Η μοίρα τελικά παίζει φοβερά παιχνίδια…
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Παρασκευή (19/5) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Στον δεύτερο ημιτελικό θα κοντραριστεί η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, o οποίος απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Και εδώ ξεκινούν οι συμπτώσεις…
Το 10ο Final 4 στην ιστορία των «ερυθρολεύκων» είναι ακριβώς το ίδιο με το 9o το 2015 στη Μαδρίτη, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά στον δεύτερο ημιτελικό το πλεονέκτημα έδρας θα το έχουν οι Τούρκοι και όχι οι Ισπανοί.
Πριν από δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη στον πρώτο ημιτελικό και η Ρεάλ Μαδρίτης τη Φενέρμπαχτσε του «Ζοτς» στον δεύτερο.
Έπειτα από δύο ημέρες, η «βασίλισσα» πανηγύρισε σχετικά εύκολα τον 9ο τίτλο της, ενώ πέρυσι οι Ρώσοι σήκωσαν το 7ο τρόπαιό τους, παίρνοντας κεφάλι από τον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ των 6 κατακτήσεων.
Το πρώτο «αιώνιο» Final 4
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών (σημερινή Euroleague) της περιόδου 1993-94 διεξήχθη με το σύστημα των δύο προηγούμενων σεζόν.
Δηλαδή με προκριματική φάση δύο γύρων διπλών αναμετρήσεων, ημιτελική φάση δύο ομίλων των οκτώ ομάδων (14 αγωνιστικές), πλέι-οφ τεσσάρων ζευγαριών με τους τέσσερις πρώτους κάθε ομίλου και το Final 4.
Η διοργάνωση ορίστηκε να διεξαχθεί στο «Γιάντ Ελιάου» του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, το τριήμερο 19-21 Απριλίου 1994.
Αυτό ήταν το παρθενικό Final 4 που έλαβαν μέρος τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός, ενώ ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία ίσχυσε ειδική βαθμολογία (point system) της FIBA.
Μέσω αυτού του συστήματος «πριμοδοτούνταν» οι χώρες της Ευρώπης βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων τους εν όψει και της σχεδιαζόμενης Euroleague, με φιλοδοξία την απομίμηση του ΝΒΑ.
Από ελληνικής πλευράς η περίοδος 1993-94 ήταν σπουδαία, πρώτα απ’ όλα επειδή κατά τη διάρκειά της γκρεμίστηκε μια δυσμενής παράδοση με αντιπάλους ισπανικούς και ιταλικούς συλλόγους, τους οποίους οι Έλληνες εκπρόσωποι υπέταξαν μέσα στις έδρες τους.
Επιπλέον, απόρροια αυτών των νικών, αμφότεροι οι εκπρόσωποι προκρίθηκαν στο Final 4 και θα είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Δεν ήξεραν καλά, όμως, τότε τι εστί Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ τώρα το έχουν μάθει και από την καλή (ο Παναθηναϊκός), αλλά και από την ανάποδη (και οι δύο).
Η μπίλια στο κόκκινο
Ο πρωταθλητής Ελλάδας του 1993 Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη και ο φιναλίστ στην Α1 Παναθηναϊκός του Κώστα Πολίτη θα αντάμωναν στον ημιτελικό, αφού απέκλεισαν Μπολόνια και Λιμόζ αντίστοιχα.
Το Τελ Αβίβ έμαθε τι θα πει ελληνικό «κλίμα» από τις φανατικές εκδηλώσεις των οπαδών των δύο «αιωνίων» που κατέκλυσαν την ισραηλινή πρωτεύουσα.
Αναγκαστικά, βάσει των τότε κανονισμών, θα διεξάγονταν δύο εμφύλιοι ημιτελικοί (Μπανταλόνα-Μπαρτσελόνα ο άλλος).
Ο νικητής του ελληνικού «εμφυλίου», πέρα από τη νίκη γοήτρου που θα κατακτούσε (τεράστιας σημασίας για τους ταξιδιώτες οπαδούς του), ταυτόχρονα θα αναδεικνυόταν ως η πρώτη ομάδα της χώρας που θα περνούσε στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ.
