Στις 27 Ιανουαρίου 2005, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος.
Ένα ντέρμπι που εκείνη τη χρονιά είχε ιδιαιτερότητες, όπως και ολόκληρη η σεζόν στην Ελλάδα, αφενός μεν επειδή ήταν η πρώτη μετά την ιστορική επιτυχία της Εθνικής το καλοκαίρι του 2004, αφετέρου δε διότι ίσως ήταν η πιο συναρπαστική κατά τον 21ο αιώνα.
Ποιες ήταν όμως αυτές οι ιδιαιτερότητες εκείνου του αγώνα, μεταξύ της ΑΕΚ που πέρασε το πιο δύσκολο μέχρι τότε καλοκαίρι της ιστορίας της και του Παναθηναϊκού, ο οποίος φιλοδοξούσε να διατηρήσει τα πρωτεία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο;
Φαβορί για το νταμπλ και τον… υποβιβασμό
Η ΑΕΚ εξελίχθηκε σε διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, αν και στην αρχή εκείνης της χρονιάς απειλείτο με υποβιβασμό έως και αφανισμό.
Είδε πολλά από τα αστέρια της να εγκαταλείπουν το… καράβι, αλλά τον Ντέμη Νικολαΐδη να επιστρέφει ως πρόεδρος, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη της ομάδας και να την επαναφέρει στην ομαλότητα.
4 Αυγούστου 2004: Πρόεδρος της ΑΕΚ ο Ντέμης Νικολαΐδης
Επιπρόσθετα έπεισε τους Νίκο Λυμπερόπουλο, Κώστα Κατσουράνη να παραμείνουν στο ρόστερ και να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια, πλαισιώνοντας τόσο τα πολλά νέα παιδιά, όσο και τους έμπειρους μικρούς ήρωες του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως ο Αλεσάντρο Σοάρες, οι οποίοι είχαν προστεθεί στην ομάδα.
Αυτό το ιδιότυπο μείγμα είχε φτάσει σε σημείο να λειτουργεί άρτια, υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είχε επιστρέψει στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά και του κόσμου που είχε συσπειρωθεί και έδινε βροντερό «παρών» σε κάθε ματς.
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: Το πρώτο ντέρμπι του… ευρώ
Ο στόχος της παραμονής στην κατηγορία, όπως λεγόταν από τους ανθρώπους της ομάδας στην αρχή, μετατρεπόταν αργά και σταθερά σε απόπειρα κατάκτησης ακόμα και του νταμπλ.
Εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, η «Ένωση» είχε επικρατήσει 1-0 του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου στο τέλος του αγώνα.
Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, είχε επιλέξει να απομακρύνει από τον πάγκο τον Ισραηλινό προπονητή Γιτζάκ Σουμ, τον Οκτώβριο του 2004, και να προτιμήσει τον Ζντένεκ Σκάζνι στην προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων στην Ελλάδα.
Η πρώτη επίσημη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού σημειώθηκε στο 17ο ντέρμπι!
Αμφότερες οι ομάδες, πάντως, είχαν προχωρήσει σε κάποιες πολύ ποιοτικές χειμερινές προσθήκες, όπως οι Βλάνταν Ίβιτς (ΑΕΚ), Ζούλιο Σέζαρ (ΑΕΚ) και Φάνης Γκέκας (Παναθηναϊκός).
Ντέρμπι-καθρέφτης της πιο συναρπαστικής σεζόν
Τη χρονική στιγμή που βρέθηκαν αντιμέτωπες για το Κύπελλο, οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν στην κορυφή της βαθμολογίας, μιας και στις 23/1, το «τριφύλλι» είχε πάρει δύσκολη νίκη στη Νεάπολη (1-0 τον Ιωνικό με γκολ του Κώστα Χαραλαμπίδη στο 79′) ενώ η «Ένωση» είχε επικρατήσει του Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ επίσης με 1-0 (σκόρερ ο Κώστας Κατσουράνης).
Το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι της φάσης των «16» εκμεταλλεύθηκε την γκέλα που υπέστη ο Ολυμπιακός με την Καλλιθέα (1-1) στο «Γ. Λαμπράκης» και τον άφησαν πίσω τους.
Το α’ ημίχρονο κύλησε χωρίς κάποια μεγάλη ευκαιρία, αν εξαιρεθεί ένα σουτ του Χαραλαμπίδη από τα όρια της μεγάλης περιοχής, το οποίο απέκρουσε με υπερένταση ο Διονύσης Χιώτης.
Οι προσπάθειες για γκολ περιορίζονταν κυρίως σε μακρινά σουτ, καθώς αμφότεροι είχαν θωρακίσει τα νώτα τους και φαινόταν δύσκολο να… κουνηθεί δίχτυ αν δεν καταγραφόταν κάποια σπουδαία ατομική πρωτοβουλία ή ένα μεγάλο λάθος.
Τελικά με την έναρξη του β’ μέρους, συγκεκριμένα στο 47’, έγινε το μεγάλο λάθος, όταν από μακρινό φάουλ του Άγγελου Μπασινά, ο Χιώτης έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, εκείνη κατέληξε στα πόδια του Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος σε κενή εστία δεν δυσκολεύθηκε να ανοίξει το σκορ.
Ξύλο στο γήπεδο, τραγούδι στην κερκίδα
Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η ΑΕΚ προσπάθησε να απειλήσει περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά δυσκολευόταν δημιουργικά, με συνέπεια το ματς να πάει στη δύναμη και στη διεκδίκηση κάθε μπαλιάς που μπορούσε να δώσει κάτι.
Σε μία από αυτές τις διεκδικήσεις, ο Μάρκος Ασουνσάο συγκρούστηκε δυνατά με τον Ζρνταν Άντριτς και προκλήθηκε σύρραξη, όπου ο Εσεκίελ Γκονσάλες προχώρησε σε μία απαράδεκτη ενέργεια, αφού γρονθοκόπησε από πίσω τον Βραζιλιάνο.
Ο μέσος της ΑΕΚ, ο οποίος είχε έρθει ως δανεικός από την Πόρτο εκείνο το καλοκαίρι και αποδείχθηκε καταπληκτική προσθήκη, σηκώθηκε θολωμένος και επιτέθηκε με γροθιά στον Άγγελο Μπασινά.
Παρά την ένταση που επικράτησε, τα πνεύματα ηρέμησαν και το ντέρμπι συνεχίστηκε κανονικά με 22 παίκτες, καθώς ο διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης δεν αντιλήφθηκε τα χτυπήματα και λανθασμένα δεν απέβαλε τους δύο πρωταγωνιστές του περιστατικού.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων στις εξέδρες, χωρίς να προκύψει κάποιο παρατράγουδο παρά μόνο περιπαιχτικά συνθήματα (σ.σ. αν και υβριστικά κάποια), τα οποία περιελάμβαναν ομοιοκαταληξία ακόμα και με το νεότευκτο στέγαστρο Καλατράβα!
Ο νόμος του «Λύμπε»
Με το ματς να έχει φτάσει στις καθυστερήσεις, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να κρατάει τη νίκη που του έδινε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση, εν όψει της ρεβάνς στο «Απ. Νικολαΐδης».
Στο 4ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ είχε κερδίσει ένα φάουλ κοντά στην περιοχή των φιλοξενούμενων και ο Ζούλιο Σέζαρ έριξε την τελευταία ζαριά στο ματς για λογαριασμό των γηπεδούχων.
Η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι, όπου ο πρώην «ερυθρόλευκος» Χρήστος Κόντης πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα να περάσει παράλληλα με την εστία του Στέφανου Κοτσόλη.
Στην πορεία της βρέθηκε ένας πρώην «πράσινος», ο οποίος εγκαθίδρυε πλέον μία παράδοση που τον ήθελε για πολλά χρόνια στη συνέχεια, να «πληγώνει» την παλιά του ομάδα, όπου τη συναντούσε.
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ισοφάρισε για την ΑΕΚ σε 1-1 και ξεσήκωσε την κερκίδα, όπως το είχε κάνει και στο ματς του πρωταθλήματος λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως θα το έκανε τόσο την επόμενη χρονιά, όσο και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 2011.
Με… βυτιοφόρο το επίσημο ντεμπούτο του Μίμη Δομάζου στην ΑΕΚ
Κοινός παρονομαστής, όμως, όλων των τερμάτων του Μεσσήνιου επιθετικού κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν ο «χλιαρός» ή και καθόλου πανηγυρισμός.
Η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο καταγράφηκε στο ματς του β’ γύρου για το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04, όταν μείωσε σε 2-1 στη Λεωφόρο, δεν πανηγύρισε σεβόμενος το «πράσινο» παρελθόν του και γι’αυτό καταχειροκροτήθηκε από τους οπαδούς.
Σε κάθε περίπτωση, η φάση της ισοφάρισης στο ΟΑΚΑ ήταν η τελευταία της αναμέτρησης, καθώς ο Ηρακλής Τσίκινης δεν επέτρεψε να γίνει ούτε η σέντρα.
Συνεπώς, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της 3ης Φεβρουαριου 2005 στο «Απ. Νικολαΐδης».
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ηρακλής Τσίκινης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 17.280
ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Μάλμπασα (62′ Μπούρμπος), Κόντης, Άλβες, Κωστένογλου, Λυμπερόπουλος, Κατσουράνης, Ιβιτς (75′ Κωνσταντινίδης), Ασουνσάο, Σέζαρ, Κρασσάς (83′ Χριστοφορίδης).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζντένεκ Σκάζνι): Κοτσόλης, Βύντρα, Ρουμπάκης, Μόρις, Γκούμας, Μπασινάς, Άντριτς, Σκάτσελ (70′ Βόουτερ), Γκονσάλες (85′ Χαραλαμπίδης), Κωνσταντίνου (76′ Δ. Παπαδόπουλος).
Η σύντομη κληρονομιά του 2004
Η ΑΕΚ πήρε μία μεγαλειώδη πρόκριση, καθώς επικράτησε 3-1, σε ένα ματς από το οποίο απουσίαζε σεβαστό μέρος οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, λόγω της κόντρας που είχε ξεσπάσει με τη διοίκηση της ΠΑΕ.
Το φινάλε της σεζόν βρήκε και τις δύο ομάδες να μην κατακτούν κάποιον τίτλο, αφού ο Ολυμπιακός επανήλθε στην κορυφή, στη σκιά όμως των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης, όπου ο αρχικός μηδενισμός του δεν ίσχυσε σε δεύτερο χρόνο.
Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, πάντως, βρέθηκαν να δίνουν ακόμα ένα έντονο μεταξύ τους ματς την προτελευταία αγωνιστική στην άδεια λόγω τιμωρίας Λεωφόρο, όπου έμειναν στο 0-0.
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0: O «τελικός του Μπάκα»
Στο συγκεκριμένο ματς κρινόταν η 2η θέση που τότε οδηγούσε απευθείας στους ομίλους του Champions League και το τελικό αποτέλεσμα ευνοούσε τους γηπεδούχους.
Η «Ένωση», από την πλευρά της, η οποία λίγο νωρίτερα είχε δει τον Ιωνικό να βάζει τέλος στα όνειρα για κατάκτηση του πρωταθλήματος, είχε φοβερά παράπονα από τη διαιτησία.
Όλα αυτά σε μία χρονιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πασπαλισμένο από τη χρυσόσκονη της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και όλα έδειχναν ότι μόνο προς το καλύτερο μπορούσαν να εξελιχθούν τα πάντα. Φευ…