Ο Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι ήταν ένας σπουδαίος τερματοφύλακας που στην Ελλάδα θύμισε… Λέμενς και Κοστάνσο

Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ, Μίροσλαβ Οκόνσκι, Αντρέι Γιουσκόβιακ, Μίροσλαβ Μπονγκ, Κριστόφ Άνταμτσικ, Καζίμιερζ Κμιέτσικ, Λέσεκ Πις…

Μία σειρά σπουδαίων Πολωνών παικτών που πέρασε από την Ελλάδα και, κατά γενική ομολογία, άφησε θετικότατες εντυπώσεις.

Όπως πάντα, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Εκείνοι δηλαδή που ήρθαν με «περγαμηνές», αλλά τελικά αποδείχθηκαν κατώτεροι του προσδοκώμενου.

Μία τέτοια, πολωνική, περίπτωση ήταν ο Γιάτσεκ Πάβελ Καζιμιέρσκι, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα (17 Αυγούστου) πριν από 58 χρόνια στη Βαρσοβία.

Το Sport-Retro.gr θυμάται τον τερματοφύλακα που υπερασπίστηκε μόλις 10 φορές την εστία του Ολυμπιακού σε επίσημες αναμετρήσεις της σεζόν 1987-88.

 

Δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, άρχισε ως… επιθετικός!

Όταν ήταν μικρός, ο Πάβελ Καζιμιέρσκι δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, όπως έχει αποκαλύψει πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του.

«Έκανα ποδήλατο, τζούντο και κυρίως έπαιζα χάντμπολ. Ήμουν καλός. Αγωνιζόμουν στη Σκρα Βαρσοβίας, η οποία ήταν ξακουστή στον χώρο του αθλήματος και αυτό μου έδινε ώθηση για να μην τα παρατήσω.

Επίσης είχα μία έφεση στο τζούντο, δεδομένου ότι ήμουν ευέλικτος και πειθαρχημένος, αλλά στα 14 πήρα την τελική απόφαση να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο».

Ο Πάβελ Καζιμιέρσκι άρχισε την καριέρα του στην άσημη Αγκρίκολα της Βαρσοβίας, ωστόσο η πρώτη του… ιδιότητα ήταν επιθετικός και, μάλιστα, έβαζε αρκετά γκολ.

Σε κάποια προπόνηση ο τεχνικός Μίροσλαβ Γιαμπλόνσκι του έδωσε εντολή να καθίσει κάτω από τα δοκάρια και… αυτό ήταν.

Το καλοκαίρι του 1978 πήρε μεταγραφή στη Λέγκια και 9 ημέρες μετά τα 19α γενέθλιά του πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην α’ κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος κόντρα στη Ζαγκλέμπιε.

«Ο Κριστόφ Σομπιέσκι έπαθε κάταγμα στο χέρι και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής Αντρέι Στρειλάου (σ.σ. αργότερα εργάστηκε στην ΑΕΛ) γύρισε προς εμένα και μου είπε να ξεντυθώ. Λίγο αργότερα βρισκόμουν στο γήπεδο. Ήταν σαν παραμύθι για μένα.

Αγαπούσα τη Λέγκια και ξαφνικά βρέθηκα να υπερασπίζομαι τη φανέλα της σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, με συμπαίκτες θρύλους όπως ο Καζίμιερζ Ντέινα και ο Λέσλαβ Κμίκιεβιτς. Επίσης η ομάδα διέθετε παίκτες όπως ο Μάρεκ Κούστο, ο Ταντέους Νόβακ, ο Στάνισλαβ Σομπτσίνσκι και ο Άνταμ Τοπόλσκι.

Είχα ένα σπουδαίο ντεμπούτο, δεν επέτρεψα να δεχθούμε γκολ και νικήσαμε 1-0 με γκολ του Βλόντεκ Σμολάρεκ», έχει πει για την παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα Πολωνίας.

 

Τα καψόνια

Βέβαια, παρά το επιτυχημένο ντεμπούτο κόντρα στη Ζαγκλέμπιε, το πρώτο διάστημα του Καζιμιέρσκι στη Λέγκια Βαρσοβίας δεν ήταν ρόδινο.

«Αρχικά έκανα 2 και μετά 3 προπονήσεις. Οι Ιγκνάσι Όρντον και Γιαν Πιέτσκο με βοήθησαν να προωθηθώ στην α’ ομάδα. Ήμουν μικρός, αλλά γυμναζόμουν με την α’ ομάδα. Είχα τη δυνατότητα να προσαρμοστώ γρήγορα στο σύνολο και έγινα αποδεκτός από ηλιακά μεγαλύτερους παίκτες, όπως ο Ντέινα και ο Κμίκιεβιτς.

Ήταν στρεσογόνο λόγω της ηλικίας μου, όμως πίστευα στον εαυτό μου και δούλευα πολύ, δεν ήθελα να υστερώ σε τίποτα και ονειρευόμουν ότι ίσως κάποια μέρα θα γίνω ένας από τους βασικούς της Λέγκια.

Όταν ήρθα δεν μου επέτρεπαν να αλλάζω στα αποδυτήρια με τους υπόλοιπους. Ήμουν στο γραφείο του Αντρέι Στρεϊλάου, ο οποίος με έβαλε στην α’ ομάδα. Δεν με πείραζε γιατί ήταν παράδοση στη Λέγκια.

Μου άρεσε που ήμουν ταπεινός, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι προσπάθησαν να με μειώσουν – συνεπώς υπήρχαν και διαφωνίες με παλιότερους παίκτες», είναι μερικά από τα λόγια του ρέκορντμαν σε συμμετοχές τερματοφύλακα στην Ιστορία του συλλόγου.

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι ως προπονητής του αρέσουν οι ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, όχι όμως κι εκείνοι που το παρακάνουν στην αρχή της καριέρας τους.

 

Διεθνής με την Ανδρών στα 21

Με την εθνική Νέων της Πολωνίας (μέχρι 20 ετών), συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1979, δέχθηκε 6 γκολ σε ισάριθμα ματς και η ομάδα του τερμάτισε στην 4η θέση.

Επί 9 χρόνια υπερασπιζόταν την εστία του πιο επιτυχημένου συλλόγου της πρωτεύουσας, καταγράφοντας 225 συμμετοχές στη μετέπειτα Ekstraklasa και 271 σε όλες τις διοργανώσεις.

Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 2 Κύπελλα, το 1980 και το 1981, ενώ παράλληλα, έγινε διεθνής με την Ανδρών της πατρίδας του.

Το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1981 (σ.σ. μόλις 21 ετών), στη νικητήρια με 2-0 φιλική αναμέτρηση επί της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

Ακολούθησαν 9 διεθνείς συμμετοχές, εκ των οποίων οι 2 για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984, ώσπου τον Ιανουάριο του 1984 αγωνίστηκε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους.

Στις 18 εκείνου του μήνα, η Πολωνία ταξίδεψε στην Αθήνα για ένα φιλικό ματς με το «γαλανόλευκο» αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο νίκησε 1-0 με γκολ του Νίκου Καρούλια.

Το οξύμωρο της υπόθεσης; Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ο Καζιμιέρσκι αγωνίστηκε σε αναμέτρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη, ασχέτως αν 3,5 χρόνια αργότερα θα έπαιρνε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Αναφορικά με τη θητεία του στη Λέγκια, ο Πολωνός γκολκίπερ δεν θα ξεχάσει ποτέ το γκολ που δέχθηκε από τον Τενγκίζ Σουλακβελίτζε της Ντιναμό Τιφλίδας (σουτ πίσω από το κέντρο), στην εντός έδρας αναμέτρηση της 3ης Μαρτίου 1982 για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Αντίθετα, οι μεσήλικες υποστηρικτές του συλλόγου της πρωτεύουσας θα θυμούνται τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στις αναμετρήσεις με την Ίντερ σε 2 διαδοχικές σεζόν στο Κύπελλο UEFA (1985-86 και 1986-87).

 

Τον νίκησε μόνο ο Σαραβάκος

Στις 29 Απριλίου 1987, όταν διένυε την τελευταία του σεζόν κάτω από τα δοκάρια της Λέγκια, ο Καζιμιέρσκι επέστρεψε στην Αθήνα για την κρίσιμη αναμέτρηση με την Εθνική Ελλάδας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1988.

