Όταν ένα νέο παιδί στις μέρες μας ακούει ότι η ποδοσφαιρική επαρχία ήταν κάποτε πανίσχυρη, ενδεχομένως να θεωρεί ότι η φράση είναι τραβηγμένη.
Σίγουρα θα αισθάνεται τεράστια έκπληξη με το πρωτάθλημα της ΑΕΛ το 1988 ή την πρόκριση του ΟΦΗ επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993, ωστόσο ίσως πιστεύει ότι αυτές οι επιτυχίες ήταν πρόσκαιρες. Μέγα λάθος.
Στην προκειμένη, το Sport-Retro.gr βάζει στο μικροσκόπιο έναν αγώνα που διεξήχθη σαν σήμερα το 1987, με απώτερο σκοπό να αποδείξει ότι η επαρχία είχε και διάρκεια.
Τότε, ο ΟΦΗ είχε επιβληθεί 4-1 του Ολυμπιακού στο «Θ. Βαρδινογιάννης» ή «Γεντί Κουλέ», όπως είναι πιο διαδεδομένο το «καυτό» γήπεδο του Ηρακλείου.
Έτυχε; Ας αναφερθεί και κάτι ακόμα. Από το 1968 μέχρι το 1985 οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καταφέρει να φύγουν νικητές από το «κάστρο» του «Ομίλου». Δηλαδή, χρειάστηκε να καταγραφούν 11 αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να λήξει η… μάχη της Κρήτης, με τη μόνη διαφορά ότι η επιτυχία της ομάδας του Πειραιά ήταν… πρόσκαιρη και όχι εκείνες των γηπεδούχων.
Αργότερα, δηλαδή από τον Απρίλιο του 1988 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997, όταν πια ο ΟΦΗ είχε εδραιωθεί και πρωταγωνιστούσε στην Α’ Εθνική, ο Ολυμπιακός δεν νίκησε ούτε μια φορά σε 10 διαδοχικές προσπάθειες.
Μία χρήσιμη εισαγωγή, αφού σημειωθεί ότι το «καμάρι της Κρήτης» είχε ανάλογες επιτυχίες και εναντίον των υπολοίπων δυνάμεων του Κέντρου (και της Θεσσαλονίκης).
Γκέραρντ vs Παναγούλιας σημειώσατε… 1
Ο κορυφαίος τεχνικός στην Ιστορία του ΟΦΗ και από τους καλύτερους της Α’ Εθνικής, αρχικά, έριξε το βάρος στη μάχη του κέντρου, ωστόσο δεν άργησε να δώσει εντολή για φουλ επίθεση από τη στιγμή που διέκρινε σημάδια αδυναμίας στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Πέτρος Ξανθόπουλος, Γιώργος Τόγιας, Βασίλης Παπαχρήστου, οι δύο Αγρινιώτες (Στράτος Αποστολάκης, Πέτρος Μίχος) και οι λοιποί «ερυθρόλευκοι» βίωσαν εφιαλτικές στιγμές στον αγωνιστικό χώρο του «Γεντί Κουλέ».
Η μεσοεπιθετική τετράδα του ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας, Γιώργος Βλαστός, Γιάννης Σαμαράς, Τάκης Περσίας) άρχισε να επισκέπτεται συχνά τα αντίπαλα καρέ και οι 12.000 οπαδοί των γηπεδούχων να ωθούν τους παίκτες προς το γκολ.
Η εντολή του Έγκε (Ευγένιου πια μετά από μια ζωή στην Κρήτη) Γκέραρντ αποδείχθηκε κίνηση-ματ, αφού στο 25ο λεπτό ο Νιόπλιας βρήκε τον Βλαστό κι εκείνος άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ.
Νωρίτερα (21’), ο Βλαστός είχε ζητήσει πέναλτι και αργότερα (36’) ο Δημήτρης Σκούνας απέκρουσε πάνω στη γραμμή το σουτ του Περσία, χωρίς να είναι εμφανές αν η μπάλα την είχε περάσει ή όχι.
Η ουσία είναι ότι ο ΟΦΗ είχε πιάσει από τον λαιμό τον Ολυμπιακό και, βάσει εικόνας, δικαιούτο περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο.
Έβρεξε γκολ…
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Περσίας έκανε σέντρα από δεξιά, η μπάλα πέρασε από τον Σαμαρά και κατέληξε στον Νίκο Τσίμπο, ο οποίος διπλασίασε το προβάδισμα του ΟΦΗ με σουτ.
Τρία λεπτά αργότερα (50’), ο Βλαστός κέρδισε πέναλτι από τον Μίχο, ο Νιόπλιας ευστόχησε και «κλείδωσε» τη νίκη των γηπεδούχων, ενώ στο 74’ ο Νίκος Γκουλής τροφοδότησε τον Βλαστό κι εκείνος έγραψε το 4-0!
Ο νεοεισελθών Γιώργος Αθανασιάδης βρήκε δίχτυα με τη σειρά του στο 79’, όμως δεν χρίστηκε σκόρερ επειδή ο επόπτης καταλόγισε οφσάιντ, προτού ο Ίγκορ Βράμπλιτς βάλει το γκολ της τιμής για τον Ολυμπιακό στο 87’.
Οι συνθέσεις του αγώνα:
ΟΦΗ (Έγκε Γκέραρντ): Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσίμπος, Μιχαλήτσος, Τσινός, Περσίας, Ίσις (80’ Χαραλαμπίδης), Νιόπλιας, Σαμαράς, Βλαστός (78’ Αθανασιάδης).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Αλκέτας Παναγούλιας): Σκούνας, Αποστολάκης, Ξανθόπουλος, Τόγιας, Μίχος (75’ Σεμερτζίδης), Μπονόβας, Ζελελίδης, Παπαχρήστου, Αναστόπουλος (46’ Βράμπλιτς), Μητρόπουλος, Βαΐτσης.
Το video του αγώνα:
«Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έμαθαν…»
Ύστερα από τη λήξη του αγώνα, ο Έγκε Γκέραρντ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Ξεκινήσαμε με τον Νιόπλια μπροστά. Μετά από λίγο μεταφέρθηκε πιο πίσω και πήγαμε καλύτερα.
Ξέραμε ότι ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς φιλάθλους στην Κρήτη, οι οποίοι τώρα πιστεύω να έμαθαν ότι το νησί τους διαθέτει μία πολύ καλή ομάδα».
Ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας, από την πλευρά του, σχολίασε συν τοις άλλοις: «Η νίκη του ΟΦΗ είναι δίκαιη. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε σήμερα μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του στο διάστημα που είμαι εγώ προπονητής του. Δεν ξέρω τι επηρέασε την ομάδα μου.
Συγχαρητήρια στον ΟΦΗ και στον προπονητή του κ. Γκέραρντ. Πάντοτε έλεγα, και από τον πρώτο γύρο, ότι διαθέτουν πολύ καλή ομάδα».
Τα… θαύματα του 1987
Ο ΟΦΗ δεν τσάκισε τον Ολυμπιακό του 1986 (6ος) ούτε εκείνον του 1988 (8ος), αλλά αυτόν του 1987 που εν τέλει κατέκτησε το επεισοδιακό πρωτάθλημα.
Επιπλέον, εκμεταλλευόμενος και τις προσθαφαιρέσεις βαθμών στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές (σ.σ. ο δεύτερος μέχρι την 27η στροφή ΠΑΟΚ προτίμησε την απεργία από την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ο «Όμιλος» κατέλαβε την 3η θέση στην Α’ Εθνική.
Έναν χρόνο νωρίτερα είχε τερματίσει 2ος, πίσω μόνο από τον αχτύπητο Παναθηναϊκό της εποχής, ενώ στις 21 Ιουνίου 1987 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, ύστερα από το 3-1 επί του Ηρακλή στον τελικό που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 1987 πανηγύρισε την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση της Ιστορίας του (θύμα του η Λέφσκι Σόφιας που τότε λεγόταν Βιτόσα).
Τέλος, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ματς στην Ιστορία της Α’ Εθνικής: το 5-2 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στις 21 Δεκεμβρίου.
H διάρκεια και η δύναμη της επαρχίας που λέγαμε…
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ»
Διαβάστε ακόμη:
Τα Ball Epoque αφιερώματα του Sport-Retro.gr
*Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter και το Instagram για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας