Champions League: Οι ομάδες της μιας συμμετοχής που έφτασαν ψηλά

Η «Κάθε Κυριακή» για 10 Κυριακή πιστή στο ραντεβού της με το Sport-Retro.gr, εν προκειμένω με τις ομάδες της μιας συμμετοχής στο Champions League που διακρίθηκαν.

***

Χάιντουκ Σπλιτ (προημιτελικά 1994-95)

Η Κροατία δεν έχει πλούσια παράδοση στο Champions League, αφού οι συμμετοχές ομάδων της στη φάση των ομίλων είναι μόλις οκτώ.

Οι περισσότερες από αυτές ήταν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά το πρώτο κλαμπ που αγωνίστηκε στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με το φορμάτ που έχει τώρα, ήταν η Χάιντουκ Σπλιτ.

Η ομάδα από την πόλη των Δαλματικών Ακτών ήταν η πρώτη που κατέκτησε το κροατικό πρωτάθλημα, όταν αυτό αυτονομήθηκε από το κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια επιτυχία επανέλαβε και το 1993-94, όταν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League, αφού το ρόστερ του άπειρου προπονητή Ίβαν Κατάλινιτς έσφυζε από ταλέντο και συνδύαζε εμπειρία με φρεσκάδα.

Ο αρχηγός Ζόραν Βούλιτς, ο Ίγκορ Στίματς και ο Αλιόσα Ασάνοβιτς, μετέπειτα ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ήταν οι «ψημένοι» κι εκείνοι που ηγούνταν.

Παράλληλα, ξεχώριζαν αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές που αργότερα διακρίθηκαν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και σε άλλα πρωταθλήματα, όπως ο Μίλαν Ράπαϊτς, ο Ίβιτσα Μόρναρ και ο πρώτος σκόρερ της σεζόν Ζόραν Έρτσεγκ, οι οποίοι αποτελούσαν σημαντικές μονάδες της ομάδας.

Το 1994-95 ξεκίνησε με την μονομαχία κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας για τα προκριματικά του Champions League, όπου η Χάιντουκ επικράτησε 1-0 εκτός και 4-0 εντός (2 γκολ ο Ασάνοβιτς).

Στη φάση των ομίλων ο σύλλογος από την Κροατία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπενφίκα, τη Στεάουα Βουκουρεστίου και την Άντερλεχτ.

Η πορτογαλική ομάδα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, αφού τερμάτισε πρώτη με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες, αλλά για τη δεύτερη θέση υπήρξε διεκδίκηση από τους υπόλοιπους τρεις.

Η Χάιντουκ «ήρθε» ισόπαλη 0-0 με την Μπενφίκα και έχασε 2-1 εκτός, νίκησε την Άντερλεχτ στην Κροατία και «ήρθε» ισόπαλη εκτός, αλλά με τη Στεάουα τα βρήκε σκούρα.

Στο πρώτο ματς επικράτησε στο Βουκουρέστι με γκολ του Ασάνοβιτς στο 89ο λεπτό, ενώ την τελευταία αγωνιστική διασύρθηκε με 1-4 από τους ισχυρούς Ρουμάνους.

Εντούτοις, η πρόκριση πήγε στη Χάιντουκ, η οποία βρέθηκε στους «8» της διοργάνωσης, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχαν 4 όμιλοι και οι δύο πρώτοι προκρίνονταν στα προημιτελικά.

Πάντως, το εμπόδιο του υπερηχητικού Άγιαξ της εποχής με τους νεαρούς-φωτιά, αποδείχθηκε αρκετό για να αφήσει εκτός συνέχειας τους φιλόδοξους και μαχητικούς Κροάτες.

Η ομάδα του Λουίς φαν Χάαλ, η οποία νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στους ομίλους,  δε δυσκολεύτηκε απέναντι στη Χάιντουκ και προκρίθηκε λόγω της νίκης με 3-0 στην Ολλανδία.

Οι Κροάτες πανηγύρισαν το εγχώριο νταμπλ, έκτοτε όμως δεν αγωνίστηκαν σε ομίλους Champions League, ενώ την επόμενη χρονιά αποκλείστηκαν στα προκριματικά από τον Παναθηναϊκό με δύο ισοπαλίες.

