Το πρώτο μπασκετικό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης έληξε 14-12 και είχε διαιτητική σκιά!

Γκάλης, Μπάνε, Γιαννάκης, Φασούλας, Ιωαννίδης, Ίβκοβιτς, «Παλέ», Αλεξάνδρειο, Συρίγος, Θεσσαλονίκη… Με δυο λέξεις ΠΑΟΚ-Άρης ή Άρης-ΠΑΟΚ.

Το πρώτο πραγματικό ελληνικό μπασκετικό ντέρμπι, εκείνο που καθήλωνε χιλιάδες, αδαείς ακόμη με το «πορτοκαλί» άθλημα, θεατές και τηλεθεατές.

Στο θυμικό των φιλάθλων έχουν μείνει οι τρομερές μονομαχίες της δεκαετίας του 1980 (με αρχές 1990), ασχέτως αν ο Άρης βρισκόταν ένα «κλικ» παραπάνω από τον ΠΑΟΚ και πολλά περισσότερα από τις υπόλοιπες ομάδες της Α1 Ανδρών.

Κι όμως, η πρώτη κόντρα «κίτρινων» και «ασπρόμαυρων» δεν επεφύλασσε περισσότερους από… 26 πόντους, διότι πολύ απλά, όταν διεξήχθη, το μπάσκετ ήταν πρωτόγονο στην Ελλάδα.

Με αφορμή το επικείμενο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League, το Sport-Retro.gr γυρίζει τον χρόνο στο μακρινό 1926.

Αγώνες μπάσκετ-μπωλ με… τέρματα

Ως μπάσκετ-μπωλ αναφερόταν τότε στις εφημερίδες το αμερικανόφερτο άθλημα, το οποίο από το 1919 είχε κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα μέσω της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.

Η ΧΑΝ προσπάθησε να διαδώσει το σπορ στη Σμύρνη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώσπου το 1927 ο ΣΕΓΑΣ συγκρότησε την πρώτη τεχνική επιτροπή και διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Έναν χρόνο νωρίτερα έμελλε να πραγματοποιηθεί η πρώτη μονομαχία μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε ιδρυθεί μόλις πριν από 6 μήνες.

Στις 10:30 της Kυριακής 24ης Οκτωβρίου 1926 έγινε το παρθενικό τζάμπολ ενός ντέρμπι που μερικές δεκαετίες αργότερα έμελλε να αποτελέσει ένα highlight του εγχώριου αθλητισμού, εφάμιλλο του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της ΧΑΝ, σε μία εποχή που οι ομάδες δεν πετύχαιναν καλάθια, αλλά… τέρματα.

Παρέλαση και… 42-4

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε από τον κ. Κατωπόδη, πρόεδρο του τμήματος φυσικής αγωγής της ΧΑΝ, η έναρξη του πρωταθλήματος στο χωμάτινο γήπεδο της ΧΑΝ, κοντά στον Λευκό Πύργο.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δημαρχεύων Χ. Μελανίδης, ο φρούραρχος κ. Τζανακάκης και τα προεδρεία τριών ομάδων (Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ).

Το πρωινό της 24ης Οκτωβρίου άρχισε με παρέλαση των τεσσάρων συμμετεχόντων (οι τρεις προαναφερθέντες και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης), υπό το παιάνισμα της μουσικής του Ορφανοτροφείου.

Αμέσως μετά, ο διαιτητής Μεγάλος (ή Μεγάλου) έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του πρώτου αγώνα μεταξύ του Ηρακλή και της ΑΕΚΘ, όπου το φαβορί ήταν ξεκάθαρο.

Ο «γηραιός» συνέτριψε 42-4 τον αντίπαλό του, καθώς «με τεχνικούς συνδυασμούς και ωραίες πάσες επετύγχανε αλλεπάλληλα τέρματα διά διπλών βαθμών».

Η εφημερίδα «Μακεδονία» δεν αναφέρει ονόματα από το στρατόπεδο των νικητών, αλλά εκείνα των Ιορδανίδη και Μιχαηλίδη (ως διακριθέντων) από αυτό της ΑΕΚΘ.

ΠΑΟΚ-Άρης 14-12

Καλά διαβάσατε. Στο πρώτο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη οι πόντοι ή μάλλον τα… τέρματα ήταν συνολικά μόλις 26.

Πόσους σημείωσε ο «δικέφαλος» στο πρώτο ημίχρονο; Κανέναν! Αντίθετα, οι «κίτρινοι» έβαλαν 6 και πήραν σαφές προβάδισμα για τη νίκη.

Η λήξη του δευτέρου βρήκε τον Άρη να προηγείται 10-4, αλλά… ξαφνικά η εφημερίδα «Μακεδονία» κάνει λόγο για ένα ακόμη ημίχρονο!

Ήταν λάθος του συντάκτη; Οι δύο ομάδες αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μάχη; Πιθανότατα να ισχύει η πρώτη εκδοχή, ωστόσο αυτό πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τους πρώτους κανονισμούς του μπάσκετ, οι οποίοι τέθηκαν από τον Τζέιμς Νέισμιθ «ο χρόνος του αγώνα είναι δυο ημίχρονα των 15 λεπτών με πέντε λεπτά διάλειμμα μεταξύ τους».

Οι πρώτοι διεθνείς κανονισμοί εφαρμόστηκαν το 1934, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά το συγκεκριμένο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη.

Φινάλε θρίλερ

Εν πάση περιπτώσει, σε αυτό το «γ’ ημιχρόνιον» ο «δικέφαλος» έβαλε αρχικά 6 πόντους και ισοφάρισε σε 10-10, προτού προσθέσει άλλους 4 και διαμορφώσει το 14-10.

Αυτό το σερί 10-0 (σ.σ. μπορεί να ήταν και παραπάνω) έδωσε το αβαντάζ στον ΠΑΟΚ, αλλά ο Άρης μείωσε σε 14-12 και είχε την τελευταία κατεβασιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

«Η σφαίρα εισέρχεται εις το τέρμα, αλλά ο διαιτητής συρίζει την λήξιν του αγώνος με νικήτριαν την ομάδα του ΠΑΟΚ διά τερμάτων 14 έναντι 12 του Άρεως», γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία».

Δηλαδή οι «κίτρινοι» σημείωσαν καλάθι, όμως ο άρχων της αναμέτρησης δεν το μέτρησε, ενδεχομένως επειδή ήταν εκπρόθεσμο, με αποτέλεσμα να βαφτεί «ασπρόμαυρη» αυτή η πρώτη μονομαχία.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη στην τελευταία φάση και, κατά συνέπεια, το μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί να βγει με ασφάλεια είναι ότι το ματς ΠΑΟΚ-Άρης ήταν της μοίρας του γραφτό να γίνει ντέρμπι με το «καλημέρα».

«Εύχομαι η ωραία αυτή παιδιά να γίνη η αγαπητοτέρα μεταξύ των αθλητών της πόλεώς μας», ήταν η φράση που φέρεται να έκλεισε τον λόγο του ο πρόεδρος του τμήματος φυσικής αγωγής της ΧΑΝ, πριν από την έναρξη των δύο αναμετρήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι η μονομαχία ΠΑΟΚ-Άρης έγινε η… αγαπητοτέρα μπασκετική της Ελλάδας μερικές δεκαετίες αργότερα και, για τους ρομαντικούς, αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ…

 

*Η βασική φωτογραφία προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΧΑΝΘ

**Τα αποσπάσματα των εφημερίδων προέρχονται από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

 

Διαβάστε ακόμη:

Σκόρπιες ιστορίες για τον 60άρη Νίκο Γκάλη. Η μεταγραφή στον Άρη, ο τραυματισμός πριν από τη Βαρέζε και η φιλία με τον Νόρις

VIDEOS: Η επιστροφή του Ιωαννίδη, ο πρώτος τίτλος του Γκάλη, το ξεκίνημα του Άρη

Το 1ο Κύπελλο, το 1ο νταμπλ του Άρη. Ο Μιχάλης Ρωμανίδης στο Sport-Retro.gr

Μία εικόνα, αμέτρητες αναμνήσεις: Λευτέρης και Μπάνε

«Και χωρίς πόδια θα παίξω!» O Λευτέρης Σούμποτιτς για τον Τσαρλς Σάκλεφορντ

Η συμβουλή στον Ίβκοβιτς, η ταβέρνα του Ωρωπού και τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης. Ο Νίκος Μπουντούρης στο Sport-Retro.gr

Η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!