Ήθελε Ελλάδα, αναγκάστηκε να επιλέξει Γαλλία. Γνωρίστε τον Αλέξανδρο Τουφερή

Ένας από τους πιο σπουδαίους άλτες της δεκαετίας 1896-1906 ήταν ο Αλέξανδρος Τουφερής, ο οποίος απεβίωσε στις 14 Μαρτίου 1958.

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το Sport-Retro.gr συνεχίζει την παράδοση που το θέλει να προβάλλει τις προσωπικότητες του ελληνικού και παγκοσμίου αθλητισμού.

«Ασημένιος» σαν… Pierre Alexandre Tuffèri

Γεννημένος στην Αθήνα από Γάλλο έμπορο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα (σ.σ. ευκατάστατη οικογένεια) στις 8 Ιουνίου 1876, ο Πιέρ Αλεξάντρ Τουφερί (Pierre Alexandre Tuffèri) εντάχθηκε στους κόλπους του νεοφερμένου στα αθλητικά δρώμενα Πανελληνίου.

Ασχολήθηκε με τον στίβο και ειδικότητά του ήταν τα άλματα (τριπλούν, μήκος, εμπόδια), όπου μάλιστα έμελλε να δοξαστεί σε νεαρή ηλικία.

Επιθυμούσε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με τα ελληνικά χρώματα, ωστόσο η ΔΟΕ του το απαγόρευσε και, κατά συνέπεια, αποφάσισε να αγωνιστεί με τα γαλλικά.

Ο καλοθρεμμένος και κοσμοπολίτης Τουφερής, όπως έμεινε στην Ιστορία, συμμετείχε στο άλμα εις μήκος, όπου κατέλαβε την 4η θέση με 5.98μ., κι ενώ ο 3ος Τζέιμς Κόνολι κατέγραψε 6.11μ.

Ο Αμερικανός δεν είχε αντίπαλο στο άλμα εις τριπλούν, αφού σημείωσε 13.71μ., όμως ο Ελληνογάλλος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 12.70μ. και άφησε 3ο τον Ιωάννη Περσάκη με 12.52μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τουφερής αποτελεί τον 2ο Ολυμπιονίκη της σύγχρονης εποχής πίσω από τον Κόνολι, καθώς το τριπλούν ήταν το πρώτο χρονικά αγώνισμα που ολοκληρώθηκε (στις 6 Απριλίου με το παλιό ημερολόγιο).

Το 1900 ταξίδεψε στο Παρίσι για τους Β’ Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο δεν έλαβε μετάλλιο, αφού κατέλαβε την 6η θέση στο άλμα εις τριπλούν.

Το 1906, αντίθετα, ο Τουφερής αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στα 110μ. με εμπόδια (δεν προκρίθηκε στον τελικό) και στο μήκος άνευ φόρας, όπου κατέλαβε την 7η θέση με 2.85μ.

Διέπρεψε στους Πανελληνίους Αγώνες

Επί ελληνικού εδάφους αποτέλεσε έναν εκ των πιο επιτυχημένων αθλητών, δεδομένου ότι αναδείχθηκε 4 φορές νικητής στους Πανελληνίους Αγώνες, ενώ άλλες 3 φορές κατέλαβε τη 2η θέση.

Αναλυτικά:

1901: 1ος (110μ. με εμπόδια, απλούν, τριπλούν), 2ος (ύψος)

1906: 1ος (110μ. με εμπόδια)

1907: 2ος (110μ. με εμπόδια, μήκος άνευ φόρας)

Πιθανότατα οι διακρίσεις του θα ήταν πολύ περισσότερες αν διεξάγονταν οι διοργανώσεις του 1902 και του 1903.

Η διαμάχη μεταξύ του Πανελληνίου και του Εθνικού Γ.Σ. που άρχισε λίγους μήνες μετά την τέλεση των Πανελληνίων Αγώνων του 1901 οδήγησε στη διάσπαση του ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ) και στη ματαίωση των Αγώνων του 1902.

Ακριβώς πίσω από τον Σπύρο Λούη και ανάμεσα σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896

Ακολούθησε η αποχώρηση των «Ολυμπιονικών» και του Παναιτωλικού Γ.Σ. Μεσολογγίου από τον ΣΕΑΓΣ, ο οποίος ως εκ τούτου δεν ήταν εις θέση να διοργανώσει ούτε τους Πανελληνίους Αγώνες του 1903.

Στις 6 Απριλίου 1901 ο Τουφερής κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Θωμά Ξενάκη στα 110μ. με εμπόδια (17.6μ.), ενώ στις 17 Μαΐου 1907, κι ενώ είχε πια μεταπηδήσει στον Εθνικό Γ.Σ., το βελτίωσε κατά 4 χιλιοστά (17.2μ.).

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα (18 Απριλίου 1908), ο Γεώργιος Σκουταρίδης του Πανελληνίου αποδείχθηκε ταχύτερος κατά 6 χιλιοστά (16.6μ.) και πήρε τα εν Ελλάδι πρωτεία στο αγώνισμα.

Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής

Ο Αλέξανδρος Τουφερής εργάστηκε ως διερμηνέας, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με γαλλική πηγή, ανέλαβε τη διεύθυνση της Τράπεζας Αθηνών στο υποκατάστημα της Θήβας.

Έπειτα, εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος στην Ξάνθη, όπου μάλιστα από το 1924 χρημάτισε πρόεδρος του τοπικού Ορφέα.

Το 1937 έλαβε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και τον Νοέμβριο του 1940 ορίστηκε επικεφαλής μιας ομάδας «γκωλιστών».

Ο Γκωλισμός (Gaullism) ή Γκωλικός Ευρωπαϊσμός απέρριπτε την ιδέα της μεταφοράς/στροφής του κεντροβαρικού άξονα πολιτικής νομιμοποίησης σε ένα νέο υπερεθνικό κέντρο εξουσίας πέραν των εθνικών συνόρων και θεμελιωνόταν στην κρατική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα.

Η παράταξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ρίζα του Ευρωπαϊσμού και η σημερινή κεντροδεξιά επί γαλλικού εδάφους (Les Républicains), ωστόσο τότε μαχόταν για μια ελεύθερη Γαλλία.

Ο πολυπράγμων Αλέξανδρος Τουφερής πέθανε στις 14 Μαρτίου 1958 σε ηλικία 81 ετών στην Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πανελλήνιος ετών 127: Ο Σύλλογος των Ολυμπιονικών γιορτάζει στο Sport-Retro.gr με συνέντευξη του θρυλικού Βασίλη Γκούμα

Χρυσός Ολυμπιονίκης, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου, «αιώνιος» μαχητής…

Ο Γκούσταβ Φλάτοφ ήταν Εβραίος…

Άλφρεντ Φλάτοφ: Πήρε μετάλλια με τη Γερμανία, πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Χέρμαν Βαϊνγκάρτνερ: Ένας συλλέκτης μεταλλίων που χαρακτηρίστηκε προδότης και έσωσε συνάνθρωπό του από πνιγμό

Το πιο λαμπρό αστέρι των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ο Σπύρος Λούης…

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον στίβο

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!