Οι τελευταίες Κυριακές έχουν ομορφύνει πολύ στο Sport-Retro.gr, αφού η σελίδα «Κάθε Κυριακή» τιμά τη διαχρονική… ποδοσφαιροημέρα (και) στο site μας.
Πριν από δύο ημέρες δημοσιεύθηκε ένα αφιέρωμα σε μία ενδεκάδα τερματοφυλάκων (κατά βάση Α’ Εθνικής αλλά και με αναφορές σε Β’ Εθνική, Κύπελλο) που είχε καταφέρει να σκοράρει μία ή περισσότερες φορές.
Χθες (σ.σ. 23/11/2020), ο Γιώργος Χρονόπουλος ξετύλιξε ένα κουβάρι συμπτώσεων με γκολκίπερ που περιλαμβάνει έναν θείο, μετέπειτα τρόφιμο φυλακών, έναν ανιψιό, μια ομάδα και μια ημερομηνία-ορόσημο (δε σας λέμε περισσότερα).
Τώρα είναι η ώρα για μία ξεχωριστή αναφορά σε έναν Έλληνα τερματοφύλακα, ο οποίος δεν έχει πάρει τα credits που του αρμόζουν, κατά κύριο λόγο επειδή πορεύεται με σεμνότητα.
Ο Δημήτρης Γάκης, όμως, δεν είναι ένας τυχαίος γκολκίπερ από τη στιγμή που μοιράστηκε την κορυφή των πρώτων σκόρερ του Παναιτωλικού σε μία αγωνιστική περίοδο!
Ο βετεράνος τερματοφύλακας, ο οποίος παρεμπιπτόντως αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Άρη, Καστοριά και Λεβαδειακό, μιλά στο Sport-Retro.gr για το μοναδικό αυτό επίτευγμα.
***
-Ποια ήταν τα ινδάλματά σας στη θέση του τερματοφύλακα;
«Πήγα μικρός στον Άρη και πέρασα δυο σεζόν με τον Νίκο Χρηστίδη. Ύστερα πήγα στην Καστοριά και συνάντησα τον Νίκο Σαργκάνη. Τους θεωρώ τους δύο κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών».
-Πότε αποκτήσατε τη συνήθεια να εκτελείτε πέναλτι;
«Πήγα στον Παναιτωλικό τη σεζόν 1979-80 στα 24 μου. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο του 1980 που είχαμε χάσει 5-1 από την ΑΕΚ στο Κύπελλο και είχα σημειώσει το μοναδικό γκολ μας. Από τη δεύτερη χρονιά, όμως, άρχισα να εκτελώ περισσότερα».
-Είχατε βάλει δηλαδή κι άλλα γκολ πριν από τη σεζόν που αναδειχθήκατε πρώτος σκόρερ;
«Ναι, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς. Έβαζα σποραδικά. Ένα τη μία χρονιά, δύο την άλλη κτλ. κτλ.».
-Πόδι;
«Δεξί».
-Πώς εκτελούσατε;
«Σημάδευα δεξιά, όπως έβλεπα εγώ. Όταν, όμως, αντιλαμβανόμουν ότι θα πέσει εκεί, επέλεγα την άλλη γωνία. Δυνατό πλασέ».
-Πώς αντιδρούσε ο εκάστοτε προπονητής σε αυτή τη σπάνια συνήθεια για έναν τερματοφύλακα;
«Είχαμε αλλάξει πολλούς προπονητές και όλοι γνώριζαν. Μετά από ένα σημείο έπαιρνα την πρωτοβουλία και δε μου έφερναν αντίρρηση. Τα κατάφερνα κιόλας, οπότε…».
-Και πάμε στην περίφημη σεζόν, η οποία ήταν…;
«1983-84. Έβαλα 11 γκολ και αναδείχθηκα πρώτος σκόρερ μαζί με τον Γιώργο Μανδέλλο. Πλέον εκτελούσα όλα τα πέναλτι, είχα πάρει το κολάι και ευστοχούσα».
-Θυμάστε κάποιον συνάδελφο (και βάσει θέσης) που να σας σταμάτησε εκείνη τη χρονιά;
«Ο Αλέκος Κατσαούνης της Ξάνθης. Το ματς ήταν τέλη Μαΐου, επομένως αν το έβαζα θα άφηνα δεύτερο τον Μανδέλλο. Βέβαια μπροστά σε αυτό που συνέβη, η «μάχη» για την πρωτιά των σκόρερ δεν ήταν τίποτα».
-Δηλαδή;
«Σε εκείνο το ματς στην Ξάνθη «φέραμε» 0-0. Λίγες ημέρες αργότερα, υποβιβαστήκαμε στη Γ’ Εθνική για δεύτερη φορά από τότε που θεσπίστηκε η Β’ Εθνική (σ.σ. 1962-63). Μέχρι τότε η ομάδα είχε παίξει δυο σεζόν στην Α’ Εθνική και μόλις μία στο Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Ευτυχώς επιστρέψαμε κατευθείαν».
-Εκτελούσατε και φάουλ;
«Όχι, όχι, μόνο πέναλτι».
-Στις αποκρούσεις πώς τα πηγαίνατε;
«Όχι τόσο καλά. Είχα πιάσει, βέβαια, 2-3 πέναλτι, αλλά τα περισσότερα πήγαν μέσα (γέλια)».
-Θέλετε να πείτε δυο λόγια και για τον Παναιτωλικό της εποχής;
«Ήμασταν όλα τα παιδιά μια παρέα. Ο Κώστας Τάκος, ο Γιώργος Μανδέλλος, ο Βασίλης Ξανθόπουλος που ήταν επίσης τερματοφύλακας, ο Κώστας Καραμπελούσης, ο Σπύρος Βασιλόγιαννης από την Πάτρα και άλλοι πολλοί. Τους στέλνω την αγάπη μου εδώ από το χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη που ζω. Παρακολουθώ τον Παναιτωλικό και εύχομαι η ομάδα να προοδεύει».
ΣΗΜ.: Ο Δημήτρης Γάκης είναι ο 10ος παίκτης σε συμμετοχές με τη φανέλα του Παναιτωλικού (236)
ΣΗΜ.2: Ο Μιχάλης Τζέπτιμπης του Εδεσσαϊκού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν 1983-84 με 21 γκολ
ΣΗΜ.3: Το Sport-Retro.gr ευχαριστεί θερμά τον Κώστα Τάκο για τη δημιουργία αυτού του θέματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το μεγάλο αφιέρωμα του Sport-Retro.gr στον Παναιτωλικό
Ταξίδι στα 60s’-70s’: Τα τραγούδια που ακούγονταν στο γήπεδο του Παναιτωλικού
Τα τελευταία γράμματα ενός εκτελεσμένου ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού