Το χρυσό τις Μιρέλας με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα της με τα μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, η Μιρέλα Μανιάνι έχει κρατήσει σε περίοπτη θέση την 8η Αυγούστου 2002.

Μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης, το ασημένιο σε εκείνο του Έντμοντον και το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η κορυφαία ακοντίστρια ταξίδεψε στο Μόναχο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μία πορεία προς τη δόξα με τα μάτια της Μιρέλας. Εορταστική συνέντευξη στο Sport-Retro.gr

Στις 6 Αυγούστου 2002 η Μανιάνι έλαβε μέρος στο 2ο γκρουπ των προκριματικών και κατέλαβε άνετα την 1η θέση με βολή στα 61.09μ.

Μάλιστα ήταν η μοναδική αθλήτρια που ξεπέρασε το απαιτούμενο φράγμα των 61μ. για το εισιτήριο στον τελικό της διοργάνωσης, αφού η κορυφαία του 1ου γκρουπ Στέφι Νέριους έριξε 60.27μ.

Επιπλέον, η έτερη εκπρόσωπος της χώρας, η Αγγελική Τσιολακούδη, προκρίθηκε ως 3η του 1ου γκρουπ με βολή στα 63.14μ.

H Mιρέλα Μανιάνι με την Αγγελική Τσιολακούδη

Είκοσι χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο της Άννας Βερούλη στο νεότευκτο ΟΑΚΑ, η Μιρέλα Μανιάνι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η 25χρονη έριξε 60.77μ. στην πρώτη της βολή, αλλά το 67.47μ. στη δεύτερη αποδείχθηκε αποστομωτικό και έκοψε κάθε όρεξη από τις αντιπάλους.

Αυτή ήταν η κορυφαία επίδοση της χρονιάς στον κόσμο και, κυρίως, εκείνη που της χάρισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού η Νέριους έφτασε μέχρι τα 64.09μ. και η Μικάελα Ίγκμπεργκ ως τα 63.50μ.

Η Τσολακούδη, από την πλευρά της, έριξε την κορυφαία πρώτη βολή (63.14μ.) των φιναλίστ, ωστόσο δεν τη βελτίωσε με συνέπεια να αρκεστεί στην, κατά τ’ άλλα, άκρως τιμητική 5η θέση.

Η μεγαλύτερη διάκριση της γεννηθείσας στην Αλεξάνδρεια ακοντίστριας ήρθε τρία χρόνια αργότερα, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2004 από τότε η Μιρέλα

Η Μιρέλα Μανιάνι, η οποία άγγιξε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (67,51μ.), δήλωσε μετά τον αγώνα: «Ήξερα ότι όλοι περίμεναν να ακουστεί ο εθνικός ύμνος. Έπρεπε να βάλω φτερά στους ώμους μου για να το καταφέρω, γιατί για εμένα αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου, όταν βρίσκομαι πάνω στο βάθρο.

Ήθελα αυτό το χρυσό, γιατί ήταν το μοναδικό που έλειπε από τη συλλογή μου. Περίμενα ότι θα καταρρίψω το πανελλήνιο ρεκόρ. Λόγω του κρύου, όμως, δεν τα κατάφερα. Τώρα στόχος είναι να διπλασιάσω τα μετάλλια που έχω».

Παράλειψη θα ήταν αν δεν γινόταν αναφορά στον αείμνηστο Βασίλη Κοκόλη, ο οποίος 20 χρόνια νωρίτερα είχε κατευθύνει και τις Άννα Βερούλη, Σοφία Σακοράφα στο βάθρο (1η και 3η θέση αντίστοιχα).

Υπηρέτησε για περισσότερο από πενήντα χρόνια τον ελληνικό στίβο, αρχικά ως αθλητής του Ορφέα Σερρών και του Ολυμπιακού Πειραιώς κι έπειτα ως προπονητής.

Το ατομικό του ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 (63,25μ.) στους 47ους Πανελλήνιους Αγώνες στίβου της Αθήνας.

Τα πρώτα του προπονητικά βήματα έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, εν συνεχεία στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ώσπου το 1980 κατηφόρισε στην Αθήνα.

Είχε γεννηθεί το 1933, ήταν καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ενώ δίδαξε κινησιολογία και ξιφασκία στη Σχολή Θεάτρου του ΚΘΒΕ

Στις 24 Μαρτίου 2017 η Κύπρια σύζυγός του Μαρία Κοκόλη (ακοντίστρια) και οι κόρες του Μαρία & Κορίνα τον αποχαιρέτησαν μαζί με σύσσωμο τον ελληνικό αθλητισμό.

«Ήσουν ο δάσκαλός μου, η υποστήριξή μου όλα αυτά τα χρόνια. «Μπαμπάς» μου, φίλος μου και τα πάντα που οφείλω σε όλη την καριέρα μου. Καλό Παράδεισο», έγραψε εκείνο το μεσημέρι η Μιρέλα Μανιάνι στο προφίλ της στο Facebook.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!