Στις 31 Αυγούστου 2017 η Εθνική Ελλάδας «κόλλαγε» στο εντός έδρας 0-0 με την Εσθονία, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του 8ου προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.
Αυτό το αποτέλεσμα δυσκόλευε την υπόθεση-πρόκριση, μέσω της 2ης θέσης που οδηγούσε σε αγώνες μπαράζ, αφού η Βοσνία & Ερζεγοβίνη είχε πλέον το πάνω χέρι, αλλά η Κύπρος είχε διαφορετική άποψη.
Το εκκωφαντικό 3-2, με ανατροπή μάλιστα από 0-2, στέρησε ουσιαστικά από τους «δράκους» τη δυνατότητα να προσπεράσουν την Ελλάδα στην βαθμολογία.
Ήταν μία νίκη αναπάντεχη για την Κύπρο που χρόνια είχε να πανηγυρίσει ανάλογο ποδοσφαιρικό επίτευγμα σε εθνικό επίπεδο, διότι σε συλλογικό έχει μπει για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη μέσω του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης, αλλά και του Απόλλωνα Λεμεσού τα τελευταία χρόνια.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην Κύπρο
Αν κάποιες ισοπαλίες στο παρελθόν με μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μεταξύ τους και η Ιταλία του Πάολο Ρόσι, προσπεράστηκαν εύκολα, η νίκη επί της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης ταξίδεψε τους Κυπρίους σε εκείνο το ματς με την Ισπανία.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από εκείνη τη θρυλική επικράτηση, όταν για πρώτη φορά η «μεγαλόνησος» έγινε έστω και για λίγο το επίκεντρο του κόσμου στον «βασιλιά των σπορ», το Sport-Retro.gr θυμάται.
Η 1η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000 (σ.σ. η τελική διεξήχθη στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου) άρχισε στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η κληρωτίδα είχε στείλει την Κύπρο στον 6ο όμιλο μαζί το αδύναμο Σαν Μαρίνο, την Αυστρία, το Ισραήλ και το μεγάλο φαβορί που άκουγε στο όνομα Ισπανία.
Τότε, η «μεγαλόνησος» βρισκόταν στην 80ή θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και το έργο της ήταν φυσικά δύσκολο, αναφορικά με το σενάριο της πρόκρισης.
Το πρώτο ματς για τους Κυπρίους ήταν αυτό κόντρα στην Ισπανία στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας, όπου εκείνο το βράδυ συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 θεατές (επισήμως κόπηκαν 1.876 εισιτήρια).
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο ισπανικό ποδόσφαιρο
Ο Χαβιέρ Κλεμέντε, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως η αμυντική του προσέγγιση είχε επιφέρει την κακή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας πριν από λίγους μήνες, παράταξε μία από τις πιο επιθετικογενείς ενδεκάδες στην ιστορία της «φούρια ρόχα».
Συγκεκριμένα, ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα τους Χοσέμπα Ετσεμπερία, Ραούλ Γκονσάλες, Αλφόνσο Πέρες, Λουίς Ενρίκες και Φερνάντο Μοριέντες.
Σε ένα ματς που, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε το διεθνές του ντεμπούτο ο Μίτσελ Σαλγάδο, η Κύπρος χωρίς να έχει άγχος εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το γεγονός πως η τακτική προσέγγιση της αντιπάλου άφηνε χώρους και αποστάσεις στις γραμμές της.
Ο Γιώτης Εγκωμίτης έκανε ό,τι ήθελε τον Σέρχι Μπαρχουάν από τη δεξιά πλευρά και στο 43′ διαμόρφωσε με καταπληκτική «λόμπα» το σκορ του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης.
Στο δεύτερο μέρος όλοι περίμεναν ότι η Ισπανία θα αντιδράσει, αλλά το γκολ του Σίνισα Γκόγκιτς στο 49′ έβαλε… φωτιά στο γήπεδο και σάστιζε ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους.
Η Κύπρος συνέχισε να χάνει ευκαιρίες και θα μπορούσε να ανεβάσει τον υπέρ της δείκτη του σκορ, αν ήταν πιο εύστοχος ο Μάριος Αγαθοκλέους.
Ο Ραούλ μείωσε στο 73′, αλλά στο 77′ ένας άλλος Σερβο-Κύπριος, ο Μιλένκο Σπόλιαριτς, έδωσε τη χαριστική βολή στους φιλοξενούμενους, όταν με άπιαστη γυριστή κεφαλιά έδωσε εκ νέου αέρα δύο τερμάτων στους γηπεδούχους.
Οι Ισπανοί έβγαλαν εκ νέου αντίδραση στο 80′ με γκολ του Μοριέντες, ωστόσο το 3-2 δεν μεταβλήθηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και η Κύπρος είχε πετύχει μία τεράστια νίκη!
«Το πιστεύαμε και τα καταφέραμε. Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή. Ήμασταν μία ομάδα. Μια οικογένεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν κερδίσαμε την Ισπανία και μπήκαμε στα αποδυτήρια, ήρθε κατευθείαν και με αγκάλιασε ο Μιλένκο Σπόλιαριτς.
Έκλαιγε από χαρά και έλεγε: ‘Εμείς ως Γιουγκοσλαβία δεν κερδίσαμε ποτέ την Ισπανία και τα καταφέραμε τώρα’», δήλωνε χρόνια αργότερα ο προπονητής Πανίκος Γεωργίου.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας απασχόλησε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Ο ισπανικός Τύπος έγραφε κολακευτικά λόγια για τους Κυπρίους, ενώ τόνιζε ότι είχαν βρεθεί στην καλύτερη τους μέρα, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «Mundo Deportivo»: «Ο Μάριος Χριστοδούλου έμοιαζε με παίκτη που είχε κερδίσει τη ‘Χρυσή Μπάλα’».
Ταυτόχρονα όλοι ζητούσαν την απομάκρυνση του Κλεμέντε, ο οποίος μετά το ματς δήλωσε: «Αν παίζαμε ξανά τώρα, θα έβαζα 8 αμυντικούς. Ζητούσαν όλοι να παίξουμε επιθετικά. Τώρα τι κατάλαβαν;»
Γενικώς στη χώρα της Ιβηρικής ξέσπασε «πόλεμος», καθώς διάφορες προσωπικότητες του αθλητικού χώρου εξέφρασαν ανοιχτά την αμφισβήτηση και την αρνητικότητά τους προς τον προπονητή, έκαναν λόγο για βραδιά ντροπής, ενώ αντίστοιχη θέση πήρε ανοιχτά και η υπουργός αθλητισμού Εσπεράνθα Αγίρε.
Προς υπεράσπισή του έσπευσε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, οι διεθνείς που του ζητούν να παραμείνει στον πάγκο, αλλά και το Εθνικό Βασκικό Κόμμα, το οποίο επεσήμανε πως αν ο Κλεμέντε καταγόταν από τη Μαδρίτη κι όχι από τη Χώρα των Βάσκων, θα είχε άλλη αντιμετώπιση.
Τελικά μετά από πενθήμερο-φωτιά ο Βάσκος τεχνικός απολύθηκε και είπε: «Δεν παραιτήθηκα ούτε από την ομάδα ούτε από τις ευθύνες μου. Αν δεχθεί ποτέ ο πρωθυπουργός να με συναντήσει, έχω να του κάνω κι εγώ κάποιες προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να διοικείται η χώρα».
Η αναστάτωση που κατάφερε να προκαλέσει η Κύπρος με αυτήν τη νίκη ήταν πρωτόγνωρη για το ισπανικό ποδόσφαιρο, γεγονός που μαρτυρά και το μέγεθος της έκπληξης.
Σύμφωνα με τη «Marca», μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα αποτέλεσε μία από τις 10 χειρότερες στιγμές στην ιστορία της «φούρια ρόχα», η οποία βέβαια μέχρι το 2008 μετρούσε περισσότερες αποτυχίες, παρά θριάμβους.
Όσο ασυνήθιστη πάντως ήταν η πρεμιέρα του ομίλου, τόσο συνηθισμένη ήταν η συνέχεια, καθώς με τον Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο στον πάγκο της, η Ισπανία έκανε μόνο νίκες στα υπόλοιπα ματς του ομίλου και προκρίθηκε ως πρώτη.
Η Κύπρος, από την πλευρά της, έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε πρόκριση τελικής φάσης (ακόμη δεν το έχει καταφέρει), αλλά ουσιαστικά στο τέλος πλήρωσε την εντός έδρας ήττα με 3-0 από την -υποψιασμένη- Αυστρία στη 2η αγωνιστική.
Επίσης, βίωσε και την εκδίκηση της Ισπανίας στο εκτός έδρας ματς, όπου ηττήθηκε με το βαρύ 8-0 και εν τέλει τερμάτισε στην 4η θέση με 12 βαθμούς, ήτοι έναν λιγότερο από Αυστρία και Ισραήλ που ισοβάθμησαν στη 2η θέση (σ.σ. τελικά οι «κυανόλευκοι» μετέβησαν στα μπαράζ).
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνη η τεράστια επιτυχία της πρεμιέρας σήμαινε πολλά για το κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο φώναζε για πρώτη φορά τόσο δυνατά «παρών».
Με το πέρασμα των ετών η εθνική ομάδα έφερε κι άλλα σπουδαία αποτελέσματα (ισοπαλία με τη Γερμανία, νίκες με Ουαλία, Ιρλανδία, ισοπαλία με την Πορτογαλία), αλλά κανένα απ’ αυτά δεν ξεπέρασε το έπος με τους Ισπανούς.
Μόνο μία πρόκριση σε τελική φάση φαίνεται ικανή να βάλει εκείνον τον θρίαμβο σε λιγότερο περίοπτη θέση στην καρδιά των Κυπρίων.
Οι συνθέσεις και τα highlights του αγώνα:
ΚΥΠΡΟΣ (Πανίκος Γεωργίου): Παναγιώτου, Κώστα, Πίττας, Ιωάννου (81’ Ιωακείμ), Χαραλάμπους, Μελαναρκίτης, Εγκωμίτης, Σπόλιαριτς, Γκόγκιτς (62’ Αγαθοκλέους), Μαλέκκος (56’ Πούνας), Χριστοδούλου.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Χαβιέρ Κλεμέντε): Κανιθάρες, Σαλγάδο, Σέρχι, Αλκόρτα, Μιγκέλ (66’ Αμόρ), Ιέρο, Ετσεμπερία (60’ Εθκέρο), Λουίς Ενρίκε, Μοριέντες, Ραούλ, Αλφόνσο (39’ Κίκο).