Υπό το βλέμμα περίπου 70.000 θεατών, ο 27χρονος κατέγραψε μία εξαιρετική εμφάνιση, η οποία έμελλε να είναι και η ύστατη ως τερματοφύλακας των 2 φορές τριταθλητών Κόσμου (1974, 1982), αφού τη σκυτάλη θα έπαιρνε ο Γιόζεφ Βάντσικ.

Τελικά με γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου στο 56ο λεπτό, η Εθνική Ελλάδας νίκησε 1-0, προτού η Ουγγαρία και η Ολλανδία την προσγειώσουν ανώμαλα με τις δύο «τριάρες» σε Βουδαπέστη και Ρόδο αντίστοιχα.

Πάντως, η εμφάνιση αυτή στο ΟΑΚΑ δεν πήγε στράφι για τον Καζιμιέρσκι, καθώς τα στελέχη του Ολυμπιακού άρχισαν να τον «γλυκοκοιτάζουν» εν όψει της νέας σεζόν, δεδομένου ότι η αναζήτηση τερματοφύλακα καλά κρατούσε από το 1984, όταν είχε αποχωρήσει ο Νίκος Σαργκάνης.

Τότε, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πρωταθλητές, ωστόσο προετοιμάζονταν για μία μεταβατική και, όπως αποδείχθηκε, ταραγμένη διοικητική περίοδο.

Όλα αυτά σε μία εποχή που αν ήσουν Πολωνός ποδοσφαιριστής δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να εγκαταλείψεις τα πάτρια εδάφη για να… βγάλεις χρήματα από ομάδα του εξωτερικού.

Η ουσία είναι ότι στα μέσα του Ιουνίου του 1987, ο Καζιμιέρσκι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση του Σταύρου Νταϊφά.

 

«Αίλουρος ο Καζιμιέρσκι»

Έπειτα από 3 ταξίδια του Σπύρου Μουσούρη στη Βαρσοβία, η Λέγκια πείστηκε να παραχωρήσει τον 27χρονο διεθνή τερματοφύλακα.

Ο αείμνηστος προπονητής Καζίμιερζ Γκόρσκι, απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του Ολυμπιακού, είπε για τον Καζιμιέρσκι: «Είναι αίλουρος. Αυτήν την εποχή για μένα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη. Κάνατε διάνα με την απόκτησή του».

Οι «ερυθρόλευκοι», μάλιστα, είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν και τον μεσοεπιθετικό Γιαν Κάρας, όμως η διοίκηση της Λέγκια αρνήθηκε να πουλήσει και 2ο παίκτη σε ομάδα του εξωτερικού.

Πράγματι, το ξεκίνημα του Καζιμιέρσκι ήταν εντυπωσιακό, καθώς έπιασε σπουδαία απόδοση στις φιλικές αναμετρήσεις επί αμερικανικού εδάφους εκείνο το καλοκαίρι.

Το highlight (με θετικό πρόσημο) της εν Ελλάδι καριέρας του ήταν το Super Cup της 29ης Αυγούστου 1987, όταν κατέγραψε μερικές εξαιρετικές επεμβάσεις κόντρα στον ΟΦΗ (σ.σ. νίκη των «ερυθρολεύκων» με 1-0) στο ΟΑΚΑ.

Καλή απόδοση έπιασε και στα 2 ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην Γκόρνικ του Βάντσικ, ωστόσο ο αποκλεισμός δεν αποφεύχθηκε (1-1 εντός, 1-2 εκτός).

Πριν, όμως, από τις αναμετρήσεις με την ομάδα της πατρίδας του, ο νεοφερμένος γκολκίπερ είχε προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των «ερυθρολεύκων»

 

Η καταστροφική πρεμιέρα και το 1-4 από τον Παναθηναϊκό

«Μέγα κάζο Καζιμιέρσκι». Αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Φως των Σπορ» τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 1987, μία ημέρα μετά την πρεμιέρα της Α’ Εθνικής.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο Αλκαζάρ με γκολ του Θόδωρου Ζελιλίδη, αλλά αργότερα ο Πολωνός έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του 2 φορές και έδωσε την ευκαιρία στους Γιάννη Αλεξούλη, Θοδωρή Βουτυρίτσα να ανατρέψουν τα δεδομένα για τη μετέπειτα διάδοχο του τίτλου ΑΕΛ.

