Μία οικογένεια τερματοφυλάκων που… σκοράρει και το «παράδοξο» της Σταντάρ 

«Ληστεία», «εκδίκηση», «μοίρα», «παράδοξο». Τέσσερις διαφορετικές έννοιες που με διάφορους τρόπους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τα Μέσα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, έστω και καθ’ υπερβολή, προκειμένου να περιγράψουν αθλητικά γεγονότα. Μπορούν όμως και οι τέσσερις να χωρέσουν μέσα σε μία στιγμή;

Ο Αρνό Μποντάρ το βράδυ του Σαββάτου (21/11) απέδειξε ότι μάλλον ναι. Την ώρα που στην Ελλάδα είμαστε απορροφημένοι με τις εξελίξεις γύρω από το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το οποίο διεξαγόταν την ίδια ώρα, ο νεαρός γκολκίπερ της Σταντάρ Λιέγης βρισκόταν στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή, γράφοντας μία… περίεργη ιστορία.

Ο Φιλίπ Μοντανιέ θα ισχυριζόταν βέβαια πως αυτά είναι κουραφέξαλα, αφού η Σταντάρ παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία με σκορ 2-2 στην Όιπεν και έχασε την ευκαιρία να μείνει σε απόσταση βολής από την Κλουμπ Μπριζ, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του βελγικού πρωταθλήματος.

Εντούτοις, ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» της Λιέγης μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένος, καθώς η ομάδα του έπαιζε με 10 παίκτες από το 45’ εξαιτίας της αποβολής του Έντεν Σαμίρ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει την ταμπέλα του «ήρωα» από τον 22χρονο Μποντάρ, ο οποίος στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων άφησε τα δοκάρια του για να προωθηθεί στην αντίπαλη περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Όιπεν με κοντινό σουτ και χάρισε τον βαθμό στη Σταντάρ.

Συνεπώς, η «ληστεία» είχε επιτευχθεί, αφού δεν υπάρχει πιο εύστοχος χαρακτηρισμός για να χρησιμοποιηθεί όταν χάνεις, ή παίρνεις αντιστοίχως, οτιδήποτε από ένα ματς με γκολ του τερματοφύλακα.

Ταυτόχρονα όμως είχε επιτευχθεί και η «εκδίκηση». Πώς αλλιώς να αποτυπωθεί δηλαδή αυτό που ένιωσε ο Μποντάρ, ο οποίος επί ένα μήνα είχε δεχθεί σερί πικρόχολων σχολίων και αυστηρή κριτική για το γκολ που δέχθηκε από τη Ρέιντζερς στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στο Europa League στις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Κέμαρ Ρουφ τον έπιασε «κορόιδο»;

Μία από τις σκέψεις που έκαναν λογικά οι άνθρωποι της Σταντάρ μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ήταν πως το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά, από τη στιγμή που ο Αρνό είναι ανιψιός του Ζιλμπέρ Μποντάρ, εμβληματικού γκολκίπερ και αρχηγού του κλαμπ κατά τη δεκαετία του 1980.

Ο ίδιος ήταν, μάλιστα, που πήρε τον ανιψιό του και τον πήγε στις ακαδημίες του συλλόγου, όπου ανδρώθηκε, προτού γίνει μέλος της ανδρικής ομάδας το 2017 και πάρει τελικά θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια την τρέχουσα σεζόν.

Ο 58χρονος σήμερα, Ζιλμπέρ, υπερασπίστηκε την εστία της Σταντάρ 470 φορές σε δύο διαφορετικές περιόδους, με την πρώτη να διαρκεί από το 1981 ως και το 1996 και τη δεύτερη για μία σεζόν (1996-97).

Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1981-82, 1982-83), 2 κύπελλα (1980-81, 1992-93) και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1981-82, η οποία, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, ήταν μία από τις καλύτερες στην ιστορία της Σταντάρ.

Γκολ-κίπερ! Όταν σκοράρουν οι τερματοφύλακες

Στο παλμαρέ του έχει και την ανάδειξή του σε καλύτερο τερματοφύλακα της χρονιάς στο Βέλγιο σε τέσσερις περιπτώσεις (1985, 1986, 1992, 1995), ενώ υπήρξε 12 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα και μέλος της όταν τερμάτισε 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Βέβαια, παρά την ποιότητά του, ο Ζιλμπέρ Μποντάρ είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον θρυλικό Ζαν Μαρί Πφαφ, ο οποίος δικαιωματικά είχε πάρει τη φανέλα με το Νο1 στο… σπίτι του.

Είναι άγνωστο αν η «μοίρα» επιλέξει ο ανιψιός ξεπεράσει τον θείο (έχει ξεκινήσει καλά, αφού είναι βασικός και στην Κ21 της εθνικής Βελγίου), αλλά σίγουρα πλέον τους ενώνει το «παράδοξο» της επαφής με τα δίχτυα.

