Οι λαοφιλέστερες ομάδες του 1949. Πρώτος ο Παναθηναϊκός

21 Ιουλίου 1949

Μία άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» από το καλοκαίρι του 1949 αναδημοσιεύει το Sport-Retro.gr.

Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εφημερίδα είχε ζητήσει από τους αναγνώστες της να απαντήσουν ποια είναι η αγαπημένη τους ομάδα.

Σχεδόν 15.000 φίλαθλοι (14.596 για την ακρίβεια) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και… έστεψαν πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό με 4.468 ψήφους.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε «πράσινη» απόχρωση, ωστόσο από τη στιγμή που η ψηφοφορία έγινε το 1949, σε μία πολύ πιο αγνή ποδοσφαιρικά εποχή, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποδίδεται σε αυτό το γεγονός.

Αυτή η πρωτιά προξενεί εντύπωση, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός αγνοούσε το πρωτάθλημα επί 19 συναπτά έτη, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Άρη που στο ενδιάμεσο πήραν τίτλους και διέθεταν καλύτερες ομάδες.

Η εφημερίδα «Φως των Σπορ», η οποία συνδέθηκε (και συνδέεται) με τους «ερυθρόλευκους», δεν είχε αρχίσει ακόμη να εκδίδεται, συνεπώς η πλειοψηφία των φιλάθλων διάβαζε την «Αθλητική Ηχώ».

Αυτό που γίνεται εύκολα κατανοητό είναι πως οι παραδοσιακές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης δεν είχαν σημαντική εκπροσώπηση, κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και «Ηχώ», δεν είχε… απήχηση στον Βορρά.

Δεν μπορεί, δηλαδή, να χαρακτηριστεί φυσιολογικό ότι ομάδες όπως ο Φωστήρας, ο Έσπερος και η Δάφνη διέθεταν περισσότερους φιλάθλους από τον Άρη ή τον Ηρακλή.

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα είχε συμπεριλάβει στη δημοσκόπηση τις 20 ομάδες που αγωνίζονταν τότε στα πρωταθλήματα ανώτατης κατηγορίας Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η πορεία χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Derby Stories: Η στήλη του Sport-Retro.gr με την εκπληκτική απήχηση

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!