλοκρεμαστό σουτ του Παπαϊωάννου στο 51ο χαρίζουν τη νίκη με 2-0 στο κατάμεστο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Αμφότεροι οι αντίπαλοι και, κυρίως, η ΑΕΚ στο β’ ημίχρονο σπαταλούν ευκαιρίες για περισσότερα γκολ, όμως η ουσία είναι ότι η ελληνική ομάδα αρχίζει ιδανικά τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο UEFA.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Ραβούσης, Θεοδωρίδης, Τσανλάιτερ, Τάσος (55’ Δέδες), Νικολάου, Νικολούδης, Τσάμης, Παπαϊωάννου, Βάγκνερ, Μαύρος.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ (Αλεκσάντρ Σεβίντοφ): Γκόνταρ, Πάροφ, Νοβίκοφ, Μπούμπνοφ, Μαχοβίκοφ, Μινάεφ, Γκέρσκοβιτς (46’ Πετρούτσιν), Ντολμάτοφ, Γιακούμπικ, Καζατσένιοκ (65’ Παβλένκο), Εβριουζίκιν.
29/9/1976: Δύσκολες στιγμές βίωσε η ΑΕΚ απέναντι στην πρώτη σοβιετική ομάδα που έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η Ντιναμό Μόσχας ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα με τα γκολ των Αλεκσάντρ Μπούμπνοφ (43’) και Αντρέι Γιακούμπικ (51’ πέν.), στην παράταση όμως και συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι παίρνουν την πρόκριση με πέναλτι που κερδίζει ο Βάγκνερ και εκτελεί εύστοχα ο Τάσος.
Εκατοντάδες Έλληνες πανηγύρισαν στην πλατεία της Μόσχας και ακόμα περισσότεροι σε εκείνη της Ομόνοιας, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλασσαν οι φίλαθλοι στην αποστολή της ΑΕΚ, κατά την επιστροφή της στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ (Αλεκσάντρ Σεβίντοφ): Γκόνταρ, Πάροφ, Νικούλιν, Μπούμπνοφ, Μαχοβίκοφ, Μινάεφ, Γκαβρίλοφ (46’ Κραμαρένκο), Ντολμάτοφ, Γιακούμπικ, Καζατσένιοκ, Γκέρσκοβιτς (118’ Νοβίκοφ).
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Ραβούσης, Θεοδωρίδης (82’ Τσανλάιτερ), Ραβούσης, Δέδες (65’ Τάσος), Νικολάου, Νικολούδης, Τσάμης, Παπαϊωάννου, Βάγκνερ, Μαύρος.
Ποιο… Ντέρμπι; Περίπατος!
Η επόμενη πρόκληση της ΑΕΚ άκουγε στο όνομα Ντέρμπι, η οποία εκείνη την εποχή είχε κατακτήσει τα δύο πρωταθλήματα της Ιστορίας της (1972 και 1975), όπως και το μοναδικό Charity Shield (1975).
O Μπράιαν Κλαφ είχε δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα και ο διάδοχός του, ο Ντέιβιντ Μακ Κέι, φιλοδοξούσε σε μία ευρωπαϊκή διάκριση, αρχής γενομένης από την πρόκριση στον 2ο γύρο με το εκκωφαντικό 16-1 (12-0 το πρώτο ματς) επί της ιρλανδικής Φιν Χαρπς. Αλίμονο…
20/10/1976: Η ΑΕΚ πραγματοποιεί μία εκπληκτική εμφάνιση στο κατάμεστο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, σημειώνει δύο γκολ σε ένα τρίλεπτο, έχει δοκάρι και ακυρωθέν γκολ με τον Νικολούδη.
Ένα μαγικό τακουνάκι του Μαύρου στο 65’ δίνει την ευκαιρία στον Βάγκνερ να ανοίξει το σκορ με σουτ εντός περιοχής, ενώ ο ίδιος παίκτης (σ.σ. η UEFA το χρέωσε στον Γερμανό, ενώ οι εφημερίδες της εποχής σε αυτογκόλ του Ροντ Τόμας) διαμορφώνει το τελικό 2-0 στο 68’, έπειτα από γύρισμα του Τάσου.
