Τον Φεβρουάριο του 2000 η λέξη «Survivor» ήταν άγνωστη και, βέβαια, μακρινή από την πραγματική έννοια της που σχετίζεται με χιλιάδες Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
Τότε, ο μέσος πολίτης της χώρας είχε τη δυνατότητα να καταβάλει 1.200 δραχμές και να αποκτήσει το περιοδικό «Active», αφού επί της ουσίας και η ταμπέλα «αθλητικό site» άγνωστη ήταν.
Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1999, ένα σπουδαίο ταλέντο (γιατί ταλέντο παρέμεινε) του ελληνικού ποδοσφαίρου έσβηνε κεράκια με τον αριθμό 20 στην τούρτα.
Με αφορμή τα τωρινά του γενέθλια (κλείνει τα 39), το Sport-Retro.gr μεταφέρει στο διαδίκτυο το αφιέρωμα του περιοδικού «Active» στον Λάμπρο Χούτο, ο οποίος τότε είχε μόλις επαναπατριστεί από την Ιταλία για λογαριασμό του Ολυμπιακού.
«Ένας σταρ για το 2000»
Αυτός ήταν ο τίτλος του περιοδικού, στο εξώφυλλο του οποίου είχαν… συμπρωταγωνιστικό ρόλο και οι Ντιέγκο Μαραντόνα, Ντούσαν Μπάγεβιτς-ΠΑΟΚ, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ολυμπιακός από Μπάγεβιτς σε Μπιγκόν, γυναίκες αθλητικογράφοι που ψηφίζουν τους πιο γοητευτικούς άσους.
Στο εσωτερικό του αφιερώματος για τον 20χρονο Χούτο υπήρχε ο τίτλος «Επιστροφή στα κόκκινα», ενώ οι δημιουργοί του ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Χριστοφιδέλλης, Γιώργος Λυκουρόπουλος και Αντώνης Καρπετόπουλος.
«Στην Ελλάδα έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί περισσότερα για την ‘ομοιότητά’ του με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Αυτό οφείλεται περισσότερο στις αναλογίες του σωματότυπου τους παρά στο παιχνίδι τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Σε μία γωνιά του αφιερώματος ένα πινακάκι με βαθμολόγηση από τους συντάκτες: 9άρια σε δεξί πόδι, ταχύτητα, αίσθηση του γκολ, 8άρια σε αριστερό πόδι, αξιοποίηση του συμπαίκτη, χαρακτήρα κ.ο.κ.
Τα 20 πράγματα
Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του θέματος να βρίσκεται στα «20 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τον Χούτο», που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λυκουρόπουλος.
Παρατίθενται αυτούσια προκειμένου να μάθετε τα πάντα για έναν πολύ νεαρό ακόμη άσο, ο οποίος τότε επαναπατριζόταν στην Ελλάδα από τη Ρόμα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.
1. Σε ηλικία 12 ετών ο Λάμπρος Χούτος μετακομίζει από την Παιανία με πρωτοβουλία του πατέρα του Γιώργου στη Ρώμη για να ενταχθεί στην ακαδημία της Ρόμα. Τα πρώτα συναισθήματα για τον μικρό Λάμπρο ήταν η μοναξιά και η στεναχώρια για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Μόνος στην Ιταλία σε ηλικία 12 ετών, «καταδικασμένος» να αγωνιστεί για να πετύχει σ’ έναν δύσκολο χώρο, συχνά έκλαιγε τα βράδια και σκεφτόταν την επιστροφή στην Ελλάδα. Ο πατέρας του επικοινωνούσε μαζί λέγοντάς του να γυρίσει αν θέλει πίσω. Όμως ο Λάμπρος πιστεύοντας στις δυνατότητές του κι αφού είχε την αρχική αποδοχή στη Ρόμα, έμεινε για να αγωνιστεί.
