ΣΠΑΝΙΕΣ PHOTOS: Η μέρα που η ΑΕΚ πέρασε τα σύνορα, έπαιξε με την Παρτιζάν και νίκησε τον πόλεμο

7 Απριλίου 1999

Σαν να ήθελε, θαρρείς, η ΑΕΚ να γιορτάσει τα 75α της γενέθλια με ένα γεγονός που θα της θύμιζε όσο κανένα άλλο τις καταβολές της…

Η «Ένωση» ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1924 και στις 7 Απριλίου 1999 πέρασε τα σύνορα με προορισμό την εμπόλεμη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να δώσει μία συμβολική φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν.

Κανένα Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968, καμία πορεία στους «4» του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77, κανένας τίτλος και καμία διάκριση, δεν μπορεί να συγκριθεί με το πανανθρώπινο μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης που έστειλαν οι «κιτρινόμαυροι».

Οι βομβαρδισμοί των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Σερβία και το Κόσοβο άρχισαν στις 24 Μαρτίου και μέχρι τις 10 Ιουνίου οι απώλειες σε αμάχους ανήλθαν από 1.200 μέχρι 5.700, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σκαρφίστηκε αυτήν την ιδέα λίγο μετά την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων, το ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Απριλίου και η πλειοψηφία του ποδοσφαιρικού τμήματος επέδειξε γενναιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες το έμαθαν την Πρωταπριλιά και αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για αστείο λόγω της ημέρας.

Η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους.

«Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη στις 17:00 της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ και διοίκηση αψήφισαν τους κινδύνους και πέρασαν οδικώς τα σύνορα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης, αφού προηγουμένως είχαν διανυκτερεύσει στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Παρόντες ήταν και αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Κατσιφάρας, Μανώλης Γλέζος, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Γρετζελιάς (δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας), Στέλιος Λανδράκης (δήμαρχος Γλυφάδας).

Επιπλέον, στο «αεροπλάνο της ειρήνης» βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι: Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Παπαποστόλου, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μουρίκης (ΕΠΟ), Τάκης Ανδριάς (ΕΠΟ) Γιάννης Κανάκης (παλαίμαχος), Μίλτος Βεντούρης (Πρόεδρος Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Αντώνης Καλογιάννης (τραγουδιστής).

Συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή αποτελείτο από περίπου 200 ψυχές, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των οργανωμένων οπαδών.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο πούλμαν που μετέφερε Βορειοελλαδίτες φιλάθλους της ΑΕΚ, οι οποίοι ταξίδεψαν οδικώς από τη Βουλγαρία για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, με… ντεκόρ γκρεμισμένες γέφυρες, βομβαρδισμένες πολυκατοικίες κ.ά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το Βελιγράδι, κυρίως στη Σουμποντίτσα και το Νόβισαντ, οι ντόπιοι σταματούσαν τα λεωφορεία για να προσφέρουν ψωμί κι αλάτι, σερβικό έθιμο φιλοξενίας.

Το εμπάργκο του πολέμου είχε αρχίσει να σπάει και χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου δεν ακούστηκαν καθόλου σειρήνες.

Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πρόεδρος της Σερβίας, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή στο Μέγαρο και, βέβαια, εξέφρασε τη συγκίνηση και τις θερμές ευχαριστίες του.

Η έλλειψη καυσίμων ήταν ο βασικός λόγος που στις εξέδρες δεν βρίσκονταν περισσότεροι από 20.000 θεατές κι ενώ τα 40.000 εισιτήρια είχαν ήδη βρει κάτοχο.

«Θερμά ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό» και «Σταματήστε τον πόλεμο», ήταν τα μηνύματα που αναγράφονταν στους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου.

Οι ποδοσφαιριστές της Παρτιζάν και της ΑΕΚ εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με πανό που έγραφε: «NATO stop the war, stop the bombing» και φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους.

Ιδού και οι πρεσβευτές της ειρήνης:

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ίλιτς, Ίβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης, 40’ Κουρκούνας)*, Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

*Ο Νίκος Κουρκούνας ήταν παίκτης του Απόλλωνα, όπως και ο Σπύρος Χατζής που δεν αγωνίστηκε

Οι Ματέγια Κέζμαν στο 13ο και Πάρις Ζουμπούλης στο 26ο λεπτό διαμόρφωσαν το 1-1, σε μία αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε προς τα μισά του β’ ημιχρόνου με ειρηνική εισβολή φιλάθλων, οι οποίοι φώναζαν «Ελλάς-Ελλάς», «ΑΕΚ-ΑΕΚ», αγκάλιαζαν τους παίκτες και απέσπασαν κομμάτια από τις συμβολικές φανέλες τους.

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Διεθνή δημοσιεύματα και δηλώσεις:

Marca (Ισπανία): «Απίστευτο! Μια ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα»

Bild (Γερμανία): «Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία»

Gazzetta dello Sport (Ιταλία): «Παιχνίδι-παρένθεση στον πόλεμο με ειρηνευτικό χαρακτήρα»

Politika (Σερβία): «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες»

Borba (Σερβία): «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες»

Sport (Σερβία): «Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο»

Sportski Zurnal (Σερβία): «Ανάσανε η ειρήνη»

Ντράγκαν Σάκοτα: «Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τους συμπατριώτες μου να φωνάζουν συνθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό και την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ ειρήνης»

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: «Με κάνατε υπερήφανο για ακόμα μια φορά που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ»

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (προπονητής τότε της Παρτιζάν): «Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά από σήμερα είναι αδέλφια μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που έκανε η ΑΕΚ»

Ιλια Ίβιτς (ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού): «Ήθελα και εγώ να πάω στο Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων. Μπράβο στην ΑΕΚ για αυτή την ειρηνική της αποστολή. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και οι άνθρωποι της σκέφτονται σωστά»

Λευτέρης Παπαδόπουλος (ποιητής-δημοσιογράφος): «Η ΑΕΚ έχει παράδοση σε τέτοιους αγώνες. Οι Σέρβοι περνούν δύσκολες ώρες και οι “Ενωσίτες” έχουν επιπλέον λόγους να τους καταλαβαίνουν και να νιώθουν αλληλεγγύη. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε από πρόσφυγες»

Γιώργος Κατσιφάρας: «Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της ΑΕΚ. Ένα παράδειγμα από την Αρχαία Ελλάδα»

Μανώλης Γλέζος: «Μετά το 1940-1941, πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ».

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Όλη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση “Είσαστε αδέλφια μας”. Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά.

Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Δείτε φωτογραφίες από το ιστορικό γεγονός της 7ης Απριλίου 1999:


*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα mondo.rs

Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter και το Instagram για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!