Ο Μακ Κέι, πάντως, δεν πτοείται από το αποτέλεσμα της Αθήνας και δηλώνει ότι οι παίκτες του θα ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα στον επαναληπτικό του «Μπέιζμπολ Γκράουντ».
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Τάσος, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Θεοδωρίδης, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
ΝΤΕΡΜΠΙ (Ντέιβ Μακ Κέι): Μόσελι, Μακίν, Μακ Φάρλαντ, Νις, Τόμας, Τοντ, Γκέμιλ (39’ Κινγκ), Τζορτζ, Ρίοχ, Τζέιμς, Πάουελ.
3/11/1976: Η ΑΕΚ παρατάσσεται με την ίδια ενδεκάδα επί αγγλικού εδάφους, ενώ ο Μακ Κέι χρησιμοποιεί αυτή τη φορά βασικό τον έμπειρο και εορτάζοντα πριν από μία ημέρα (σ.σ. έκλεινε τα 32) Κέβιν Χέκτορ.
Στο α’ ημίχρονο ο Λάκης Στεργιούδας σταματά σε δύο περιπτώσεις την Ντέρμπι, η «Ένωση» αντιπαρατάσσει μία κεφαλιά του Παπαϊωάννου στο οριζόντιο δοκάρι, αλλά στο 53’ ο Τσαρλς Τζορτζ εκμεταλλεύεται το σάστισμα στην ελληνική άμυνα και ανοίγει το σκορ.
Ουδείς, όμως, μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει. Ο Νικολούδης ισοφαρίζει στο 64’ με μία όμορφη εκτέλεση φάουλ, ο Τάσος ανατρέπει τα δεδομένα με μακρινή προσπάθεια στο 77’ και ο Βάγκνερ σφραγίζει μία τεράστια νίκη στο 84’, προτού ο Μπρους Ρίοχ διαμορφώσει το τελικό 2-3 στο 88’.
Το μέγεθος της επιτυχίας αναδεικνύεται από το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να φύγει θριαμβεύτρια μία ελληνική ομάδα από το «νησί» (σ.σ. Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2).
ΝΤΕΡΜΠΙ (Ντέιβ Μακ Κέι): Μόσελι, Μακ Φάρλαντ, Τόμας (46’ Μακίν), Τοντ, Γκέμιλ, Νιούτον, Ρίοχ, Τζορτζ (69’ Μπορν), Χέκτορ, Τζέιμς, Πάουελ.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Τάσος, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Θεοδωρίδης, Τσάμης (82’ Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης), Μαύρος.
Αστέρας η ΑΕΚ!
Ο Ερυθρός Αστέρας είχε αποκλείσει Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, Ζάλτσμπουργκ και επέστρεφε στην Αθήνα πεντέμιση χρόνια μετά τον αποκλεισμό του από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
24/11/1976: Η ΑΕΚ κάνει μια… χαψιά από το α’ ημίχρονο τη γιουγκοσλαβική ομάδα, η οποία απειλεί με δοκάρι, αλλά καταρρέει.
Έπειτα από σέντρα ακριβείας του Νικολούδη, ο Παπαϊωάννου ανοίγει το σκορ με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά στο 19’, ενώ εννέα λεπτά αργότερα, ο Μαύρος εκτελεί με σαδιστικό τρόπο τον Καϊγκάνιτς.
Οι φιλοξενούμενοι προσπαθούν να αντιδράσουν, αλλά ο πύρινος λαός της «Ένωσης», καθώς και ο τραυματισμός του Σέαντ Σούσιτς στα πρώτα λεπτά, τους έχουν αποσυντονίσει.
Εν συνεχεία, οι Βάγκνερ και Τάσος χάνουν καλές ευκαιρίες για μία θριαμβευτική νίκη, ούτως ή άλλως όμως, το 2-0 αποτελεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα εν όψει της ρεβάνς του Βελιγραδίου.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ (75’ Λ. Παπαδόπουλος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Γκόικο Ζετς): Καϊγκάνιτς, Γέλικιτς, Γιοβάνοβιτς, Μούσλιν, Ράντοβιτς, Μπογκίτσεβιτς, Λούκιτς, Νίκολιτς (83’ Μπάμπιτς), Φιλίποβιτς, Μπάραλιτς, Σούσιτς (7’ Σέστιτς).