Στον ιστορικό για την Ελλάδα ημιτελικό της 19ης Απριλίου 1994 (πριν από 23 χρόνια και έναν μήνα ακριβώς), η μπίλια έκατσε στο κόκκινο.
Ο Ολυμπιακός υπέταξε δύσκολα τον Παναθηναϊκό με 77-72 και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
Στον δεύτερο ημιτελικό, η Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Μπαρτσελόνα με 79-65.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 13, Σταμάτης, Καμπούρης, Πάσπαλι 22, Νάκιτς, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Τάρλατς, Τάρπλεϊ 23, Λημνιάτης, Καρατζάς.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Αλβέρτης 2, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Οικονόμου 3, Γκέκος, Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Μηριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Χρυσανθόπουλος, Παπαγιάννης.
Ποια Μπανταλόνα ρε παιδιά;
Ο νεαρός και φέρελπις τότε Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρισκόταν για δεύτερη φορά τα τρία τελευταία χρόνια ως τεχνικός σε τελικό Final 4. Απέναντί του ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη που διψούσε για έναν ευρωπαϊκό τίτλο όσο ποτέ άλλοτε.
Η ελληνική ομάδα άγγιξε τον στόχο της, αφού κατόρθωσε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.
Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 57-52 πέντε λεπτά πριν από το τέλος, αλλά εκεί κατέρρευσαν.
Το άγχος που διακατείχε τους παίκτες προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αστοχία στο τελευταίο κρίσιμο πεντάλεπτο, στο οποίο δεν κατάφεραν να σημειώσουν ούτε έναν πόντο!
Οι Ισπανοί, σχεδόν «ασθμαίνοντας», πλησίασαν επικίνδυνα και στο τέλος, ο Κορνίλιους Τόμπσον με ένα τρίποντο που έγινε highlight του θεσμού, διαμόρφωσε το 57-59 και τους χάρισε ένα ανέλπιστο τρόπαιο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Πάσπαλιε 15, Σιγάλας 14, Τάρπλει 12, Τόμιτς 10, Φασούλας 2, Μπακατσιάς 2, Νάκιτς, Καμπούρης, Τάρλατς, Σταμάτης, Λημνιάτης 2.
ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μαρτίνεθ 17, Βιγιακάμπα 16, Τ. Τζοφρέσα 5, Τόμπσον 9, Ρ. Γιοφρέσα 4, Σμιθ 6, Μοράλες 2, Πέρες, Κοράλες, Άλμπερτ.
Μεγάλο μερίδιο για την ήττα εκείνη χρεώθηκε τόσο στον Ιωαννίδη που δεν πέρασε στο παιχνίδι τον έμπειρο σουτέρ Σταμάτη (σ.σ. χρησιμοποιήθηκε μόλις για 8 λεπτά) όσο και στον Ζάρκο Πάσπαλι, o οποίος αν και δεινός σκόρερ έμεινε «άποντος» στο δεύτερο ημίχρονο και τελείωσε τον τελικό με 3/10 ελεύθερες βολές.
Η παροιμιώδης αστοχία του Σέρβου ήταν ενδεικτική της μεγάλης νευρικότητας που χαρακτήριζε τις ενέργειες των παικτών του «ξανθού» στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Στον τελικό της παρηγοριάς, ο Παναθηναϊκός υπέταξε εύκολα με κατοστάρα (100-83) την απογοητευμένη Μπαρτσελόνα του Αΐτο Ρενέσες και αναδείχθηκε 3ος.
Αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε την Ελλάδα να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης της ειδικής βαθμολογίας της FIBA με 352 βαθμούς έναντι 340 της Ισπανίας.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 30, Βολκόφ 29, Βράνκοβιτς 14, Αλβέρτης 9, Μυριούνης 8, Γεωργικόπουλος 6, Οικονόμου 2, Χρυσανθόπουλος 2, Παταβούκας, Παπαγιάννης.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αΐτο Ρενέσες): Ρόμπερτς 19, Μάσενμπεργκ 18, Σαν Επιφάνιο 16, Μοντέρο 11, Αντρέου 10, Κρέσπο 7, Χιμένες, Γκαλιλέα 2, Ντίες, Αλεμάνι, Φουέντες.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΣΚΟΣ