Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ: Σπάνιο video πριν από τον «δηλητηριασμένο» αγώνα

Μεσολάβησαν 24,5 χρόνια, αλλά το μυστήριο παραμένει άλυτο. Τι συνέβη με τη «δηλητηρίαση» των παικτών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν από τον τρίτο προημιτελικό με τον Ολυμπιακό; Το Sport-Retro.gr ανακάλυψε ένα κρυμμένο video της εποχής.

***

Το ερώτημα τι είχε προηγηθεί του 79-54 στο ΣΕΦ, την 16η ημέρα του Μαρτίου του 1995, έχει περάσει τις «Πύλες του Ανεξήγητου». Ούτε ο Κώστας Χαρδαβέλας ή ο… Δημοσθένης Λιακόπουλος έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις για το «τι» και «πώς».

Το δεδομένο ήταν ότι η νίκη του Ολυμπιακού στο ζευγάρωμα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η πρόκριση στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Σαραγόσα, με 2-1 στη σειρά, είχε σημαδευτεί και επισκιαστεί από το γεγονός πως πέντε παίκτες του Στάνισλαβ Ερέμιν (Καράσεφ, Κουντέλιν, Πανόφ, Κόρνεφ, Μοργκούνοφ) είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο.

Εκδήλωσαν αλλοπρόσαλλα συμπτώματα ναυτίας και πολλές άλλες παρενέργειες (παράλυση των άκρων, κόπωση μέχρι και παροδική κατάθλιψη), με συνέπεια ουδέποτε να εμφανιστούν στο γήπεδο.

Τουναντίον η ρωσική ομάδα κατέληξε να παρουσιαστεί μονάχα με μια 5άδα (Κισούριν, Γκρέζιν, Σπιριντόνοφ, Κουράσοφ, Βαντέεφ) και να φτάσει στο σημείο να μείνει με τρεις παίκτες (αποβλήθηκε ο Κουράσοφ και χτύπησε ο Σπιριντόνοφ), σε μια στιγμή-παρωδία για την ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, χρόνια προτού λάβει την ανεξάρτητη μορφή που έχει σήμερα.

Για τις πολλαπλές εκδοχές της μυστηριώδους ιστορίας έχουν χυθεί πολλά κιλά μελάνης! Από «ερυθρόλευκη» δολιοφθορά στα νερά που βρίσκονταν στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ μετά τον δεύτερο αγώνα μέχρι τροφική δηλητηρίαση στο εστιατόριο που είχε δειπνήσει η αποστολή.

Ακόμη και αυτοδηλητηριασμό των παικτών μετά από δωροδοκία για να έχουν μειωμένη απόδοση, αφού τότε τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά για μια όχι πλούσια ομάδα που μετά τα πρώτα δέκα ματς είχε χάσει τους δύο Αμερικανούς της (Έντι, Έβανς).

Από τη στιγμή που τίποτα δεν αποδείχθηκε με σαφήνεια, πέραν της αλοπεριδόλης (ψυχοφαρμάκου) σε δείγματα που φέρεται να ελέγχθηκαν σε ρωσικό εργαστήριο, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, καθώς η ενήμερη FIBA ενήργησε σαν τον Πόντιο Πιλάτο νίπτοντας τα χέρια της, και το αποτέλεσμα καταγράφηκε στα αρχεία, ο καθένας κρατά σε κάθε περίπτωση το σενάριο που του ταιριάζει ή… τον εξυπηρετεί.

Καταγεγραμμένη είναι η δήλωση του τότε προέδρου Μιχαΐλ Ρεσνίκοφ, ο οποίος στην κάμερα του ΑΝΤ1 έλεγε ότι «αμέσως μετά τον αγώνα της Τρίτης όλη η ομάδα αισθάνθηκε μια αδιαθεσία, και οι παίκτες κι εγώ προσωπικά.

Οι γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και προς στιγμήν όλα έδειχναν νορμάλ. Την επομένη το πρωί δεν ήταν έτσι τα πράγματα, οι περισσότεροι αισθάνονταν άσχημα».

Όπως και παικτών της ΤΣΣΚΑ εκείνης δημοσιευμένες αργότερα σε αφιερωματικά κείμενα ρωσικών Μέσων όπως το «Sport-Express».

Επί παραδείγματι ο αστέρας Βασίλι Καράσεφ, που νοσηλεύτηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, υποστήριζε πως «αν είχα ένα όπλο, θα αυτοκτονούσα».

Αντίστοιχα ο Ιγκόρ Κουντέλιν μετέφερε πως «όταν γύρισα στο ξενοδοχείο, το δωμάτιο άρχισε να γυρίζει». Κατά τις ίδιες πηγές ο Νικίτα Μοργκούνοφ είχε ανακαλύψει τρύπες στα  μπουκάλια με το νερό!

Το Sport-Retro.gr βρήκε, αναζητώντας αδημοσίευτες πληροφορίες για το συμβάν, ένα σχεδόν 5λεπτο video από τα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ.

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που αποτυπώνει τις διαδοχικές διαβουλεύσεις των ιθυνόντων της ρωσικής ομάδας, στις οποίες έλαβε μέρος ο (πρόεδρος της ομοσπονδίας και πατρική φιγούρα όλων) Αλεξάντερ Γκομέλσκι που ταξίδεψε εκτάκτως στην Αθήνα, τον εμφανή προβληματισμό στα πρόσωπα όλων κατά την αναχώρηση με το λεωφορείο για το γήπεδο, την ελλιπή προετοιμασία των διαθέσιμων παικτών και την έναρξη της εισόδου τους στον αγωνιστικό χώρο, προτού η κάμερα εστιάσει σε μπουκάλια με νερό.

Γιατί έπαιξε εκείνο τον αγώνα η ΤΣΣΚΑ απαντάται στην ειλικρινή φράση του Στάνισλαβ Ερέμιν, χρόνια μετά. «Διότι, μην ξεχνάτε πως ήμασταν στο 1995. Σήμερα ίσως έπραττα διαφορετικά».

Όλα τ’ άλλα είναι ιστορία, πια.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!