8/12/1976: Η ΑΕΚ… μιμείται τον Παναθηναϊκό του 1971, όταν είχε συντριβεί με 4-1 στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, αλλά τη διαφορά κάνει το 2-0 του πρώτου αγώνα και, βέβαια, το γκολ του Βάγκνερ στο 25’.
Ο Ερυθρός Αστέρας βάζει τρία γκολ μέχρι το 35ο λεπτό (21’ Μπάραλιτς με κοντινό αριστερό πλασέ, 30’ Φιλίποβιτς με αριστερό βολέ από τη μικρή περιοχή, 34’ Σάβιτς μετά από φάση διαρκείας).
Η πίεση της γιουγκοσλαβικής ομάδας είναι πρωτοφανής, ο Γκόικο Ζετς ρίχνει στη μάχη και τους Σρμπόλιουμπ Σταμένκοβιτς, Ντούσαν Νίκολιτς, όμως η ΑΕΚ κρατάει. Ο Λάκης Στεργιούδας φωνάζει «παρών» όποτε χρειάζεται και το τελικό 3-1 σημαίνει πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA!
«Ευχαριστώ και πάλι τον Θεό για την απέραντη ευτυχία που μας χάρισε σήμερα στο Βελιγράδι», δήλωσε ο Λουκάς Μπάρλος, ενώ εκατοντάδες φίλαθλοι υποδέχθηκαν την αποστολή τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Γκόικο Ζετς): Καϊγκάνιτς, Γέλικιτς, Ράντοβιτς, Μπάραλιτς, Μπογκίτσεβιτς, Μούσλιν, Γιοβάνοβιτς, Λούκιτς (74’ Σταμένκοβιτς), Σάβιτς, Σούσιτς, Φιλίποβιτς (74’ Νίκολιτς).
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Νικολάου, Θεοδωρίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Νικολούδης, Τσάμης (46’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Βάγκνερ, Μαύρος.
Η μεγαλύτερη βραδιά της ΑΕΚ
Αν το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 αποτελεί την κορυφαία μπασκετική επιτυχία της ΑΕΚ, η εκκωφαντική ανατροπή και πρόκριση επί της ΚΠΡ είναι η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική στιγμή.
Λίγους μήνες μετά τον χαμό του Μπέρναρντ Μπέικερ, άλλοτε προέδρου και επί σειρά δεκαετιών στελέχους της, η αγγλική ομάδα συνέρχεται και φιλοδοξεί να κάνει την ευρωπαϊκή υπέρβαση.
3/3/1977: Η ΑΕΚ λυγίζει στο «Λόφτους Ρόουντ». Ο Τζέρι Φράνσις σημαδεύει δεξιά και στις δύο εκτελέσεις πέναλτι των πρώτων 11 λεπτών και χαρίζει ένα σαφές προβάδισμα στην ΚΠΡ, ενώ στο 43’ ο Σταν Μπόουλς σημειώνει σαν σε προπόνηση το 11o γκολ του στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1976-77 (σ.σ. δεν είχε σκοράρει μόνο στη ρεβάνς του προηγούμενου γύρου με την Κολωνία). Δεν θα έβαζε άλλο στη διοργάνωση ούτε εκείνος ούτε ο Ντον Γκίβενς, ο οποίος αστόχησε προ κενής εστίας για το 4-0.
Η ομάδα του Ντέιβ Σέξτον επικρατεί 3-0, όσο είχε επικρατήσει και στον πρώτο αγώνα με την Κολωνία. Επί γερμανικού εδάφους είχε δει τον… Χάρο με τα μάτια της, αλλά είχε προκριθεί χάρη στο εκτός έδρας γκολ (4-1). Τελικά, όπως αποδείχθηκε, εκείνο το πάθημα δεν της είχε γίνει μάθημα…
ΚΠΡ (Ντέιβ Σέξτον): Παρκς, Χόλινς, Γκίλαρντ, Μακ Λίντοκ, Γουέμπ, Φράνσις, Κέλι, Μέισον, Τόμας, Μπόουλς, Γκίβενς.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Ραβούσης, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Νικολάου, Λ. Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Νικολούδης, Τσάμης, Παπαϊωάννου, Βάγκνερ, Μαύρος.
