Νίκος Καρνέσης: Ο αδικοχαμένος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού που ήθελε να πάει στον Παναθηναϊκό

Με αφορμή το επικείμενο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, το Sport-Retro.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια ιστορία από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Πριν από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να κερδίζει πλατιές μάζες φιλάθλων, ασχέτως αν ακόμη χαρακτηριζόταν «σπορ της αλητείας».

Ήδη ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αποτελούσαν τα λαοφιλέστερα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα, σε μία εποχή πάντως που ο κόσμος δεν παρακολουθούσε αγώνες μόνο βάσει συλλογικής προτίμησης, αλλά κυρίως για το θέαμα.

DERBY STORIES ΣΤΟ SPORT-RETRO.GR

Πολλοί εκ των ιδρυτών των «ερυθρολεύκων» υπήρξαν αθλητές του «τριφυλλιού» (ειδικά κατά την περίοδο 1910-1912), μεταξύ των οποίων ο Ντίνος Ανδριανόπουλος και ο Ιωσήφ Τερεζάκης.

Ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος παίκτης που μεταπήδησε από τον έναν «αιώνιο» στον άλλον, εν έτει 1927.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ένας άλλος τερματοφύλακας, ο Νίκος Καρνέσης, ζήτησε να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο, δηλαδή να αφήσει τον Ολυμπιακό για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Είχε γεννηθεί στη Σαλαμίνα, το παρατσούκλι του ήταν «Εγγλέζος» και το σοβαρό πρόβλημα υγείας (ήταν διαβητικός) δεν τον εμπόδισε να αποτελέσει στέλεχος των «ερυθρολεύκων».

Το ανεπίσημο ντεμπούτο του έγινε την 1η Μαρτίου 1936 στη φιλική εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ με 3-2, ενώ μια εβδομάδα αργότερα έπαιξε και στο ματς με τον Θησέα Πειραιά (4-1).

25/3/1937: Η ομάδα του Ολυμπιακού φωτογραφίζεται στο Πασαλιμάνι μετά την παρέλαση. Καθιστός στη μέση ο Νίκος Καρνέσης

 

«Στην Εθνική σε θέλουμε»

Η παρουσία του εμβληματικού Αχιλλέα Γραμματικόπουλου δεν του επέτρεπε να αγωνίζεται στις επίσημες αναμετρήσεις, ωστόσο τη σεζόν 1936-37 έλαβε μέρος σε 9 φιλικούς αγώνες και, κυρίως, σε 4 για το πρωτάθλημα της ΕΠΣΠ.

26/3/1939: Εντυπωσιακή έξοδος σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ο Καρνέσης ήταν μέλος των ομάδων που κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1936, 1937, 1938) και τρία πρωταθλήματα ΕΠΣΠ (1937, 1938, 1940).

Συνολικά, ο τερματοφύλακας από τη Σαλαμίνα κατέγραψε 13 συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (3 το 1937, 1 το 1938, 9 το 1939), αριθμός που μεταφράζεται σε 1.108 αγωνιστικά λεπτά.

Επίσης, είχε αγωνιστεί στο ιστορικό 13-0 επί της ΕΓΟΗ στις 19 Φεβρουαρίου 1939 και στο 2-0 επί του Παναθηναϊκού στις 26 Μαρτίου 1939, αμφότερα για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο γιγάντιος τερματοφύλακας έδειχνε ικανός να διαδεχθεί τον Γραμματικόπουλο, ενώ ήδη οι φίλαθλοι είχαν αρχίσει να τον θαυμάζουν.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Ολυμπιακό

«Πρόσεξε Νίκο λεβεντιά, πανύψηλε Καρνέση, που έχεις θαύμα τη γροθιά στην μπάλα όπου κι αν πέσει. Σου εύχεται η πατρίδα σου μαζί κι όλοι οι φίλοι πως γκολ μέσα στα δίχτυα σου μην βάλει το «τριφύλλι». Στην Εθνική σε θέλουμε γκολκίπερ για να παίξεις, εκεί θα σε θαυμάσουμε πως είσαι πάντα παίκτης».

Οι παραπάνω λέξεις ανήκουν σε ένα ποίημα που σκαρφίστηκε ένας φίλαθλος από τη Σαλαμίνα και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αθλητισμός» τον Μάιο του 1939.

Εκείνη την εποχή την εστία της Εθνικής ομάδας υπερασπίζονταν οι Σπύρος Σκλαβούνος και Χρήστος Ρίμπας, όμως ο Καρνέσης έθετε υποψηφιότητα για να φορέσει τα «γαλανόλευκα» γάντια κατά τη δεκαετία του 1940. Αλίμονο…

Πρωταθλητής ΕΠΣΠ και Ελλάδας 1938: Κάτω δεξιά με πολιτική περιβολή

 

Το παράπονο του Καρνέση

Στα τέλη Μαΐου του 1939, ο Νίκος Καρνέσης επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «Αθλητισμός» και αποκάλυψε ότι ζήτησε την ελευθέρας του από τον Ολυμπιακό, προκειμένου να εγγραφεί στον Παναθηναϊκό.

Οι δηλώσεις του: «Τη στιγμή που ο σύλλογός μου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την υγεία μου, δεν υπάρχει λόγος να εξακολουθώ να υποστηρίζω τα χρώματά του. Θέλετε να σας αναφέρω ένα παράδειγμα;

Δυο ημέρες προ του αγώνος του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ ζήτησα από τον σύλλογο ένα μικρό ποσό για την ανάλυση του αίματός μου. Ο γιατρός μετά την ανάλυση θα μου έλεγε αν έπρεπε να αγωνιστώ ή όχι. Το συμβούλιο, παρουσία και του αρχηγού της ομάδας Κορσιάνου, αρνήθηκε.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Φυσικά δεν αγωνίστηκα την Κυριακή. Αν αγωνιζόμουν πιθανότατα να μην είχε διακοπεί ο αγώνας (σ.σ. αναφερόταν στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ).

Τέλος πάντων, πρέπει να μου δώσουν ελεύθερη μεταγραφή αφού ξέρουν ότι ξόδεψα 15.000 δραχμές για θεραπεία του σακχαροδιαβήτη, προκειμένου να είμαι σε θέση να αγωνίζομαι στην ομάδα».

Ο Ολυμπιακός του 1939: Δεύτερος στους ορθίους από αριστερά και δίπλα του ο έτερος τερματοφύλακας Ντίνος Βέλλας, ο οποίος επίσης «έφυγε» άδικα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Το τέλος

Σταδιακά, τα ίχνη του Νίκου Καρνέση χάθηκαν λόγω του σοβαρού προβλήματος της υγείας του, ενώ η απόσυρση από τη δράση είχε ως αποτέλεσμα να βαρύνει αρκετά.

Στα μέσα Μαρτίου 1940, ο νεαρός τερματοφύλακας επανεμφανίστηκε στο Στάδιο Καραϊσκάκη και το ρεπορτάζ ανέφερε ότι θα έκανε προπονήσεις για 15 ημέρες, προκειμένου να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.

Στις 26 Μαρτίου 1940 υπερασπίστηκε για τελευταία φορά την εστία του Ολυμπιακού, σε εντός έδρας φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Βόλου (1-1 το τελικό αποτέλεσμα).

Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας του Νίκου Καρνέση επιδεινώθηκε και λίγους μήνες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ηταν μόλις 23 ετών…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!