2. Η σχέση του πατέρα Χούτου με την Ιταλία χρονολογείται πριν από την πρωτοβουλία του για την ένταξη του Λάμπρου στη Ρόμα. Ο Γιώργος Χούτος είχε εμπορικές δραστηριότητες και βρισκόταν συχνά στη Ρώμη για δουλειές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αυτοκίνητο με ιταλικές πινακίδες. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τα Τρίκαλα.
3. Ένα στοιχείο της εφηβικής του ηλικίας ήταν η απομόνωση στους ξενώνες της Ρόμα. Δεν μπορούσε να τον βρει κανείς στο τηλέφωνο και για να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε έπρεπε να βγει εκτός εγκαταστάσεων.
4. Στην Παιανία βρισκόταν ως παίκτης του Παναθηναϊκού μαζί με τους Καραγκούνη, Γκούμα και Αλεξόπουλο. Ήταν ο μικρός της παρέας για 2 χρόνια.
5. Ο Λάμπρος υπήρξε ο νεότερος ξένος που έπαιξε στο Καμπιονάτο σε ηλικία 16 ετών, κόντρα στη Νάπολι για 10 λεπτά, με προπονητή του τότε τον Ματσόνε. Πρώτος προπονητής του, όμως, στην εφηβική ομάδα ήταν ο Σέλα, με υπεύθυνο του τμήματος τον παλιό μεγάλο φορ της Ρόμα Ρομπέρτο Προύτσο.
6. Η ποδοσφαιρική Ιταλία εκδήλωσε για πρώτη φορά τον θαυμασμό της για τον Χούτο το 1994, όταν η «RAI 3» μετέδωσε απευθείας αγώνα της εφηβικής ομάδας της Ρόμα με την αντίστοιχη του Άγιαξ. Η Ρόμα κέρδισε με 2-1 και ο Χούτος «οργίασε» βάζοντας και τα 2 γκολ με μια καταπληκτική εμφάνιση.
7. Ο πατέρας του πήγε κάποτε στα δικαστήρια (!) τον πρόεδρο της Ρόμα Φράνκο Σένσι, επειδή για κάποιο λόγο ο Ματσόνε έβαλε τον γιο του να προπονείται μόνος του.
8. Πρόσφατα, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και η αδερφή του για σπουδές, η οποία και παρέμεινε παρότι ο Λάμπρος γύρισε στην Ελλάδα.
9. Ο Λάμπρος απολάμβανε στην Ιταλία όλες τις ανέσεις ενός παίκτη της Ρόμα. Είχε στη διάθεσή του κάρτα για αγορές με έκπτωση 30 ή 50% σε πολλά καταστήματα, ειδικές τιμές στα ρούχα «Armani», αυτοκίνητα, νοικιασμένη βίλα και κουπόνια 2.000.000 λιρών για βενζίνη στο αυτοκίνητό του.
10. Από τη Ρώμη μιλούσε συχνά στο τηλέφωνο στην Ελλάδα με τον Γιώργο Καραγκούνη, ώσπου βρέθηκαν μαζί στην Εθνική Ελπίδων. Είναι και τώρα ο καλύτερος φίλος του στην Ελλάδα.
11. Έπαιξε πρώτη φορά στην Εθνική Ελπίδων κόντρα στη Γεωργία, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
12. Ο κύριος που τον συνοδεύει πολλές φορές με το αυτοκίνητό του στο γήπεδο του Ρέντη ονομάζεται Μίλτος Καρατζάς και τον προπονούσε στην παιδική του ηλικία στην Παιανία. Είναι τώρα προπονητής ερασιτεχνικών ομάδων.
13. Μένει σε μονοκατοικία κοντά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τους γονείς του. Αγαπημένο του ζωάκι ένα κουνέλι.
14. Πέρασε το καλοκαίρι του στη Μύκονο, παρέα με τους συνήθεις κολλητούς του. Ακόμα και στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία για 7 χρόνια ερχόταν πάντα για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα.
15. Στο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Ολυμπιακό περιλαμβάνεται όρος που δίνει το δικαίωμα στην ομάδα του Πειραιά να ελέγχει τις συνεντεύξεις και τις φωτογραφίσεις του.
16. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για ένα παιδί πολύ ευγενικό και φιλικό, με φυσικότητα στη συμπεριφορά του, έμφυτο «σταριλίκι» – έτσι όπως το εννοούν με απλότητα στο εξωτερικό – και θετική διάθεση, αποτέλεσμα της σκληρής διαπαιδαγώγησης, αφού από τα 12 του ζει μόνος του σε μια ξένη χώρα.
17. Ο τραυματισμός του, που στέρησε από τους φίλους του στον Ολυμπιακό την πρεμιέρα με την ομάδα του Πειραιά στις αρχές του Ιανουαρίου, ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις για έναν ποδοσφαιριστή. Θλάση σε σημείο κάτω από το πέλμα, που δεν συναντιέται συχνά και θέλει ειδική θεραπεία.
18. Είναι ήδη ίνδαλμα των κοριτσιών στην Ελλάδα και ίσως χάρη στο τρίπτυχο πρόσωπο-φινέτσα-ντύσιμο, στο οποίο βοήθησε και η παραμονή στην Ιταλία, να μιλάμε για τον ποδοσφαιριστή-σταρ της επόμενης δεκαετίας στη χώρα μας.
19. Η απόφασή του να γυρίσει στην Ελλάδα και ν’ αφήσει πίσω του το Καμπιονάτο ήρθε μετά την απογοήτευσή του για τον παραγκωνισμό του κι εφέτος στη Ρόμα, παρά το καλό ξεκίνημα με τον Καπέλο προπονητή, που τον υπολόγισε ακόμα και για το Κύπελλο UEFA. Όλα έδειχναν ότι φέτος θα ήταν η χρονιά του στην Ιταλία, αλλά οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ρόμα Σένσι βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί πολύ άγαρμπα τον πατέρα Χούτο για τις διεκδικήσεις του για την καριέρα του γιου του. Στον Σένσι, άλλωστε, αποδίδεται η φράση: «Δεν αντέχω άλλο τον πατέρα σου».
20. Ο Λάμπρος Χούτος υπήρξε ο νεότερος παίκτης στο Καμπιονάτο που έκανε συμβόλαιο με εταιρεία ρούχων. Σε ηλικία 15 ετών η ιταλική αθλητική εταιρεία «Diadora» του έδωσε 50.000.000 για να φορά τα ρούχα της.
***
Έπειτα από μόλις 67 συμμετοχές και 33 γκολ (όχι άσχημα), ο Λάμπρος Χούτος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το 2004 και εντάχθηκε στο δυναμικό της Ίντερ μέχρι το 2007.
Βίωσε 3 διαδοχικούς δανεισμούς σε Αταλάντα, Μαγιόρκα και Ρετζίνα, προτού καταγράψει ισάριθμες εμφανίσεις με τη φανέλα της Ίντερ τη σεζόν 2006-07 και εν συνεχεία γίνει κάτοικος Νέας Σμύρνης για λογαριασμό του Πανιωνίου.
Με 14 γκολ σε 31 συμμετοχές στους σπουδαίους “κυανέρυθρους” της εποχής, ο Χούτος ήρθε σε ρήξη με τον προπονητή Έβαλντ Λίνεν, τιμωρήθηκε για μεγάλο διάστημα και ολοκλήρωσε την εν Ελλάδι καριέρα του στον ΠΑΟΚ (Ιανουάριος-Ιούνιος 2009).
Τον Σεπτέμβριο του 2009 μεταπήδησε στην Πεσίνα Βάλε ντελ Τζιοβένκο της Γ’ Ιταλίας, όμως η χρεοκοπία της ομάδας τον ώθησε στην απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 30 ετών.
Διαβάστε ακόμη:
Όταν ο Ολυμπιακός πήγε Ιταλία με «φρέσκο» προπονητή και νίκησε τη Γιουβέντους
Αντρέι Γιουσκόβιακ: Η «μηχανή» του γκολ που… φρέναρε λόγω μεταγραφής