Πολλές φορές η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, γι’αυτό και είναι απρόβλεπτη. Το ρητό αυτό ταιριάζει…γάντι στην περίπτωση του Τζον Κούπερ, του Βρετανού αθλητή που κατάφερε να κερδίσει 2 ασημένια ολυμπιακά μετάλλια στo Τόκιο το 1964.
Θριάμβευσε στα 400 μέτρα με εμπόδια και στη σκυτάλη του ίδιου αγωνίσματος, εντυπωσιάζοντας άπαντες στο “Νησί” με τα εντυπωσιακά επιτεύγματά του, ωστόσο 6 χρόνια μετά την τελευταία του επιτυχία, το νήμα της ζωής του έμελλε να κοπεί με το πιο άδοξο τρόπο…
Το Sport-Retro.gr πιστό στο ραντεβού του με την ανάδειξη ιστοριών που δεν γνωρίζουν οι πολλοί, εστιάζει στον σύντομο βίο του Τζον Κούπερ, ο οποίος ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα (18/12) το μακρινό 1940.
Τα μετάλλια τον κάνουν θρύλο
Ο Κούπερ πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα του Τόκιο το 1964, χωρίς να περιμένει ούτε ο ίδιος ούτε η βρετανική αποστολή ότι μπορεί να διακριθεί στην διοργάνωση.
Η κατάσταση, όμως, εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά… Ο 23χρονος προκρίθηκε αρχικά στον τελικό των 400 μέτρων μετ’ εμποδίων, διαψεύδοντας τις “Κασσάνδρες” που ουδέποτε του έδιναν τύχη για κάτι καλό.
Το ασημένιο έκανε αίσθηση στην πατρίδα του, αλλά υπήρξε και συνέχεια, καθώς κατέκτησε το ίδιο χρώμα μεταλλίου και με την ομάδα 4Χ400 της Μεγάλης Βρετανίας.
Η σημειολογία αξιομνημόνευτη. Αυτός ο σπουδαίος αθλητής έλαβε μέρος και σε δεύτερους διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968 στο Μεξικό, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει τα κατορθώματα που τον ενέταξαν στο πάνθεον.
Από το ζενίθ της ζωής του ήρθε απότομα το ναδίρ σαν κάποιος σεναριογράφος δράματος να πήρε την πένα του και να υπέγραψε το σενάριο που ομολογουμένως μοιάζει με εκείνα των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών…
Η μοιραία πτήση και το άδοξο τέλος
Από την απόλυτη επιτυχία και τις δάφνες της, ο Τζον Κούπερ ήρθε αντιμέτωπος με τη φρίκη.
Στις 3 Μαρτίου 1974, ο Βρετανός Ολυμπιονίκης μετέβαινε στη μοιραία πτήση 981 της Turkish Airlines με προορισμό το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της ανταπόκρισης στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι και αμέσως μετά την απογείωση του McDonnell Douglas DC-10 για την αγγλική πρωτεύουσα, το αεροσκάφος προσέκρουσε στο δάσος του Ερμενονβίλ.
Οι 346 ανθρώπινες ψυχές, μεταξύ των οποίων και ο 33χρονος Τζον Κούπερ, χάθηκαν εντός λίγων δευτερολέπτων με τόσο άδικο τρόπο και εισήλθαν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του πιο πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους προκλήθηκε, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, από την αποκόλληση της πόρτας αποσκευών, η οποία με τη σειρά της επέφερε έκρηξη στο πίσω μέρος του σκάφους που με τη σειρά του έχασε απότομα ύψος και εν τέλει διαλύθηκε.
Το συμβάν έμεινε στην Ιστορία ως η “Τραγωδία του Ερμενονβίλ”, ραγίζοντας τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο είναι πολύ λεπτή…
Ο Τζον Κούπερ θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες όλων ως η βρετανική αστραπή που έφυγε από τη ζωή άδικα, στον δρόμο για την επιστροφή στην πατρίδα…
Χρήστος Τούντας
Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ
Διαβάστε ακόμη:
Το αεροπορικό δυστύχημα του πανεπιστημίου της Ουιτσίτα. Οι τραγικές συμπτώσεις, τα εγκληματικά λάθη…
Το Α και το Ω της δισκοβολίας είναι ο Αλ Έρτερ
VIDEO: Ο εξωπραγματικός Καρλ Λιούις. Έκανε κάκιστη εκκίνηση, έφτασε στο παγκόσμιο ρεκόρ
Το πιο λαμπρό αστέρι των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ο Σπύρος Λούης…
Ντοράντο Πιέτρι: Ο Μαραθωνοδρόμος των Μαραθωνοδρόμων που «νίκησε» χωρίς να βγει πρώτος