Όταν ο θρυλικός Γραμματικόπουλος μεταφέρθηκε λιπόθυμος ως διαιτητής στο νοσοκομείο

Πώς τα φέρνει η ζωή; Την Κυριακή (26/11) η 12η αγωνιστική της Super League (συμ)περιλαμβάνει την αναμέτρηση ΠανιώνιοςΠΑΟΚ.

Το 1961 οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες και πάλι την ίδια ημέρα, μόνο που ευχή όλων των υγιών φιλάθλων είναι να μην επαναληφθούν τα τότε φαινόμενα.

Οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, όμως η προ 56ετίας ιστορία δεν αφορούσε τις εξέδρες, αλλά τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης.

Το Sport-Retro.gr καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια όσα συνέβησαν στις 26 Νοεμβρίου 1961, όταν ο θρυλικός Αχιλλέας Γραμματικόπουλος υπέστη εγκεφαλική διάσειση από τα χτυπήματα των παικτών του Πανιωνίου.

Έγινε και ματς

Ο Πανιώνιος του Γιάννη Σκορδίλη παρατάχθηκε στο ματς με τους εξής: Κουρκουβέλας, Ερμείδης, Χρήστου, Καζαντζίδης, Μαυρίδης, Γιάν. Γιαννακόπουλος, Χάιτας, Δέδες, Γάκης, Σαραβάκος, Χρονόπουλος.

Ο ΠΑΟΚ του Καρλ Ντούρσπεκτ, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε τους εξής: Μιχαηλίδης, Χασιώτης, Κεμανίδης, Απαλάκης, Νικολαΐδης, Γιακουμής, Κατηκαρίδης, Βασιλειάδης, Ραπτόπουλος, Συμεωνίδης, Κουρτζής.

Μία καλή φάση επεφύλασσε το πρώτο τέταρτο του αγώνα, όταν ο Θανάσης Χρήστου ανέκοψε σωτήρια τον Λέανδρο Συμεωνίδη λίγο πριν να «πυροβολήσει».

Γενικώς, ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και δίκαια πήρε το προβάδισμα στο 35’ με όμορφη προσπάθεια του Τάκη Ραπτόπουλου, του θρυλικού «μυταρά» του θεσσαλονικιώτικου ποδοσφαίρου.

Πέντε λεπτά αργότερα, πάντως, ο Πανιώνιος άγγιξε την ισοφάριση, όταν από φάση διαρκείας με εξουδετερωμένο τον Μπάμπη Μιχαηλίδη, ο Αντώνης Κεμανίδης απέκρουσε την κεφαλιά του Γιώργου Δέδε.

Στο β’ ημίχρονο η προώθηση του Αδάμ Χρονόπουλου έδωσε ώθηση στους γηπεδούχους, οι οποίοι παραβίασαν την αντίπαλη εστία με τον Δέδε στο 47’, όμως δεν υπήρξε γκολ διότι ο διαιτητής Αχιλλέας Γραμματικόπουλος υπέδειξε οφσάιντ (σ.σ. η «Αθλητική Ηχώ» έκανε λόγο για σωστή απόφαση).

Ο Πανιώνιος απείλησε ξανά στο 60’ με τον Δέδε και δύο φορές με τον Χρονόπουλο (72’-73’), προτού ο Στάθης Χάιτας σημαδέψει το αριστερό δοκάρι με σουτ στο 87ο λεπτό.

Η ώρα της κρίσης

Περίπου 2 λεπτά πριν από τη λήξη κι ενώ ο ΠΑΟΚ προηγείτο με 1-0, ο Γιάννης Γιαννακόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο πρώην θρυλικός άσος του Ολυμπιακού και μετέπειτα διαιτητής χρησιμοποίησε τη σφυρίχτρα του και, κατά συνέπεια, η καλοτραβηγμένη κεφαλιά του Χρονόπουλου που κατέληξε στα δίχτυα, δεν μετουσιώθηκε σε γκολ.

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αδικημένοι ή «αδικημένοι» ανάλογα με την περίσταση περικύκλωσαν τον θρυλικό βετεράνο άσο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφασή του.

Ο Γραμματικόπουλος δεν μεταπείσθηκε, με συνέπεια να επέλθει ένταση και, κατ’ επέκταση, να εισέλθουν αρκετοί αστυνομικοί για να επιβάλλουν την τάξη.

Τότε, ο διαιτητής φέρεται να δέχθηκε χτύπημα ή χτυπήματα από, εξ ου και η αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο, προτού ολοκληρωθεί η αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης.

«Διακόπτω το παιχνίδι, δεν μπορώ να συνεχίσω», είπε στον γυμνασίαρχο του αγώνα κ. Φωτιάδη και λίγο αργότερα λιποθύμησε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Δημοτικό Νοσοκομείο!

Φυσικά, η αναμέτρηση του γηπέδου της Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής, διακόπηκε με υπαιτιότητα του Πανιωνίου και σκορ 0-2 στα χαρτιά.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Γραμματικόπουλο, σε νοσοκομείο (της Ρόδου) μεταφέρθηκε και ο κ. Κουλούβαρδης, εκ των βοηθών του.

«Με φάγανε οι κακούργοι…»

Τι είχε πραγματικά οδηγήσει τον εμβληματικό άσο του Ολυμπιακού σε ένα κρεβάτι του Δημοτικού Νοσοκομείου με εγκεφαλική διάσειση βαριάς μορφής;

«Κάποιος με έσπρωξε πολύ δυνατά και έπεσα πάνω του. Έτσι εκτύπησαν τα κεφάλια μας, χωρίς όμως να το θέλω. Κι, όμως, έχω το παράπονο ότι μου έχει ακυρώσει 4 γκολ με τον ΠΑΟΚ».

Αυτή η δήλωση ανήκε στον Αδάμ Χρονόπουλο, ο οποίος τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από τη διοίκηση του Πανιωνίου για την εμπλοκή του στο επεισόδιο.

«Όλως επιεικώς» ήταν η ποινή, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, κι αυτό διότι κατά το παρελθόν ο 30χρονος δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά του.

Επιπλέον, το ήθος της εποχής αποτυπώνεται στις επισκέψεις στελεχών του Πανιωνίου στο νοσοκομείο προκειμένου να στηρίξουν τον διαιτητή, όπως επίσης και στο γεγονός ότι ο σύλλογος ανέλαβε τα έξοδα περίθαλψης.

«Με φάγανε οι κακούργοι; Τι τους έκανα μωρέ; Με χτυπήσανε μπαμπέσικα», μονολογούσε ξαπλωμένος και ακίνητος ο Γραμματικόπουλος, σχεδόν 40 χρόνια μετά την ένταξή του στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο διαιτητής του αγώνα μπέρδευε τα γεγονότα και δεν μπορούσε να ξεχωρίσει κανέναν, προς απογοήτευση της συζύγου του και μητέρα του ενός παιδιού τους, η οποία με πρησμένα μάτια από το κλάμα δεν τον εγκατέλειπε στιγμή.

Το όνειρο με το ρέμα και η συγγνώμη

Τη νύχτα πριν από το ματς της Νέας Σμύρνης, ο Γραμματικόπουλος είχε δει ένα, κατά τη γνώμη του, κακό όνειρο και, μάλιστα, σκεφτόταν το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στο γήπεδο!

Συγκεκριμένα, είδε ότι έτρεχε σε ένα άγριο μέρος, πως ξαφνικά μπροστά του απλώθηκε ένα βαθύ ρέμα με σκούρο νερό και ότι τελικά προχώρησε μέσα του.

«Θα πάω γιατί έχουνε τον αγώνα στο ΠΡΟ-ΠΟ. Πρέπει να πάω για να κάνω το καθήκον μου», έλεγε χαρακτηριστικά στη γυναίκα του όταν έπαιρναν το πρωινό τους την Κυριακή.