16/3/1977: Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας γεμίζει ασφυκτικά παρά τη βαριά ήττα του πρώτου αγώνα. Οι φίλοι της ΑΕΚ ελπίζουν στο θαύμα, δεδομένου ότι οι Ντέιβ Κλέμεντ, Τζέρι Φράνσις, Ντέιβ Τόμας και Μικ Λιχ δεν λαμβάνουν μέρος στη ρεβάνς.
H «Ένωση» μπαίνει δυνατά και μόλις στο 11ο λεπτό ανοίγει το σκορ με βολίδα του Μαύρου. Ακολουθεί καταιγισμός. Στο 25’ ο Ντέιβιντ Γουέμπ αποκρούει πάνω στη γραμμή το πλασέ του Νικολούδη, στο 30’ ο Παπαϊωάννου χάνει σπουδαία ευκαιρία, στο 39’ ο ίδιος παίκτης σημαδεύει δοκάρι, στο 44’ ο Βάγκνερ αστοχεί ολομόναχος…
Η ΚΠΡ αντέχει στο σφυροκόπημα και στο β’ ημίχρονο φέρνει το ματς στα μέτρα της, ώσπου στο 65’ ο Μαύρος αρχίζει μία ονειρική επέλαση πίσω από το κέντρο, πασάρει, η μπάλα επιστρέφει στα πόδια του, σουτάρει με δύναμη και το 2-0 είναι γεγονός!
Η ομάδα του Φάντρονκ χρειάζεται ακόμα ένα γκολ για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Η αγγλική ομάδα έχει παραταχθεί με πολλές «ρεζέρβες» (Ντόναλντ Σανκς, Έντουαρντ Κέλι, Πίτερ Ίστοου) και δεν αντέχει.
Το ρολόι δείχνει το 81o λεπτό. Ο Τάσος στήνει την μπάλα για ένα μακρινό φάουλ από ελαφρώς δεξιά, εκτελεί με το δεξί, ο αγέραστος Παπαϊωάννου πηδά για την κεφαλιά, την κερδίζει και σκοράρει! Το 3-0 δεν είναι σκορ πρόκρισης, είναι όμως ένα αποτέλεσμα που τσακίζει την ψυχολογία των φιλοξενούμενων εν όψει της παράτασης.
Η ΑΕΚ σπαταλά δύο καλές ευκαιρίες για το 4-0 στην ημίωρη διαδικασία και, μοιραία, ο επαναληπτικός οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι. Πριν από την πρώτη εκτέλεση, ο Φάντρονκ έχει τη φαεινή ιδέα να αντικαταστήσει τον Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη, ο οποίος έχει φτιάξει… όνομα στις αποκρούσεις από την άσπρη βούλα.
Πράγματι, ο πιο έμπειρος τερματοφύλακας του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ σταματά τον Ίστοου και διατηρεί το 3-3. Λίγο αργότερα, ο αγχωμένος αρχικά Παπαϊωάννου ξεπερνά τους φόβους του, παίρνει την ευθύνη, εκτελεί και γράφει το 7-6.
Είναι η σειρά του Γουέμπ. Σημαδεύει αριστερά, ο Χρηστίδης δεξιά, κοινώς υπάρχει ταύτιση στην πορεία της μπάλας, η οποία όμως αποκρούεται από τον Θεσσαλονικιό! Η ΑΕΚ προκρίνεται στις 4 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου UEFA!
«Ομολογουμένως, είμαι σε μία έξαλλη κατάσταση και δεν το συνειδητοποίησα τι έκανα εκείνη τη στιγμή. Αργότερα, όμως, όταν ηρέμησα, κατάλαβα ότι ήταν ευχάριστο συναίσθημα, ήταν μία στιγμή που την περίμενα επί τρία χρόνια», δήλωνε αργότερα στο ραδιόφωνο ο ήρωας της «Ένωσης».
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ έχει μόλις ολοκληρωθεί. Το 1971 νίκησε την Ίντερ, το 1985 τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2006 τη Μίλαν. Καμία από αυτές τις σπουδαίες επιτυχίες, όμως, δεν της χάρισε πρόκριση σε ημιτελική φάση.
ΚΠΡ (Ντέιβ Σέξτον): Παρκς, Γκίλαρντ, Μακ Λίντοκ, Σανκς, Γουέμπ, Χόλινς, Κέλι, Μέισον, Μπόουλς, Ίστοου, Γκίβενς.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Η Γιουβέντους αποδείχθηκε ανίκητη
«Αέρα ΑΕΚ», έγραφε το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» την επομένη της κλήρωσης στη Ζυρίχη με τη Γιουβέντους, η οποία μεταξύ άλλων είχε αποκλείσει με ανατροπή στους επαναληπτικούς τις Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
O Τζιοβάνι Τραπατόνι έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία από το καλοκαίρι του 1976 και παίκτες όπως οι Ντίνο Τζοφ, Γκαετάνο Σιρέα, Μάρκο Ταρντέλι, Ρομπέρτο Μπέτεγκα, Ρομπέρτο Μπονινσένια, Φράνκο Καούζιο οδηγούν τους «μπιανκονέρι» προς την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τους τίτλου.
6/4/1977: Δυστυχώς για την ΑΕΚ, η Γιουβέντους συνέχισε την παράδοση που την ήθελε να αποκλείει ελληνικές ομάδες (1961 Παναθηναϊκός, 1966 Άρης, 1967 Ολυμπιακός), δεδομένου ότι στο ματς του «Κομουνάλε» επιβλήθηκε 4-1.
Μία προώθηση του Αντονέλο Κουκουρέντου στο 18o λεπτό έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, αλλά ένα λάθος στην άμυνά τους έδωσε την ευκαιρία στον Λάζαρο Παπαδόπουλο να ισοφαρίσει με κοντινή προσπάθεια.
Το ημίχρονο έληξε 1-1 και η ΑΕΚ βρισκόταν για καλά στο κόλπο, αλλά το β’ ημίχρονο αποδείχθηκε καταστροφικό, αφού η «γηραιά κυρία» βρήκε δίχτυα με διπλή προσπάθεια του Μπέτεγκα στο 58’, με διαγώνια προβολή του Καούζιο στο 66’ και με εξ επαφής σουτ του Μπέτεγκα στο 83’.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τζοφ, Σιρέα, Μορίνι, Τζεντίλε, Κουκουρέντου, Ταρντέλι, Μαρκέτι, Μπενέτι, Καούζιο, Μπονινσένια, Μπέτεγκα.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Λ. Παπαδόπουλος (74’ Τάσος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
20/4/1977: Περίπου 30.000 θεατές αψήφισαν το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα και έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας.
Η ΑΕΚ πάλεψε, ζήτησε πέναλτι στο 34’ και είχε ευκαιρίες με τους Θεοδωρίδη, Βάγκνερ, Μαύρο, προτού ο Μπέτεγκα ζευγαρώσει τις νίκες της Γιουβέντους με ωραία κεφαλιά στο 85o λεπτό και διαμορφώσει το τελικό 0-1.
Περίπου έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου, η ιταλική ομάδα θα έχανε 2-1 εκτός έδρας από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά χάρη στο υπέρ της 1-0 από τον πρώτο τελικό, θα κατακτούσε το Κύπελλο UEFA.
ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Χρηστίδης, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Τάσος, Λ. Παπαδόπουλος (69’ Ζαρζόπουλος), Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τζοφ, Κουκουρέντου, Τζεντίλε, Μορίνι, Σιρέα, Σπινόζι, Μπενέτι, Φουρίνο, Ταρντέλι (46’ Καούζιο), Μπέτεγκα, Μπονινσένια.
Η σπουδαία αυτή πορεία συνεχίστηκε με το νταμπλ του 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.
Στα highlights εκείνης της «κιτρινόμαυρης αρμάδας» ήταν αναμφίβολα οι «εξάρες» επί του Ολυμπιακού (στο πρωτάθλημα) και της Πόρτο (στο Κύπελλο Πρωταθλητριών).
Απαντήθηκε το δίλημμα ή ακόμα…;
Διαβάστε ακόμη:
«Τους ανθρώπους τους αφήνω. Την ΑΕΚ όχι». Ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης στο Sport-Retro.gr
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην ΑΕΚ
*Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας