Ελληνικό πρωτάθλημα: Οι αξέχαστες μάχες για τον τίτλο μέχρις… εσχάτων

Το Sport-Retro.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την «Κάθε Κυριακή», ακριβώς πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα της σελίδας στο Facebook που ανασύρει σημαντικά γεγονότα του ελληνικού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου!

Ξεκίνημα με τις αξέχαστες μάχες της κορυφαίας εγχώριας κατηγορίας στα χρόνια του επαγγελματισμού. Μεγάλες κόντρες που είχαν ως έπαθλο την κατάκτηση του τίτλου.

 

1979-80

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν πολύ ανταγωνιστικό και κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Άρη, οι οποίοι ισοβάθμησαν στους 47 πόντους μετά τη συμπλήρωση 34 αγωνιστικών, με πλήρη ισορροπία βαθμών/γκολ στα μεταξύ τους ματς.

Μάλιστα, την τελευταία αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» μάλλον αδιάφορος, όπως θρυλείται μετά από σχετική παρότρυνση των οπαδών του «δικεφάλου», προκειμένου να μην κατακτήσει τον τίτλο ο άσπονδος αντίπαλος, με συνέπεια να ηττηθεί εύκολα (2-0).

Στο μπαράζ του Βόλου, οι «ερυθρόλευκοι» με τον σπουδαίο Καζίμιερζ Γκόρσκι στον πάγκο τους παρουσιάστηκαν πολύ διαβασμένοι και προσεκτικοί απέναντι στην καλύτερη φουρνιά στην ιστορία των «κιτρίνων», που παρεμπιπτόντως είχε πετύχει μεγάλες προκρίσεις επί Μπενφίκα και Περούτζια στο Κύπελλο UEFA εκείνης της σεζόν.

Στο πρώτο μέρος, πάντως, ο Άρης είχε τον έλεγχο του ρυθμού, αφού η δυνατή τετράδα Ντίνου Κούη, Γιώργου Σεμερτζίδη, Ντίνου Μπαλή, Γιώργου Ζήνδρου βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Κρητικόπουλο με τον Πέτρο Μίχο και φέρνοντας τον Πέτρο Καραβίτη ως έξτρα παίκτη στη μεσαία γραμμή, ο Ολυμπιακός ανέβασε την ένταση του πρέσινγκ και κατάφερε με δυο κλεψίματα στο χώρο του κέντρου (από τους Βαγγέλη Κουσουλάκη και Τάκη Νικολούδη αντίστοιχα) να σημειώσει δύο γκολ με τους Κουσουλάκη και Άλστρομ στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου.

Εν συνεχεία, οι «ερυθρόλευκοι» απορρόφησαν την αυξανόμενη επιθετικότητα του Άρη (μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία το δοκάρι του Ζήνδρου) και πήραν τη νίκη τίτλου με 2-0.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για το προπονητοφαγικό ελληνικό περιβάλλον είναι ότι αμφότεροι οι διεκδικητές του πρωταθλήματος άλλαξαν προπονητή μεσούσης της σεζόν, με τον Γκόρσκι να αντικαθιστά τον Τόζα Βεσελίνοβιτς στον Ολυμπιακό και τον Φρανκ Μπλάνστοουν να παίρνει τη θέση του Πέπε Σασία στον Άρη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κάζιμιρ Γκόρσκι): Αρβανίτης, Κυράστας, Καραβίτης, Σ. Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Κρητικόπουλος (46’ Μίχος), Νικολούδης, Άλστρομ, Ξανθόπουλος, Γαλάκος.

ΑΡΗΣ (Φρανκ Μπλάνστοουν): Παπαφλωράτος, Πάλλας, Μόκαλης, Φοιρός, Βένος, Κούης, Όλε, Ζήνδρος, Μπαλής, Βάγγης (53’ Ζελιλίδης), Σεμερτζίδης.

 

1981-82

Σε μια ατελείωτη και εξαντλητική κούρσα, οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τερμάτισαν ισόβαθμοι με 50 πόντους, επομένως ο τίτλος έπρεπε να κριθεί σε αγώνα μπαράζ.

Από τη μία οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να διατηρήσουν το μονοπώλιο με την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου επαγγελματικού πρωταθλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου, από την άλλη οι «πράσινοι» επιθυμούσαν προφανώς να σπάσουν αυτή την παράδοση, αλλά και να επιστρέψουν στους τίτλους μετά από πέντε χρόνια.

Ο αγώνας μπαράζ που διεξήχθη στις 29 Ιουνίου 1982 στο γήπεδο του Βόλου ήταν αυτός που καθόρισε τον πρωταθλητή και, πλέον, αποτελεί μια θρυλική στιγμή στη συνολική ιστορία του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός, αν και παρουσιάστηκε πολύ πιο επιθετικός σε όλη τη διάρκεια της σεζόν με τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη να σημειώνει 21 γκολ, δεν μπόρεσε να δείξει το ίδιο πρόσωπο και στον τελικό.

Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια μπήκε πολύ πιο δυνατά στην αναμέτρηση και πήρε προβάδισμα στο 7ο λεπτό μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Βισέντε Εσταβίγιο από την Ουρουγουάη.

Λίγο πριν από το 70’, η άμυνα του Παναθηναϊκού πιάνεται σε αδράνεια μετά από ένα απλό γέμισμα και ο Νίκος Αναστόπουλος το εκμεταλλεύεται, διπλασιάζοντας τα γκολ της ομάδας του με άψογο τελείωμα.

Οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη, ο Νίκος Καρούλιας κάνει ωραία ατομική προσπάθεια από αριστερά, σεντράρει στον Χρήστο Ζιάκο και αυτός με κεφαλιά μειώνει σε 2-1.

Πάντως, παρά τις ελπίδες του Παναθηναϊκού, το σκορ δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του 23ου πρωταθλήματος της ιστορίας του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Μίχος, Σ. Παπαδόπουλος, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Εσταβίγιο, Λεμονής, Μητρόπουλος (77’ Ορφανός), Αναστόπουλος, Κοκολάκης (81’ Τόγιας).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Καρούλιας, Κόβης, Καψής, Σημαιοφοράκης (65’ Αναστασιάδης), Λιβαθινός, Κατσιάκος, Νικολάε, Κουρόπουλος, Χαραλαμπίδης (65’ Ζιάκος), Ντόκεν.

 

1987-88

Η σεζόν 1987-88 πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η ΑΕΛ έγινε η πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Το καλοδουλεμένο σύνολο του Γιάτσεκ Γκμοχ χαρακτηριζόταν από ομοιογενή κορμό, άριστη φυσική κατάσταση και οικογενειακό κλίμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος πέτυχε το απόλυτο νικών εντός έδρας επί των εκπροσώπων του πάλαι ποτέ ΠΟΚ.

Για την ομάδα του θεσσαλικού κάμπου λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία η αντικανονική χρησιμοποίηση του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή Γκιόργκι Τσίγκοφ στη νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού, καθώς πιάστηκε ντοπέ και μέχρι τότε προβλεπόταν ως κύρωση, εκτός της τιμωρίας του παίκτη, ο μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα και η αφαίρεση τριών βαθμών.

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις είχαν πρόδηλο πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έφερε τροπολογία που εφαρμόστηκε και στην εκκρεμή υπόθεση, ώστε να τιμωρείται μόνο ο παίκτης που παραβαίνει τον σχετικό κανονισμό.

Σημείο-κλειδί στην ξέφρενη κούρσα τίτλου της ΑΕΛ ήταν το 2-0 της 6ης Μαρτίου 1988 στο κατάμεστο Αλκαζάρ επί της αξιόμαχης διεκδικήτριας του τίτλου ΑΕΚ.

Μολονότι ήταν σοβαρά αποδυναμωμένη στην επίθεση με την ταυτόχρονη αποχώρηση των Θωμά Μαύρου-Χόκαν Σάντμπεργκ το καλοκαίρι του 1987 και οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον μεγαλομέτοχο Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, η «Ένωση» κατάφερε να αναπληρώσει σε ορισμένο βαθμό το κενό, με τον Σουηδό επιθετικό Χένρικ Νίλσεν να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (21 γκολ).

Οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος της κούρσας, οι «βυσσινί» μπήκαν ορμητικά και καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο Μιχάλης Ζιώγας στην πρώτη καλή στιγμή του ματς και ο Βασίλης Καραπιάλης με όμορφο τεχνικό σουτ λίγο μετά τη συμπλήρωση του 20λέπτου, διαμόρφωσαν το τελικό 2-0, αφού η «Ένωση» αρκέστηκε σε διαχείριση της ζημιάς στο υπόλοιπο της αναμέτρησης απέναντι σε μια ΑΕΛ που θα μπορούσε να πετύχει και άλλα γκολ.

Το «χρυσό» γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα στο 88ο λεπτό του αγώνα με τον Ηρακλή την προτελευταία αγωνιστική σφράγισε και τυπικά τον τίτλο για την ομάδα του Γκμοχ, ο οποίος απομακρύνθηκε πριν από την τελευταία στροφή του πρωταθλήματος, καθώς ήρθε σε γνώση της διοίκησης το γεγονός ότι είχε υπογράψει ήδη προσύμφωνο με τον Ολυμπιακό.

ΑΕΛ (Γιάτσεκ Γκμοχ): Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Αθανασίου, Αλεξούλης, Τσιώλης, Ζιώγας, Καραπιάλης (88′ Τσίγκοφ), Βαλαώρας (74′ Κυριλίδης).

ΑΕΚ (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Κοφινάς, Χατζόπουλος, Κούτουλας, Μανωλάς, Πεππές, Παπαϊωάννου (69′ Γεωργιάδης), Μαυροδήμος, Πιας, Νίλσεν, Βασιλάκος (46′ Γιάνγιανιν), Πίττας.

 

1988-89

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα (από τα συνολικά τέσσερα με την «Ένωση»), ξεπερνώντας τον έτερο διεκδικητή του τίτλου Ολυμπιακό.

Οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν πολύ δυνατές από την αρχή της σεζόν και με ξεκάθαρο στόχο, όπως φάνηκε κι από τις ηχηρές μεταγραφές εκ Βundesliga – συγκεκριμένα του Μίροσλαβ Οκόνσκι από το Αμβούργο για τους «κιτρινόμαυρους» και του Λάγιος Ντετάρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για τους «ερυθρόλευκους».

Ουσιαστικά όλα κρίθηκαν την προτελευταία αγωνιστική στο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, με τυπικά γηπεδούχο τον σύλλογο του Πειραιά, ο οποίος είχε επικρατήσει 2-1 στο ματς του α’ γύρου που διεξήχθη στη Ρόδο.

Ο αγώνας της 7ης Μαΐου 1989, πάντως, αποδείχθηκε αρκετά επεισοδιακός, με συγκρούσεις οπαδών-αστυνομικών, δεκάδες τραυματισμούς και τεράστιες υλικές ζημιές, τη στιγμή που στο χορτάρι εκτυλισσόταν ένα θρίλερ.

Οι «κιτρινόμαυροι» απέδρασαν με ένα υπερπολύτιμο «διπλό» χάρη στο γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στο 83ο λεπτό, φτάνοντας τους 43 βαθμούς έναντι 40 του Ολυμπιακού.

Ο 28χρονος, τότε, αμυντικός, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή 10 λεπτά νωρίτερα, συνεργάστηκε υπέροχα με τον Μίροσλαβ (σ.σ. προφέρεται Μίροσγουαφ) Οκόνσκι, πάτησε περιοχή, εκτέλεσε τον Ηλία Ταληκριάδη και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ με 1-0.

Την τελευταία αγωνιστική αμφότεροι «έφεραν» ισοπαλία, με ΠΑΟΚ και ΑΕΛ αντίστοιχα, γεγονός που ανέβασε την ΑΕΚ στον θρόνο μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Γούναρης): Ταληκριάδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Καραταΐδης (81’ Σαββίδης), Αποστολάκης, Κωφίδης (46’ Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης, Μουστακίδης, Ντέταρι.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Οικονομόπουλος, Μανωλάς, Πεππές, Χατζής, Βασιλόπουλος, Οκόνσκι, Παπαϊωάννου, Σταματής, Σαβέβσκι, Σαββίδης (81’ Γεωργιάδης), Χριστοδούλου (73’ Καραγκιοζόπουλος).

 

1999-00

Η σεζόν 1999-00 σημαδεύθηκε από μια συναρπαστική μάχη τίτλου ανάμεσα σε δυο εξαιρετικές ομάδες: τον Ολυμπιακό που είχε ενισχυθεί σημαντικά με Ζιοβάνι-Ζλάτκο Ζάχοβιτς και τον Παναθηναϊκό που με σταθερό κορμό παρουσίασε, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιάννη Κυράστα, το πιο ελκυστικό σύνολο της σύγχρονης ιστορίας του.

Σε ένα ματς-πραγματική διαφήμιση για το άθλημα στο ΟΑΚΑ, με φιλάθλους και των δυο ομάδων όπως συνέβαινε πάντοτε μέχρι το 2003, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι μοιράστηκαν βαθμούς, με το χορταστικό 2-2.

Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με κεφαλιά του Γιώργου Ανατολάκη μετά από εκτέλεση φάουλ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και οι «πράσινοι» ισοφάρισαν με τον Φερνάντο Γκαλέτο επίσης από στημένη φάση (φάουλ του Γιώργου Καραγκούνη).

Από εκεί και πέρα, το ματς είχε απίστευτο ρυθμό πάνω-κάτω, με τους παίκτες του Κυράστα να έχουν συνολικά δύο δοκάρια στην αναμέτρηση, ώσπου στο τελευταίο δεκάλεπτο μίλησε η κλάση δύο μεγάλων Ελλήνων σκόρερ.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην ανατροπή με τον Νίκο Λυμπερόπουλο από θέση οφσάιντ και στην επόμενη κατεβασιά του Ολυμπιακού, ο Αλέξης Αλεξανδρής έφερε το ντέρμπι στην ισορροπία.

Στα τελευταία λεπτά, ο Κριστόφ Βαζέχα έχασε δυο πολύ μεγάλες ευκαιρίες για να χαρίσει ένα «διπλό» που θα έφερνε τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος στη μάχη του τίτλου.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο ιδιόρρυθμος Ζάχοβιτς, καθώς κατά την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο όταν έγινε αλλαγή, έβριζε χυδαία επί αρκετή ώρα τον προπονητή του Αλμπέρτο Μπιγκόν (αντικαταστάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς μεσούσης της σεζόν).

Τελικά, οι «πράσινοι» απώλεσαν οριστικά τις ελπίδες τους για πρωτάθλημα μετά (και) την ήττα με 1-0 στην Πάτρα από την ψυχωμένη Παναχαϊκή (με γκολ του Κώστα Κατσουράνη), σε έναν αγώνα όπου έχουν δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία, αλλά προς τιμήν του μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας συνεχάρη ιπποτικά τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για να γίνει φανερό σε πόσο διαφορετική ταχύτητα βρίσκονταν οι δυο ομάδες εκείνη τη σεζόν, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 22 βαθμούς μπροστά από την 3η ΑΕΚ και αμφότεροι οι μονομάχοι του τίτλου είχαν συντελεστή τερμάτων +68 (καλύτερη επίθεση το «τριφύλλι» με 92 γκολ ενεργητικό και καλύτερη άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» με 18 γκολ παθητικό).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Αλμπέρτο Μπιγκόν): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης (87’ Γιαννακόπουλος), Μαυρογενίδης, Τζιωρτζιόπουλος (62’ Πουρσαϊτίδης), Κωστούλας, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Τζόρτζεβιτς, Πασσαλής, Χούτος, Ζάχοβιτς (64’ Αλεξανδρής).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Κυράστας): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Φύσσας, Γκαλέτο, Μίκλαντ, Μπασινάς, Κόλα (44’ Βαζέχα), Καραγκούνης (75’ Ασάνοβιτς), Νασιόπουλος (68’ Σιπνιέφσκι), Λυμπερόπουλος.

 

2001-02

Είναι το τελευταίο πρωτάθλημα στο οποίο οι διεκδικητές τερματίζουν ισόβαθμοι και ο τίτλος κρίνεται από τα μεταξύ τους ματς, φαινόμενο που δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση της ΑΕΚ και τις διοικητικές αλλαγές του Παναθηναϊκού.

Σε τροχιά 26 αγωνιστικών, οι Ολυμπιακός και ΑΕΚ πραγματοποιούν από κοινού πορεία πρωταθλητισμού, με τον Παναθηναϊκό να τους ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, παρά το μέτριο ξεκίνημα που τον βρήκε στην 7η θέση την 9η αγωνιστική.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν υπήρξαν εναλλαγές στην 1η και τη 2η θέση μεταξύ των ομάδων που κοουτσάριζαν οι Τάκης Λεμονής και Φερνάντο Σάντος αντίστοιχα.

Όλα κρίθηκαν σε τεράστιο βαθμό την προτελευταία αγωνιστική, με τους «ερυθρόλευκους» να υποδέχονται την «Ένωση» σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ – προφανώς στις θύρες που «φιλοξένησαν» κόσμο.

Το απόγευμα της 20ής Απριλίου 2002 διεξάγεται ένα θεαματικό ντέρμπι που έχει τον χαρακτήρα τελικού, αφού μέχρι τότε η ΑΕΚ ήταν 1η με 52 βαθμούς και ο Ολυμπιακός στη 2η θέση με 49.

Στα μισά του ημιχρόνου οι «κιτρινόμαυροι» παίρνουν το προβάδισμα με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα, μετά από ανατροπή του ίδιου από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

Λίγο πριν από τη λήξη, όμως, του πρώτου μισού, ο Χρήστος Πατσατζόγλου σεντράρει μες στην περιοχή, ο Ροντρίγκο Φερούζεμ χάνει τον Αλεξανδρή κι εκείνος με το χαρακτηριστικό του γυριστό σουτ ισοφαρίζει.

Επτά λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός γυρίζει το ματς με κεφαλιά του Πατσατζόγλου ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Τζόρτζεβιτς και ασταθή έξοδο του Διονύση Χιώτη.

Λίγα λεπτά αργότερα έρχεται και τρίτο γκολ για την ομάδα του Πειραιά, έπειτα από τραγικό λάθος του Φερούζεμ που εκμεταλλεύτηκε ξανά ο Αλεξανδρής.

Στο 75’ ο Άγγελος Γεωργίου ανατρέπει εντός περιοχής τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη και ο Τσιάρτας μειώνει σε 3-2, δίνοντας πάλι ενδιαφέρον στο ντέρμπι, ενώ μετά από λίγο η ΑΕΚ χάνει μοναδική ευκαιρία με τους Ντέμη Νικολαΐδη και Ίλια Ίβιτς για την ισοφάριση.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Τζόρτζεβιτς ουσιαστικά τελειώνει το ματς και, ουσιαστικά, την κούρσα του πρωταθλήματος, προτού ο Βασίλης Λάκης διαμορφώσει το τελικό 4-3 στο 90+5′.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός έφτασε την ΑΕΚ στους 52 βαθμούς και την προσπέρασε λόγω των δύο νικών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (η «Ένωση» μετρίασε την πίκρα λίγες ημέρες αργότερα, όταν επικράτησε 2-1 στο ίδιο γήπεδο και κατέκτησε το Κύπελλο).

Την τελευταία αγωνιστική με δύο εντυπωσιακές νίκες (1-5 επί του Άρη ο Ολυμπιακός και 6-2 επί του ΠΑΟΚ η ΑΕΚ), διατηρήθηκε η ισοβαθμία που έδινε εν τέλει τον τίτλο στον σύλλογο του Πειραιά          .

Μάχη ανάμεσα στους δύο συλλόγους υπήρξε και για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ, με τον Αλεξανδρή να σημειώνει πέντε γκολ συνολικά τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, φτάνοντας τα 19 και ξεπερνώντας τα 17 του Νικολαΐδη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Κωστούλας, Αμανατίδης (72′ Ανατολάκης), Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος (59′ Ζε Ελίας), Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Ζιοβάνι, Αλεξανδρής (84′ Νινιάδης).

ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Φερούζεμ (64′ Κωνσταντινίδης), Γκαμάρα, Γεωργέας (26′ Κωστένογλου), Τσιάρτας, Λάκης, Ζαγοράκης, Ζήκος, Νικολαΐδης, Κασάπης, Ίβιτς.

 

2002-03

Η ιστορία της ποδοσφαιρικής σεζόν 2002-03 και η διεκδίκηση του τίτλου θυμίζει έναν συνδυασμό διαφόρων κινηματογραφικών ειδών.

Στην αρχή έμοιαζε με δράμα (λόγω του τραγικού ξεκινήματος του Παναθηναϊκού που συνοδεύθηκε από την απόλυση Σάντος) και western (άγριες καταστάσεις λόγω επιστροφής Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ).

Αργότερα εξελίχθηκε σαν ταινία δράσης με φοβερό σασπένς (εκπληκτικοί και οι δύο διεκδικητές), αλλά δυστυχώς τελείωσε ως θρίλερ ή παρωδία, αναλόγως την οπτική γωνία.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε τη σεζόν με φιλοδοξίες με τον Φερνάντο Σάντος, προπονητή της ΑΕΚ την περασμένη σεζόν και παραλίγο πρωταθλητή, στον πάγκο.

Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας τους, γνωρίζοντας τρεις συνεχόμενες ήττες από ΠΑΟΚ (4-1), Προοδευτική (0-1) και ΑΕΚ (1-0).

Η απόλυση του Πορτογάλου ήρθε ως φυσική συνέχεια και ο Σέρχιο Μαρκαριάν, πρώην προπονητής του Ιωνικού αλλά και του Παναθηναϊκού, τον διαδέχθηκε στον πάγκο.

Έκτοτε ο σύλλογος πραγματοποίησε μία αδιανόητη και ξέφρενη κούρσα, φτάνοντας αήττητος στην 29η αγωνιστική και το ντέρμπι τίτλου της Ριζούπολης.

Μέσα σε αυτό το σερί συμπεριλαμβάνεται και η νίκη με 3-2 επί του Ολυμπιακού στο «Απ. Νικολαΐδης», ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη, όπου φτάνει ένα βήμα από τους «4» του Κυπέλλου UEFA (αποκλεισμός στην παράταση από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Πόρτο).

Eξίσου αποτελεσματικός αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακός από άποψη γκολ ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος, με τον Όλεγκ Προτάσοφ στον πάγκο, σημείωσε 75 γκολ συνολικά στο πρωτάθλημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» απέδιδαν ανά στιγμές εκπληκτικό ποδόσφαιρο, βασιζόμενοι κυρίως στα εκρηκτικά άκρα τους με Στέλιο Γιαννακόπουλο και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Οι ήττες στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό εκτός έδρας και ΑΕΚ εντός την 22η αγωνιστική, του δημιούργησαν μεγάλη ζημιά και έθεσαν τη διεκδίκηση του τίτλου υπό αμφισβήτηση.

Φτάνοντας στην 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης, με ιδανικό στόχο τη νίκη από δύο γκολ διαφορά και πάνω.

Σε περίπτωση επικράτησης με ένα γκολ διαφορά θα διεξαγόταν μπαράζ, ενώ ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ισοπαλία ή «διπλό» για να κλειδώσει, επί της ουσίας, τον τίτλο.

Όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Ριζούπολης το απόγευμα της 11ης Μαΐου 2003 είναι γνωστά και έχουν καλυφθεί με ακρίβεια (και) από το Sport-Retro.gr.

Σε ένα κλίμα που θύμιζε περισσότερο πολεμική σύγκρουση παρά «τελικό» πρωταθλήματος, πρωταγωνίστησαν οι βιαιοπραγίες εναντίον των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ζητούσαν να μη συμμετάσχουν στον αγώνα, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Εντός αγωνιστικού χώρου, οι «πράσινοι» γνώρισαν πολύ εύκολα την ήττα με 3-0 χάρη στα γκολ των Ζιοβάνι, Στέλιου Γιαννακόπουλου (2) και όλα έδειχναν ότι θα συμπληρώσουν επταετία μακριά από τον θρόνο.

Πράγματι, την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός νίκησε 5-1 στην Ξάνθη και κατέκτησε το 7ο σερί πρωτάθλημα, ενώ ο Παναθηναϊκός αρκέστηκε στο 3-1 επί του Ακράτητου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε μία επική κόντρα, η οποία στιγματίστηκε γι’ άλλη μια φορά στην Ελλάδα από τις εξωαγωνιστικές παθογένειες που μολύνουν το ποδόσφαιρο.

Την επόμενη σεζόν, οι διεκδικητές του τίτλου ήταν ίδιοι, με τον Παναθηναϊκό του Ιτζάκ Σουμ να σπάει το σερί τίτλων του Ολυμπιακού, αποσπώντας ισοπαλία 2-2 στο κρίσιμο ματς του «Απ. Νικολαΐδης» χάρη στο γκολ του Γιάννη Γκούμα στο 81ο λεπτό.

Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με πέναλτι του Δημήτρη Παπαδόπουλου και οι «ερυθρόλευκοι», με τον Νίκο Αλέφαντο στον πάγκο, είχαν ανατρέψει τα δεδομένα με γκολ των Ιεροκλή Στολτίδη και Τζόρτζεβιτς, σε ένα ντέρμπι που σημαδεύτηκε από τη φάση Σωτήρη Κυργιάκου-Ζιοβάνι και την απόφαση του διαιτητή Γιώργου Δούρου να αποβάλλει μόνο τον Βραζιλιάνο.

Οι συνθέσεις του ντέρμπι της Ριζούπολης:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όλεγκ Προτάσοφ): Κατεργιαννάκης, Αμανατίδης (60’ Ανατολάκης), Βενετίδης, Άντζας, Κωστούλας, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Ζιοβάνι (73’ Οφορίκουε), Χούτος (65’ Νινιάδης).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (75’ Σάριτς), Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Καραγκούνης, Μπασινάς, Μικάελσεν (52’ Γκούμας), Κόλκα (52’ Κωνσταντίνου), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε.

 

2004-05

Με ηγέτη τον Ριβάλντο, μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές εκπλήξεις όλων των εποχών στην Ελλάδα, καθώς και πολλούς άξιους συμπαραστάτες (Τζόρτζεβιτς, Γρηγόρη Γεωργάτο, Ζιοβάνι…), ο Ολυμπιακός «διψούσε» για την επαναφορά του στον «θρόνο» μετά από το «πράσινο» νταμπλ της περασμένης σεζόν, ενώ η είσοδος στο νεόδμητο και πανέμορφο «Γ.Καραϊσκάκης» προσέφερε το ιδανικό περιβάλλον.

Άξιος αντίπαλος και έτοιμος για τη διατήρηση της κορυφής ο Παναθηναϊκός, ένα σταθερό σύνολο από την περασμένη σεζόν, με την… καθιερωμένη πάντως αλλαγή στον πάγκο, αφού τον Ιτζάκ Σουμ αντικατέστησε ο Ζντένεκ Σκάσνι.

Η ψυχολογία του βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο, ειδικά μετά την άνετη επικράτηση επί του «αιωνίου» αντιπάλου με 3-1 στον τελικό Κυπέλλου της περασμένης σεζόν και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στον αντίποδα, η ΑΕΚ προερχόταν από τη δυσκολότερη (μέχρι τότε) φάση της ιστορίας της και πορευόταν μέσα στην αβεβαιότητα, με δυσβάστακτα χρέη, χωρίς γήπεδο και ασύλληπτα προβλήματα.

Με μπροστάρη τον Ντέμη Νικολαΐδη στη διοίκηση και με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις κορυφαίων ποδοσφαιριστών (Νίκος Λυμπερόπουλος, Κώστας Κατσουράνης, Μπρούνο Άλβες, Πάουλο Ασουνσάο), βασιζόταν κυρίως στην ικανότητα του Φερνάντο Σάντος να δημιουργεί δυσκολοκατάβλητα σύνολα.

Ξεκάθαροι στόχοι για εκείνη τη σεζόν δεν είχαν τεθεί από τους «κιτρινόμαυρους», πάντως σίγουρα δεν κοιτούσαν αρχικά την πρωτιά, δεδομένου ότι το σλόγκαν «δεν πάμε για πρωτάθλημα» τυπώθηκε μέχρι και σε μπλουζάκια!

Ντέρμπι «τίτλου» δεν υπήρξε, ωστόσο, οι τελευταίες τρεις αγωνιστικές εκείνης της σεζόν ήταν γεμάτες εναλλαγές συναισθημάτων, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και οι τρεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ είχαν ρεαλιστικές πιθανότητες.

Για να καταλάβει κανείς το σενάριο που ήταν βγαλμένο από Άλφρεντ Χίτσκοκ, την 27η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στη κορυφή με 59 πόντους, έναντι 58 της ΑΕΚ και 56 του Ολυμπιακού.

Η επόμενη στροφή του πρωταθλήματος επεφύλασσε απώλειες για τους δύο πρώτους, με τον Παναθηναϊκό να χάνει δύο βαθμούς στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (0-0) και την ΑΕΚ να ηττάται 1-0 στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό του Αντώνη Νατσούρα.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, επικράτησε 3-1 εκτός έδρας της Κέρκυρας, βρέθηκε έναν βαθμό πίσω από τους «πράσινους» και προσπέρασε την ΑΕΚ στη 2η θέση.

Η προτελευταία αγωνιστική είχε στο μενού της το αθηναϊκό ντέρμπι στο άδειο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας λόγω τιμωρίας, όπου οι δύο ομάδες αλληλοεξοντώθηκαν με 0-0, την ώρα που η ομάδα του Πειραιά επικρατούσε 3-0 του Πανιωνίου και περνούσε στην κορυφή!

Την τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός των 62 βαθμών έπαιζε στο Καυτανζόγλειο με τον Ηρακλή, ο Παναθηναϊκός των 61 βαθμών στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, ενώ η τρίτη ΑΕΚ των 59 βαθμών χρειαζόταν νίκη δική της επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς, σε συνδυασμό με ήττα των αντιπάλων.

Όλοι οι διεκδικητές επικράτησαν, αλλά η νίκη του πρωτοπόρου ήταν αυτή που είχε σημασία, καθώς του χάρισε τον τίτλο την ώρα που οι δύο άλλοι μεγάλοι αντίπαλοι τραβούσαν τα μαλλιά τους με τον τρόπο που έχασαν το πρωτάθλημα.

Στο 61ο λεπτό ένας συνδυασμός του Ζιοβάνι με τον Ριβάλντο έδωσε την ευκαιρία στον δεύτερο να σκοράρει και να καταβάλει το εμπόδιο του αξιόμαχου, αλλά αδιάφορου «γηραιού».

Οι συνθέσεις του ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλμπέρτο Μαλεζάνι): Γκαλίνοβιτς, Κώτσιος, Μόρις, Μινχ, Γκούμας, Βύντρα (74′ Γκέκας), Μπασινάς, Γκονσάλες, Βόουτερ (61′ Χαραλαμπίδης), Δ. Παπαδόπουλος (64′ Ολισαντέμπε), Κωνσταντίνου.

ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Μάλμπασα, Άλβες, Μόρας, Κόντης, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Ίβιτς (79′ Μπούρμπος), Σέζαρ, Λυμπερόπουλος, Σοάρες (86′ Πέτκοφ).

 

2007-08

Μία συναρπαστική κούρσα μεταξύ τριών διεκδικητών που έδωσαν μάχες σε γήπεδα αλλά και δικαστήρια, σε μία σεζόν που από νωρίς μύριζε μπαρούτι.

Ο Ολυμπιακός με τις εντυπωσιακές μεταγραφές (Ραούλ Μπράβο, Λουτσιάνο Γκαλέτι, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Λομάνα Λούα Λούα, Κριστιάν Λεντέσμα και Φερνάντο Μπελούστσι τον Ιανουάριο) διέθετε ένα πολύ ισχυρό ρόστερ.

Οι παραπάνω σχημάτισαν ένα έμπειρο και ιδιαίτερα ποιοτικό σύνολο για την ομάδα του Τάκη Λεμονή που έχασε, βέβαια, κάποιες σημαντικές μονάδες, όπως ο Ριβάλντο (με περιπετειώδη και επεισοδιακό τρόπο) και ο Νέρι Καστίγιο, ο οποίος πωλήθηκε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι του ποσού-ρεκόρ για την εποχή (15.000.000 ευρώ).

Η ΑΕΚ κατάφερε να ταράξει τα νερά στο μεταγραφικό παζάρι, εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Ριβάλντο, ο οποίος τα προηγούμενα τρία χρόνια κυριαρχούσε στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού (101 συμμετοχές, 43 γκολ και 23 ασίστ), επομένως το ηθικό ήταν ακμαιότατο και στόχος τέθηκε η επαναφορά της στην κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, γιόρταζε 100 χρόνια ιστορίας εκείνη τη σεζόν και έμοιαζε ως ιδανική ευκαιρία για αντεπίθεση και ανακατάληψη των ηνίων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μάλιστα, το «τριφύλλι» επέστρεψε στη φυσική του έδρα, στο ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να γιορτάσει στο σπίτι του την επέτειο.

Πρωταγωνιστής ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε για λίγα λεπτά και ελάχιστοι θα τον θυμούνταν αν δεν ήταν εκείνος που έκρινε τον τίτλο άθελά του: Ο λόγος για τον Ρόμαν Βάλνερ, τον Αυστριακό επιθετικό του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2008, ανήμερα των 100ών γενεθλίων του Παναθηναϊκού, ο Απόλλων Καλαμαριάς υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και κατάφερε να πανηγυρίσει μία δραματική νίκη στο 90ό λεπτό με γκολ του Γιώργου Μπάρκογλου.

Το πρόβλημα ήταν πως ο σκόρερ είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Βάλνερ, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, καθώς μέσα στη σεζόν είχε αγωνιστεί ήδη με τις σκωτσέζικες Χάμιλτον και Φόλκερκ!

Η FIFA απαγόρευε ρητά τη συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή με πάνω από δύο ομάδες ανά σεζόν, ο Ολυμπιακός εντόπισε την παράβαση και υπέβαλε ένσταση για να κερδίσει το ματς στα χαρτιά.

Την ίδια αγωνιστική η ΑΕΚ έχανε 3-2 από τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ και παρέμενε στην 3η θέση, ενώ ο 2ος Παναθηναϊκός περνούσε 1ος μετά τη νίκη του επί του Αστέρα Τρίπολης στη Λεωφόρο με 2-0.

Ο αιωνόβιος της τριάδας, πάντως, δεν κατάφερε να παραμείνει μέχρι τέλος στη διεκδίκηση, καθώς δύο μάλλον ανέλπιστες ήττες από Ξάνθη (3-2) και ΟΦΗ (4-1) τον έθεσαν νοκ-άουτ.

Η «Ένωση» αντιθέτως, από την 21η αγωνιστική και ύστερα, σημείωσε μόνο νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας πλέον τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της, μετά την απομάκρυνση του Λορένθο Σέρα Φερέρ.

Την 27η αγωνιστική, συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου 2008, πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού που θα μπορούσε να κρίνει τον πρωταθλητή.

Η «Ένωση» επικράτησε εμφατικά με 4-0 των «ερυθρολεύκων» (με τον Χοσέ Σεγούρα στον πάγκο, μετά την αποχώρηση του Τάκη Λεμονή) και πίεσε μέχρι τέλους, πάντα υπό τον ντόρο του εξωαγωνιστικού θρίλερ της εκδίκασης της υπόθεσης Βάλνερ.

Εκείνος ο αγώνας ήταν που έδωσε στην ΑΕΚ το έναυσμα να νιώσει ότι αξίζει τον τίτλο, λόγω της εκπληκτικής της εμφάνισης κόντρα στον βασικό συνδιεκδικητή αλλά και του εκπληκτικού σερί που προαναφέρθηκε.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποχωρούσε από το ΟΑΚΑ με νίκη ή ισοπαλία, θα μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο ανεξαρτήτως της υπόθεσης Βάλνερ και να διώξει τις «σκιές», όμως, η εμφάνισή του έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Η απόφαση πάρθηκε, οι τρεις βαθμοί δόθηκαν στον σύλλογο του Πειραιά και το πρωτάθλημα τελείωσε με εκείνον πρώτο στους 70 βαθμούς, την ΑΕΚ στους 68, τον Παναθηναϊκό στους 66 και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη… Β’ Εθνική.

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μάχο, Μπούρμπος, Γεωργέας, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Ζήκος, Καφές, Εντίνιο (82′ Ράμος), Ριβάλντο, Μπλάνκο (72′ Κονέ), Λυμπερόπουλος (89′ Παυλής).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Σεγούρα): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Λεονάρντο, Ζούλιο Σέζαρ, Άντζας, Στολτίδης, Γκαλέτι, Λεντέσμα (67′ Σίσιτς), Κοβάσεβιτς, Μπελούστσι (77′ Κωνσταντίνου), Τζόρτζεβιτς.

 

2017-18

Στις 11 Μαρτίου 2018 διεξήχθη στο γήπεδο της Τούμπας ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διψούσαν για ένα πρωτάθλημα, με τον «δικέφαλο» της Θεσσαλονίκης να απέχει 33 χρόνια από την εγχώρια κορυφή και εκείνον της Αθήνας εννέα λιγότερα.

Παραμονή του «τελικού» του πρωταθλήματος αποφασίστηκε αιφνίδια ελαστικοποίηση της τιμωρίας των γηπεδούχων, αναφορικά με την υπαίτια μη έναρξη του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό (σ.σ. το περιβόητο ρολό που βρήκε στο κεφάλι τον αντίπαλο προπονητή Όσκαρ Γκαρθία).

Επομένως, επιστράφηκαν στον ΠΑΟΚ οι τρεις βαθμοί που είχαν αφαιρεθεί και θα αγωνιζόταν σε γεμάτο γήπεδο, γεγονός που προφανώς θα τον ενίσχυε ακόμα περισσότερο.

Γηπεδούχοι οι «ασπρόμαυροι», οι οποίοι υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, έπαιζαν πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο, ενώ από το τέλος του α’ γύρου είχαν ένα εντυπωσιακό σερί 10 συνεχόμενων νικών και μιας μόνο ήττας (από Αστέρα Τρίπολης).

Από την άλλη, η «Ένωση» του Μανόλο Χιμένεθ παρουσίαζε αξιοσημείωτη συνέπεια σε όλες τις διοργανώσεις, φτάνοντας μια ανάσα και από την πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League, με μεγάλα της όπλα τη «refuse to lose» νοοτροπία και την εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία.

Το ντέρμπι είχε μεγάλη ένταση και λιγοστές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες (από μία μεγάλη ευκαιρία με Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς και Τάσο Μπακασέτα), με τους «κιτρινόμαυρους» να βολεύονται στο χαμηλό τέμπο και να κρατούν με σχετική άνεση το 0-0.

Στο 90ό λεπτό συνέβη η φάση που έβαλε φωτιά στον αγώνα και το πρωτάθλημα: Ο ΠΑΟΚ βρήκε δίχτυα με κεφαλιά του Φερνάντο Βαρέλα μετά από κόρνερ και ο διαιτητής Γιώργος Κομίνης αρχικά έδειξε σέντρα.

Η φάση, όμως, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς έπρεπε να εξακριβωθεί αν ο Μαουρίσιο εμποδίζει ή όχι με την προσποίησή του τον Βασίλη Μπάρκα, ώσπου έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ διαιτητή και βοηθού, το 0-0 παρέμεινε.

Από εκεί και πέρα, συνέβησαν περιστατικά ντροπιαστικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τον αρχηγό των γηπεδούχων Βιεϊρίνια, ο οποίος προσπάθησε να παρεμποδίσει τη διακοπή του αγώνα.

Ο διαιτητής Κομίνης έχασε εντελώς τον έλεγχο, καταφεύγοντας σε παλινωδίες (μολονότι ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ, έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο αγώνας διακόπηκε στο 1-0).

Και, το κυριότερο, σε ένα γήπεδο με ατμόσφαιρα γιορτής εκείνο το βράδυ, ο μεγαλομέτοχος των γηπεδούχων Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, με το πιστόλι του να βρίσκεται σε κοινή θέα.

Συνεπώς, το ντέρμπι κατακυρώθηκε στα χαρτιά υπέρ της ΑΕΚ, ενώ ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ουσιαστικά εκτός της διεκδίκησης του πρωταθλήματος στις εναπομείνασες πέντε αγωνιστικές.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Κάνιας (78’ Σάκχοφ), Πέλκας (73’ Μπίσεσβαρ), Κάμπος, Λημνιός (55’ Μακ), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Κονέ, Σιμόες, Γκάλο (82’ Μασούντ), Λιβάια (64’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας, Αραούχο.

 

*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!