Μπάγερν Μονάχου-Ντινάμο Δρέσδης: Η κόντρα δύο διαφορετικών κόσμων

Πριν από 45 χρόνια το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης γνώριζε την κόντρα μεταξύ των πρωταθλητών Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Μία μονομαχία δυο διαφορετικών φιλοσοφιών.

Σε λίγους μήνες η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και η Μπάγερν αποτελούσε τη νέα δύναμη, μαζί με την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, με την οποία στη δεκαετία του 1970 μοιράζονταν τους τίτλους.

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, υπό τη γενικότερη επιτήρηση στα σπορ του πανίσχυρου Μάνφρεντ Έβαλντ, είχε ξαφνικά αποκτήσει ενδιαφέρον και για το ποδόσφαιρο που δεν αποτελούσε συνήθως προτεραιότητα στην ανατολική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου.

Η πρόκριση, όμως, της εθνικής ομάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη και τελευταία φορά δημιουργούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί θα γινόταν στα εδάφη των… εξαδέλφων της δυτικής πλευράς.

Ταυτόχρονα, η κλήρωση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης έφερε την πρωταθλήτρια της Bundesliga εναντίον εκείνης της DDR-Oberliga.

Η Ντινάμο Δρέσδης είχε για προπονητή έναν κλασσικό γραφειοκράτη, τον Βάλτερ Φριτσχ, ο οποίος με ένα ντοσιέ όλη την ημέρα ανέλυε στατιστικά και έκανε σχέδια για το πώς η ομάδα του θα νικούσε την Μπάγερν.

Το βράδυ της παραμονής του πρώτου αγώνα ο Φριτσχ έβαλε τη γυναίκα του στο μπαρ του ξενοδοχείου για να ελέγχει τι πίνει κάθε παίκτης και ποιος καπνίζει!

Την ίδια ώρα άνθρωποι της μυστικής αστυνομίας, της διαβόητης Στάζι, κοιτούσαν ακόμη και με ποιον ανταλλάζουν ματιές οι ποδοσφαιριστές!

Η Μπάγερν, από την άλλη, με τον Ούντο Λάτεκ στην άκρη του πάγκου και παίκτες της κλάσης του Μπεκενμπάουερ, του Μίλερ, του Μπράιτνερ, του Χένες και του Μάγερ, δηλαδή τη μισή εθνική Δυτικής Γερμανίας, πίστευε πως δεν θα είχε αγωνιστικά κάποιο πρόβλημα. Λάθος!

Στο α’ μέρος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, η Δρέσδη προηγήθηκε 3-2. Ο Χάνσεν με αυτογκόλ έδωσε στους ανατολικούς το προβάδισμα, αλλάζοντας πορεία στην μπάλα σε σουτ του Σάχσε, αλλά ο Χόφμαν και ο Ντιρμπέργκερ μετέτρεψαν τα δεδομένα.

Οι παίκτες της Δρέσδης ισοφάρισαν με τον Σάχσε και ο Χάιντλερ τους έδωσε το 3-2 λίγο πριν από το ημίχρονο, αφού νίκησε τον Μάγερ με μία ωραία προσπάθεια.

Στο ημίχρονο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χέλμουτ Σεν, ο οποίος ήταν γεννημένος στη Δρέσδη, δοκίμασε να πάει στα αποδυτήρια και να μιλήσει με τον Μπεκενμπάουερ.

Τότε διαπίστωσε πως τον ακολουθούσαν δύο αστυνομικοί της Στάζι! Γύρισε, τους κοίταξε, τους αποκάλεσε «γουρούνια» και επανήλθε στη θέση του στους επίσημους.

Η Μπάγερν πήρε τελικά τη νίκη με 4-3, χάρη σε γκολ των Ροτ και Μίλερ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά αυτό το σκορ ήταν εύθραυστο για τη ρεβάνς.

Πριν από τον επαναληπτικό, μάλιστα, υπήρξε μία διπλωματική κόντρα, όταν ο πρόεδρος Βίλχελμ Νόιντεκερ αποφάσισε να μην καταλύσει η βαυαρική ομάδα στη Δρέσδη, αλλά στη δυτικογερμανική πόλη Χοφ ακριβώς στα σύνορα!

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η Δρέσδη είχε μόλις 116μ. υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας και το Μόναχο 567μ., άρα οι παίκτες θα επηρεάζονταν για μία νύχτα, όμως ουσιαστικά αυτό που φοβόταν ο Λάτεκ κι η ομάδα ήταν να μην δηλητηριαστούν στο ξενοδοχείο!

Οι Ανατολικογερμανοί, από την πλευρά τους, δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ που εξέφρασαν διαμαρτυρία ακόμη και διά του προέδρου της χώρας Έριχ Χόνεκερ στον καγκελάριο Βίλι Μπραντ.

Ο επαναληπτικός ήταν για γερά νεύρα, αφού ο Ούλι Χένες με δυο γρήγορα γκολ στο 10′ και το 12′ έκανε τη συνάντηση να μοιάζει εύκολη, προτού η Ντινάμο μειώσει με τον Βάτζλιχ.

Ο Σάντε και ο Χέφνερ μέσα σε τρία λεπτά στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου άλλαξαν το αποτέλεσμα σε 3-2 και πια η Μπάγερν κινδύνευε με πρόωρο αποκλεισμό από τη διοργάνωση.

Ο Γκερντ Μίλερ, όμως, ισοφάρισε με κοντινό σουτ σε 3-3 και η πρωταθλήτρια της Bundesliga κράτησε με μεγάλη δυσκολία το σκορ που την έφερνε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Με τη λήξη οι 25.000 οπαδοί της Ντινάμο Δρέσδης αποδοκίμασαν έντονα τους φιλοξενούμενους και χρειάστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου η Μπάγερν να μπει στο πούλμαν και να απομακρυνθεί από το γήπεδο.

Μάλιστα κάποιοι στρατιώτες που περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια έφτυσαν τον Μπεκενμπάουερ και τον Μίλερ, ενώ ο Χόφμαν που κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή από τον Λάτεκ!

Η σύγκρουση των δυο κόσμων είχε τελειώσει με νικήτρια την ομάδα της Δύσης. Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν έμεινε εκτός πολιτικής και προπαγάνδας. Γιατί η δύναμη του παραμένει τεράστια σε κάθε κοινωνικό στρώμα.

Στο τέλος της χρονιάς η Μπάγερν, βοηθούμενη και από τον αποκλεισμό του Άγιαξ (σ.σ. στη μετα-Κρόιφ εποχή) από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, θα γινόταν η πρώτη γερμανική ομάδα που θα κατακτούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, θα έβαζε τα θεμέλια για την τριετή δυναστεία της και θα γιγάντωνε τον μύθο της.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!