 

Καϊζερσλάουτερν (προημιτελικά 1998-99)

Η εκπληκτική πορεία των Γερμανών μέχρι τα προημιτελικά του Champions League ήρθε σαν συνέχεια μιας ιδιαίτερα αλλοπρόσαλλης και σουρεαλιστικής τριετίας.

Πρωταθλήτρια της Bundesliga το 1998, ασχέτως αν το 1997 είχε μόλις ανέβει από τη δεύτερη κατηγορία, στην οποία είχε υποβιβαστεί ακριβώς την προηγούμενη σεζόν, όπου είχε κατακτήσει το Κύπελλο!

Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, στη μοναδική της συμμετοχή στη διοργάνωση, κληρώθηκε στον 6ο όμιλο μαζί με τις Μπενφίκα, Αϊντχόφεν και Ελσίνκι.

Πήρε όλα τα ματς στην έδρα της (1-0 την Μπενφίκα, 3-1 την Αϊντχόφεν, 5-2 την Ελσίνκι) και την PSV εκτός με 2-1, «έφερε» λευκή ισοπαλία στη Φινλανδία, ενώ έχασε μόνο από τους «αετούς» στην Πορτογαλία με 2-1.

Είχε εξασφαλίσει την πρωτιά του ομίλου από την 4η αγωνιστική, έπειτα από τη νίκη επί της PSV με 3-1, οπότε η ήττα από τους «αετούς» δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

Την τελευταία αγωνιστική, η επιβλητική νίκη με 5-2 επί της Ελσίνκι είχε χαρακτήρα φιέστας, με τους «κόκκινους διαβόλους» να γιορτάζουν την πρόκριση στα προημιτελικά.

Στην πρώτη φάση των νοκ άουτ είχε την ατυχία να κληρωθεί με τη συμπατριώτισσα Μπάγερν, η οποία έμελλε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Η ήττα με 2-0 στο Μόναχο δεν άφηνε πολλές ελπίδες για τον σύλλογο της Ρηνανίας και η βαριά ήττα με 4-0 στον επαναληπτικό, όρισε και το τέλος μιας κατά τ’ άλλα εντυπωσιακής πορείας για πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα.

Ο «Όθωνας» στήριξε την τακτική του περισσότερο πάνω στους Αντρέας Ράινκε, Άξελ Ρόος, Σαμίρ Καμούνα, Χάνι Ραμζί, Χάρι Κοχ, Μίχαελ Μπάλακ, Μάριαν Χρίστοφ (1 γκολ), Τσιριάκο Σφόρτσα, Μάρκο Ράιχ (1 γκολ), Τόμας Ριντλ (1 γκολ), Γιούργκεν Ρίσε (4 γκολ) και Ούβε Ρέσλερ (3 γκολ).

 

Λιντς Γιουνάιτεντ (ημιτελικά 2000-01)

Οι πιο χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία της Λιντς γράφτηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν αγωνίστηκε σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1974-75 (ήττα με 2-0 από την πανίσχυρη Μπάγερν) και σε τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1972-73 (ήττα με 1-0 από τη Μίλαν στο Καυτανζόγλειο, σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή υπέρ της ιταλικής ομάδας διαιτησία του Έλληνα ρέφερι Χρήστου Μίχα).

Στην παρθενική της παρουσία στο Champions League, τα «παγώνια» κέρδισαν πολλές συμπάθειες στη φίλαθλη κοινή γνώμη, με την εξαιρετική πορεία και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ντέιβιντ Ο’ Λίρι, η Λιντς διέθετε ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ, το οποίο συνδύαζε εμπειρία (π.χ. ο τερματοφύλακας Νάιτζελ Μάρτιν ή ο αρχηγός Νοτιοαφρικανός σέντερ μπακ Λούκας Ράντεμπε) και παίκτες στο peak της καριέρας τους (π.χ. ο Γάλλος αμυντικός μέσος Ολιβιέ Ντακούρ, ο πλάγιος μπακ Ντάνι Μιλς, ο πολυσύνθετος αν και απείθαρχος μέσος Λι Μπόιερ ή ο Αυστραλός φορ Μαρκ Βίντουκα).

Επίσης, υπήρχαν σπουδαία ταλέντα, όπως οι Ρίο Φέρντιναντ και Τζόναθαν Γούντγκεϊτ στο κέντρο της άμυνας, ο Χάρι Κιούελ σε ρόλο εξτρέμ και οι Άλαν Σμιθ, Ρόμπι Κιν στην επίθεση.

Στα προκριματικά του Champions League της σεζόν 2000-01 ξεπέρασε το εμπόδιο της Μόναχο 1860 με δύο νίκες, 2-1 στο «Έλαντ Ρόουντ» και 1-0 στη Γερμανία.

Στην πρώτη φάση των ομίλων, η κλήρωση έμοιαζε αρκετά δύσκολη για τα «παγώνια», καθώς τέθηκαν αντιμέτωπα με δύο παραδοσιακές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Μπαρτσελόνα, Μίλαν) και την Μπεσίκτας.

Έπειτα από το άσχημο ξεκίνημα (βαριά ήττα με 4-0 στο «Καμπ Νόου»), η Λιντς παρέμεινε αήττητη στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια και απέδειξε ότι δεν αστειεύεται.

Με 2 νίκες εντός έδρας (1-0 επί της Μίλαν χάρη στο πολύτιμο γκολ του Μπόιερ στο 89ο λεπτό και 6-0 επί της Μπεσίκτας) και 3 ισοπαλίες (0-0 στην Τουρκία, 1-1 εντός με την Μπαρτσελόνα και 1-1 στο Σαν Σίρο), πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση ως δεύτερη πίσω από τους «ροσονέρι».

Στη δεύτερη φάση των ομίλων, η Λιντς τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία γνώρισε και τις δυο μοναδικές ήττες της σε αυτόν τον γύρο.

Στα άλλα τέσσερα παιχνίδια σημείωσε 3 νίκες (με 2-1 εντός / 4-1 εκτός επί της Άντερλεχτ, και σπουδαίο «διπλό» με 1-0 επί της Λάτσιο στο «Ολίμπικο»), καθώς και μια ισοπαλία, το χορταστικό 3-3 με τους «αετούς» στο «Έλαντ Ρόουντ».

Στα προημιτελικά αναμετρήθηκε με μια παραδοσιακή δύναμη του Champions League στο πρώτο μισό των 00s, την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Στον πρώτο αγώνα του «Έλαντ Ρόουντ», τα «παγώνια» πραγματοποίησαν μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία τους, θριαμβεύοντας με 3-0 χάρη στα γκολ των Χαρτ, Σμιθ και Φέρντιναντ.

Στη ρεβάνς στο καυτό «Ριαθόρ», η ομάδα του Ο’ Λίρι άντεξε τη φοβερή πίεση του συνόλου του Χαβιέρ Ιρουρέτα και, μολονότι ηττήθηκε 2-0, προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Στους «4» η Λιντς βρέθηκε αντιμέτωπη με τη φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Οι δυο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν στην Αγγλία, με τη «λευκή» ισοπαλία να σφραγίζει τις προσπάθειές τους, ενώ στη ρεβάνς του «Μεστάγια», τα «παγώνια» παραδόθηκαν στην ανωτερότητα των «νυχτερίδων», γνωρίζοντας την ήττα με 3-0.

Στην Premier League η Λιντς τερμάτισε στην 4η θέση, χάνοντας για έναν μόλις βαθμό (από τη Λίβερπουλ) το εισιτήριο για την προκριματική φάση του επόμενου Champions League.

Συνεπώς, η σεζόν 2000-01 είναι η μοναδική μέχρι σήμερα όπου τα «παγώνια» αγωνίστηκαν στον θεσμό, ενώ έκτοτε δοκιμάστηκαν στα χαμηλά πατώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου και, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Μαρσέλο Μπιέλσα, επέστρεψαν μετά από 16 χρόνια την εφετινή περίοδο στην Premier League.

 

Μάλαγα (προημιτελικά 2012-13)

Το καλοκαίρι του 2010 ο σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Νάσερ Αλ Τανί ανέλαβε την ιδιοκτησία και με το νέο πλέον οικονομικό καθεστώς η Μάλαγα πραγματοποίησε εντυπωσιακές μεταγραφές που τη βοήθησαν να φτάσει στην κορυφαία επίδοση της ιστορίας της.

Μάρτιν Ντεμιτσέλις, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ρουντ φαν Νίστελροϊ, Ζερεμί Τουλαλάν και Σάντι Καθόρλα, ήταν μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα που ήρθαν για να παίξουν στο «Ροσαλέδα», υπό τις οδηγίες του Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Τη σεζόν 2011-12 τερμάτισε 4η και κέρδισε τη συμμετοχή στα πλέι οφ των προκριματικών του Champions League, όπου απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, έπειτα από τη νίκη με 2-0 στην Ισπανία και τη «λευκή» ισοπαλία στην Αθήνα.

Ο 3ος όμιλος ήταν αρκετά απαιτητικός για την πρωτάρα Μάλαγα, εν τέλει όμως κατάφερε όχι μόνο να προκριθεί στην επόμενη φάση αλλά και να κατακτήσει την κορυφή, αφήνοντας πίσω Μίλαν, Ζενίτ και Άντερλεχτ.

Με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες, η «αλμπισελέστε» σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις πρωτοεμφανιζόμενων ομάδων στη διοργάνωση.

Αναλυτικά επικράτησε εντός των Ζενίτ (3-0) και Μίλαν (1-0), ενώ την τελευταία αγωνιστική «έφερε» ισοπαλία 2-2 με την τελευταία Άντερλεχτ.

Εκτός έδρας παρουσίασε το αντίστροφο σκηνικό, με νίκη 3-0 στο Βέλγιο και ισοπαλίες 1-1, 2-2 σε Ιταλία και Ρωσία αντίστοιχα.

Η πρωτιά στον όμιλο σε συνδυασμό με την τυχερή κλήρωση, έφεραν στο δρόμο της την Πόρτο, η οποία λύγισε από τα γκολ των Ίσκο κι Ρόκε Σάντα Κρους στη ρεβάνς.

Στα προημιτελικά το εμπόδιο της μελλοντικής φιναλίστ Ντόρτμουντ ήταν πολύ δύσκολο, αλλά οι Ανδαλουσιανοί κρατούσαν για 8 λεπτά την επική πρόκριση στα χέρια τους.

Έπειτα από το 0-0 στην έδρα τους, έφτασαν στο σημείο να προηγούνται 2-1 στη Βεστφαλία μέχρι το 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, ώσπου τα γκολ των Μάρκο Ρόις και Φελίπε Σαντάνα στο 90+1’ και 90+3’, απέτρεψαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.

Η Μάλαγα έχασε την ευκαιρία να παίξει στα ημιτελικά, αλλά η μοναδική της πορεία στο Champions League μέχρι σήμερα αποδείχθηκε τουλάχιστον εξαιρετική.

Οι Βίλι Καμπαγέρο, Μάρτιν Ντεμιτσέλις, Ιγκνάθιο Καμάτσο, Ουέλιγκτον, Χεσούς Γκάμεθ, Ελιζέου (4 γκολ/1 ασίστ), Ντούντα (2 γκολ), Ίσκο (3 γκολ/4 ασίστ), Χοακίν (3 γκολ/1 ασίστ), Χαβιέρ Σαβιόλα (1 γκολ) και Ρόκε Σάντα Κρους (1 γκολ), ήταν οι παίκτες στους οποίους στηρίχτηκε στην πλειοψηφία των αγώνων.

 

Λέστερ (προημιτελικά 2016-17)

Τη σεζόν 2015-16 η Λέστερ, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Κλαούντιο Ρανιέρι, πέτυχε την απόλυτη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καταφέρνοντας σε μια άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση με διάρκεια 38 αγωνιστικών, όπως η αγγλική Premier League, να κατακτήσει τον τίτλο.

Κοινώς διέψευσε παταγωδώς τους bookmakers, οι οποίοι την έδιναν από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό και, βέβαια, κάθε άλλο παρά περίμεναν ότι θα συμμετάσχει στο Champions League.

Η απώλεια του κομβικού Ενγκολό Καντέ από το κέντρο (μεταγράφηκε στην Τσέλσι το καλοκαίρι του 2016), επηρέασε σε τεράστιο βαθμό την αγωνιστική λειτουργία των «αλεπούδων», με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αισθητά στις εγχώριες διοργανώσεις (12η θέση στο πρωτάθλημα).

Εντούτοις, διατήρησαν όλα τα υπόλοιπα βασικά γρανάζια της πρωταθλήτριας ομάδας (Τζέιμι Βάρντι, Ριάντ Μαχρέζ, Κάσπερ Σμάιχελ κ.λπ.) και στο Champions League η παρουσία της Λέστερ είχε αναμφίβολα θετικό πρόσημο.

Στη φάση των ομίλων η κλήρωση αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Λέστερ, καθώς η Πόρτο, η Κοπεγχάγη και η Κλουμπ Μπριζ δεν αποτελούσαν φόβητρο σε καμία περίπτωση.

Οι «αλεπούδες» τερμάτισαν στην 1η θέση με 13 βαθμούς, σημειώνοντας 4 νίκες (3/3 εντός κι εκτός έδρας επικράτηση 3-0 στο Βέλγιο, στο παρθενικό τους ματς στον θεσμό), μια ισοπαλία (0-0 στη Δανία) και μια πολύ βαριά ήττα ως αδιάφοροι στο τελευταίο παιχνίδι, με 5-0 από την Πόρτο.

Στη φάση των «16» η Λέστερ κληρώθηκε με μια παραδοσιακή δύναμη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την τελευταία 15ετία και κυρίαρχο στο Europa League, τη Σεβίλλη.

Ηττήθηκε με 2-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», αλλά το γκολ του Βάρντι, χάρη στο οποίο μείωσε το σκορ στο 73ο λεπτό, αποδείχθηκε πολύτιμο για την έκβαση της σειράς.

Με νέο προπονητή στον πάγκο, τον πρώην βοηθό Γκρεγκ Σέξπιρ που αντικατέστησε τον απολυμένο Κλαούντιο Ρανιέρι, σε μια αχάριστη απόφαση των διοικούντων τον σύλλογο, σημείωσε σπουδαία νίκη-πρόκριση στο «Κινγκ Πάουερ» με 2-0 χάρη στα γκολ των Γουές Μόργκαν και Μαρκ Ολμπράιτον.

Στην προημιτελική φάση οι «αλεπούδες» αναμετρήθηκαν με τη σκληροτράχηλη Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, σε μια μάχη δυο πολύ αποτελεσματικών αμυντικογενών ομάδων.

Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αντουάν Γκριεζμάν χάρισε τη νίκη στους «ροχιμπλάνκος» στο «Βιθέντε Καλδερόν», ενώ στη ρεβάνς της Αγγλίας τα πάντα κρίθηκαν χάρη στο γκολ του Σαούλ στο πρώτο ημίχρονο.

Η ισοφάριση από τον Βάρντι επέτρεψε στη Λέστερ να φύγει με το κεφάλι ψηλά και γεμάτη πολύτιμες εμπειρίες από την παρθενική της συμμετοχή στο Champions League.

Με τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο και ένα εξαιρετικό ρόστερ, το οποίο είχε ως ακλόνητη σταθερά τον Τζέιμι Βάρντι, οι «αλεπούδες» φιλοδοξούν να επιστρέψουν εκ νέου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Την εφετινή σεζόν αγωνίζονται στο Europa League και, μάλιστα, εξασφάλισαν με χαρακτηριστική άνεση την πρόκριση στη φάση των «32», υπερισχύοντας στον όμιλο με την ΑΕΚ, την Μπράγκα και τη Ζόρια.

 

*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***

 

*** Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα της σελίδας «Κάθε Κυριακή» στο Sport-Retro.gr ***

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!