O Ατρόμητος έπαιξε πριν από τον Πανιώνιο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης!

Ο Ατρόμητος και ο Πανιώνιος είναι δύο από τις ομάδες που έχουν κλέψει την παράσταση στην εφετινή Super League, έπειτα από το πέρας των πρώτων 9 αγωνιστικών.

Η αλήθεια είναι ότι αμφότεροι (οι «κυανόλευκοι» από το 2011, οι «κυανέρυθροι» από το 2015) έχουν καταγράψει ουκ ολίγες επιτυχίες, όμως στην προκειμένη ανήκουν στο ψηλό ράφι της βαθμολογίας.

Με αφορμή την αθηναϊκή αυτή μονομαχία για τη 10η αγωνιστική της Super League, το Sport-Retro.gr αποκαλύπτει στους αναγνώστες του μία άγνωστη ιστορία που κρατά από το 1940!

Η μεταφορά της έδρας

Όταν έγινε ο ξεριζωμός του 1922, ο Πανιώνιος προσπάθησε να συνεχίσει τη λαμπρή του δράση στην Αθήνα και αρχικά στεγαζόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, η Νέα Σμύρνη άρχισε να κατοικείται από Μικρασιάτες πρόσφυγες και στο πολεοδομικό της σχέδιο είχε προβλεφθεί χώρος για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η απόφαση περί μεταφοράς του συλλόγου στο προάστιο πάρθηκε τον Νοέμβριο του 1937, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου 1938 δημοπρατήθηκε η έκταση νότια του Ασύλου Άγιος Ανδρέας.

Τότε άρχισε η διαμόρφωση του χώρου σε στάδιο με στίβο, κουλουάρ κλπ., ενώ παράλληλα το σωματείο διεξήγαγε διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού.

«Εις το Στάδιον του Πανιωνίου παρά την Νέαν Σμύρνην, εγένετο μετά την περιμάνδρωσιν και η σκυρόστρωσις του στίβου, ήδη δε τοποθετείται καρβουνίδι κλπ δια την συμπλήρωσιν του στίβου.

Υπολογίζεται ότι το στάδιον θα χρησιμοποιηθή από του προσεχούς Ιανουαρίου», αναφέρει η εφημερίδα «Ασύρματος» στο φύλλο της 21ης Νοεμβρίου 1939.

Στάδιο υπήρχε, ποδοσφαιρική ομάδα δεν υπήρχε

Το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου 1940, κι αφού πια ο σύλλογος είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί το στάδιο, διοργανώθηκαν Πανιώνιοι Αγώνες, έπειτα από 12χρονη διακοπή.

Στο περιθώριο του σπουδαίου αυτού γεγονότος έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια της νέας έδρας του σωματείου, παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Τα καθαρά έσοδα των αγώνων αυτών προσφέρθηκαν από τον Πανιώνιο για την αντικατάσταση του πολεμικού πλοίου «Έλλη», το οποίο είχε τορπιλιστεί από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου στην Τήνο.

Το μοναδικό μελανό σημείο ήταν ότι από τον Ιούνιο του 1934 η ΕΠΣΑ είχε διαγράψει το ποδοσφαιρικό τμήμα από τα μητρώα της, διότι δεν επιδείκνυε την παραμικρή δράση κατά την τελευταία διετία.

Η ανασύστασή του έγινε τον Σεπτέμβριο του 1940 χάρη σε πρωτοβουλία του Γιώργου Ρουσόπουλου, εμβληματικής προσωπικότητας του συλλόγου και όχι μόνο.

Ο Πανιώνιος στήθηκε εκ νέου με αθλητές στίβου της ομάδας, οι οποίοι παράλληλα ήταν ποδοσφαιριστές της Πράσινης Θύελλας Κουκακίου (σ.σ. χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Λεύκας κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισού).

Δηλώθηκε ως έδρα του Απόλλωνα!

Στο μεταξύ, το διάστημα που ο Πανιώνιος δεν διέθετε ποδοσφαιρικό τμήμα παρά μόνο τμήματα στίβου, αθλοπαιδιών και ποδηλασίας, υπήρχε η σκέψη το γήπεδο να παραχωρηθεί στον Απόλλωνα.

Ο λόγος ήταν ότι εκείνη την εποχή η «ελαφρά ταξιαρχία» διέθετε εξαιρετική ομάδα αλλά όχι δικό της γήπεδο από το 1922 μέχρι το 1948, όταν και χτίστηκε εκείνο της Ριζούπολης.

Αρχικά, πάντως, το 1940 το στάδιο της Νέας Σμύρνης δηλώθηκε στην ΕΠΣΑ ως έδρα του Απόλλωνα, εν όψει της έναρξης των πρωταθλημάτων Α’ και Β’ κατηγορίας της Αθήνας.

Κατά συνέπεια, το ποδοσφαιρικό τμήμα των «κυανόλευκων» χρησιμοποίησε τον χώρο πριν από το αντίστοιχο «κυανέρυθρο», ασχέτως αν είχε ονομαστεί «Στάδιον Πανιωνίου».

Ο Απόλλων έδωσε δύο αγώνες πρωταθλήματος, προτού διακοπεί το πρωτάθλημα λόγω της έναρξης του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Συγκεκριμένα, στις 6 Οκτωβρίου συνέτριψε 6-0 (η α’ ομάδα) και 3-2 (η β’ ομάδα) την Α.Ε. Παγκρατίου, σε αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική των αντίστοιχων πρωταθλημάτων.

Προηγήθηκε και ο Ατρόμητος

Σε αυτό το σημείο… μπαίνει στο αφιέρωμα και ο Ατρόμητος Αθηνών, μία ομάδα που ιδρύθηκε στην πλατεία Βικτωρίας από παρέα μαθητών τον Μάιο του 1923 και μόλις 5 χρόνια αργότερα κατέλαβε την 3η θέση στο πρώτο, ανεπίσημο, πρωτάθλημα Ελλάδας.

Η ύπαρξη πολλών σωματείων στο κέντρο της πρωτεύουσας, όμως, ώθησε το 1932 τους διοικούντες στην απόφαση να γίνει η μεταφορά της έδρας στο Περιστέρι.

Εκείνη την εποχή η δημοφιλέστερη ομάδα της ήταν ο Νέος Αστήρ, προπομπός του οποίου ήταν η Ένωση Περιστερίου (καλά καταλάβατε, είχε ως έμβλημα το αστέρι).

Ο νεοφερμένος στην περιοχή Ατρόμητος Αθηνών απορρόφησε τον ντόπιο σύλλογο και έκτοτε αποτελεί την πιο τρανή δύναμη του πολυπληθούς δήμου.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η ομάδα με έμβλημα το μπλε αστέρι αγωνίστηκε πριν από τον Πανιώνιο στο στάδιο της Νέας Σμύρνης και, μάλιστα, δύο φορές!

Προτού καλά-καλά οι «κυανέρυθροι» δημιουργήσουν εκ νέου το ποδοσφαιρικό τους τμήμα, ο Ατρόμητος ηττήθηκε 2-0 από τον Απόλλωνα στις 13 Οκτωβρίου 1940 και «έφερε» 0-0 με τον Παγκράτι στις 20 Οκτωβρίου 1940.

Αμφότερες οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της α’ κατηγορίας της ΕΠΣΑ για τη σεζόν 1940-41 που διεκόπη λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ποιο ήταν το πρώτο ματς του Πανιωνίου στο γήπεδό του; Ένα νικηφόρο (2-0) φιλικό με τη γειτονική Α.Ε. Καλλιθέας στις 20 Οκτωβρίου.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

 

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρα στον πρώην συμπαίκτη του! Τα έκτροπα του 1948 στη Νέα Σμύρνη

Σπάνιο ντοκουμέντο: Πανιώνιος θρίαμβος του 1949

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!