Σύμφωνοι, οι «βυσσινί» ήταν εξαιρετικοί εκείνη την εποχή. Σύμφωνοι, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάκιστοι συνολικά. Σύμφωνοι, τα βλέμματα είχαν στραφεί στο διοικητικό σκέλος. Αλλά…

Έπειτα από 2 ισοπαλίες με ΑΕΚ και Πανιώνιο, ο Ολυμπιακός ηττάται 1-0 από τη Βέροια (ο Καζιμιέρσκι ήταν πολύ καλός) και τα… φίδια αρχίζουν να ζώνουν τους φιλάθλους.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν λειτουργεί ευεργετικά για τον «ψαρωμένο» τερματοφύλακα, ο οποίος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ασταθής και νωθρός.

Δύο νέες ισοπαλίες, αυτή τη φορά με Λεβαδειακό και Απόλλωνα Καλαμαριάς, πριν από το ντέρμπι της 8ης Νοεμβρίου με τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό του Δημήτρη Σαραβάκου, του Βέλιμιρ Ζάετς, του Χουάν Ραμόν Ρότσα, του Βαγγέλη Βλάχου, του Κώστα Μαυρίδη κ.τ.λ.

Ο Ολυμπιακός είναι τυπικά γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ, όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στις συνθέσεις φαίνεται σαν να παίζουν οι «πράσινοι» σε ματς για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου.

Το αυτογκόλ του Πέτρου Μίχου αγχώνει περισσότερο τον Καζιμιέρσκι και παρά την ισοφάριση του Ζελιλίδη, ο Βλάχος ξαναδίνει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

Το β’ ημίχρονο αρχίζει και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Σαραβάκος επιχειρεί ένα πολύ μακρινό σουτ. Η μπάλα «ζωντανεύει» στα χέρια του Πολωνού, καταλήγει στα δίχτυα και το 1-3, ουσιαστικά, βάζει τίτλους τέλους στο ντέρμπι.

Η συντριβή του Ολυμπιακού ολοκληρώνεται στο 86ο λεπτό, όταν από νέα λανθασμένη εκτίμηση του Καζιμιέρσκι, ο Βλάχος διαμορφώνει το τελικό 1-4.

 

Ούτε 5μηνο δεν έβγαλε…

Η βαριά ήττα προκάλεσε αναταράξεις στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, καθώς ο Αλκέτας Παναγούλιας παραιτήθηκε την ίδια μέρα.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Καζιμιέρσκι μάζεψε τα μπογαλάκια του και τα μετέφερε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Γάνδης.

Κατέγραψε μόλις 10 συμμετοχές (7 στην Α’ Εθνική, 1 στο Super Cup, 2 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών) και αποχώρησε την περίοδο που αναλάμβανε τα διοικητικά ηνία ο Γιώργος Κοσκωτάς.

Άδικη η κατάληξη για έναν πραγματικά σπουδαίο τερματοφύλακα με 23 διεθνείς συμμετοχές και μέλος των αποστολών της Πολωνίας για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986.

Κάποιοι υποστήριξαν τότε ότι ο Καζιμιέρσκι είχε προβλήματα στην όρασή του, αλλά προφανώς αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει από τη στιγμή που και στη Γάνδη ήταν εξαιρετικός.

Συγκεκριμένα κατέγραψε 3 «γεμάτες» σεζόν, συνέβαλε στην άνοδο στην α’ κατηγορία, καθώς και στην έξοδο στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 1991-92.

Όταν αποσύρθηκε από τη δράση και συγκεκριμένα τη διετία 1997-99 δούλεψε για την ομοσπονδία της Πολωνίας ως γυμναστής των γκολκίπερ στη διάρκεια της θητείας του Πάβελ Γιάνας.

Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στη Βίσλα Κρακοβίας, ενώ 3 χρόνια αργότερα, κλήθηκε από τον Φράντσιτσεκ Ζμούντα για την αντίστοιχη θέση στην εθνική ομάδα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!