Βλέπετε, ο Ζιλμπέρ συνήθιζε να εκτελεί πέναλτι και, κατ’ επέκταση, να χρίζεται σκόρερ (σ.σ. 8 ή 14 τα γκολ του, σύμφωνα με διαφορετικές διαδικτυακές πηγές, αν και τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα της χώρας κάνουν λόγο για 14).

Όσες κι αν ήταν οι ποδοσφαιρικές «ληστείες» που έκανε ο θείος Ζιλμπέρ, μετέπειτα προπονητής σε διάφορες μάλλον άσημες ομάδες, αυτή που έμελλε τελικά να τον σημαδέψει ήταν μία κανονική!

Το 2008 καταδικάστηκε ως ενορχηστρωτής ένοπλης ληστείας σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα του Βελγίου, το Σπήλαιο του Χαν, με λεία 300.000 ευρώ.

Παραδέχθηκε τη συμμετοχή του, ομοίως και τον εθισμό του στον τζόγο, και ύστερα από έναν χρόνο στη φυλακή, ο πάλαι ποτέ τερματοφύλακας-σκόρερ βγήκε με περιοριστικούς όρους.

Πλέον είναι υπάλληλος κατασκευαστικής εταιρείας, αφού δουλειά στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν βρήκε ξανά, ενώ μέσα σε όλα το 2018 κατηγορήθηκε πως έστελνε απειλητικά μηνύματα στον πρώην συμπαίκτη του και μεγάλη δόξα του βελγικού ποδοσφαίρου Έρικ Γκέρετς, διότι ο τελευταίος διατηρούσε σχέσεις με την πρώην σύντροφο του Ζιλμπέρ.

Τα «παράδοξα» όμως δεν τελειώνουν εδώ… Βλέπετε ο Αρνό Μποντάρ με το γκολ κόντρα στην Όιπεν ενέπλεξε τη Σταντάρ Λιέγης σε ένα πρωτοφανές στατιστικό: Έγινε ο δεύτερος τερματοφύλακας της ίδιας ομάδας μέσα σε σχεδόν μία δεκαετία που σκοράρει σε open play, δηλαδή χωρίς να εκτελέσει κάποιο φάουλ ή πέναλτι. Ο πρώτος ήταν ο Σινάν Μπολάτ.

Ο διεθνής Τούρκος τερματοφύλακας που σήμερα αγωνίζεται στην Καϊσέρισπορ έγραψε ιστορία στις 9 Δεκεμβρίου 2009, όταν με άπιαστη κεφαλιά σκόραρε το μοναδικό γκολ της μέχρι τώρα καριέρας του, με αντίπαλο την Άλκμααρ στον 8ο όμιλο του Champions League.

Στο ίδιο γκρουπ συμμετείχε και ο Ολυμπιακός, ο οποίος το ίδιο βράδυ επικρατούσε 1-0 της Άρσεναλ στο Φάληρο κι έπαιρνε την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.

Εκείνο το γκολ του Μπολάτ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο ματς και έστειλε τη Σταντάρ Λιέγης στους «32» του Europa League, μέσω της 3ης θέσης στον όμιλο, ενώ ήταν το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα στην ιστορία του Champions League από τερματοφύλακα σε open play.

Ανάμεσα στους φιλάθλους που πανηγύρισαν έξαλλα ήταν και ο 11χρονος, τότε, Αρνό Μποντάρ, ο οποίος μετά τη λήξη του ματς με την Όιπεν είπε: «Ήμουν στις κερκίδες εκείνο το βράδυ που ο Μπολάτ έβαλε το γκολ. Αποτέλεσε έμπνευση για εμένα όταν ανέβηκα στην αντίπαλη περιοχή, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν πίστευα πραγματικά ότι θα σκοράρω στην καριέρα μου».

Το γεγονός ότι το ίδιο βράδυ ο γκολκίπερ και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι Χανς-Γιοργκ Μπουτ άνοιξε το σκορ στο Τορίνο από την άσπρη βούλα για τον θρίαμβο της Μπάγερν επί της Γιουβέντους με 4-1, καθιστά την 9η Δεκεμβρίου ως τη μοναδική ημέρα που δύο τερματοφύλακες βρήκαν δίχτυα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ίσως να έπρεπε, λοιπόν, να γιορτάζεται ως «Ημέρα του Σκόρερ Τερματοφύλακα» κι αν σε τελική ανάλυση δεν το έχουν σκεφτεί οι άνθρωποι της UEFA, σίγουρα θα έπρεπε να καθιερώσουν μία τέτοια ημέρα οι ιθύνοντες της Σταντάρ Λιέγης, βάζοντας παράλληλα σε κάδρο τις φωτογραφίες της οικογένειας Μποντάρ, καθώς και του Μπολάτ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ SPORT-RETRO.GR

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!