Ευτυχώς για τον αγαπημένο σε όλους τους φιλάθλους κυρ-Αχιλλέα και την οικογένειά του, η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε από το απόγευμα της επόμενης ημέρας και δεν άργησε να επιστρέψει στην οικία του.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παίκτης που προκάλεσε το συμβάν, ο Αδάμ Χρονόπουλος, δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα κατά τα 14 χρόνια της παρουσίας του στα ελληνικά γήπεδα.

Την επόμενη ημέρα παραχώρησε δηλώσεις στον δημοσιογράφο Δ. Μπότσαρη της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», αφού προηγουμένως αισθάνθηκε πλήρως ανακουφισμένος στο άκουσμα της είδησης ότι ο Γραμματικόπουλος θα ξεπεράσει άμεσα το πρόβλημά του.

«Τον κτύπησα χωρίς να το θέλω»

Ιδού τι είπε για το συμβάν: «Όταν ο Κεμαλίδης απέκρουσε την μπάλα σε κόρνερ, ο Γιαννακόπουλος ανέλαβε να το κτυπήσει. Πραγματικά, έστειλε μια ωραία μπαλιά στη μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ κι εγώ χωρίς κανένας να με «τζαρτζάρει» ή να «τζαρτζάρω» πήδησα κι έστειλα την μπάλα στα δίχτυα, αφού προηγουμένως κτύπησε στο χέρι ενός αντιπάλου μου.

Ξαφνικά, όμως, ακούω τον διαιτητή να σφυρίζει, ενώ εγώ παραληρούσα από τη χαρά της επιτυχίας του γκολ. Πάγωσα εκείνη τη στιγμή. Βλέπω τους συμπαίκτες μου να τρέχουν προς το μέρος που βρισκόταν ο κ. Γραμματικόπουλος. Μόλις πλησίασα, άκουσα τον αρχηγό της ομάδας Σαραβάκο να λέει στον διαιτητή: ‘’Γιατί σφυρίξατε κ. διαιτητά; Τι τρέχει;’’

Ο διαιτητής δεν απάντησε αμέσως. Η αγωνία με είχε κυριεύσει. Για ποιον λόγο δεν εξηγούσε την αιτία του σφυρίγματος; Τότε έτρεξα προς το μέρος που καθόταν ο προπονητής κ. Σκορδίλης, με σκοπό να τον ρωτήσω τι συμβαίνει.

Σε λίγο ξαναγύρισα στο μέρος του διαιτητή, ο οποίος είχε πλέον δηλώσει την ακύρωση του τέρματος και αγανακτισμένος τον έπιασα από τα ρούχα του.

Αιφνιδίως, όμως, αισθάνθηκα μία τεράστια δύναμη να με σπρώχνει πίσω στην πλάτη που με ώθησε και έπεσα εναντίον του. Τότε το κεφάλι μου κτύπησε τον αριστερό κρόταφο του διαιτητή, ο οποίος έχασε την ισορροπία του και έπεσε επί του εδάφους.

Το επεισόδιο, ωστόσο, είχε γενικευθεί, αλλά δεν είχα πλέον άλλη συμμετοχή, αφού εν τω μεταξύ η επέμβαση του προπονητή μας, των παραγόντων της ομάδας και των αστυνομικών οργάνωση ήταν αποτελεσματική. Επαναλαμβάνω ότι δεν ήθελα να συμβεί ό,τι συνέβη. Κτύπησα χωρίς να θέλω τον κ. Γραμματικόπουλο. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό».

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος είχε ακυρώσει 4 γκολ του Αδάμ Χρονόπουλου σε διάστημα διετίας, όλα εναντίον του ΠΑΟΚ!

Το θετικό της ιστορίας είναι ότι ο βετεράνος άσος και μετέπειτα διαιτητής βγήκε γερός από το νοσοκομείο και έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα (100 χρονών).

*Τα αποσπάσματα των εφημερίδων προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

 

Διαβάστε ακόμη:

Σουβλάκι και ποδόσφαιρο: Μεγαλώνουν, μεγαλώνουν, γερά παιδιά…

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για τον Πανιώνιο

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για τον ΠΑΟΚ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!